Pokaż:
najwyżej oceniane książki
Ocenione książki otrzymały minimum 10 ocen
1
Liczba ocen: 14
|
Średnia ocena: 5,57
Liczba ocen: 14
|
Średnia ocena: 5,57
"Dzika kuchnia" Łukasza Łuczaja łączy w sobie funkcję zielnika i książki kucharskiej. To praktyczny przewodnik po ponad sześćdziesięciu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych...
"Dzika kuchnia" Łukasza Łuczaja łączy w sobie funkcję zielnika i książki kucharskiej. To praktyczny przewodnik po ponad sześćdziesięciu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych...
Czytaj więcej
2
Liczba ocen: 57
|
Średnia ocena: 5,29
Liczba ocen: 57
|
Średnia ocena: 5,29
Pierwsza książka kucharska twórczyni Jadłonomii - najpopularniejszego polskiego bloga o kuchni wegetariańskiej.
Czy łodyga brokułu nadaje się do jedzenia? Do czego wykorzystać natkę marchewki? Jak zrobić bezmięsny pasztet na świąteczny stół? Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedź w długo wyczekiwanej książce Marty Dymek - znanej z programu "Dzień dobry TVN" autorki Jadłonomii, najpopularniejszego bloga w polskim internecie poświęconego kuchni roślinnej, Kulinarnego Bloga Roku 2013.
...
Pierwsza książka kucharska twórczyni Jadłonomii - najpopularniejszego polskiego bloga o kuchni wegetariańskiej.
Czy łodyga brokułu nadaje się do jedzenia? Do czego wykorzystać natkę marchewki? Jak zrobić bezmięsny pasztet na świąteczny stół? Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedź w długo wyczekiwanej książce Marty Dymek - znanej z programu "Dzień dobry TVN" autorki Jadłonomii, najpopularniejszego bloga w polskim internecie poświęconego kuchni roślinnej, Kulinarnego Bloga Roku 2013.
...
Czytaj więcej
3
Liczba ocen: 11
|
Średnia ocena: 5,27
Liczba ocen: 11
|
Średnia ocena: 5,27
"Kuchnia polska PWE" jest obecna w polskich domach i polskich księgarniach na całym świecie od prawie 50 lat. Fenomen jej popularności należy tłumaczyć tym, że nie jest to zwykła ksiażka kucharska, zawiera bowiem nie tylko doskonałe i sprawdzone przepisy na dania współczesne i tradycyjne, proste i wyrafinowane, opracowane na podstawie najnowszej wiedzy o zdrowym odżywianiu przy współudziale pracowników Instytutu Żywności i Żywienia, ale także wiadomości na temat zasad:
- racjonalnego żywieni...
"Kuchnia polska PWE" jest obecna w polskich domach i polskich księgarniach na całym świecie od prawie 50 lat. Fenomen jej popularności należy tłumaczyć tym, że nie jest to zwykła ksiażka kucharska, zawiera bowiem nie tylko doskonałe i sprawdzone przepisy na dania współczesne i tradycyjne, proste i wyrafinowane, opracowane na podstawie najnowszej wiedzy o zdrowym odżywianiu przy współudziale pracowników Instytutu Żywności i Żywienia, ale także wiadomości na temat zasad:
- racjonalnego żywieni...
Czytaj więcej
4
Liczba ocen: 14
|
Średnia ocena: 5,25
Liczba ocen: 14
|
Średnia ocena: 5,25
Rzecz wydaje się wysoce nieprawdopodobna, ale Makłowicz i Bikont, tak zapracowani w gastronomicznych przybytkach nie tylko naszego kraju, znajdują czas, by słać do siebie namiętne listy. A to, że kefir u nas traktowany po macoszemu, a to, że nie odróżnia się gatunków ziemniaków. Czasem i w czytelnikach rozpalą żądzę, np. skosztowania badeńskiej zupy szparagowej. Na szczęście prawie natychmiast możemy ją zaspokoić.
Zrządzeniem losu listy te trafiają do rąk czytelników. Uszły zagładzie chyba dl...
Rzecz wydaje się wysoce nieprawdopodobna, ale Makłowicz i Bikont, tak zapracowani w gastronomicznych przybytkach nie tylko naszego kraju, znajdują czas, by słać do siebie namiętne listy. A to, że kefir u nas traktowany po macoszemu, a to, że nie odróżnia się gatunków ziemniaków. Czasem i w czytelnikach rozpalą żądzę, np. skosztowania badeńskiej zupy szparagowej. Na szczęście prawie natychmiast możemy ją zaspokoić.
Zrządzeniem losu listy te trafiają do rąk czytelników. Uszły zagładzie chyba dl...
Czytaj więcej
5
Liczba ocen: 19
|
Średnia ocena: 5,21
Liczba ocen: 19
|
Średnia ocena: 5,21
Anna Starmach, jurorka MasterChefa i absolwentka prestiżowej francuskiej szkoły Le Cordon Bleu, udowadnia, że szybko i tanio można wyczarować wspaniałe potrawy. I mało tego, nie trzeba być mistrzem kuchni, by tego dokonać.
W książce znajdziecie 70 przepisów na potrawy, które wywołają niezapomniane wrażenie na wszystkich, którzy je spróbują. W Niezbędniku odnajdziecie dodatkowo 16 praktycznych porad, które pomogą osiągnąć kolejny stopień wtajemniczenia w gotowaniu.
[Wydawnictwo Znak, 2013...
Anna Starmach, jurorka MasterChefa i absolwentka prestiżowej francuskiej szkoły Le Cordon Bleu, udowadnia, że szybko i tanio można wyczarować wspaniałe potrawy. I mało tego, nie trzeba być mistrzem kuchni, by tego dokonać.
W książce znajdziecie 70 przepisów na potrawy, które wywołają niezapomniane wrażenie na wszystkich, którzy je spróbują. W Niezbędniku odnajdziecie dodatkowo 16 praktycznych porad, które pomogą osiągnąć kolejny stopień wtajemniczenia w gotowaniu.
[Wydawnictwo Znak, 2013...
Czytaj więcej
6
Liczba ocen: 17
|
Średnia ocena: 5,15
Liczba ocen: 17
|
Średnia ocena: 5,15
Czytaj więcej
7
Liczba ocen: 27
|
Średnia ocena: 5,09
Liczba ocen: 27
|
Średnia ocena: 5,09
Ponieważ nie usiłujemy nawet dać wyczerpującego obrazu polskiej przeszłości kulinarnej, obrazu, który - jak olbrzymią mozaikę - trzeba składać z tysięcy kolorowych szczegółów, postanowiliśmy na ten temat pogawędzić.
Polskie obyczaje kulinarne to nie tylko Polakom właściwy sposób odżywiania się. Złożyły się na nie i bujny temperament narodowy, przysłowiowa polska gościnność, szczerość, radość życia, szerokość gestu, ujawniający się w staropolskich bogatych zastawach stołu zmysł piękna - słowem...
Ponieważ nie usiłujemy nawet dać wyczerpującego obrazu polskiej przeszłości kulinarnej, obrazu, który - jak olbrzymią mozaikę - trzeba składać z tysięcy kolorowych szczegółów, postanowiliśmy na ten temat pogawędzić.
Polskie obyczaje kulinarne to nie tylko Polakom właściwy sposób odżywiania się. Złożyły się na nie i bujny temperament narodowy, przysłowiowa polska gościnność, szczerość, radość życia, szerokość gestu, ujawniający się w staropolskich bogatych zastawach stołu zmysł piękna - słowem...
Czytaj więcej
8
Liczba ocen: 15
|
Średnia ocena: 5,07
Liczba ocen: 15
|
Średnia ocena: 5,07
Pierwsza książka autorki jednego z najpopularniejszych polskich blogów kulinarnych.
Sześć lat pisania, pieczenia i gotowania, setki znakomitych przepisów i apetycznych zdjęć, 100.000 wiernych czytelników z całego świata i w pełni zasłużona sława internetowej świątyni smaków. Blog White Plate to już prawdziwa instytucja, a jego twórczyni, Eliza Mórawska, jest dziś jedną z najbardziej wpływowych postaci polskiej blogosfery. Dyktuje kulinarne trendy, inspiruje i zachwyca umiejętnością delektow...
Pierwsza książka autorki jednego z najpopularniejszych polskich blogów kulinarnych.
Sześć lat pisania, pieczenia i gotowania, setki znakomitych przepisów i apetycznych zdjęć, 100.000 wiernych czytelników z całego świata i w pełni zasłużona sława internetowej świątyni smaków. Blog White Plate to już prawdziwa instytucja, a jego twórczyni, Eliza Mórawska, jest dziś jedną z najbardziej wpływowych postaci polskiej blogosfery. Dyktuje kulinarne trendy, inspiruje i zachwyca umiejętnością delektow...
Czytaj więcej
9
Liczba ocen: 30
|
Średnia ocena: 5,03
Liczba ocen: 30
|
Średnia ocena: 5,03
Czytaj więcej
10
Liczba ocen: 10
|
Średnia ocena: 4,95
Liczba ocen: 10
|
Średnia ocena: 4,95
Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie – w przepisach z kuchni całego świata. Bulwa selera po chińsku? Węgierski gulasz z papryk i boczniaków? Turecka zupa soczewicowa? Mizeria po koreańsku? To tylko kilka dań na zebranie sił przed wielką, roślinną podróżą!
Aby kulinarnie podróżować, nie trzeba kupować egzotycznych produktów. Niepot...
Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie – w przepisach z kuchni całego świata. Bulwa selera po chińsku? Węgierski gulasz z papryk i boczniaków? Turecka zupa soczewicowa? Mizeria po koreańsku? To tylko kilka dań na zebranie sił przed wielką, roślinną podróżą!
Aby kulinarnie podróżować, nie trzeba kupować egzotycznych produktów. Niepot...
Czytaj więcej
11
Liczba ocen: 19
|
Średnia ocena: 4,89
Liczba ocen: 19
|
Średnia ocena: 4,89
Wciągająca opowieść o ponad tysiącletniej historii polskiej kuchni. Kluczem jest kultura polskiego stołu: sztuka kulinarna i obyczaje na przestrzeni wieków. Zaglądamy do chat pierwszych Piastów i do sarmackich spiżarni, biesiadujemy na zjazdach szlacheckich, w salonach bogatego mieszczaństwa, zajadamy się kawiorem w legendarnej Adrii, a w czasach PRL wpadamy na setę i galaretę do baru za rogiem lub na obiad do „placówki zbiorowego żywienia".
Treść książki stanowi niezrównany opis obyczajów, z...
Wciągająca opowieść o ponad tysiącletniej historii polskiej kuchni. Kluczem jest kultura polskiego stołu: sztuka kulinarna i obyczaje na przestrzeni wieków. Zaglądamy do chat pierwszych Piastów i do sarmackich spiżarni, biesiadujemy na zjazdach szlacheckich, w salonach bogatego mieszczaństwa, zajadamy się kawiorem w legendarnej Adrii, a w czasach PRL wpadamy na setę i galaretę do baru za rogiem lub na obiad do „placówki zbiorowego żywienia".
Treść książki stanowi niezrównany opis obyczajów, z...
Czytaj więcej
12
Liczba ocen: 15
|
Średnia ocena: 4,63
Liczba ocen: 15
|
Średnia ocena: 4,63
Książka zawierająca 1001 sprawdzonych przepisów na tradycyjnie i nowoczesne polskie dania. Znaleźć tu można przepisy na dania tańsze i droższe, dietetyczne i wysokokaloryczne oraz codzienne i świąteczne. (...)
[Publicat, 2004]
Książka zawierająca 1001 sprawdzonych przepisów na tradycyjnie i nowoczesne polskie dania. Znaleźć tu można przepisy na dania tańsze i droższe, dietetyczne i wysokokaloryczne oraz codzienne i świąteczne. (...)
[Publicat, 2004]
Czytaj więcej
13
Liczba ocen: 22
|
Średnia ocena: 4,59
Liczba ocen: 22
|
Średnia ocena: 4,59
Ciasta z przepisów siostry Anastazji – zwyczajne i luksusowe, tanie i droższe, łatwe do wykonania i wymagające wprawnej ręki – przysporzą gospodyni wiele radości.
Każda gospodyni – doświadczona i początkująca – znajdzie tu coś, czym może olśnić domowników i gości, i oczywiście dowie się, jak zrobić wspaniały wypiek prawie z „niczego”.
[Wydawnictwo WAM, Kraków 2001]
Ciasta z przepisów siostry Anastazji – zwyczajne i luksusowe, tanie i droższe, łatwe do wykonania i wymagające wprawnej ręki – przysporzą gospodyni wiele radości.
Każda gospodyni – doświadczona i początkująca – znajdzie tu coś, czym może olśnić domowników i gości, i oczywiście dowie się, jak zrobić wspaniały wypiek prawie z „niczego”.
[Wydawnictwo WAM, Kraków 2001]
Czytaj więcej
14
Liczba ocen: 15
|
Średnia ocena: 4,57
Liczba ocen: 15
|
Średnia ocena: 4,57
- Tadeusz Przypkowski: Prologowa gawęda
- Magdalena Samozwaniec: Z pamiętnika imć panny Klementyny Ochędożyńskiej
- Magdalena Samozwaniec: Jak się jadało w domu Kossaków
- Stefania Przypkowska: Garść kulinarnych polskich przepisów
[Wydawnictwo Literackie, 1977]
- Tadeusz Przypkowski: Prologowa gawęda
- Magdalena Samozwaniec: Z pamiętnika imć panny Klementyny Ochędożyńskiej
- Magdalena Samozwaniec: Jak się jadało w domu Kossaków
- Stefania Przypkowska: Garść kulinarnych polskich przepisów
[Wydawnictwo Literackie, 1977]
Czytaj więcej
15
Liczba ocen: 14
|
Średnia ocena: 4,54
Liczba ocen: 14
|
Średnia ocena: 4,54
Weekend z kultowymi komediami? Ugotuj niebieską zupę Bridget Jones.
Spotkanie z kumplami? Podaj legendarne cheeseburgery z "Pulp Fiction".
Wieczór panieński? Drink cosmopolitan z "Seksu w wielkim mieście" to najlepszy wybór!
"Kuchnia filmowa" przeniesie Cię w świat potraw z Twoich ulubionych filmów. Napisała ją Paulina Wnuk na podstawie swojego bloga "From movie to the kitchen", który otrzymał nagrodę Blog Roku 2012.
Idealny prezent i dla kinomaniaka, i dla zapalonego kucharza.
Popkultu...
Weekend z kultowymi komediami? Ugotuj niebieską zupę Bridget Jones.
Spotkanie z kumplami? Podaj legendarne cheeseburgery z "Pulp Fiction".
Wieczór panieński? Drink cosmopolitan z "Seksu w wielkim mieście" to najlepszy wybór!
"Kuchnia filmowa" przeniesie Cię w świat potraw z Twoich ulubionych filmów. Napisała ją Paulina Wnuk na podstawie swojego bloga "From movie to the kitchen", który otrzymał nagrodę Blog Roku 2012.
Idealny prezent i dla kinomaniaka, i dla zapalonego kucharza.
Popkultu...
Czytaj więcej
16
Liczba ocen: 12
|
Średnia ocena: 4,50
Liczba ocen: 12
|
Średnia ocena: 4,50
Kolejna książka kucharska napisana przez siostrę Anastazję Pustelnik, zakonnicę ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, pomoże nam przygotować dania, za które będziemy dziękować Bogu.
Sukces wydawniczy książki „103 ciasta siostry Anastazji”, bastselleru o nakładzie 120 000 sprzedanych egzemplarzy, pozwala przypuszczać, że i ta pozycja, napisana przez zakonnicę, od wielu lat pracującą w kuchni jezuitów w Krakowie, pomoże wielu Czytelnikom w gotowaniu, pieczeniu i przyrządzaniu najrozmaitszych sma...
Kolejna książka kucharska napisana przez siostrę Anastazję Pustelnik, zakonnicę ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, pomoże nam przygotować dania, za które będziemy dziękować Bogu.
Sukces wydawniczy książki „103 ciasta siostry Anastazji”, bastselleru o nakładzie 120 000 sprzedanych egzemplarzy, pozwala przypuszczać, że i ta pozycja, napisana przez zakonnicę, od wielu lat pracującą w kuchni jezuitów w Krakowie, pomoże wielu Czytelnikom w gotowaniu, pieczeniu i przyrządzaniu najrozmaitszych sma...
Czytaj więcej
17
Liczba ocen: 17
|
Średnia ocena: 4,47
Liczba ocen: 17
|
Średnia ocena: 4,47
"365 obiadów" to najsłynniejsza książka najznakomitszej XIX-wiecznej autorki poradników kulinarnych. Lucyna Ćwierczakiewiczowa podaje przepisy, z których warto skorzystać choćby z tej przyczyny, że stosowały je nasze babcie, a nie ma chyba dla książki kucharskiej lepszej rekomendacji, niż autorytet babci.
Któż z nas nie chciałby z sentymentem, a może i łezką w oku, poczuć znów tych wspaniałych zapachów dzieciństwa, przepysznych domowych obiadów, dla których warto czasem poświęcić trochę czasu...
"365 obiadów" to najsłynniejsza książka najznakomitszej XIX-wiecznej autorki poradników kulinarnych. Lucyna Ćwierczakiewiczowa podaje przepisy, z których warto skorzystać choćby z tej przyczyny, że stosowały je nasze babcie, a nie ma chyba dla książki kucharskiej lepszej rekomendacji, niż autorytet babci.
Któż z nas nie chciałby z sentymentem, a może i łezką w oku, poczuć znów tych wspaniałych zapachów dzieciństwa, przepysznych domowych obiadów, dla których warto czasem poświęcić trochę czasu...
Czytaj więcej
18
Liczba ocen: 15
|
Średnia ocena: 4,47
Liczba ocen: 15
|
Średnia ocena: 4,47
"Smak kwiatów pomarańczy" to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni – jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragù z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy). Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? ...
"Smak kwiatów pomarańczy" to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni – jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragù z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy). Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? ...
Czytaj więcej
19
Liczba ocen: 15
|
Średnia ocena: 4,40
Liczba ocen: 15
|
Średnia ocena: 4,40
Czytaj więcej
20
Liczba ocen: 10
|
Średnia ocena: 4,40
Liczba ocen: 10
|
Średnia ocena: 4,40
"Kuchnia na ciężkie czasy" Marcina Szczygielskiego to kryzysowy poradnik i książka kucharska zarazem. Znaleźć tu można przepisy i sposoby na lepsze życie w czasach kłopotów z domowym budżetem, w wypadku załamania gospodarki, a nawet zagrożenia wojennego czy terrorystycznego. Dania, które możemy przyrządzić według podanych tu przepisów są proste, smaczne, a składniki niezbyt wymyślne. Po tę książkę może więc sięgnąć każdy - zarówno ktoś biegły w sztuce kulinarnej, jak i początkująca gospodyni - i...
"Kuchnia na ciężkie czasy" Marcina Szczygielskiego to kryzysowy poradnik i książka kucharska zarazem. Znaleźć tu można przepisy i sposoby na lepsze życie w czasach kłopotów z domowym budżetem, w wypadku załamania gospodarki, a nawet zagrożenia wojennego czy terrorystycznego. Dania, które możemy przyrządzić według podanych tu przepisów są proste, smaczne, a składniki niezbyt wymyślne. Po tę książkę może więc sięgnąć każdy - zarówno ktoś biegły w sztuce kulinarnej, jak i początkująca gospodyni - i...
Czytaj więcej
21
Liczba ocen: 18
|
Średnia ocena: 4,39
Liczba ocen: 18
|
Średnia ocena: 4,39
Julita Bator zmieniła nawyki żywieniowe Polaków. Pokazała jak jeść bez chemii i nie zbankrutować. Teraz przedstawia książkę pełną prostych i praktycznych przepisów sprawdzonych na własnej rodzinie.
Autorka myślała, że nie ma rady na choroby jej dzieci. Wystarczyła jednak zmiana sposobu żywienia. Teraz sama piecze bułki orkiszowe i przyrządza domowy jogurt bez chemicznych dodatków. Małymi krokami wprowadziła rewolucyjne zmiany i nie martwi się już antybiotykami ani wizytami u lekarzy.
Odpow...
Julita Bator zmieniła nawyki żywieniowe Polaków. Pokazała jak jeść bez chemii i nie zbankrutować. Teraz przedstawia książkę pełną prostych i praktycznych przepisów sprawdzonych na własnej rodzinie.
Autorka myślała, że nie ma rady na choroby jej dzieci. Wystarczyła jednak zmiana sposobu żywienia. Teraz sama piecze bułki orkiszowe i przyrządza domowy jogurt bez chemicznych dodatków. Małymi krokami wprowadziła rewolucyjne zmiany i nie martwi się już antybiotykami ani wizytami u lekarzy.
Odpow...
Czytaj więcej
22
Liczba ocen: 17
|
Średnia ocena: 4,35
Liczba ocen: 17
|
Średnia ocena: 4,35
Zbiór fascynujących opowiadań o doświadczeniach kulinarnych znanych polskich podróżników i odkrywców. Opisują oni swoje niezwykłe doświadczenia związane z egzotycznymi potrawami, które przyszło im jeść w odległych zakątkach świata, ale nie tylko... Z opowieści naszych autorów przebija też nostalgia za polskim barszczem, razowcem i świeżutką mizerią.
Jak smakują pieczone mrówki, hamburger z krokodyla, świeży szpik z kości karibu? Jak przyrządzić najsmaczniejsze karaluchy? Jaki był ulubiony kok...
Zbiór fascynujących opowiadań o doświadczeniach kulinarnych znanych polskich podróżników i odkrywców. Opisują oni swoje niezwykłe doświadczenia związane z egzotycznymi potrawami, które przyszło im jeść w odległych zakątkach świata, ale nie tylko... Z opowieści naszych autorów przebija też nostalgia za polskim barszczem, razowcem i świeżutką mizerią.
Jak smakują pieczone mrówki, hamburger z krokodyla, świeży szpik z kości karibu? Jak przyrządzić najsmaczniejsze karaluchy? Jaki był ulubiony kok...
Czytaj więcej
23
Liczba ocen: 12
|
Średnia ocena: 4,33
Liczba ocen: 12
|
Średnia ocena: 4,33
Od kiedy Japończycy jadają sushi?
Czy gospodarzowi wypada samemu napełnić kieliszek alkoholem?
Czy ryż jest podstawowym pożywieniem Japończyków?
Kiedy w Japonii pojawiły się pierwsze restauracje - wcześniej czy później niż we Francji?
Jakiej potrawy nigdy nie spróbuje cesarz?
Z czego w Kraju Kwitnącej Wiśni przygotowuje się desery i słodycze?
Odpowiedź na te i wiele innych pytań znajdziecie Państwo w tej książce - pierwszej w Polsce publikacji poświęconej japońskiej kulturze żywieniowej....
Od kiedy Japończycy jadają sushi?
Czy gospodarzowi wypada samemu napełnić kieliszek alkoholem?
Czy ryż jest podstawowym pożywieniem Japończyków?
Kiedy w Japonii pojawiły się pierwsze restauracje - wcześniej czy później niż we Francji?
Jakiej potrawy nigdy nie spróbuje cesarz?
Z czego w Kraju Kwitnącej Wiśni przygotowuje się desery i słodycze?
Odpowiedź na te i wiele innych pytań znajdziecie Państwo w tej książce - pierwszej w Polsce publikacji poświęconej japońskiej kulturze żywieniowej....
Czytaj więcej
24
Liczba ocen: 19
|
Średnia ocena: 4,24
Liczba ocen: 19
|
Średnia ocena: 4,24
Kasza jaglana – niekwestionowana królowa zdrowia. Znana od setek lat, zapomniana, teraz wraca na nasze talerze. To właśnie ona pomoże ci w walce o dobre samopoczucie.
To dzięki niej:
– Oczyścisz organizm i zwiększysz jego odporność
– Schudniesz, jedząc zdrowo
– Poradzisz sobie z alergią pokarmową
– Zwalczysz uporczywe infekcje i zmęczenie
"Jaglany detoks" to nie tylko sposób na dietę i na wyeliminowanie trapiących cię problemów. Dzięki tej książce poprawisz jakość swojego życia, oczy...
Kasza jaglana – niekwestionowana królowa zdrowia. Znana od setek lat, zapomniana, teraz wraca na nasze talerze. To właśnie ona pomoże ci w walce o dobre samopoczucie.
To dzięki niej:
– Oczyścisz organizm i zwiększysz jego odporność
– Schudniesz, jedząc zdrowo
– Poradzisz sobie z alergią pokarmową
– Zwalczysz uporczywe infekcje i zmęczenie
"Jaglany detoks" to nie tylko sposób na dietę i na wyeliminowanie trapiących cię problemów. Dzięki tej książce poprawisz jakość swojego życia, oczy...
Czytaj więcej
25
Liczba ocen: 17
|
Średnia ocena: 4,09
Liczba ocen: 17
|
Średnia ocena: 4,09
"Śniadanie w łóżku…" to mój osobisty pean na temat radości i rozkoszy życia. Są tu rozkosze kulinarne, jak również i te... zmysłowe, a także przyjemności płynące z rozmów z przyjaciółmi i wielka radość z ucztowania z nimi przy stole, na jachcie, czy w ogrodzie pod morelą. "Śniadanie..." to książka o jedzeniu, ale także o miłości, cieple domowego ogniska, gdzie w listopadowy szary dzień czeka na nas aromatyczna kąpiel, miękki pled na kanapie, dobra książka i poczucie, że w spiżarni mamy coś pyszn...
"Śniadanie w łóżku…" to mój osobisty pean na temat radości i rozkoszy życia. Są tu rozkosze kulinarne, jak również i te... zmysłowe, a także przyjemności płynące z rozmów z przyjaciółmi i wielka radość z ucztowania z nimi przy stole, na jachcie, czy w ogrodzie pod morelą. "Śniadanie..." to książka o jedzeniu, ale także o miłości, cieple domowego ogniska, gdzie w listopadowy szary dzień czeka na nas aromatyczna kąpiel, miękki pled na kanapie, dobra książka i poczucie, że w spiżarni mamy coś pyszn...
Czytaj więcej
26
Liczba ocen: 15
|
Średnia ocena: 4,00
Liczba ocen: 15
|
Średnia ocena: 4,00
W najnowszej książce kucharskiej siostry Anastazji:
- tylko nowe przepisy potraw i ciast
- propozycje zestawów obiadowych
- bezcenne rady i sekrety
[Wydawnictwo WAM, 2006]
W najnowszej książce kucharskiej siostry Anastazji:
- tylko nowe przepisy potraw i ciast
- propozycje zestawów obiadowych
- bezcenne rady i sekrety
[Wydawnictwo WAM, 2006]
Czytaj więcej
27
Liczba ocen: 34
|
Średnia ocena: 3,74
Liczba ocen: 34
|
Średnia ocena: 3,74
Jak wygląda prawdziwe życie za kuchennymi drzwiami? Co ukrywają przed nami restauratorzy? Do tej pory wiedziała o tym jedynie garstka wtajemniczonych, ale już czas, by odkryła to cała Polska.
W dobie niezliczonych programów kulinarnych, charyzmatycznych szefów kuchni, niegasnącej mody na gotowanie i celebrowanie posiłków każdy bywalec restauracji i wielbiciel dobrej kuchni chciałby zadać pewne pytania, ale nie ma ku temu okazji. Co łączy gastronomię z mafią? Jak uczy się przyszłych kucharzy? ...
Jak wygląda prawdziwe życie za kuchennymi drzwiami? Co ukrywają przed nami restauratorzy? Do tej pory wiedziała o tym jedynie garstka wtajemniczonych, ale już czas, by odkryła to cała Polska.
W dobie niezliczonych programów kulinarnych, charyzmatycznych szefów kuchni, niegasnącej mody na gotowanie i celebrowanie posiłków każdy bywalec restauracji i wielbiciel dobrej kuchni chciałby zadać pewne pytania, ale nie ma ku temu okazji. Co łączy gastronomię z mafią? Jak uczy się przyszłych kucharzy? ...
Czytaj więcej
28
Liczba ocen: 15
|
Średnia ocena: 3,73
Liczba ocen: 15
|
Średnia ocena: 3,73
Zaczęłam gotować, bo chciałam być zdrowa. Kiedy sprawdziłam w jaki sposób produkowana jest "żywność" sprzedawana w sklepach, zrozumiałam, że chyba nie mam wyjścia. Muszę nauczyć się gotować i stworzyć takie przepisy, które będą szybkie, łatwe i zdrowe. I takie są przepisy w tej książce. Każde danie gotuje się samo. Ja tylko wkładam do garnka składniki w odpowiedniej kolejności i wracam pół godziny później, kiedy jedzenie jest gotowe. I jest pyszne!
[Burda Publishing Polska, 2014]
Zaczęłam gotować, bo chciałam być zdrowa. Kiedy sprawdziłam w jaki sposób produkowana jest "żywność" sprzedawana w sklepach, zrozumiałam, że chyba nie mam wyjścia. Muszę nauczyć się gotować i stworzyć takie przepisy, które będą szybkie, łatwe i zdrowe. I takie są przepisy w tej książce. Każde danie gotuje się samo. Ja tylko wkładam do garnka składniki w odpowiedniej kolejności i wracam pół godziny później, kiedy jedzenie jest gotowe. I jest pyszne!
[Burda Publishing Polska, 2014]
Czytaj więcej
29
Liczba ocen: 22
|
Średnia ocena: 3,66
Liczba ocen: 22
|
Średnia ocena: 3,66
Moja książka "Po prostu gotuj!" to zbiór najlepszych przepisów z mojego programu telewizyjnego i jeszcze takich, o których nikomu nie mówiłem! W książce umieściłem dla Was dokładny czas przygotowania i pieczenia potraw, dzięki czemu zawsze wyrobicie się z ich przyrządzeniem na przyjście gości.
W książce znajdziecie moje przepisy na zupy, sałatki, makarony, mięsa, ryby, desery i inne moje pomysły. Dzięki łatwemu indeksowi znalezienie wybranego dania nie sprawi Wam trudności. Piszę również o z...
Moja książka "Po prostu gotuj!" to zbiór najlepszych przepisów z mojego programu telewizyjnego i jeszcze takich, o których nikomu nie mówiłem! W książce umieściłem dla Was dokładny czas przygotowania i pieczenia potraw, dzięki czemu zawsze wyrobicie się z ich przyrządzeniem na przyjście gości.
W książce znajdziecie moje przepisy na zupy, sałatki, makarony, mięsa, ryby, desery i inne moje pomysły. Dzięki łatwemu indeksowi znalezienie wybranego dania nie sprawi Wam trudności. Piszę również o z...
Czytaj więcej