Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

20.09.2005

Wiele pań domu umie i lubi piec szybkie, smaczne ciasta owocowe, a także te bardziej pracochłonne słodkości. Lecz ostatnio coraz częściej poszukiwane są przepisy na wypieki pikantne, które mogą być oryginalnym poczęstunkiem dla gości, inne zaś wykwintną przystawką lub znakomitym posiłkiem na pikniku. W najnowszym tomiku można znaleźć kilkadziesiąt receptur właśnie na wypieki pikantne, a wśród nich na indyjskie frykasy, krokiety serowe czy też rogaliki ziemniaczano-czosnkowe. Wszystkie dania są n...
Czytaj więcej
Ciasta, torty i placki, w których jednym z głównych składników są owoce, zawsze cieszyły się ogromnym zainteresowaniem większych lub mniejszych łasuchów. Z myślą o nich autorka przygotowała kilkadziesiąt przepisów na smaczne, bajecznie kolorowe słodkie wypieki. Słodkości o niepowtarzalnym smaku i walorach wzrokowych zadowolą niejedno wybredne podniebienie. Rozterek kulinarnych na pewno dostarczą takie smakołyki, jak jagodowe ptysie, czekoladowa tarta z morelami czy placek serowy z pomarańczą. ...
Czytaj więcej
Kolejny kulinarny tomik poświęcony został słodkim wypiekom. Autorka zamieściła blisko osiemdziesiąt przepisów na tradycyjne i popularne ciasta oraz na te mniej znane, ale również godne rozpowszechnienia. Znajdują się tu sposoby przygotowania smakowitych tart, rożków i rogalików, a także pracochłonnych rolad, tortów, serników i makowców. Wszystkie bardzo smaczne, i na pewno uświetnią niejedną uroczystość rodzinną. [Prószyński i S-ka, 2003]
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Warzywa i owoce są cennym źródłem łatwo przyswajalnych witamin i składników mineralnych, a dzięki zawartości dużych ilości błonnika przyspieszającego perystaltykę jelit, zapobiegają zaparciom oraz oczyszczają organizm z toksyn. Sezon wiosenno-letni jest najlepszym okresem dla komponowania sałatek, nie tylko ze względu na zdrowie, ale również na urodę. W najnowszym tomiku Biblioteczki Poradnika Domowego autorka przedstawia Czytelnikom ponad 120 przepisów kulinarnych na smaczne i zdrowe sałatki...
Czytaj więcej
106 przepisów na potrawy świąteczne. Wiele mniej lub bardziej tradycyjnych dań wigilijnych i świątecznych. [Prószyński i S-ka, 2004]
Czytaj więcej
Jabłko - owoc znany prawie od zawsze. Mitologia głosi, że właśnie ono było przyczyną wojny trojańskiej, złote zaś trzymane w dłoni przez wieki symbolizowało władzę absolutną. Nic więc dziwnego, że jest także bohaterem licznych przysłów, gloryfikujących jego wartości odżywcze, jest nieodłącznym składnikiem racjonalnej diety. Zamieszczone przepisy kulinarne pozwolą Państwu rozszerzyć domowy jadłospis o potrawy, których smak i zalety zdrowotne uświetnią niejedno przyjęcie. Szczególnie polecamy ...
Czytaj więcej
Kolejna pozycja z serii Encyklopedii Gotowania zawiera receptury na śniadania, posiłki często przez większość z nas pomijane. Przypominamy zatem szanownym czytelnikom, iż śniadanie według żywieniowców powinno dostarczać energii do pracy czy nauki, a więc powinno składać się z produktów wysokowartościowych. Zwolennicy lekkich posiłków znajdą tu przepisy na dania typu musli, a osoby preferujące potrawy wysokokaloryczne różne omlety, suflety i grzanki. Jako ciekawostkę zaprezentowano zestawy śniada...
Czytaj więcej
Ta pięknie ilustrowana książka oprócz typowych receptur na potrawy zawiera także reminiscencje historyczne na temat rozwoju sztuki kulinarnej w Polsce. Przedstawia sposoby przygotowań staropolskich potraw, od kasz, klusek i grochu, poprzez polewki piwne, pieczeń z dziczyzny, do dań już współczesnych, takich, jak sałatki jarzynowe, owocowe, a nawet... pączki warszawskie. [Prószyński i S-ka, 1999]
Czytaj więcej
W kuchniach wszystkich narodów jest niezliczona ilość dań z mięsa. I nic dziwnego, bo mięso to niezwykle wdzięczny surowiec - zmienia smak w zależności od sposobu przyrządzania oraz użytych do jego przygotowania przypraw i dodatków, z którymi się je podaje. "Soczyste pieczenie" to kolejna książeczka z bardzo popularnej serii "Biblioteczka Poradnika Domowego". Zawarte w niej 93 przepisy pozwolą z kawałka mięsa zrobić przepyszne danie. [Prószyński i S-ka, 1999]
Czytaj więcej
Trudności ekonomiczne wielu rodzin zmuszają do szukania oszczędności nawet w kuchni. W najnowszym tomiku z Biblioteczki Poradnika Domowego podajemy Państwu kilkadziesiąt przepisów kulinarnych na smaczne, pełnowartościowe, a przy tym niekosztowne potrawy. Znajdują tu Państwo wiele cennych wskazówek, jak wykorzystywać "resztki" w sytuacjach, kiedy ugotujecie za dużo ziemniaków, ryżu lub makaronu, lub gdy sprzątając lodówkę, odnajdziecie wyschnięte żółte sery, okrawki wędlin lub bryndzę. Autorka z ...
Czytaj więcej
107 przepisów kulinarnych na to, co można zrobić z każdej ryby, od płotki po łososia. [Prószyński i S-ka, 2003]
Czytaj więcej
Książka zawiera 111 przepisów na sałatki, risotta, pilawy, zapiekanki, ryżowe desery i rozmaitości, a także dodatki do innych potraw. Autorka omówiła w niej gatunki ryżu, jego sposoby gotowania i wiele cennych praktycznych rad, gdyż - jak mówił Tsiu Lin - "ziarno ryżu po ugotowaniu powinno przypominać rozsypane perły, a ciężarem być podobne do płatków kwitnących śliw". Większość potraw zilustrowano kolorowymi zdjęciami. O Autorce: Na pytanie: "Co robi żona?" jej mąż nieustannie odpowiadał:...
Czytaj więcej
Kolejna pozycja w serii Biblioteczki Poradnika Domowego zawiera 124 przepisy na pikantne przetwory domowej roboty. Jest takie stare przysłowie: "Kto latem myśli o spiżarni, nie będzie głodował w zimie". Często zastanawiałam się, czy nie straciło ono aktualności, skoro w sklepach jest coraz większy wybór mrożonek, sosów, marynat, pikli, sałatek, dżemów i konfitur. Ale nie. Domowe przetwory robi się przecież po to, aby mieć swoje ulubione przysmaki - takie, jakich nie ma w sklepach, lub są, ale ba...
Czytaj więcej
Tematem nowej książki z serii BPD są potrawy mączne znane pod różnymi nazwami. Są to dania bardzo popularne i niezwykle smaczne, a jednocześnie, dzięki zastosowaniu różnych farszy i... fantazji Pani domu, mogą zupełnie inaczej smakować. Autorka prezentuje Państwu kilkadziesiąt receptur na pyszne pierogi gotowane i pieczone, nadziewane warzywami, rybą, mięsem lub kaszą. Wszystkie potrawy są łatwe do wykonania, szczególnie dla tych gospodyń, które bardzo sobie cenią domowe jedzenie. [Prószynski...
Czytaj więcej
Przepisy na potrawy przygotowywane z owocami południowymi, takimi jak: ananas, awokado, banan, brzoskwinia, mango, melon, kiwi stanowią zawartość kolejnego tomu Biblioteczki Poradnika Domowego. Nie są to jednak recepty na przygotowanie ciast, dżemów i konfitur, ale przepisy na sałatki, sosy, drób i mięsa z dodatkiem tych owoców, które urozmaicają smak przygotowywanych potraw. Warto się o tym przekonać. [Prószyński i S-ka, 1997]
Czytaj więcej
Pasztety należą do potraw, na których przygotowanie pozornie nie mamy zbyt wiele czasu w codziennej krzątaninie. Niejedna pani domu sporządza je jednak, i to nie tylko od święta. Pasztety mogą być bardzo różne, a autorka udziela wielu cennych rad, z jakich składników można je komponować oraz w jakich naczyniach najlepiej je piec. Według receptur podanych przez Hannę Szymanderską można zrobić pasztet warzywny lub z grzybów, albo też, hołdując tradycji, pokusić się o zrobienie pasztetu z dziczyzny...
Czytaj więcej
Kluski oraz inne potrawy z mąki cieszą się w polskiej kuchni niezmierną i niezmienną popularnością. Można powiedzieć, że ich obecność charakteryzuje naszą kuchnię. W kolejnym tomiku z serii Biblioteczka Poradnika Domowego autorka zamieściła ponad dziewięćdziesiąt przepisów kulinarnych na różnorodne makarony, kluski oraz knedle. Wybredny czytelnik znajdzie w nim receptury na zacierki, kluski lane, z ciasta parzonego, francuskie, kładzione i ziemniaczane. [Prószyński i S-ka, 2001]
Czytaj więcej
Najnowszy tomik serii radzi, jak odżywiać się prawidłowo, aby w diecie, którą stosujemy, nie zabrakło żadnego z mikro- i makroelementów. Autorka pogrupowała kilkadziesiąt przepisów kulinarnych pod poszczególnymi pierwiastkami, ułatwiając niezorientowanym uzupełnienie w organizmie brakującego składnika. Ten mały poradniczek pozwoli Państwu dowiedzieć się, co jeść, aby zachować zdrowie i urodę. [Prószyński i S-ka, 2001]
Czytaj więcej
Dział kotlety - chociaż do kuchni stosunkowo późno wprowadzony - to worek bez dna. Można czerpać z niego w nieskończoność i układać setki jadłospisów. W książce znajdziemy przepisy na: kotlety bite, siekane i mielone, befsztyki, filety, steki, sznycle, zrazy. [Prószyński i S-ka, 2003]
Czytaj więcej
Sztuka przyrządzania domowych nalewek i mocnych trunków w ostatnich latach poszła w zapomnienie. Dziś już w niewielu domach sporządza się te alkoholowe arcydzieła, podnoszące nastrój i smak poobiedniej kawy. Z myślą o tych, którzy pragną sięgnąć do skarbnicy polskiej tradycji i pozostać jej wiernymi, autorka udostępnia kilkadziesiąt dawnych receptur na oryginalne trunki. Znajdziecie tu Państwo metody sporządzania krupników, likierów korzennych i ziołowych oraz różnych nalewek, zarówno słodkich, ...
Czytaj więcej
Gulasz - (od węgierskiego gulyas) to danie jednogarnkowe. Jest to rodzaj bardzo gęstej zupy z mięsa z dodatkiem różnorodnych warzyw i ostrych przypraw. Najnowsza książka popularnej serii BPD zawiera kilkadziesiąt receptur na te smaczne i pożywne dania. Oprócz przepisów na tradycyjne gulasze z dodatkiem papryki i pomidorów, autorka zdradza sekrety przygotowania potrawek (delikatnych gulaszy z białego mięsa) oraz ratatouilli (gulaszy warzywnych) i bardzo popularnego leczo. [Prószyński i S-ka, 2...
Czytaj więcej
Jaja, jako produkt uniwersalny, mają w kuchni wszechstronne zastosowanie. Stanowią podstawę wszelkich wypieków i deserów, a także mogą być daniem głównym. W najnowszym tomiku z serii Biblioteczka Poradnika Domowego znajdziecie Państwo powstałe na ich bazie potrawy, a więc różne pasty, zapiekanki i sałatki, przepisy na jaja faszerowane i sadzone. Jeden z rozdziałów został poświęcony smacznym omletom, a wśród nich najznakomitszym francuskim, arabskim i hiszpańskim. [Prószyński i S-ka, 2001]
Czytaj więcej
O zaletach ryb w codziennym żywieniu można pisać w nieskończoność. W prezentowanym tu tomiku znajdą Państwo receptury na wyśmienite rybne pasztety, zupy oraz dania smażone i pieczone. Wszystkie smaczne i godne spożywania na co dzień. [Prószyński i S-ka, 2004]
Czytaj więcej
Znajdą tu Państwo receptury na staropolskie barszcze, rosoły, żury, a także świąteczne zupy kremy, oraz bogaty rozdział poświęcony chłodnikom doskonale nadającym się na upalne dni. [Prószyński i S-ka, 2003]
Czytaj więcej
Łączenie owoców z mięsem, drobiem i rybami to jedna z nowatorskich cech współczesnej sztuki kulinarnej. I chociaż większość z nas hołduje tradycyjnym gustom, autorka najnowszego tomiku proponuje Państwu kilkadziesiąt przepisów z użyciem owoców cytrusowych i to nie do przygotowania dżemów czy konfitur, lecz oryginalnych dań obiadowych i sałatek. Nowe kombinacje smakowe odnajdą Państwo w takich potrawach jak kurczak po australijsku, sałatka cytrynowo-pieczarkowa, kaczka w mandarynkowym sosie oraz ...
Czytaj więcej
Jedzmy kolorowo! To hasło powinno przyświecać podczas przygotowywania codziennych posiłków, także ze względów zdrowotnych. Różnorodne barwy na talerzu cieszą nie tylko wzrok, lecz są zapowiedzią wspaniałych doznań smakowych. Zestaw kilkudziesięciu przepisów autorstwa Hanny Szymanderskiej, w których przeważa czerwień, na pewno ucieszy kolekcjonerów tej poczytnej serii kulinarnej. [Prószyński i S-ka, 2004]
Czytaj więcej
Cały obiad w jednym garnku - oto marzenie prawie każdej pani domu, gdyż pogodzenie ciągłego braku czasu z chęcią sprostania domowym obowiązkom bywa ponad siły. Autorka podaje kilkadziesiąt przepisów na smaczne potrawy mięsne i wegetariańskie, które łączy to, że dadzą się przyrządzić w ciągu krótkiego czasu. [Prószyński i S-ka, 2004]
Czytaj więcej
Jednym z najczęściej powtarzających się problemów każdej pani domu staje się szykowanie drugich śniadań do szkoły lub do pracy. Kanapki z wędliną, przygotowywane niemal codziennie, to przekąska monotonna, a w okresie wiosenno-letnim niezbyt apetyczna. W najnowszej książce Biblioteczki Poradnika Domowego znajdziecie Państwo kilkadziesiąt przepisów na smaczne i urozmaicone dodatki do chleba, takie jak pasty warzywne, serowe, jajeczne, rybne oraz różnorodne masła smakowe i dipy, których przyrzą...
Czytaj więcej
Program telewizyjny "Kawa czy herbata?" gości przed kamerami artystów i osoby ze świata kultury, nauki oraz sportu. Telewidzowie niejednokrotnie naocznie przekonują się, że bohaterowie programu nierzadko przejawiają ogromne talenty kulinarne, przygotowując w trakcie programu swoje popisowe potrawy. W książce Autorka przedstawia blisko trzydzieści postaci związanych z telewizją oraz zdradza receptury ich "hitów" kulinarnych. [Prószyński i S-ka, 2004]
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: