Ostatnio dodane książki

Termin dodania:

20.09.2005

Książka zawiera 111 przepisów na sałatki, risotta, pilawy, zapiekanki, ryżowe desery i rozmaitości, a także dodatki do innych potraw. Autorka omówiła w niej gatunki ryżu, jego sposoby gotowania i wiele cennych praktycznych rad, gdyż - jak mówił Tsiu Lin - "ziarno ryżu po ugotowaniu powinno przypominać rozsypane perły, a ciężarem być podobne do płatków kwitnących śliw". Większość potraw zilustrowano kolorowymi zdjęciami. O Autorce: Na pytanie: "Co robi żona?" jej mąż nieustannie odpowiadał:...
Czytaj więcej
107 przepisów kulinarnych na to, co można zrobić z każdej ryby, od płotki po łososia. [Prószyński i S-ka, 2003]
Czytaj więcej
W odzyskaniu piękna i blasku skóry, włosów i paznokci pomoże właściwie ułożona i urozmaicona dieta, bogata w witaminy i składniki mineralne. W prezentowanym tomiku znajduje się ponad sto przepisów kulinarnych uszeregowanych według zawartości poszczególnych witamin. I tak na przykład osoby, w których organizmie występuje dotkliwy brak witaminy A, a chcą ją uzupełnić, mają do wyboru ogórecznik w miętowym sosie, jajka faszerowane po hiszpańsku lub miłosny deser. [Prószyński i S-ka, 2002]
Czytaj więcej
Orzechy - cóż o nich wiemy? Są wysokokaloryczne i nie powinny gościć na stole osób rygorystycznie przestrzegających diety - to pewne. Najczęściej w kuchni używane są do ciast, ciasteczek i tortów. Autorka - na przekór dotychczasowej tradycji - proponuje je jako dodatki do sałatek, warzyw, mięsa, drobiu i ryb. Dzięki oryginalnemu smakowi orzechów potrawa dobrze znanego kurczaka, cielęciny, bakłażana czy kalafiora nabierze nowego bukietu smakowego. 110 oryginalnych przepisów [Prószyński...
Czytaj więcej
Kolejna pozycja w serii Biblioteczki Poradnika Domowego zawiera 124 przepisy na pikantne przetwory domowej roboty. Jest takie stare przysłowie: "Kto latem myśli o spiżarni, nie będzie głodował w zimie". Często zastanawiałam się, czy nie straciło ono aktualności, skoro w sklepach jest coraz większy wybór mrożonek, sosów, marynat, pikli, sałatek, dżemów i konfitur. Ale nie. Domowe przetwory robi się przecież po to, aby mieć swoje ulubione przysmaki - takie, jakich nie ma w sklepach, lub są, ale ba...
Czytaj więcej
Pasztety należą do potraw, na których przygotowanie pozornie nie mamy zbyt wiele czasu w codziennej krzątaninie. Niejedna pani domu sporządza je jednak, i to nie tylko od święta. Pasztety mogą być bardzo różne, a autorka udziela wielu cennych rad, z jakich składników można je komponować oraz w jakich naczyniach najlepiej je piec. Według receptur podanych przez Hannę Szymanderską można zrobić pasztet warzywny lub z grzybów, albo też, hołdując tradycji, pokusić się o zrobienie pasztetu z dziczyzny...
Czytaj więcej
Przepisy na potrawy przygotowywane z owocami południowymi, takimi jak: ananas, awokado, banan, brzoskwinia, mango, melon, kiwi stanowią zawartość kolejnego tomu Biblioteczki Poradnika Domowego. Nie są to jednak recepty na przygotowanie ciast, dżemów i konfitur, ale przepisy na sałatki, sosy, drób i mięsa z dodatkiem tych owoców, które urozmaicają smak przygotowywanych potraw. Warto się o tym przekonać. [Prószyński i S-ka, 1997]
Czytaj więcej
Tematem nowej książki z serii BPD są potrawy mączne znane pod różnymi nazwami. Są to dania bardzo popularne i niezwykle smaczne, a jednocześnie, dzięki zastosowaniu różnych farszy i... fantazji Pani domu, mogą zupełnie inaczej smakować. Autorka prezentuje Państwu kilkadziesiąt receptur na pyszne pierogi gotowane i pieczone, nadziewane warzywami, rybą, mięsem lub kaszą. Wszystkie potrawy są łatwe do wykonania, szczególnie dla tych gospodyń, które bardzo sobie cenią domowe jedzenie. [Prószynski...
Czytaj więcej
Kluski oraz inne potrawy z mąki cieszą się w polskiej kuchni niezmierną i niezmienną popularnością. Można powiedzieć, że ich obecność charakteryzuje naszą kuchnię. W kolejnym tomiku z serii Biblioteczka Poradnika Domowego autorka zamieściła ponad dziewięćdziesiąt przepisów kulinarnych na różnorodne makarony, kluski oraz knedle. Wybredny czytelnik znajdzie w nim receptury na zacierki, kluski lane, z ciasta parzonego, francuskie, kładzione i ziemniaczane. [Prószyński i S-ka, 2001]
Czytaj więcej
Sztuka przyrządzania domowych nalewek i mocnych trunków w ostatnich latach poszła w zapomnienie. Dziś już w niewielu domach sporządza się te alkoholowe arcydzieła, podnoszące nastrój i smak poobiedniej kawy. Z myślą o tych, którzy pragną sięgnąć do skarbnicy polskiej tradycji i pozostać jej wiernymi, autorka udostępnia kilkadziesiąt dawnych receptur na oryginalne trunki. Znajdziecie tu Państwo metody sporządzania krupników, likierów korzennych i ziołowych oraz różnych nalewek, zarówno słodkich, ...
Czytaj więcej
Dział kotlety - chociaż do kuchni stosunkowo późno wprowadzony - to worek bez dna. Można czerpać z niego w nieskończoność i układać setki jadłospisów. W książce znajdziemy przepisy na: kotlety bite, siekane i mielone, befsztyki, filety, steki, sznycle, zrazy. [Prószyński i S-ka, 2003]
Czytaj więcej
Najnowszy tomik serii radzi, jak odżywiać się prawidłowo, aby w diecie, którą stosujemy, nie zabrakło żadnego z mikro- i makroelementów. Autorka pogrupowała kilkadziesiąt przepisów kulinarnych pod poszczególnymi pierwiastkami, ułatwiając niezorientowanym uzupełnienie w organizmie brakującego składnika. Ten mały poradniczek pozwoli Państwu dowiedzieć się, co jeść, aby zachować zdrowie i urodę. [Prószyński i S-ka, 2001]
Czytaj więcej
Jaja, jako produkt uniwersalny, mają w kuchni wszechstronne zastosowanie. Stanowią podstawę wszelkich wypieków i deserów, a także mogą być daniem głównym. W najnowszym tomiku z serii Biblioteczka Poradnika Domowego znajdziecie Państwo powstałe na ich bazie potrawy, a więc różne pasty, zapiekanki i sałatki, przepisy na jaja faszerowane i sadzone. Jeden z rozdziałów został poświęcony smacznym omletom, a wśród nich najznakomitszym francuskim, arabskim i hiszpańskim. [Prószyński i S-ka, 2001]
Czytaj więcej
Gulasz - (od węgierskiego gulyas) to danie jednogarnkowe. Jest to rodzaj bardzo gęstej zupy z mięsa z dodatkiem różnorodnych warzyw i ostrych przypraw. Najnowsza książka popularnej serii BPD zawiera kilkadziesiąt receptur na te smaczne i pożywne dania. Oprócz przepisów na tradycyjne gulasze z dodatkiem papryki i pomidorów, autorka zdradza sekrety przygotowania potrawek (delikatnych gulaszy z białego mięsa) oraz ratatouilli (gulaszy warzywnych) i bardzo popularnego leczo. [Prószyński i S-ka, 2...
Czytaj więcej
Znajdą tu Państwo receptury na staropolskie barszcze, rosoły, żury, a także świąteczne zupy kremy, oraz bogaty rozdział poświęcony chłodnikom doskonale nadającym się na upalne dni. [Prószyński i S-ka, 2003]
Czytaj więcej
O zaletach ryb w codziennym żywieniu można pisać w nieskończoność. W prezentowanym tu tomiku znajdą Państwo receptury na wyśmienite rybne pasztety, zupy oraz dania smażone i pieczone. Wszystkie smaczne i godne spożywania na co dzień. [Prószyński i S-ka, 2004]
Czytaj więcej
Cały obiad w jednym garnku - oto marzenie prawie każdej pani domu, gdyż pogodzenie ciągłego braku czasu z chęcią sprostania domowym obowiązkom bywa ponad siły. Autorka podaje kilkadziesiąt przepisów na smaczne potrawy mięsne i wegetariańskie, które łączy to, że dadzą się przyrządzić w ciągu krótkiego czasu. [Prószyński i S-ka, 2004]
Czytaj więcej
Jedzmy kolorowo! To hasło powinno przyświecać podczas przygotowywania codziennych posiłków, także ze względów zdrowotnych. Różnorodne barwy na talerzu cieszą nie tylko wzrok, lecz są zapowiedzią wspaniałych doznań smakowych. Zestaw kilkudziesięciu przepisów autorstwa Hanny Szymanderskiej, w których przeważa czerwień, na pewno ucieszy kolekcjonerów tej poczytnej serii kulinarnej. [Prószyński i S-ka, 2004]
Czytaj więcej
Łączenie owoców z mięsem, drobiem i rybami to jedna z nowatorskich cech współczesnej sztuki kulinarnej. I chociaż większość z nas hołduje tradycyjnym gustom, autorka najnowszego tomiku proponuje Państwu kilkadziesiąt przepisów z użyciem owoców cytrusowych i to nie do przygotowania dżemów czy konfitur, lecz oryginalnych dań obiadowych i sałatek. Nowe kombinacje smakowe odnajdą Państwo w takich potrawach jak kurczak po australijsku, sałatka cytrynowo-pieczarkowa, kaczka w mandarynkowym sosie oraz ...
Czytaj więcej
Jednym z najczęściej powtarzających się problemów każdej pani domu staje się szykowanie drugich śniadań do szkoły lub do pracy. Kanapki z wędliną, przygotowywane niemal codziennie, to przekąska monotonna, a w okresie wiosenno-letnim niezbyt apetyczna. W najnowszej książce Biblioteczki Poradnika Domowego znajdziecie Państwo kilkadziesiąt przepisów na smaczne i urozmaicone dodatki do chleba, takie jak pasty warzywne, serowe, jajeczne, rybne oraz różnorodne masła smakowe i dipy, których przyrzą...
Czytaj więcej
Program telewizyjny "Kawa czy herbata?" gości przed kamerami artystów i osoby ze świata kultury, nauki oraz sportu. Telewidzowie niejednokrotnie naocznie przekonują się, że bohaterowie programu nierzadko przejawiają ogromne talenty kulinarne, przygotowując w trakcie programu swoje popisowe potrawy. W książce Autorka przedstawia blisko trzydzieści postaci związanych z telewizją oraz zdradza receptury ich "hitów" kulinarnych. [Prószyński i S-ka, 2004]
Czytaj więcej
  • Tytuł: Miecz samurajski
  • Autor: Yumoto John M.
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: militaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: angielski
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): Moni
Jedna z najlepszych książek o mieczu samurajskim, napisana przez twórcę Amerykańskiego Stowarzyszenia Miłośników Miecza Japońskiego. Rzetelny podręcznik, opisujący dzieje, sposób wykonania, budowę i klasyfikację mieczy samurajskich, uzupełniona spisem nazwisk japońskich kowali, przykładowymi inskrypcjami i słownikiem podstawowych pojęć. Kopalnia fachowej wiedzy. [Wydawnictwo Diamond Books, 2004]
Czytaj więcej
Czytaj więcej

19.09.2005

Czytaj więcej
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Czytaj więcej

18.09.2005

Czytaj więcej
Czytaj więcej
Integralną częścią rytuałów weselnych są rozbudowane formuły tekstowe. Mają one swoje funkcje magiczne, ceremonialne, społeczne, dystynktywne i dramatyczne. Zanikanie niektórych elementów struktury rytuału weselnego zubaża też teksty i formuły słowne. W pracy prześledzono zanikanie i zmiany funkcji poszczególnych aspektów struktury dramatycznej wesela, stwierdzając we wnioskach, że słabnie moc rytualna słowa, banalizują się zużyte w obrzędzie formuły słowne, wzrasta ich rola ceremonialna i zabaw...
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: