Dodany: 18.07.2004 18:40|Autor: Olutka
Świat jako restauracja szybkiej obsługi
Z książką tą zetknęłam się na zajęciach z socjologii i przeczytałam ją z dużym zainteresowaniem. George Ritzer porównuje w niej świat do wielkiego baru szybkiej obsługi. Samo zjawisko, któremu ulega społeczeństwo, nazwał procesem makdonaldyzacji, czyli stopniowym upowszechnianiem się zasad działania restauracji szybkich dań we wszystkich dziedzinach życia społecznego w Stanach Zjednoczonych oraz na całym świecie. Główne cechy tego zjawiska to: efektywność, kalkulacyjność, przewidywalność oraz możliwość manipulacji. Restauracja McDonald`s posłużyła Ritzerowi jako przykład tego procesu.
W swojej pracy Ritzer udowadnia, dlaczego model McDonalda okazał się tak atrakcyjny i wdarł się w niemal wszystkie sfery ludzkiego życia, począwszy od edukacji i sposobu wychowywania dzieci, a na służbie zdrowia skończywszy. Autor ukazuje zalety makdonaldyzacji, ale też przedstawia mroczną stronę tego procesu.
Książka jest napisana w sposób bardzo przystępny i zrozumiały chyba dla każdego. Przy końcu znajdziemy zabawny poradnik - jak żyć w zmakdonaldyzowanym świecie. Co prawda nasz kraj jeszcze nie poddał się całkowicie procesowi makdonaldyzacji, ale wiele objawów można już dostrzec. Może więc warto przygotować się na to, co czeka nas w najbliższej przyszłości?
(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.