Dodany: 14.02.2007 22:37|Autor: illerup
Myszy w śmietanie
Składniki:
12 tłustych myszy
1 szklanka mąki
1 kawałek boczku
sól i pieprz
goździki
alkohol etylowy
Myszy obedrzeć ze skóry i wypatroszyć nie usuwając przy tym główek, umyć, włożyć do garnka i zalać do pokrycia alkoholem. Zostawić na dwie godziny. Boczek pokrajać w drobną kostkę i wysmażyć z niego większość tłuszczu. Wyjąć tuszki z alkoholu i obtoczyć w mące z solą i pieprzem, ułożyć na patelni i smażyć około 5 minut (patelnia nie może być za gorąca, bo delikatne mięso wyschnie, stając się włókniste i łykowate). Następnie dodać szklankę alkoholu i 6-8 goździków. Przykryć patelnię i przez kwadrans dusić na małym ogniu. Sos śmietanowy przyrządzić jak zwykle. Oblać tuszki gotowym sosem, przykryć i zostawić przed podaniem w cieple na 10 minut.
Smacznego!
Podobno pyszne, jak twierdzi Farley Mowat w książce "Nie taki wilk straszny".
Wiecie, to tak w przerwie między jednym pączkiem a drugim :>
(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.