Ostatnio dodane książki

Termin dodania:

29.02.2024

"Zdrowe jelita" to wyczerpujący, rzetelny poradnik dla osób chorujących na SIBO - przerost flory bakteryjnej w jelicie cienkim. Ból brzucha, dyskomfort, wzdęcia, biegunki i zaparcia to tematy, o których niechętnie rozmawiamy, choć te coraz powszechniejsze dolegliwości nie tylko znacząco obniżają komfort codziennego życia, ale także mogą być symptomem choroby. A jednak pacjenci nieraz latami funkcjonują z dokuczliwymi objawami, nie wiedząc, że istnieje szereg działań, które mogą im pomóc. A...
Czytaj więcej

25.02.2024

Czytaj więcej
Czytaj więcej
Bez bodyshamingu, bez nierealistycznych porad, ze szczyptą czułej dyscypliny Prawdopodobnie znasz wiele historii osób, które zrzuciły wagę. Może więc pomyślisz: Po co mam czytać kolejną historię o odchudzaniu? To nie jest książka o dietach cud ani szybkich sposobach na schudnięcie. To książka o emocjonalnej przemianie i głębokiej pracy wewnętrznej nad zmianą myślenia o sobie i relacji z jedzeniem. Bo bez zmiany myślenia nawet nowoczesna farmakoterapia czy chirurgia bariatryczna nie przyn...
Czytaj więcej
Kompleksowy przewodnik po ludzkim ciele! "Anatomia. Przewodnik dla lubiących rozkminiać bez bólu" oferuje ekscytujące spojrzenie na wewnętrzne funkcjonowanie ludzkiego ciała. Podręczniki często opisują fascynujące układy istniejące we wnętrzu ludzkiego ciała czy procesy je regulujące w dość nudny sposób. Ten łatwy do zrozumienia przewodnik eliminuje nieciekawe szczegóły i zamiast tego zapewnia fascynującą lekcję anatomii. Książka omawia wszystkie aspekty rozwoju anatomicznego i fizjol...
Czytaj więcej
Książka, która otwiera oczy - błyskotliwe połączenie reportażu, historii i najnowocześniejszej nauki. Katar sienny, alergia na orzeszki ziemne, wypryski. Szacunkowo od 30 do 40 procent światowej populacji cierpi na jakąś formę alergii. Co bardziej niepokojące w ciągu ostatniej dekady wzrost diagnoz był na tyle znaczny, że stanowi coraz większe obciążenie medyczne dla poszczególnych osób, rodzin, społeczności i systemów opieki medycznej. Antropolożka medyczna, Theresa MacPhail, która sama j...
Czytaj więcej

23.02.2024

Czytaj więcej

22.02.2024

Książka zawiera początkujący i średnio zaawansowany materiał techniczny systemu Hung Gar Kung Fu, wraz z zastosowaniami technik i ćwiczeniami z partnerem. Przedstawia teorię, historię i tendencje rozwojowe chińskich sztuk walki na przestrzeni tysiącleci, jak również wpływ na inne sztuki walki. Szeroko przedstawiony został rozdział poświęcony historii i rozwojowi systemu Hung Gar Kung Fu. [Oficyna Wydawnicza Text, 1995]
Czytaj więcej
Magiczny zielnik zanurzony w baśni. Daj się porwać rusałkom i dziwożonom do świata pachnącego dymem palonych ziół. Gdzie pory dnia odmierzały słoneczne nagietki, otwierające swe płatki w dzień i zamykające je wieczorem. Do czasów pomiędzy tym co przeszłe, a tym co obecne. "Słowiańskie rośliny czarowne" to kontynuacja bestsellera Joanny Laprus "Słowiańskie Boginie ziół". Autorka snuje swą opowieść o magii roślin, dzieląc je na rośliny miłośnicze, mocarne i wiedźmie oraz o zaklęciach i nadprzyr...
Czytaj więcej

19.02.2024

"Fun dining" - tak Przemysław Klima, pierwszy i jedyny w Polsce szef kuchni z dwiema gwiazdkami Michelin, mówi o tym, co robi w kuchni. "Fun dining" to radość. Radość łączenia składników i tworzenia zupełnie nowych smaków. Radość eksperymentowania. To satysfakcja, która towarzyszy gotowaniu i przyjmowaniu gości. "Fun dining" to kuchnia prosta i spektakularna jednocześnie. Dania z unikalnych składników, które bez trudu przygotujesz w domu. To nieoczywiste dodatki, jak olej z koperku o i...
Czytaj więcej
Zapierające dech fiordy i piękno przyrody, a jednocześnie trudne warunki geograficzne. Norwegia to kraj, którego mieszkańcy przez lata pokonując wszelkie trudności i wspierając się wzajemnie, stworzyli unikatową kulturę kulinarną. To kraina nabiału, ryb, owoców morza, słodkich wypieków, a także kawy. Warto się przekonać, że to kierunek podróży dla wszystkich szukających mniej znanych smaków. "Tradycje kulinarne Norwegii" to kolejna książka poświęcona nordyckiej kulturze kulinarnej autorstwa...
Czytaj więcej
Prawdziwa skarbnica inspiracji dla miłośników kuchni wegetariańskiej i wegańskiej oraz aromatów Bliskiego Wschodu Samar Khanafer, finalistka trzeciej edycji "MasterChefa" i autorka dwóch bestsellerowych książek kulinarnych, powraca z wyjątkową pozycją, która przeniesie was do pachnącego kardamonem i wodą z kwiatów pomarańczy Libanu. Książka zawiera ponad 130 wegetariańskich i wegańskich przepisów zarówno na tradycyjne bliskowschodnie dania, takie jak kremowy humus czy chrupiący falafel, ja...
Czytaj więcej
Kulinarna podróż po dawnych Kresach Wschodnich Czym są wołyńskie kichyłki, poleska kulaga, litewskie mandryki czy gródeckie cebulniki? Co kryje się pod takimi nazwami jak towkanica, włodzimierskie fajercarze, lwowskie bałabuchy czy kryżawki? Czym wyróżnia się wileński żydowski cymes? Razem z Pawłem Ochmanem, autorem bloga "Weganon", wybierzcie się w kulinarną podróż na Kresy Wschodnie okresu dwudziestolecia międzywojennego i poznajcie roślinne wersje potraw tygla narodowościowego II Rzeczy...
Czytaj więcej
Dobre samopoczucie rodzi się w kuchni W naszych kuchniach dzieje się czasem magia - gdy po ciężkim dniu siadamy do stołu, a zapach gorącej zupy działa jak balsam na duszę, wtedy czujemy, jak naprawdę smakuje szczęście. To jest właśnie alchemia gotowania. Dobre jedzenie potrafi podnieść na duchu, pokrzepić fizycznie i psychicznie, zbliżyć nas do siebie i wprowadzić do domu trochę więcej radości. Melissa Hemsley, popularna brytyjska blogerka kulinarna, zna doskonały sposo...
Czytaj więcej
Kresy to nie tylko historia, legenda, nostalgia. Kresy to także kuchnia - kusząca, pachnąca, pełna niezwykłych aromatów i oryginalnych smaków. Od Wilna do Bakczysaraju rozciąga się wielki obszar kulinarnej swojskości i egzotyki. Pełno tu dań bardziej lub mniej znanych, które - przygotowane według receptur zaskakujących zderzeniem tradycji i nowoczesności - odkrywają przed nami nieznane dotąd smakowe wrażenia. To wyjątkowy zbiór unikalnych przepisów czerpiących pełnymi garściami z kuchni wielu lu...
Czytaj więcej
W książce "Ashia zaprasza do stołu" znajdziecie przepisy na dobrze znane, wyśmienite dania kuchni indyjskiej oraz propozycje nowych, ekscytujących potraw bazujących na tradycyjnych smakach. Wszystkie z nich z łatwością przygotujecie w domu z powszechnie dostępnych składników. Debiutancka książka kucharska Ashii Ismail-Singer to hołd dla pochodzenia autorki połączony z nowoczesnym, oryginalnym podejściem do jej rodzimej kuchni, inspirowanym miejscami, które zamieszkiwała i odwiedzała. Jej prze...
Czytaj więcej
Niejednokrotnie czytelnicy i fani Roberta Makłowicza zadawali mu pytanie (i pewnie nadal będą je zadawać) gdzie nauczył się gotować, czy chodził do jakieś szkoły kucharskiej. A może Robert Makłowicz jest kulinarnym samoukiem? Nie jest to do końca prawdą, bo ulubiony gotujący podróżnik pobierał w tej materii naukę. Ale jak sam podkreśla - tylko raz - w Tajlandii. "Tam po raz pierwszy i ostatni w mym życiu uczęszczałem na kursy gotowania, które zakończył całodzienny, praktyczny egzamin". Nie mo...
Czytaj więcej
  • Tytuł: Słodkie co nieco
  • Autor: Matyjek Joanna
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 2022
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): OlimpiaOpiekun BiblioNETki
Przepisy na święta, imprezy i różne okazje!  Zastanawiasz się co przygotować, kiedy wpadną przyjaciółki na urodziny? Planujesz kolację z ukochanym z okazji Walentynek? Chcesz sprawić słodką niespodziankę rodzicom z okazji dnia mamy lub taty? A może planujecie wakacyjny piknik dla znajomych? Zbliża się halloween i szukasz pomysłu na poczęstunek? W książce znajdziesz ponad 100 przepisów na rożne okazje. Większe uroczystości i mniejsze imprezy w luźnym klimacie.  Joanna Matyjek proponuje z...
Czytaj więcej
"Tytuł jest nieprzypadkowy, deserownikiem nazywano bowiem mebel służący do wystawiania deserów oraz innych wypieków. Ten ciekawy sprzęt zainspirował mnie do stworzenia książki będącej zbiorem 75 przepisów na ciasta, desery i wytrawne wypieki, uzupełnionej 15 felietonami przybliżającymi historię i pochodzenie różnych potraw oraz produktów. Znajdziecie tu receptury na klasyczne łakocie w nowoczesnej odsłonie, specjały inspirowane kuchnią azjatycką oraz wytrawne dania idealne zarówno na codzienny o...
Czytaj więcej

14.02.2024

Czytaj więcej
Duńska kultura kulinarna to nie tylko gwiazdki Michelin i menu degustacyjne. To również kraina chleba żytniego, słodkich wypieków pachnących marcepanem i orzechami oraz najróżnorodniejszych otwartych kanapek. W codziennej diecie nie brakuje dań z wieprzowiny, śledzi oraz kawy. Każdy przystanek podróży po Półwyspie Jutlandzkim i duńskich wyspach to odkrywanie nowych oblicz smaku. "Tradycje kulinarne Danii" to kolejna książka poświęcona nordyckiej kulturze kulinarnej autorstwa Magdaleny Tomas...
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Czytaj więcej

13.02.2024

Szukasz pomysłu na wycieczkę z czworonogiem, a wszędzie widzisz tylko tabliczki "zakaz wprowadzania psów"? Oto 87 pomysłów na weekendowe wyjazdy w miejsca, gdzie ty i twój pupil będziecie mile widziani! - Odetchnijcie od miasta nad Jeziorkami Duszatyńskimi. - Odkryjcie ruiny Zamku Ogrodzieniec i pałacu w Zatoniu. - Wyszalejcie się na psiej plaży w Jastarni. - Sprawdźcie szlak na Sine Wiry, Halę Rycerzową i Wielką Sowę. Trasy, atrakcje i noclegi - na każdą porę roku i na każdą kieszeń! ...
Czytaj więcej

10.02.2024

Żeglarstwo morskie jest jednym z najprzyjemniejszych sposobów spędzania czasu. Morza i oceany stwarzają ogromne możliwości na zwiedzanie świata podczas podróży jachtem. Niezwykle ważne jest, aby żegluga była bezpieczna, a jacht prawidłowo obsługiwany nie tylko na morzu, ale także w porcie. "Podręcznik RYA Morskie żeglarstwo turystyczne" autorstwa Jeremiego Evansa omawia podstawowe umiejętności, jakie powinni posiadać skiper i załoga, aby spokojnie i bezpiecznie pływać po morzu. W książce zost...
Czytaj więcej

09.02.2024

Bolimowski Park Krajobrazowy leży w połowie drogi między Łodzią i Warszawą. Zachował się tu wspaniały, wielki kompleks leśny zwany Puszczą Bolimowską oraz sąsiednie lasy, które kiedyś były puszczami. Najbardziej wyraźnym elementem krajobrazu jest niezwykła, dzika rzeka Rawka, jedna z najładniejszych rzek polskiego niżu. Przewodnik obejmuje cały teren Bolimowskiego Parku Krajobrazowego i jego okolice, od Nieborowa przez Bolimów, Żyrardów, Doleck, Starą Rawę aż do Skierniewic. Obszar, gdzie dla...
Czytaj więcej
Każdy, kto przybędzie do Krakowa pociągiem lub samolotem, pierwsze swe kroki skieruje ku Plantom. Dworzec kolejowy od swego początku sąsiaduje z tym niezwykłym parkiem, a od lat dojeżdżają doń także pociągi z lotniska w Balicach. Po przecięciu placu dworcowego, po pokonaniu podziemnego przejścia - już jesteś, czcigodny gościu, w zielonym tunelu Plant. Zanim jednak ruszymy parkowymi alejkami, kilka słów o plantowej historii i niegdysiejszych plantowych obyczajach. Przede wszystkim skąd wzięła ...
Czytaj więcej
Niektórzy powiadają, że polski pejzaż jest nudny i mało urozmaicony - a my, z pomocą zdjęć w naszym albumie chcemy obalić ten mit. Pokażemy Polskę w wachlarzu różnorodności - od morskiego wybrzeża, poprzez krainę jezior, nieujarzmione rzeki, mazowiecką równinę, ozdobione białymi skałkami wyżyny aż po imponujące górskie masywy. Świat można odkrywać na różne sposoby, a podziwianie pięknych widoków jest jednym z nich. Poprzez krajobrazy poznajemy Polskę, charakter i ducha tworzących ją ziem. [...
Czytaj więcej
Codziennie pojawia się na naszych stołach i w naszych modlitwach, a jeszcze niedawno stanowił sacrum, świętość. Otaczano go najwyższym szacunkiem, jego powstawaniu towarzyszyła religijna i magiczna obrzędowość. Chleb - zanim ze zbożowych bryjowatych potraw stał się produktem przemysłowym - przeszedł długą drogę. Równie długą jak droga od wrzucanego w ziemię ziarna do pulchnych, cudownie pachnących bochenków. O obu tych drogach opowiada najnowsza książka krakowskiego pisarza Andrzeja Kozioł...
Czytaj więcej
Ktoś (kto? - z pewnością mądry człowiek!) powiedział kiedyś, że śledź, gdyby nie był tak tani, mógłby uchodzić na najbardziej wytworne danie. Rzeczywiście - przekąskowemu śledziowi piękne pomniki wystawiali poeci, odegrał - podobnie jak dorsz - doniosłą rolę w historii. A inne ryby? Łososie i szczupaki, tak cenione w polskiej i żydowskiej kuchni. A złote karaski, najlepsze w śmietanie? A karpie, dla Polaków nierozerwalnie związane z Wigilią? A sardynki? A sumy? A tłuste węgorze, ryby o przedziwn...
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: