Pokaż:
najczęściej oceniane książki
1
Liczba ocen: 321
|
Średnia ocena: 4,56
Liczba ocen: 321
|
Średnia ocena: 4,56
Tony Halik, znany najbardziej jako autor programów telewizyjnych realizowanych z Elżbietą Dzikowską. Podróżnik i łowca przygód. Urodzony w Toruniu. W roku 1939 przedziera się do Anglii, gdzie wstępuje do RAF-u. Zestrzelony nad Francją, zostaje uratowany przez młodą dziewczynę, Pierrette. Przez Hiszpanię i Portugalię wraca do Anglii. Po wojnie odnajduje Pierrette i razem ruszają w świat w poszukiwaniu swojej wielkiej przygody.
Największą z nich była wyprawa jeepem z Ziemi Ognistej na Alaskę. R...
Tony Halik, znany najbardziej jako autor programów telewizyjnych realizowanych z Elżbietą Dzikowską. Podróżnik i łowca przygód. Urodzony w Toruniu. W roku 1939 przedziera się do Anglii, gdzie wstępuje do RAF-u. Zestrzelony nad Francją, zostaje uratowany przez młodą dziewczynę, Pierrette. Przez Hiszpanię i Portugalię wraca do Anglii. Po wojnie odnajduje Pierrette i razem ruszają w świat w poszukiwaniu swojej wielkiej przygody.
Największą z nich była wyprawa jeepem z Ziemi Ognistej na Alaskę. R...
Czytaj więcej
2
Liczba ocen: 216
|
Średnia ocena: 4,78
Liczba ocen: 216
|
Średnia ocena: 4,78
Tony Halik (1921-1998) – autor programów telewizyjnych „Pieprz i wanilia” realizowanych z Elżbietą Dzikowską.
W roku 1939 przedziera się do Anglii i wstępuje do RAF-u. Zestrzelony nad Francją, zostaje uratowany przez młodą dziewczynę – Pierrette. Po wojnie biorą ślub i razem ruszają w świat – najpierw do Afryki, a potem do Argentyny, gdzie Halik pracuje jako filmowiec dla amerykańskiej korporacji telewizyjnej NBC. Jego specjalnością są wyprawy ekstremalne.
Najdłuższą z tych wypraw odbył je...
Tony Halik (1921-1998) – autor programów telewizyjnych „Pieprz i wanilia” realizowanych z Elżbietą Dzikowską.
W roku 1939 przedziera się do Anglii i wstępuje do RAF-u. Zestrzelony nad Francją, zostaje uratowany przez młodą dziewczynę – Pierrette. Po wojnie biorą ślub i razem ruszają w świat – najpierw do Afryki, a potem do Argentyny, gdzie Halik pracuje jako filmowiec dla amerykańskiej korporacji telewizyjnej NBC. Jego specjalnością są wyprawy ekstremalne.
Najdłuższą z tych wypraw odbył je...
Czytaj więcej
3
Liczba ocen: 163
|
Średnia ocena: 4,43
Liczba ocen: 163
|
Średnia ocena: 4,43
(...) książki Toniego (...) to były - to nadal są! - fascynujące książki, nie tylko ciekawe z powodu tematu, ale pisane barwnym, soczystym językiem, pełnym metafor i wyrafinowanych skojarzeń. Ale też książki poznawcze, wnikające głęboko w problemy antropologii, etnografii, kultury. Zawsze pozostaną opowieściami "z pierwszej ręki", z własnego doświadczenia. Jestem pewna, że podróże i książki Toniego wniosły dużo do poznania świata, zwłaszcza tego, który jest zagrożony zanikiem tożsamości, a bywa,...
(...) książki Toniego (...) to były - to nadal są! - fascynujące książki, nie tylko ciekawe z powodu tematu, ale pisane barwnym, soczystym językiem, pełnym metafor i wyrafinowanych skojarzeń. Ale też książki poznawcze, wnikające głęboko w problemy antropologii, etnografii, kultury. Zawsze pozostaną opowieściami "z pierwszej ręki", z własnego doświadczenia. Jestem pewna, że podróże i książki Toniego wniosły dużo do poznania świata, zwłaszcza tego, który jest zagrożony zanikiem tożsamości, a bywa,...
Czytaj więcej
4
Liczba ocen: 29
|
Średnia ocena: 4,38
Liczba ocen: 29
|
Średnia ocena: 4,38
Czytaj więcej
5
Liczba ocen: 6
|
Średnia ocena: 3,50
Liczba ocen: 6
|
Średnia ocena: 3,50
Będąc zarazem opowieścią z podróży, kroniką i esejem, książka ta opisuje wędrówki wielkiego miłośnika księgarń, jakim jest Jorge Carrión.
Podróże, które przywołują "Księgarnie" są bardzo różnorodne, zawsze szczególne. Po pierwsze, są owocem osobistej wędrówki autora przez pięć kontynentów; Carrión nie tylko odwiedza księgarnie istniejące, ale też szuka śladów legendarnych miejsc, które przetrwały już tylko we wspomnieniach i na kartkach książek. Prezentuje sylwetki charyzmatycznych księgarzy,...
Będąc zarazem opowieścią z podróży, kroniką i esejem, książka ta opisuje wędrówki wielkiego miłośnika księgarń, jakim jest Jorge Carrión.
Podróże, które przywołują "Księgarnie" są bardzo różnorodne, zawsze szczególne. Po pierwsze, są owocem osobistej wędrówki autora przez pięć kontynentów; Carrión nie tylko odwiedza księgarnie istniejące, ale też szuka śladów legendarnych miejsc, które przetrwały już tylko we wspomnieniach i na kartkach książek. Prezentuje sylwetki charyzmatycznych księgarzy,...
Czytaj więcej
6
Liczba ocen: 3
|
Średnia ocena: 4,83
Liczba ocen: 3
|
Średnia ocena: 4,83
Barça i Barcelona, jakich nie znacie!
Futbol Club Barcelona został założony 29 listopada 1899 roku w sali gimnastycznej w Ciutat Vella przez sześciu Katalończyków, trzech Szwajcarów i trzech Anglików. Od tamtego dnia związek między Barçą a miastem jest nierozerwalny, intensywny i głęboki. FC Barcelona stała się najbardziej znaczącą organizacją w mieście, najmocniej zakorzenioną w Katalonii i prawdopodobnie najważniejszą na świecie. Niniejsza książka prowadzi czytelnika śladami blaugrana – opo...
Barça i Barcelona, jakich nie znacie!
Futbol Club Barcelona został założony 29 listopada 1899 roku w sali gimnastycznej w Ciutat Vella przez sześciu Katalończyków, trzech Szwajcarów i trzech Anglików. Od tamtego dnia związek między Barçą a miastem jest nierozerwalny, intensywny i głęboki. FC Barcelona stała się najbardziej znaczącą organizacją w mieście, najmocniej zakorzenioną w Katalonii i prawdopodobnie najważniejszą na świecie. Niniejsza książka prowadzi czytelnika śladami blaugrana – opo...
Czytaj więcej
7
Liczba ocen:
|
Średnia ocena: 0,00
Liczba ocen:
|
Średnia ocena: 0,00
Książka opowiada o meksykańskiej historii z perspektywy kulinarnej, ponieważ gastronomia to jedna z najbardziej charakterystycznych cech kultury Meksyku i zwierciadło jego historii. Meksyk to kraj różnorodny zarówno geograficznie – pustynie, doliny, lasy, selwy, góry i wybrzeża – jak i etnicznie; to tej różnorodności zawdzięcza swe kulinarne bogactwo. Dawne cywilizacje osiadłe na terenach dzisiejszego Meksyku udomowiły indyka, podjęły uprawy wielu gatunków roślin, takich jak kukurydza, pomidor, ...
Książka opowiada o meksykańskiej historii z perspektywy kulinarnej, ponieważ gastronomia to jedna z najbardziej charakterystycznych cech kultury Meksyku i zwierciadło jego historii. Meksyk to kraj różnorodny zarówno geograficznie – pustynie, doliny, lasy, selwy, góry i wybrzeża – jak i etnicznie; to tej różnorodności zawdzięcza swe kulinarne bogactwo. Dawne cywilizacje osiadłe na terenach dzisiejszego Meksyku udomowiły indyka, podjęły uprawy wielu gatunków roślin, takich jak kukurydza, pomidor, ...
Czytaj więcej