Dodany: 01.09.2011 21:15|Autor:
z okładki
Ta pełna smaków i smaczków książka zabierze was w podróż śladami waszych ulubionych potraw. Znajdziecie w niej fascynujące opowieści przyprawione pikantnymi anegdotami, aromatem minionych czasów i szczyptą dobrego humoru.
Skąd się wzięły pomidory? Która przyprawa była kiedyś cenniejsza niż złoto? Czekolada i seks - kto rozpuścił pogłoskę o tej idealnej kombinacji? Które warzywo rozpoczęło rewolucję społeczną?
Dzięki tej książce poznacie początki pochodzącej z Meksyku czekolady i odkryjecie, w jaki sposób gorzkie ziarno stało się jednym z najbardziej cenionych przysmaków. Przygotujecie autentyczną cajuńską jambalayę z dodatkiem oryginalnego sosu paprykowego Tabasco firmy McIlhenny. Dowiecie się, jak autentyczny sos czosnkowy z Transylwanii ochroni przed wampirami i zagwarantuje, że wszystko - i wszyscy - będą się trzymać od was z daleka!
Bryan Bruce przemierzył obie Ameryki, Europę,, północną Afrykę i spotkał się z ludźmi, którzy na temat waszych ulubionych potraw wiedzą wszystko. Niezwykła podróż przez historię smaku sprawi, że wasze rozmowy przy posiłkach już nigdy nie będą takie same.
Czeka was uczta, podczas której zasmakujecie w barwnych opowieściach o pożądaniu i miłości, zazdrości i chciwości, przedsiębiorczości i szaleństwie. Wystarczy tylko uchylić drzwi spiżarni...
[Carta Blanca, 2009]
(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.