Pokaż:
najczęściej oceniane książki
1
Liczba ocen: 57
|
Średnia ocena: 5,29
Liczba ocen: 57
|
Średnia ocena: 5,29
Pierwsza książka kucharska twórczyni Jadłonomii - najpopularniejszego polskiego bloga o kuchni wegetariańskiej.
Czy łodyga brokułu nadaje się do jedzenia? Do czego wykorzystać natkę marchewki? Jak zrobić bezmięsny pasztet na świąteczny stół? Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedź w długo wyczekiwanej książce Marty Dymek - znanej z programu "Dzień dobry TVN" autorki Jadłonomii, najpopularniejszego bloga w polskim internecie poświęconego kuchni roślinnej, Kulinarnego Bloga Roku 2013.
...
Pierwsza książka kucharska twórczyni Jadłonomii - najpopularniejszego polskiego bloga o kuchni wegetariańskiej.
Czy łodyga brokułu nadaje się do jedzenia? Do czego wykorzystać natkę marchewki? Jak zrobić bezmięsny pasztet na świąteczny stół? Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedź w długo wyczekiwanej książce Marty Dymek - znanej z programu "Dzień dobry TVN" autorki Jadłonomii, najpopularniejszego bloga w polskim internecie poświęconego kuchni roślinnej, Kulinarnego Bloga Roku 2013.
...
Czytaj więcej
2
Liczba ocen: 18
|
Średnia ocena: 4,39
Liczba ocen: 18
|
Średnia ocena: 4,39
Julita Bator zmieniła nawyki żywieniowe Polaków. Pokazała jak jeść bez chemii i nie zbankrutować. Teraz przedstawia książkę pełną prostych i praktycznych przepisów sprawdzonych na własnej rodzinie.
Autorka myślała, że nie ma rady na choroby jej dzieci. Wystarczyła jednak zmiana sposobu żywienia. Teraz sama piecze bułki orkiszowe i przyrządza domowy jogurt bez chemicznych dodatków. Małymi krokami wprowadziła rewolucyjne zmiany i nie martwi się już antybiotykami ani wizytami u lekarzy.
Odpow...
Julita Bator zmieniła nawyki żywieniowe Polaków. Pokazała jak jeść bez chemii i nie zbankrutować. Teraz przedstawia książkę pełną prostych i praktycznych przepisów sprawdzonych na własnej rodzinie.
Autorka myślała, że nie ma rady na choroby jej dzieci. Wystarczyła jednak zmiana sposobu żywienia. Teraz sama piecze bułki orkiszowe i przyrządza domowy jogurt bez chemicznych dodatków. Małymi krokami wprowadziła rewolucyjne zmiany i nie martwi się już antybiotykami ani wizytami u lekarzy.
Odpow...
Czytaj więcej
3
Liczba ocen: 15
|
Średnia ocena: 3,73
Liczba ocen: 15
|
Średnia ocena: 3,73
Zaczęłam gotować, bo chciałam być zdrowa. Kiedy sprawdziłam w jaki sposób produkowana jest "żywność" sprzedawana w sklepach, zrozumiałam, że chyba nie mam wyjścia. Muszę nauczyć się gotować i stworzyć takie przepisy, które będą szybkie, łatwe i zdrowe. I takie są przepisy w tej książce. Każde danie gotuje się samo. Ja tylko wkładam do garnka składniki w odpowiedniej kolejności i wracam pół godziny później, kiedy jedzenie jest gotowe. I jest pyszne!
[Burda Publishing Polska, 2014]
Zaczęłam gotować, bo chciałam być zdrowa. Kiedy sprawdziłam w jaki sposób produkowana jest "żywność" sprzedawana w sklepach, zrozumiałam, że chyba nie mam wyjścia. Muszę nauczyć się gotować i stworzyć takie przepisy, które będą szybkie, łatwe i zdrowe. I takie są przepisy w tej książce. Każde danie gotuje się samo. Ja tylko wkładam do garnka składniki w odpowiedniej kolejności i wracam pół godziny później, kiedy jedzenie jest gotowe. I jest pyszne!
[Burda Publishing Polska, 2014]
Czytaj więcej
4
Liczba ocen: 8
|
Średnia ocena: 5,38
Liczba ocen: 8
|
Średnia ocena: 5,38
W książce znajdziesz 70 nowych i jeszcze lepszych przepisów prosto z kuchni Ani Starmach. Zaskocz swoich bliskich i w zaledwie 25 minut przygotuj potrawy, które ich zachwycą. Dobra zabawa i rewelacyjny efekt gwarantowane. Spróbuj - będzie pyszne!
[Znak, 2014]
W książce znajdziesz 70 nowych i jeszcze lepszych przepisów prosto z kuchni Ani Starmach. Zaskocz swoich bliskich i w zaledwie 25 minut przygotuj potrawy, które ich zachwycą. Dobra zabawa i rewelacyjny efekt gwarantowane. Spróbuj - będzie pyszne!
[Znak, 2014]
Czytaj więcej
5
Liczba ocen: 7
|
Średnia ocena: 4,71
Liczba ocen: 7
|
Średnia ocena: 4,71
Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy albo tłuszcze trans). Autorki „Kuchni polskiej bez pszenicy” proponują coś zupełnie innego.
W części wstępnej radzą, na co zwracać uwagę podczas zakupów i jak wybierać składniki najle...
Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy albo tłuszcze trans). Autorki „Kuchni polskiej bez pszenicy” proponują coś zupełnie innego.
W części wstępnej radzą, na co zwracać uwagę podczas zakupów i jak wybierać składniki najle...
Czytaj więcej
6
Liczba ocen: 6
|
Średnia ocena: 4,58
Liczba ocen: 6
|
Średnia ocena: 4,58
Odkryj mroczne tajemnice znanych win i winnic świata. Poznaj opowieści z podróży do miejsc, w których wino i zbrodnia tworzą fascynujący duet. Jeśli ludzie dla butelki wina skłonni są zabijać, kraść, szantażować, truć, to w tym winie musi coś być!
Michał Bardel, niczym winiarski Sherlock Holmes, tropi sensacyjne zniknięcia beczek wina w Toskanii, demaskuje langwedockich winiarzy-terrorystów, a w zuryskiej katedrze bada kielich z zatrutym winem. Wszystko to uzupełnia rzeczowa wiedza znawcy i z...
Odkryj mroczne tajemnice znanych win i winnic świata. Poznaj opowieści z podróży do miejsc, w których wino i zbrodnia tworzą fascynujący duet. Jeśli ludzie dla butelki wina skłonni są zabijać, kraść, szantażować, truć, to w tym winie musi coś być!
Michał Bardel, niczym winiarski Sherlock Holmes, tropi sensacyjne zniknięcia beczek wina w Toskanii, demaskuje langwedockich winiarzy-terrorystów, a w zuryskiej katedrze bada kielich z zatrutym winem. Wszystko to uzupełnia rzeczowa wiedza znawcy i z...
Czytaj więcej
7
Liczba ocen: 5
|
Średnia ocena: 3,70
Liczba ocen: 5
|
Średnia ocena: 3,70
"Po pierwsze, śniadanie" to poradnik dla osób, które wypróbowały już różne diety, mają za sobą nawet konsultacje dietetyka i całkiem długie okresy uzyskiwania normalnej masy ciała. Przyda się także osobom szczupłym, żeby zrozumiały, co robią inaczej niż osoby z nadwagą, i zachowały dobre nawyki do końca życia. Nie proponuje diety cud, ale przemyślenie naszego sposobu odżywiania i wdrożenie kilku zasad, które zapewnią nam ładną sylwetkę, dobre samopoczucie i pozwolą uniknąć chorób metabolicznych....
"Po pierwsze, śniadanie" to poradnik dla osób, które wypróbowały już różne diety, mają za sobą nawet konsultacje dietetyka i całkiem długie okresy uzyskiwania normalnej masy ciała. Przyda się także osobom szczupłym, żeby zrozumiały, co robią inaczej niż osoby z nadwagą, i zachowały dobre nawyki do końca życia. Nie proponuje diety cud, ale przemyślenie naszego sposobu odżywiania i wdrożenie kilku zasad, które zapewnią nam ładną sylwetkę, dobre samopoczucie i pozwolą uniknąć chorób metabolicznych....
Czytaj więcej
8
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 4,38
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 4,38
Kiedy miłość, ciekawość i tradycja spotykają się z kulinarną pasją, powstaje smak idealny – taka jest moja książka. Stanowię dowód na to, że nigdy nie jest za późno, aby odkryć w sobie kulinarne szaleństwo. Doprawiłam tę książkę miłością do jedzenia i pięknych obrazów. "Nie... zwykła kuchnia – bo każdy jest inny" to zbiór ponad 100 wyjątkowych, autorskich przepisów, pomysłów na nietuzinkowy lekki deser, porad, jak zabawić się smakiem, a przede wszystkim drogowskaz, jak zdrowo i łatwo gotować.
...
Kiedy miłość, ciekawość i tradycja spotykają się z kulinarną pasją, powstaje smak idealny – taka jest moja książka. Stanowię dowód na to, że nigdy nie jest za późno, aby odkryć w sobie kulinarne szaleństwo. Doprawiłam tę książkę miłością do jedzenia i pięknych obrazów. "Nie... zwykła kuchnia – bo każdy jest inny" to zbiór ponad 100 wyjątkowych, autorskich przepisów, pomysłów na nietuzinkowy lekki deser, porad, jak zabawić się smakiem, a przede wszystkim drogowskaz, jak zdrowo i łatwo gotować.
...
Czytaj więcej
9
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 4,13
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 4,13
Detoks, dieta... i co dalej? Swojska, zdrowa, polska kuchnia! Ciężka, kaloryczna, nieprzyjazna wegetarianom? To nieprawda. Ile wspaniałych, zdrowych przepisów można wyczarować przekształcając nasze ukochane dania z dzieciństwa i wędrując po Polsce w poszukiwaniu zapomnianych smaków.
Karolina i Maciej Szaciłło, autorzy bestsellerowej "Karoliny na detoksie", przejechali ponad 2500 kilometrów, by na nowo odkryć bogactwo polskiej kuchni. Byli w Wiśle i Koniakowie, Lesku i Berezce, Ropkach, Kadzid...
Detoks, dieta... i co dalej? Swojska, zdrowa, polska kuchnia! Ciężka, kaloryczna, nieprzyjazna wegetarianom? To nieprawda. Ile wspaniałych, zdrowych przepisów można wyczarować przekształcając nasze ukochane dania z dzieciństwa i wędrując po Polsce w poszukiwaniu zapomnianych smaków.
Karolina i Maciej Szaciłło, autorzy bestsellerowej "Karoliny na detoksie", przejechali ponad 2500 kilometrów, by na nowo odkryć bogactwo polskiej kuchni. Byli w Wiśle i Koniakowie, Lesku i Berezce, Ropkach, Kadzid...
Czytaj więcej
10
Liczba ocen: 3
|
Średnia ocena: 5,33
Liczba ocen: 3
|
Średnia ocena: 5,33
135 przepisów na dania z chwastów:
- sałatki,
- pasty i sosy,
- zupy,
- tarty i makarony,
- koktajle,
- słodkości,
- konfitury.
Czy zamiast uparcie pozbywać się chwastów, nie prościej, przyjemniej i bardziej eko będzie po prostu je... zjeść?
Zasmakuj w twarożku z kurdybankiem, upiecz wegańskie bułeczki z komosą i skosztuj spaghetti z pączkami mniszka! Dowiedz się, jak przyrządzić nalewkę z kwiatów fiołka i ugotuj risotto z koniczyny! Pokrzywa, tasznik, babka czy gwiazdnica nie mus...
135 przepisów na dania z chwastów:
- sałatki,
- pasty i sosy,
- zupy,
- tarty i makarony,
- koktajle,
- słodkości,
- konfitury.
Czy zamiast uparcie pozbywać się chwastów, nie prościej, przyjemniej i bardziej eko będzie po prostu je... zjeść?
Zasmakuj w twarożku z kurdybankiem, upiecz wegańskie bułeczki z komosą i skosztuj spaghetti z pączkami mniszka! Dowiedz się, jak przyrządzić nalewkę z kwiatów fiołka i ugotuj risotto z koniczyny! Pokrzywa, tasznik, babka czy gwiazdnica nie mus...
Czytaj więcej
11
Liczba ocen: 3
|
Średnia ocena: 5,00
Liczba ocen: 3
|
Średnia ocena: 5,00
Z Anią Starmach każde danie będzie pyszne!
Sernik właśnie opadł, ryba jest jeszcze surowa, a goście już pukają do drzwi? Nie panikuj! Przygotuj dania, które zawsze się udają. Spraw, aby każda chwila była wyjątkowa: niespodziewanych gości poczęstuj cynamonową bułeczką, romantycznemu spotkaniu we dwoje dodaj pikanterii, atmosferę świąt przywołaj zapachem drożdżowego ciasta.
Ania Starmach zdradza proste przepisy na dania, które zachwycają. Pokazuje też jak krok po krok przygotować pozornie sk...
Z Anią Starmach każde danie będzie pyszne!
Sernik właśnie opadł, ryba jest jeszcze surowa, a goście już pukają do drzwi? Nie panikuj! Przygotuj dania, które zawsze się udają. Spraw, aby każda chwila była wyjątkowa: niespodziewanych gości poczęstuj cynamonową bułeczką, romantycznemu spotkaniu we dwoje dodaj pikanterii, atmosferę świąt przywołaj zapachem drożdżowego ciasta.
Ania Starmach zdradza proste przepisy na dania, które zachwycają. Pokazuje też jak krok po krok przygotować pozornie sk...
Czytaj więcej
12
Liczba ocen: 3
|
Średnia ocena: 3,33
Liczba ocen: 3
|
Średnia ocena: 3,33
"Przepisy na cztery pory roku" to autorska książka Zosi Cudny, założycielki jednego z najbardziej popularnych blogów kulinarnych w Polsce. Stronę codziennie odwiedzają tysiące czytelników w poszukiwaniu prostych, ale pysznych i opartych na naturalnych składnikach przepisów kulinarnych.
Książka jest połączeniem doskonałej kuchni i fantastycznych zdjęć, które wyostrzają zmysły i pobudzają smaki. Została pomyślana tak, aby ilustrować poszczególne etapy gotowania i pieczenia. Autorka ukazuje przy...
"Przepisy na cztery pory roku" to autorska książka Zosi Cudny, założycielki jednego z najbardziej popularnych blogów kulinarnych w Polsce. Stronę codziennie odwiedzają tysiące czytelników w poszukiwaniu prostych, ale pysznych i opartych na naturalnych składnikach przepisów kulinarnych.
Książka jest połączeniem doskonałej kuchni i fantastycznych zdjęć, które wyostrzają zmysły i pobudzają smaki. Została pomyślana tak, aby ilustrować poszczególne etapy gotowania i pieczenia. Autorka ukazuje przy...
Czytaj więcej
13
Liczba ocen: 3
|
Średnia ocena: 4,33
Liczba ocen: 3
|
Średnia ocena: 4,33
Pierwsza książka autorki jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych w Polsce. Tych przepisów nie znajdziecie na blogu! Paulina Stępień to jedna z najbardziej rozpoznawalnych blogerek w Polsce. Od pięciu lat prowadzi blog kotlet.tv. Z jej przepisów korzystają setki tysięcy osób miesięcznie.
W książce znalazły się 130 nowe przepisy na atrakcyjne potrawy, dobrane tak, aby sprawdziły się zarówno podczas niedzielnego obiadu, jak i w tygodniu, gdy brakuje czasu na gotowanie, aby było smacznie...
Pierwsza książka autorki jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych w Polsce. Tych przepisów nie znajdziecie na blogu! Paulina Stępień to jedna z najbardziej rozpoznawalnych blogerek w Polsce. Od pięciu lat prowadzi blog kotlet.tv. Z jej przepisów korzystają setki tysięcy osób miesięcznie.
W książce znalazły się 130 nowe przepisy na atrakcyjne potrawy, dobrane tak, aby sprawdziły się zarówno podczas niedzielnego obiadu, jak i w tygodniu, gdy brakuje czasu na gotowanie, aby było smacznie...
Czytaj więcej
14
Liczba ocen: 3
|
Średnia ocena: 5,17
Liczba ocen: 3
|
Średnia ocena: 5,17
Kolejna porcja genialnych przepisów niezrównanej Doroty Świątkowskiej, autorki najbardziej znanego ze słodkich blogów – mojewypieki.com! Tym razem blogerka udowadnia, że każda okazja jest dobra, by przygotować coś pysznego. Nie tylko urodziny czy Wigilia, ale też piknik, kawa z przyjaciółmi czy drugie śniadanie. Dzięki niej uda się każda impreza i żadne wyzwanie nie będzie nam straszne!
[Egmont Polska, 2014]
Kolejna porcja genialnych przepisów niezrównanej Doroty Świątkowskiej, autorki najbardziej znanego ze słodkich blogów – mojewypieki.com! Tym razem blogerka udowadnia, że każda okazja jest dobra, by przygotować coś pysznego. Nie tylko urodziny czy Wigilia, ale też piknik, kawa z przyjaciółmi czy drugie śniadanie. Dzięki niej uda się każda impreza i żadne wyzwanie nie będzie nam straszne!
[Egmont Polska, 2014]
Czytaj więcej
15
Liczba ocen: 2
|
Średnia ocena: 4,25
Liczba ocen: 2
|
Średnia ocena: 4,25
Mennonici – zwani inaczej olędrami – przybyli do Rzeczypospolitej w końcu XVI w. i osiedli w Dolinie Dolnej Wisły. Od miejscowych odróżniali się sposobem życia; ich ubiór, pieśni, kształt i wystrój domów były wyjątkowe nawet w ówczesnej wielokulturowej Rzeczypospolitej. Nie inaczej rzecz się miała z ich kuchnią: prostą, chłopską, bazującą na lokalnych produktach i posiadającą znamiona wielu kultur – w tym polskiej. Liczne przepisy kulinarne zebrane w książce w ciekawy sposób przedstawiają źródła...
Mennonici – zwani inaczej olędrami – przybyli do Rzeczypospolitej w końcu XVI w. i osiedli w Dolinie Dolnej Wisły. Od miejscowych odróżniali się sposobem życia; ich ubiór, pieśni, kształt i wystrój domów były wyjątkowe nawet w ówczesnej wielokulturowej Rzeczypospolitej. Nie inaczej rzecz się miała z ich kuchnią: prostą, chłopską, bazującą na lokalnych produktach i posiadającą znamiona wielu kultur – w tym polskiej. Liczne przepisy kulinarne zebrane w książce w ciekawy sposób przedstawiają źródła...
Czytaj więcej
16
Liczba ocen: 2
|
Średnia ocena: 4,00
Liczba ocen: 2
|
Średnia ocena: 4,00
Znana restauratorka i felietonistka kulinarna Agnieszka Kręglicka napisała specjalnie dla dzieci i nastolatków książkę o kuchni polskiej. A w niej łatwe, nowoczesne przepisy, wskazówki dla początkujących kucharzy i ciekawe informacje o naszej tradycji kulinarnej.
Wszytko zilustrowane pięknymi zdjęciami nowojorskiego fotografa, Kevina Demarii.
[Wydawnictwo Muchomor, 2014]
Znana restauratorka i felietonistka kulinarna Agnieszka Kręglicka napisała specjalnie dla dzieci i nastolatków książkę o kuchni polskiej. A w niej łatwe, nowoczesne przepisy, wskazówki dla początkujących kucharzy i ciekawe informacje o naszej tradycji kulinarnej.
Wszytko zilustrowane pięknymi zdjęciami nowojorskiego fotografa, Kevina Demarii.
[Wydawnictwo Muchomor, 2014]
Czytaj więcej
17
Liczba ocen: 2
|
Średnia ocena: 4,00
Liczba ocen: 2
|
Średnia ocena: 4,00
Inteligentne i zabawne historie o tym jak jeść, mądrze karmić, schudnąć i cieszyć się seksem!
Monika – dietetyczka i żywieniowa wariatka
Kontra Natasza – kulinarna bogini i miłośniczka slow-food
Spotykają się na blogu
Czy zastanawialiście się kiedyś, podglądając swoją seksowną koleżankę, matkę i kucharkę w jednym – jak ona to robi?
W domu serwuje gościom carpaccio z grzybów i sernik z orzechów. Piecze bułeczki i lepi z dziećmi pierogi, a one zachwycone pałaszują karobowe cukierki. I j...
Inteligentne i zabawne historie o tym jak jeść, mądrze karmić, schudnąć i cieszyć się seksem!
Monika – dietetyczka i żywieniowa wariatka
Kontra Natasza – kulinarna bogini i miłośniczka slow-food
Spotykają się na blogu
Czy zastanawialiście się kiedyś, podglądając swoją seksowną koleżankę, matkę i kucharkę w jednym – jak ona to robi?
W domu serwuje gościom carpaccio z grzybów i sernik z orzechów. Piecze bułeczki i lepi z dziećmi pierogi, a one zachwycone pałaszują karobowe cukierki. I j...
Czytaj więcej
18
Liczba ocen: 2
|
Średnia ocena: 5,50
Liczba ocen: 2
|
Średnia ocena: 5,50
Ręczne wyrabianie chleba to doskonały sposób na pozbycie się stresu, wyładowanie emocji, uspokojenie, zwolnienie tempa dnia codziennego. Bo chleb nie lubi pośpiechu. A ciepły bochenek z chrupiącą skórką jest nagrodą dla cierpliwych.
"Chleb. Domowa piekarnia" to nie tylko książka kucharska, prezentująca ponad 70 przepisów na różnego rodzaju chleby i bułki na zakwasie, pieczywo drożdżowe, słodkie przysmaki i potrawy, które można z chlebem podawać. To także piękna historia rodzinnej tradycji, pe...
Ręczne wyrabianie chleba to doskonały sposób na pozbycie się stresu, wyładowanie emocji, uspokojenie, zwolnienie tempa dnia codziennego. Bo chleb nie lubi pośpiechu. A ciepły bochenek z chrupiącą skórką jest nagrodą dla cierpliwych.
"Chleb. Domowa piekarnia" to nie tylko książka kucharska, prezentująca ponad 70 przepisów na różnego rodzaju chleby i bułki na zakwasie, pieczywo drożdżowe, słodkie przysmaki i potrawy, które można z chlebem podawać. To także piękna historia rodzinnej tradycji, pe...
Czytaj więcej
19
Liczba ocen: 2
|
Średnia ocena: 4,00
Liczba ocen: 2
|
Średnia ocena: 4,00
Agnieszka Mielczarek - dyplomowany coach zdrowia, prywatnie partnerka Pascala Brodnickiego. Jej klienci zgłaszają się do niej, bo czują się zagubieni pośród zbyt wielu dietetycznych rad. Książka "Dobre życie. Dieta i rozwój z coachem zdrowia" to program osiągnięcia dobrego samopoczucia, zdrowia i pięknej figury, rozpisany na 12 miesięcy. Agnieszka pisze prosto i praktycznie, prowadząc czytelników za rękę podczas odnajdywania w sobie odwagi do zmian, trenowania motywacji i rozstrzygania najważnie...
Agnieszka Mielczarek - dyplomowany coach zdrowia, prywatnie partnerka Pascala Brodnickiego. Jej klienci zgłaszają się do niej, bo czują się zagubieni pośród zbyt wielu dietetycznych rad. Książka "Dobre życie. Dieta i rozwój z coachem zdrowia" to program osiągnięcia dobrego samopoczucia, zdrowia i pięknej figury, rozpisany na 12 miesięcy. Agnieszka pisze prosto i praktycznie, prowadząc czytelników za rękę podczas odnajdywania w sobie odwagi do zmian, trenowania motywacji i rozstrzygania najważnie...
Czytaj więcej
20
Liczba ocen: 2
|
Średnia ocena: 5,00
Liczba ocen: 2
|
Średnia ocena: 5,00
"Kocham jabłka miłością absolutną. Kiedy mi smutno, sięgam do misy na kuchennym stole, obieram zwykle lekko pomarszczoną skórę, siekam miąższ, doprawiam cynamonem i cukrem i robię szarlotkę. Albo drążę je w środku, wypełniam koglem-moglem i zapiekam. Kiedy jestem głodna i potrzebuję jedzenia, które mnie zaspokoi, kupuję kaczkę, by przygotować ją tradycyjnie, po polsku. Jabłkami przełamuję lekko mdłe smaki warzyw, zup albo sosów. A w sezonie kupuję wszystkie odmiany, jakie uda mi się znaleźć. W k...
"Kocham jabłka miłością absolutną. Kiedy mi smutno, sięgam do misy na kuchennym stole, obieram zwykle lekko pomarszczoną skórę, siekam miąższ, doprawiam cynamonem i cukrem i robię szarlotkę. Albo drążę je w środku, wypełniam koglem-moglem i zapiekam. Kiedy jestem głodna i potrzebuję jedzenia, które mnie zaspokoi, kupuję kaczkę, by przygotować ją tradycyjnie, po polsku. Jabłkami przełamuję lekko mdłe smaki warzyw, zup albo sosów. A w sezonie kupuję wszystkie odmiany, jakie uda mi się znaleźć. W k...
Czytaj więcej
21
Liczba ocen: 2
|
Średnia ocena: 4,75
Liczba ocen: 2
|
Średnia ocena: 4,75
"Zioła Siostry Marii" to wyjątkowa pozycja, która jest połączeniem zielnika z książką kucharską.
Znajdują się w niej nie tylko pięknie ilustrowane opisy ziół, ale również sprawdzone przepisy na różnego rodzaju domowe kuracje ziołowe i pyszne dania z wykorzystaniem ziół.
To prawdziwa skarbnica wiedzy przekazywanej z pokolenia na pokolenie.
[Wydawnictwo Martel, 2014]
"Zioła Siostry Marii" to wyjątkowa pozycja, która jest połączeniem zielnika z książką kucharską.
Znajdują się w niej nie tylko pięknie ilustrowane opisy ziół, ale również sprawdzone przepisy na różnego rodzaju domowe kuracje ziołowe i pyszne dania z wykorzystaniem ziół.
To prawdziwa skarbnica wiedzy przekazywanej z pokolenia na pokolenie.
[Wydawnictwo Martel, 2014]
Czytaj więcej
22
Liczba ocen: 1
|
Średnia ocena: 4,00
Liczba ocen: 1
|
Średnia ocena: 4,00
Tajemnica pysznej tarty tkwi w kruchym cieście i delikatnym nadzieniu. Zapieczona masa może być słodka lub słona.
Tarta jest daniem prostym, ale bardzo efektownym. Może być podawana zarówno jako danie główne, jak i oryginalna przekąska czy pyszny deser. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno.
W książce zgromadzono dużo ciekawych i różnorodnych przepisów z całego świata. Wykorzystanie zaproponowanych pomysłów z pewnością urozmaici codzienne obiady i zachwyci wszystkich domowników.
[SBM...
Tajemnica pysznej tarty tkwi w kruchym cieście i delikatnym nadzieniu. Zapieczona masa może być słodka lub słona.
Tarta jest daniem prostym, ale bardzo efektownym. Może być podawana zarówno jako danie główne, jak i oryginalna przekąska czy pyszny deser. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno.
W książce zgromadzono dużo ciekawych i różnorodnych przepisów z całego świata. Wykorzystanie zaproponowanych pomysłów z pewnością urozmaici codzienne obiady i zachwyci wszystkich domowników.
[SBM...
Czytaj więcej
23
Liczba ocen: 1
|
Średnia ocena: 5,00
Liczba ocen: 1
|
Średnia ocena: 5,00
„Teksty zebrane w książce »Terytoria smaku« pokazują, po pierwsze, przydatność problematyki smaku i jedzenia do badania szerokiej gamy zjawisk społecznych i kulturowych; po drugie, ich bogata i różnorodna problematyka dobrze oddaje hybrydowość kultury współczesnej i dowodzi zasadności spojrzenia na kulturę, relacje międzyludzkie – spory, konflikty, więzi – przez pryzmat smaku, preferencji i praktyk kulinarnych. W świetle zgromadzonych tekstów widać, że zjawiska, które wydają się zwykłe, codzienn...
„Teksty zebrane w książce »Terytoria smaku« pokazują, po pierwsze, przydatność problematyki smaku i jedzenia do badania szerokiej gamy zjawisk społecznych i kulturowych; po drugie, ich bogata i różnorodna problematyka dobrze oddaje hybrydowość kultury współczesnej i dowodzi zasadności spojrzenia na kulturę, relacje międzyludzkie – spory, konflikty, więzi – przez pryzmat smaku, preferencji i praktyk kulinarnych. W świetle zgromadzonych tekstów widać, że zjawiska, które wydają się zwykłe, codzienn...
Czytaj więcej
24
Liczba ocen: 1
|
Średnia ocena: 3,00
Liczba ocen: 1
|
Średnia ocena: 3,00
Czytaj więcej
25
Liczba ocen: 1
|
Średnia ocena: 5,00
Liczba ocen: 1
|
Średnia ocena: 5,00
Ojciec Mateusz często mówi, że potrawy Natalii mają duszę.
Wypróbujcie je sami!
Kto nie lubi domowej kuchni? Wszyscy, którzy ją cenią, a także lubią gotować i biesiadować w gronie bliskich osób, powinni sięgnąć po tę książkę.
Kilkadziesiąt starannie wybranych i sprawdzonych przepisów gospodyni Ojca Mateusza - Natalii Borowik. Smakowite potrawy kuchni regionalnej. Ponadto interesujące, zabawne opowieści - z których dowiemy się więcej o samej Natalii, Ojcu Mateuszu, Pluskwie, aspirancie N...
Ojciec Mateusz często mówi, że potrawy Natalii mają duszę.
Wypróbujcie je sami!
Kto nie lubi domowej kuchni? Wszyscy, którzy ją cenią, a także lubią gotować i biesiadować w gronie bliskich osób, powinni sięgnąć po tę książkę.
Kilkadziesiąt starannie wybranych i sprawdzonych przepisów gospodyni Ojca Mateusza - Natalii Borowik. Smakowite potrawy kuchni regionalnej. Ponadto interesujące, zabawne opowieści - z których dowiemy się więcej o samej Natalii, Ojcu Mateuszu, Pluskwie, aspirancie N...
Czytaj więcej
26
Liczba ocen: 1
|
Średnia ocena: 3,00
Liczba ocen: 1
|
Średnia ocena: 3,00
Po siedmiu latach realizacji programu kulinarnego "Ewa gotuje" postanowiłam przygotować czwartą z kolei książkę z recepturami, prezentowanymi przeze mnie na szklanym ekranie. Czwartą, a zarazem pierwszą, bowiem właśnie od tej pozycji rozpoczynam nową serię wydawniczą. Mam nadzieję, że Czytelnikom spodoba się nie tylko nowy layout, ale w ogóle cały pomysł na moją najnowszą publikację kulinarną. A przede wszystkim liczę na to, że potrawy, przyrządzone wedle przepisów zawartych w książce – tym raze...
Po siedmiu latach realizacji programu kulinarnego "Ewa gotuje" postanowiłam przygotować czwartą z kolei książkę z recepturami, prezentowanymi przeze mnie na szklanym ekranie. Czwartą, a zarazem pierwszą, bowiem właśnie od tej pozycji rozpoczynam nową serię wydawniczą. Mam nadzieję, że Czytelnikom spodoba się nie tylko nowy layout, ale w ogóle cały pomysł na moją najnowszą publikację kulinarną. A przede wszystkim liczę na to, że potrawy, przyrządzone wedle przepisów zawartych w książce – tym raze...
Czytaj więcej
27
Liczba ocen: 1
|
Średnia ocena: 5,50
Liczba ocen: 1
|
Średnia ocena: 5,50
"Dekoracje stołów i potraw siostry Marii" to książka, w której znajduje się wiele pomysłów na efektowne przygotowanie stołu zarówno na dzień powszechni jak i niedzielny obiad, a także na święta lub inne uroczyste okazje.
Nasza książka to wspaniały prezent dla wszystkich miłośników pięknie nakrytych stołów i elegancko podanych potraw!
[Wydawnictwo Martel, 2014]
"Dekoracje stołów i potraw siostry Marii" to książka, w której znajduje się wiele pomysłów na efektowne przygotowanie stołu zarówno na dzień powszechni jak i niedzielny obiad, a także na święta lub inne uroczyste okazje.
Nasza książka to wspaniały prezent dla wszystkich miłośników pięknie nakrytych stołów i elegancko podanych potraw!
[Wydawnictwo Martel, 2014]
Czytaj więcej
28
Liczba ocen: 1
|
Średnia ocena: 4,50
Liczba ocen: 1
|
Średnia ocena: 4,50
Debiutancka książka kucharska Katarzyny Jankowskiej, autorki bloga kulinarnego, znana także jako MAG. Jest kontynuacją blogowej działalności autorki i odpowiada na pytanie jak gotować osobom z rozmaitymi nietolerancjami pokarmowymi. Czaruje potrawy, które są smakowite nawet dla najmłodszych.
W książce autorka prezentuje 100 sprawdzonych przepisów na tradycyjne i popularne dania kuchni polskiej, z których wyeliminowała mleko, jajka, orzechy, kakao, soję, seler i miód, czyli najpopularniejsze a...
Debiutancka książka kucharska Katarzyny Jankowskiej, autorki bloga kulinarnego, znana także jako MAG. Jest kontynuacją blogowej działalności autorki i odpowiada na pytanie jak gotować osobom z rozmaitymi nietolerancjami pokarmowymi. Czaruje potrawy, które są smakowite nawet dla najmłodszych.
W książce autorka prezentuje 100 sprawdzonych przepisów na tradycyjne i popularne dania kuchni polskiej, z których wyeliminowała mleko, jajka, orzechy, kakao, soję, seler i miód, czyli najpopularniejsze a...
Czytaj więcej
29
Liczba ocen: 1
|
Średnia ocena: 3,00
Liczba ocen: 1
|
Średnia ocena: 3,00
Wybierz się w podróż do świata aromatycznych przypraw, kulinarnych poszukiwań i domowych wypieków.
Dominika Wójciak, zwyciężczyni trzeciej edycji programu "MasterChef", prezentuje 84 przepisy na pyszne dania, słodkie i wytrawne, które przygotujesz z dostępnych produktów. Z pasją opowiada o dalekich wyprawach, ukochanym Podhalu, dzieciństwie na wsi i zaskakujących kompozycjach smaków. Czytając ten wyjątkowy kulinarny pamiętnik, poczujesz zapach prażonego kuminu i porannej owsianki, przekonasz ...
Wybierz się w podróż do świata aromatycznych przypraw, kulinarnych poszukiwań i domowych wypieków.
Dominika Wójciak, zwyciężczyni trzeciej edycji programu "MasterChef", prezentuje 84 przepisy na pyszne dania, słodkie i wytrawne, które przygotujesz z dostępnych produktów. Z pasją opowiada o dalekich wyprawach, ukochanym Podhalu, dzieciństwie na wsi i zaskakujących kompozycjach smaków. Czytając ten wyjątkowy kulinarny pamiętnik, poczujesz zapach prażonego kuminu i porannej owsianki, przekonasz ...
Czytaj więcej
30
Liczba ocen: 1
|
Średnia ocena: 3,50
Liczba ocen: 1
|
Średnia ocena: 3,50
Mistrz Amaro przypomina prawdziwe skarby polskiej natury i podaje przepisy na znakomite i wyrafinowane dania z użyciem m.in. aronii, agrestu, brzozy, czarnego bzu, czosnku niedźwiedziego, dębu, dzikiej róży, głogu, jałowca, jarzębiny, morwy, pigwy i rabarbaru.
Każdemu z tych składników towarzyszy artystyczne zdjęcie oraz przepis. Przepis, który podkreśla unikalność tego składnika i jego wyjątkowy atut – smak, zapach; wszystko, czym na ogół przemawiają do naszych zmysłów potrawy.
[Zwierciad...
Mistrz Amaro przypomina prawdziwe skarby polskiej natury i podaje przepisy na znakomite i wyrafinowane dania z użyciem m.in. aronii, agrestu, brzozy, czarnego bzu, czosnku niedźwiedziego, dębu, dzikiej róży, głogu, jałowca, jarzębiny, morwy, pigwy i rabarbaru.
Każdemu z tych składników towarzyszy artystyczne zdjęcie oraz przepis. Przepis, który podkreśla unikalność tego składnika i jego wyjątkowy atut – smak, zapach; wszystko, czym na ogół przemawiają do naszych zmysłów potrawy.
[Zwierciad...
Czytaj więcej
31
Liczba ocen: 1
|
Średnia ocena: 4,00
Liczba ocen: 1
|
Średnia ocena: 4,00
Grzegorz Łapanowski jest ekspertem w dziedzinie zdrowego odżywiania. Przepisy, które proponuje w tej książce, są proste, sprawdzone, do przygotowania z ogólnodostępnych produktów. Autor pisze również o tym, co oznacza dobre jedzenie, dlaczego powinniśmy jeść zdrowo, jak robić zakupy, jak ważny jest ruch, wspólne gotowanie oraz jakie są zasady prawidłowej diety.
W książce między innymi: zasady zdrowej diety dla całej rodziny, przepisy na domową pizzę, twarożki, ciasto pomarańczowe, sałatki, r...
Grzegorz Łapanowski jest ekspertem w dziedzinie zdrowego odżywiania. Przepisy, które proponuje w tej książce, są proste, sprawdzone, do przygotowania z ogólnodostępnych produktów. Autor pisze również o tym, co oznacza dobre jedzenie, dlaczego powinniśmy jeść zdrowo, jak robić zakupy, jak ważny jest ruch, wspólne gotowanie oraz jakie są zasady prawidłowej diety.
W książce między innymi: zasady zdrowej diety dla całej rodziny, przepisy na domową pizzę, twarożki, ciasto pomarańczowe, sałatki, r...
Czytaj więcej
32
Liczba ocen: 1
|
Średnia ocena: 4,00
Liczba ocen: 1
|
Średnia ocena: 4,00
Czytaj więcej
33
Liczba ocen: 0
|
Średnia ocena:
Liczba ocen: 0
|
Średnia ocena:
"Moje przepisy i pomysły" to przepięknie wydany tzw. przepiśnik, czyli miejsce na własne przepisy. W środku znajduje się mnóstwo kartek na notatki z tematycznym podziałem, dzięki czemu bez kłopotu szybko wyszukamy swój ulubiony przepis.
Na końcu zamieszczono niezwykle przydatne porady Doroty Świątkowskiej m.in. jak poradzić sobie z drożdżowym ciastem lub bezą. Notatnik jest doskonałym uzupełnieniem książek "Moje wypieki i desery" oraz świetnym pomysłem na prezent dla każdej pani domu.
[Egm...
"Moje przepisy i pomysły" to przepięknie wydany tzw. przepiśnik, czyli miejsce na własne przepisy. W środku znajduje się mnóstwo kartek na notatki z tematycznym podziałem, dzięki czemu bez kłopotu szybko wyszukamy swój ulubiony przepis.
Na końcu zamieszczono niezwykle przydatne porady Doroty Świątkowskiej m.in. jak poradzić sobie z drożdżowym ciastem lub bezą. Notatnik jest doskonałym uzupełnieniem książek "Moje wypieki i desery" oraz świetnym pomysłem na prezent dla każdej pani domu.
[Egm...
Czytaj więcej
34
Liczba ocen: 0
|
Średnia ocena:
Liczba ocen: 0
|
Średnia ocena:
Mowa tu będzie o dawnej kuchni kaszubskiej. Informacje zaczerpnęłam od mieszkanek północnych Kaszub z okolic Kartuz.
Podane tu recepty na zapomniane niekiedy potrawy mają pomóc odtworzyć smak minionych lat. Jeśli uda się choć w małym stopniu przywołać atmosferę kuchni chaty rybackiej czy wiejskiej zagrody, jeśli uda się wydobyć tamten zapach prostej strawy, która była zaproszeniem do stołu, jeśli komuś przypomną się zapachy z zimnej piwniczki pełnej skarbów, wyrobów "własnej roboty", to będzi...
Mowa tu będzie o dawnej kuchni kaszubskiej. Informacje zaczerpnęłam od mieszkanek północnych Kaszub z okolic Kartuz.
Podane tu recepty na zapomniane niekiedy potrawy mają pomóc odtworzyć smak minionych lat. Jeśli uda się choć w małym stopniu przywołać atmosferę kuchni chaty rybackiej czy wiejskiej zagrody, jeśli uda się wydobyć tamten zapach prostej strawy, która była zaproszeniem do stołu, jeśli komuś przypomną się zapachy z zimnej piwniczki pełnej skarbów, wyrobów "własnej roboty", to będzi...
Czytaj więcej
35
Liczba ocen: 0
|
Średnia ocena:
Liczba ocen: 0
|
Średnia ocena:
Dania wyśmienite i proste, wykwintne, ale jednocześnie łatwe w przygotowaniu.
Taka właśnie jest kuchnia sióstr Anny i Aleksandry Kopcza, autorek bloga Cook and Celebrate, który słynie z doskonałych przepisów i pięknych zdjęć.
Autorki kochają to, co robią, a gotowanie jest ich największą życiową pasją. Miłość do tworzenia smaków wyniosły z domu, wierne tradycji wykreowały jednak własny nowoczesny kulinarny styl. Idealny dla wszystkich, którzy lubią dobrze jeść, ale nie mogą zbyt dużo czasu ...
Dania wyśmienite i proste, wykwintne, ale jednocześnie łatwe w przygotowaniu.
Taka właśnie jest kuchnia sióstr Anny i Aleksandry Kopcza, autorek bloga Cook and Celebrate, który słynie z doskonałych przepisów i pięknych zdjęć.
Autorki kochają to, co robią, a gotowanie jest ich największą życiową pasją. Miłość do tworzenia smaków wyniosły z domu, wierne tradycji wykreowały jednak własny nowoczesny kulinarny styl. Idealny dla wszystkich, którzy lubią dobrze jeść, ale nie mogą zbyt dużo czasu ...
Czytaj więcej
36
Liczba ocen: 0
|
Średnia ocena:
Liczba ocen: 0
|
Średnia ocena:
Poradnik dla amatorów domowego wina!
Zanim nakleimy etykietę na pierwszą butelkę samodzielnie wyprodukowanego wina, czeka nas długa i niezbyt łatwa droga. Znana autorka udziela cennych rad i zachęca do wypróbowania własnych sił, by potem napawać się niepowtarzalnym smakiem domowego wina.
W publikacji omówiono:
– niezbędny sprzęt,
– odpowiednie surowce,
– przygotowanie moszczu, fermentację, dojrzewanie i klarowanie wina,
– butelkowanie i przechowywanie,
– oryginalne receptury.
[...
Poradnik dla amatorów domowego wina!
Zanim nakleimy etykietę na pierwszą butelkę samodzielnie wyprodukowanego wina, czeka nas długa i niezbyt łatwa droga. Znana autorka udziela cennych rad i zachęca do wypróbowania własnych sił, by potem napawać się niepowtarzalnym smakiem domowego wina.
W publikacji omówiono:
– niezbędny sprzęt,
– odpowiednie surowce,
– przygotowanie moszczu, fermentację, dojrzewanie i klarowanie wina,
– butelkowanie i przechowywanie,
– oryginalne receptury.
[...
Czytaj więcej
37
Liczba ocen: 0
|
Średnia ocena:
Liczba ocen: 0
|
Średnia ocena:
Czytaj więcej
38
Liczba ocen: 0
|
Średnia ocena: 0,00
Liczba ocen: 0
|
Średnia ocena: 0,00
Bez wątpienia każdy z nas przynajmniej raz w życiu zanucił słynne "Góralu, czy ci nie żal". Zapewne niejeden z tęsknotą wspomina ostatnie wakacje spędzone pod Giewontem, a wielu na myśl o fizołach, oscypkach smażonych z żurawinami czy nader popularnej ostatnio kwaśnicy z rozmarzeniem przełyka ślinę. I po co tak się "męczyć", skoro można postarać się o odrobinę góralszczyzny na co dzień we własnym domu! Wystarczy nieco chęci oraz ta książka - poświęcona właśnie sztuce kulinarnej mieszkańców Podha...
Bez wątpienia każdy z nas przynajmniej raz w życiu zanucił słynne "Góralu, czy ci nie żal". Zapewne niejeden z tęsknotą wspomina ostatnie wakacje spędzone pod Giewontem, a wielu na myśl o fizołach, oscypkach smażonych z żurawinami czy nader popularnej ostatnio kwaśnicy z rozmarzeniem przełyka ślinę. I po co tak się "męczyć", skoro można postarać się o odrobinę góralszczyzny na co dzień we własnym domu! Wystarczy nieco chęci oraz ta książka - poświęcona właśnie sztuce kulinarnej mieszkańców Podha...
Czytaj więcej
39
Liczba ocen: 0
|
Średnia ocena:
Liczba ocen: 0
|
Średnia ocena:
Autorka tej bogato ilustrowanej książki pokazuje, jak przygotować wyjątkowe ciasteczka, urocze figurki z lukru plastycznego czy oryginalne dekoracje z czekolady, a także zdradza tajniki dekorowania tortów w stylu angielskim i podaje przepisy na lukier plastyczny, słodkie polewy i krem maślany, niezastąpione przy dekorowaniu słodkich deserów.
Wszystkie pokazane w książce dekoracje można wykonać za pomocą podstawowych narzędzi kuchennych i z produktów dostępnych w większości sklepów spożywczyc...
Autorka tej bogato ilustrowanej książki pokazuje, jak przygotować wyjątkowe ciasteczka, urocze figurki z lukru plastycznego czy oryginalne dekoracje z czekolady, a także zdradza tajniki dekorowania tortów w stylu angielskim i podaje przepisy na lukier plastyczny, słodkie polewy i krem maślany, niezastąpione przy dekorowaniu słodkich deserów.
Wszystkie pokazane w książce dekoracje można wykonać za pomocą podstawowych narzędzi kuchennych i z produktów dostępnych w większości sklepów spożywczyc...
Czytaj więcej
40
Liczba ocen: 0
|
Średnia ocena:
Liczba ocen: 0
|
Średnia ocena:
Czytaj więcej
41
Liczba ocen: 0
|
Średnia ocena:
Liczba ocen: 0
|
Średnia ocena:
Czytaj więcej
42
Liczba ocen: 0
|
Średnia ocena:
Liczba ocen: 0
|
Średnia ocena:
Lucyna Ćwierczakiewiczowa – najprawdziwszy geniusz kulinarny i mistrzyni gastronomii. Autorka najsłynniejszej polskiej książki kucharskiej, czyli wydanych w 1860 r. "365 obiadów za 5 złotych" sportretowana przez Wandę Jackowską jawi się w niniejszej książce jako nietuzinkowa, niezwykle barwna postać epoki.
W środku mnóstwo praktycznych porad oraz niepublikowane wcześniej w żadnej książce przepisy pochodzące z wydawanych przez Ćwierczakiewiczową kalendarzy dla kobiet – ukazujących się pod naz...
Lucyna Ćwierczakiewiczowa – najprawdziwszy geniusz kulinarny i mistrzyni gastronomii. Autorka najsłynniejszej polskiej książki kucharskiej, czyli wydanych w 1860 r. "365 obiadów za 5 złotych" sportretowana przez Wandę Jackowską jawi się w niniejszej książce jako nietuzinkowa, niezwykle barwna postać epoki.
W środku mnóstwo praktycznych porad oraz niepublikowane wcześniej w żadnej książce przepisy pochodzące z wydawanych przez Ćwierczakiewiczową kalendarzy dla kobiet – ukazujących się pod naz...
Czytaj więcej
43
Liczba ocen: 0
|
Średnia ocena:
Liczba ocen: 0
|
Średnia ocena:
Towarzyskie spotkania przy stole, imieniny, urodziny, święta, proszone podwieczorki, pikniki - o co trzeba zadbać, by przebiegały bezstresowo i były przyjemnością zarówno dla gości, jak gospodarzy? Jak ułożyć menu? Ile przygotować jedzenia? Co kupić zawczasu?
Autorzy prezentują różne przykłady przyjęć, zwracając uwagę na wszelkie aspekty organizacyjne. Proponują dziesiątki sprawdzonych przepisów na apetyczne dania, które pozwalają gospodarzom spędzać czas z gośćmi, dzielą się doświadczeniem i...
Towarzyskie spotkania przy stole, imieniny, urodziny, święta, proszone podwieczorki, pikniki - o co trzeba zadbać, by przebiegały bezstresowo i były przyjemnością zarówno dla gości, jak gospodarzy? Jak ułożyć menu? Ile przygotować jedzenia? Co kupić zawczasu?
Autorzy prezentują różne przykłady przyjęć, zwracając uwagę na wszelkie aspekty organizacyjne. Proponują dziesiątki sprawdzonych przepisów na apetyczne dania, które pozwalają gospodarzom spędzać czas z gośćmi, dzielą się doświadczeniem i...
Czytaj więcej
44
Liczba ocen: 0
|
Średnia ocena:
Liczba ocen: 0
|
Średnia ocena:
Od wieków kuchnia polska kochała przyprawy; nie bez powodu mówiono "pieprzno i szafranno, moja mościa panno". Dawniej nazywano je "aroma" lub "korzenie", dziś mówimy po prostu "przyprawy" i pod tym określeniem kryją się zarówno zioła, nasiona, jak i owoce. Wartość przyprawową mają najrozmaitsze części roślin: kłącza, liście, owoce, nasiona, pączki kwiatowe lub znamiona kwiatów. Na ich smak i zapach wpływają zawarte w nich olejki eteryczne.
Umiejętność stosowania przypraw jest sztuką, nie możn...
Od wieków kuchnia polska kochała przyprawy; nie bez powodu mówiono "pieprzno i szafranno, moja mościa panno". Dawniej nazywano je "aroma" lub "korzenie", dziś mówimy po prostu "przyprawy" i pod tym określeniem kryją się zarówno zioła, nasiona, jak i owoce. Wartość przyprawową mają najrozmaitsze części roślin: kłącza, liście, owoce, nasiona, pączki kwiatowe lub znamiona kwiatów. Na ich smak i zapach wpływają zawarte w nich olejki eteryczne.
Umiejętność stosowania przypraw jest sztuką, nie możn...
Czytaj więcej
45
Liczba ocen: 0
|
Średnia ocena:
Liczba ocen: 0
|
Średnia ocena:
Przepisy na łatwe do przygotowania, niezbyt czasochłonne i smaczne potrawy.
"Dziś problem diety bezglutenowej dotyka coraz więcej osób. Glutenu muszą unikać chorzy na celiakię i cierpiący z powodu jego nietolerancji, wywołującej szereg uciążliwych dla życia dolegliwości. Coraz więcej ludzi decyduje się na rezygnację z glutenu, aby być zdrowszym i szczuplejszym".
Pierwsza książka autorstwa Grażyny Bober-Bruijn z pięknymi fotografiami Gosi Wieruszewskiej. Znalazło się w niej ponad 100 pr...
Przepisy na łatwe do przygotowania, niezbyt czasochłonne i smaczne potrawy.
"Dziś problem diety bezglutenowej dotyka coraz więcej osób. Glutenu muszą unikać chorzy na celiakię i cierpiący z powodu jego nietolerancji, wywołującej szereg uciążliwych dla życia dolegliwości. Coraz więcej ludzi decyduje się na rezygnację z glutenu, aby być zdrowszym i szczuplejszym".
Pierwsza książka autorstwa Grażyny Bober-Bruijn z pięknymi fotografiami Gosi Wieruszewskiej. Znalazło się w niej ponad 100 pr...
Czytaj więcej
46
Liczba ocen: 0
|
Średnia ocena:
Liczba ocen: 0
|
Średnia ocena:
Czytaj więcej
47
Liczba ocen: 0
|
Średnia ocena:
Liczba ocen: 0
|
Średnia ocena:
Co jeść poza warzywami? Jak zapobiegać niedoborom składników niezbędnych do życia? Po co sięgać ze stołu podczas spotkania towarzyskiego?
Oto podręczna "biblia" dla początkujących i zaawansowanych wegetarian, która pokazuje, jak w prosty sposób organizować sobie życie. Zawiera podstawowe przepisy i mnóstwo praktycznych rad.
Coraz więcej osób decyduje się na dietę bez mięsa i ryb. Ta książka odpowiada wyczerpująco na wszystkie pytania, które stawiają sobie wegetarianie, nie tylko ci "świe...
Co jeść poza warzywami? Jak zapobiegać niedoborom składników niezbędnych do życia? Po co sięgać ze stołu podczas spotkania towarzyskiego?
Oto podręczna "biblia" dla początkujących i zaawansowanych wegetarian, która pokazuje, jak w prosty sposób organizować sobie życie. Zawiera podstawowe przepisy i mnóstwo praktycznych rad.
Coraz więcej osób decyduje się na dietę bez mięsa i ryb. Ta książka odpowiada wyczerpująco na wszystkie pytania, które stawiają sobie wegetarianie, nie tylko ci "świe...
Czytaj więcej
48
Liczba ocen: 0
|
Średnia ocena:
Liczba ocen: 0
|
Średnia ocena:
"Uczta życia" zaspakaja zgodnie z porzekadłem nie tyle apetyt i głód fizjologiczny, lecz duchowy. Jest trafnym syntetycznym studium porównawczym, ukazującym kulturowe: religijne, estetyczne, środowiskowe uwarunkowania nie tylko składu menu, opisu i charakterystyki tego co ludzie w różnych kręgach kulturowych jedzą, lecz głównie jak jedzą. Autorka podejmuje udaną próbę opisu i wyjaśnienia niezwykle skomplikowanego procesu kształtowania się różnych wzorów wspólnego jedzenia, spożywania posiłków,...
"Uczta życia" zaspakaja zgodnie z porzekadłem nie tyle apetyt i głód fizjologiczny, lecz duchowy. Jest trafnym syntetycznym studium porównawczym, ukazującym kulturowe: religijne, estetyczne, środowiskowe uwarunkowania nie tylko składu menu, opisu i charakterystyki tego co ludzie w różnych kręgach kulturowych jedzą, lecz głównie jak jedzą. Autorka podejmuje udaną próbę opisu i wyjaśnienia niezwykle skomplikowanego procesu kształtowania się różnych wzorów wspólnego jedzenia, spożywania posiłków,...
Czytaj więcej
49
Liczba ocen: 0
|
Średnia ocena:
Liczba ocen: 0
|
Średnia ocena:
"Wielka księga specjałów siostry Anastazji" to ponad 400 sprawdzonych przepisów na przystawki, zupy, sałatki, dania mięsne, rybne i warzywne. A co najważniejsze, przyrządzisz je ze składników dostępnych w każdym sklepie. To przepisy dla każdego i na każdą okazję. Warto je mieć pod ręką!
Siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości od lat łączy swoje powołanie zakonne z zamiłowaniem do pieczenia i gotowania. Otrzymała wiele nagród, w tym Nagrodę Prezesa Międzynarodowych Targów Poznańs...
"Wielka księga specjałów siostry Anastazji" to ponad 400 sprawdzonych przepisów na przystawki, zupy, sałatki, dania mięsne, rybne i warzywne. A co najważniejsze, przyrządzisz je ze składników dostępnych w każdym sklepie. To przepisy dla każdego i na każdą okazję. Warto je mieć pod ręką!
Siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości od lat łączy swoje powołanie zakonne z zamiłowaniem do pieczenia i gotowania. Otrzymała wiele nagród, w tym Nagrodę Prezesa Międzynarodowych Targów Poznańs...
Czytaj więcej
50
Liczba ocen: 0
|
Średnia ocena: 0,00
Liczba ocen: 0
|
Średnia ocena: 0,00
Opisy ponad 800 wódek. Światowe marki. Butikowe, limitowane edycje.
Czy w ogóle jest sens pisać o wódce, trunku, który zdaniem wielu konsumentów najlepiej, jeśli w ogóle nie ma smaku? Kultura picia wódki w naszym kraju nie przewiduje degustacji, jak to robimy z koniakiem czy whisky, wódkę pije się w małych kieliszkach, zmrożoną, na raz, nie zastanawiając się nad jej smakiem. Najczęstsze kryteria wyboru wódki to cena i moc alkoholu.
Przynajmniej tak było do niedawna.
Na szczęście cz...
Opisy ponad 800 wódek. Światowe marki. Butikowe, limitowane edycje.
Czy w ogóle jest sens pisać o wódce, trunku, który zdaniem wielu konsumentów najlepiej, jeśli w ogóle nie ma smaku? Kultura picia wódki w naszym kraju nie przewiduje degustacji, jak to robimy z koniakiem czy whisky, wódkę pije się w małych kieliszkach, zmrożoną, na raz, nie zastanawiając się nad jej smakiem. Najczęstsze kryteria wyboru wódki to cena i moc alkoholu.
Przynajmniej tak było do niedawna.
Na szczęście cz...
Czytaj więcej
51
Liczba ocen:
|
Średnia ocena: 0,00
Liczba ocen:
|
Średnia ocena: 0,00
Początek wiosny, czas nadziei.
Święta Wielkiej Nocy przepełnia radość. Odradzające się życie symbolizują jaja, bez których nie obędzie się świąteczne śniadanie. A co poza tradycyjnym żurkiem urozmaici uroczysty rodzinny posiłek? Klasyczny pasztet czy jaja z farszem z wędzonego pstrąga, sałatka jarzynowa z domowym majonezem czy szynka ze szparagami… Razem z wiosennym przesileniem rośnie apetyt na słodkości: wyborne mazurki, orzeźwiające paschy i puszyste baby.
Wiele tu przepisów na potrawy,...
Początek wiosny, czas nadziei.
Święta Wielkiej Nocy przepełnia radość. Odradzające się życie symbolizują jaja, bez których nie obędzie się świąteczne śniadanie. A co poza tradycyjnym żurkiem urozmaici uroczysty rodzinny posiłek? Klasyczny pasztet czy jaja z farszem z wędzonego pstrąga, sałatka jarzynowa z domowym majonezem czy szynka ze szparagami… Razem z wiosennym przesileniem rośnie apetyt na słodkości: wyborne mazurki, orzeźwiające paschy i puszyste baby.
Wiele tu przepisów na potrawy,...
Czytaj więcej
52
Liczba ocen:
|
Średnia ocena: 0,00
Liczba ocen:
|
Średnia ocena: 0,00
Książka zawiera przepisy na przysmaki kuchni wiejskiej, przyrządzane z tradycyjnych składników: ziemniaków, kapusty, różnych gatunków mięs, jajek, mąki oraz kaszy.
Znajdziemy tu pomysły na smaczne i zdrowe śniadania, obiady, kolacje, a także podwieczorki.
W "Wiejskich specjałach" zamieszczono również receptury na doskonały domowy chleb – bez porównania lepszy niż kupne pieczywo.
[Wydawnictwo Olesiejuk, 2014]
Książka zawiera przepisy na przysmaki kuchni wiejskiej, przyrządzane z tradycyjnych składników: ziemniaków, kapusty, różnych gatunków mięs, jajek, mąki oraz kaszy.
Znajdziemy tu pomysły na smaczne i zdrowe śniadania, obiady, kolacje, a także podwieczorki.
W "Wiejskich specjałach" zamieszczono również receptury na doskonały domowy chleb – bez porównania lepszy niż kupne pieczywo.
[Wydawnictwo Olesiejuk, 2014]
Czytaj więcej
53
Liczba ocen:
|
Średnia ocena: 0,00
Liczba ocen:
|
Średnia ocena: 0,00
Czytaj więcej
54
Liczba ocen:
|
Średnia ocena: 0,00
Liczba ocen:
|
Średnia ocena: 0,00
Czytaj więcej
55
Liczba ocen:
|
Średnia ocena: 0,00
Liczba ocen:
|
Średnia ocena: 0,00
Kuchnia grecka to dział sztuki kulinarnej wywodzącej się i charakterystycznej dla Grecji i Greków. Zazwyczaj postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Charakteryzuje się m.in. popularnym w kuchniach śródziemnomorskich i bałkańskich, częstym stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, dużej ilości warzyw (zwłaszcza pomidorów, papryki, świeżych ziół), baraniny i ryb.
Zapraszamy do kulinarnej wycieczki po Grecji z naszą publikacją kulinarną.
[Wydawnictwo Arystoteles, 2014]
Kuchnia grecka to dział sztuki kulinarnej wywodzącej się i charakterystycznej dla Grecji i Greków. Zazwyczaj postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Charakteryzuje się m.in. popularnym w kuchniach śródziemnomorskich i bałkańskich, częstym stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, dużej ilości warzyw (zwłaszcza pomidorów, papryki, świeżych ziół), baraniny i ryb.
Zapraszamy do kulinarnej wycieczki po Grecji z naszą publikacją kulinarną.
[Wydawnictwo Arystoteles, 2014]
Czytaj więcej
56
Liczba ocen:
|
Średnia ocena: 0,00
Liczba ocen:
|
Średnia ocena: 0,00
Przewodnik po kulinarnym świecie dawnych polskich Kresów. Dzięki zawartym w nim recepturom zarówno na wykwintne, jak i proste, na tanie i drogie, na jarskie i mięsne potrawy mieszkańców Wilna czy Lwowa można powrócić w kraj lat dziecinnych, można też odkryć nieznane dotąd przyjemności podniebienia. A wszystko to pod czujnym okiem zdrowotnych ziół przyprawowych "Diety Funkcjonalnej" Lecha Tkaczyka, dzięki którym każde danie nie tylko nabiera niesamowitego smaku i oryginalnego aromatu, ale także p...
Przewodnik po kulinarnym świecie dawnych polskich Kresów. Dzięki zawartym w nim recepturom zarówno na wykwintne, jak i proste, na tanie i drogie, na jarskie i mięsne potrawy mieszkańców Wilna czy Lwowa można powrócić w kraj lat dziecinnych, można też odkryć nieznane dotąd przyjemności podniebienia. A wszystko to pod czujnym okiem zdrowotnych ziół przyprawowych "Diety Funkcjonalnej" Lecha Tkaczyka, dzięki którym każde danie nie tylko nabiera niesamowitego smaku i oryginalnego aromatu, ale także p...
Czytaj więcej
57
Liczba ocen:
|
Średnia ocena: 0,00
Liczba ocen:
|
Średnia ocena: 0,00
Czytaj więcej
58
Liczba ocen:
|
Średnia ocena: 0,00
Liczba ocen:
|
Średnia ocena: 0,00
Większość z nas zaczyna dzień od kawy – w kubku lub filiżance, z mlekiem albo czarnej. Bez kawy trudno sobie wyobrazić poranki, spotkania towarzyskie czy ciężki dzień w pracy, a rytuał jej parzenia oraz wydobywający się przy nim zapach działają na naszą wyobraźnię…
Kawa to napój z przeszło tysiącletnią tradycją. Przywieziona do Europy przez Arabów, od wieków wzbudza ogromne emocje. Brązowe ziarenka słyną z niemal terapeutycznych właściwości – napar z nich zwalcza zmęczenie, poprawia koncentra...
Większość z nas zaczyna dzień od kawy – w kubku lub filiżance, z mlekiem albo czarnej. Bez kawy trudno sobie wyobrazić poranki, spotkania towarzyskie czy ciężki dzień w pracy, a rytuał jej parzenia oraz wydobywający się przy nim zapach działają na naszą wyobraźnię…
Kawa to napój z przeszło tysiącletnią tradycją. Przywieziona do Europy przez Arabów, od wieków wzbudza ogromne emocje. Brązowe ziarenka słyną z niemal terapeutycznych właściwości – napar z nich zwalcza zmęczenie, poprawia koncentra...
Czytaj więcej
59
Liczba ocen:
|
Średnia ocena: 0,00
Liczba ocen:
|
Średnia ocena: 0,00
Zaraz, zaraz…
Hola, hola! Kevin? Ten nasz strażak? Ten nasz Angol, nasz import z Wielkiej Brytanii pisze, momencik, bo przez gardło nie chce mi przejść… książkę kucharską?!
Co ty bredzisz? Przecież Anglia nie ma żadnej przyzwoitej kuchni. O czym on będzie pisał? Mam wielką nadzieję, iż będzie dłuższa niż strona z jedynym znanym Polakom angielskim przepisem, mianowicie fish and chips. Tak reaguje każdy, kiedy się dowiaduje, o tej książce. Polacy! Błąd, i to jeszcze jaki! Ci, którzy tak myśl...
Zaraz, zaraz…
Hola, hola! Kevin? Ten nasz strażak? Ten nasz Angol, nasz import z Wielkiej Brytanii pisze, momencik, bo przez gardło nie chce mi przejść… książkę kucharską?!
Co ty bredzisz? Przecież Anglia nie ma żadnej przyzwoitej kuchni. O czym on będzie pisał? Mam wielką nadzieję, iż będzie dłuższa niż strona z jedynym znanym Polakom angielskim przepisem, mianowicie fish and chips. Tak reaguje każdy, kiedy się dowiaduje, o tej książce. Polacy! Błąd, i to jeszcze jaki! Ci, którzy tak myśl...
Czytaj więcej
60
Liczba ocen:
|
Średnia ocena: 0,00
Liczba ocen:
|
Średnia ocena: 0,00
Kucharz, który skradł serca telewidzów przygotował kolejną książkę!
Powstała na podstawie programu telewizyjnego "Doradca smaku". Michel Moran dzieli się doświadczeniami, zachęca do sięgnięcia po zioła oraz przyprawy i przygotowywania we własnej kuchni smacznych dań. Udowadnia, że bazując na własnym guście, smaku, sposobie doboru składników oraz kulinarnych wspomnieniach, każdy z nas może stworzyć potrawy godne najlepszych szefów kuchni.
Książka zawiera 80 różnorodnych przepisów na potra...
Kucharz, który skradł serca telewidzów przygotował kolejną książkę!
Powstała na podstawie programu telewizyjnego "Doradca smaku". Michel Moran dzieli się doświadczeniami, zachęca do sięgnięcia po zioła oraz przyprawy i przygotowywania we własnej kuchni smacznych dań. Udowadnia, że bazując na własnym guście, smaku, sposobie doboru składników oraz kulinarnych wspomnieniach, każdy z nas może stworzyć potrawy godne najlepszych szefów kuchni.
Książka zawiera 80 różnorodnych przepisów na potra...
Czytaj więcej
61
Liczba ocen:
|
Średnia ocena: 0,00
Liczba ocen:
|
Średnia ocena: 0,00
Kuchnia włoska to nie tylko spaghetti czy pizza. To również bogactwo aromatów i smaków domowych potraw przygotowanych z naturalnych składników. Prezentowana książka zawiera mnóstwo przepisów na smakowite, znane i mniej znane potrawy rodem z Włoch.
[Wydawnictwo SBM, 2014]
Kuchnia włoska to nie tylko spaghetti czy pizza. To również bogactwo aromatów i smaków domowych potraw przygotowanych z naturalnych składników. Prezentowana książka zawiera mnóstwo przepisów na smakowite, znane i mniej znane potrawy rodem z Włoch.
[Wydawnictwo SBM, 2014]
Czytaj więcej
62
Liczba ocen:
|
Średnia ocena: 0,00
Liczba ocen:
|
Średnia ocena: 0,00
"Domowa paszteciarnia" to zbiór przepisów na wyśmienite pasztety, galarety, farsze, pasty i musy, które uatrakcyjnią każde spotkanie przy stole.
Znajdziemy tu nie tylko receptury na wyroby mięsne (m.in. na gicz cielęcą w żelu z białego wina), ale także na specjały z ryb, warzyw, grzybów i nabiału (m.in. na mus z dorsza i wątróbki dorszowej).
W książce zostały podane również przepisy na sosy, stanowiące świetny dodatek do proponowanych dań.
[Wydawnictwo Olesiejuk, 2014]
"Domowa paszteciarnia" to zbiór przepisów na wyśmienite pasztety, galarety, farsze, pasty i musy, które uatrakcyjnią każde spotkanie przy stole.
Znajdziemy tu nie tylko receptury na wyroby mięsne (m.in. na gicz cielęcą w żelu z białego wina), ale także na specjały z ryb, warzyw, grzybów i nabiału (m.in. na mus z dorsza i wątróbki dorszowej).
W książce zostały podane również przepisy na sosy, stanowiące świetny dodatek do proponowanych dań.
[Wydawnictwo Olesiejuk, 2014]
Czytaj więcej
63
Liczba ocen:
|
Średnia ocena: 0,00
Liczba ocen:
|
Średnia ocena: 0,00
Każdy łasuch powie o miodzie: "słodycz". Ci, którzy ufają medycynie naturalnej, nazwą go cudownym lekarstwem. Dla amatorów zdrowego odżywiania się jest źródłem wielu cennych wartości odżywczych, a dla kobiet dbających o urodę doskonałym środkiem pielęgnującym. Dawniej nazywano go pokarmem bogów i płynnym złotem. Czym właściwie jest miód? W jaki sposób powstaje? Które substancje zawarte w miodzie sprawiają, że ma właściwości lecznicze? Jakie dolegliwości można leczyć miodem? Która odmiana miodu j...
Każdy łasuch powie o miodzie: "słodycz". Ci, którzy ufają medycynie naturalnej, nazwą go cudownym lekarstwem. Dla amatorów zdrowego odżywiania się jest źródłem wielu cennych wartości odżywczych, a dla kobiet dbających o urodę doskonałym środkiem pielęgnującym. Dawniej nazywano go pokarmem bogów i płynnym złotem. Czym właściwie jest miód? W jaki sposób powstaje? Które substancje zawarte w miodzie sprawiają, że ma właściwości lecznicze? Jakie dolegliwości można leczyć miodem? Która odmiana miodu j...
Czytaj więcej
64
Liczba ocen:
|
Średnia ocena: 0,00
Liczba ocen:
|
Średnia ocena: 0,00
Karbinadle, krupniok, becok na sypko czy kluski śląskie... Któż z nas nie zasiadłby chętnie do tak zastawionego stołu. Niestety, coraz rzadziej śląskie dania pojawiają się w naszych domach. Najwyższy czas to zmienić. Z "Kuchnią śląską" Barbary Jakimowicz-Klein nie będzie to trudne. W swojej książce daje ona reprezentatywny przegląd potraw charakterystycznych dla regionu Śląska, opisuje zwyczaje i praktyki kulinarne oraz - co wyjątkowe i chyba najważniejsze - dokładnie i z dużą znajomością przedm...
Karbinadle, krupniok, becok na sypko czy kluski śląskie... Któż z nas nie zasiadłby chętnie do tak zastawionego stołu. Niestety, coraz rzadziej śląskie dania pojawiają się w naszych domach. Najwyższy czas to zmienić. Z "Kuchnią śląską" Barbary Jakimowicz-Klein nie będzie to trudne. W swojej książce daje ona reprezentatywny przegląd potraw charakterystycznych dla regionu Śląska, opisuje zwyczaje i praktyki kulinarne oraz - co wyjątkowe i chyba najważniejsze - dokładnie i z dużą znajomością przedm...
Czytaj więcej
65
Liczba ocen:
|
Średnia ocena: 0,00
Liczba ocen:
|
Średnia ocena: 0,00
Mówi się, że nalewka to najbardziej polski w charakterze alkohol. Te nastawiane na owocach, korzeniach, kwiatach i ziołach zamykają w karafce smak i zapach lata. Prezentowany leksykon domowych nalewek, likierów i miodów zawiera szczegółowe informacje o sposobach przygotowywania tych trunków w zaciszu domowym. Szczegółowe wskazówki i przepisy wprowadzą w świat tradycyjnych alkoholi.
[Wydawnictwo SBM, 2014]
Mówi się, że nalewka to najbardziej polski w charakterze alkohol. Te nastawiane na owocach, korzeniach, kwiatach i ziołach zamykają w karafce smak i zapach lata. Prezentowany leksykon domowych nalewek, likierów i miodów zawiera szczegółowe informacje o sposobach przygotowywania tych trunków w zaciszu domowym. Szczegółowe wskazówki i przepisy wprowadzą w świat tradycyjnych alkoholi.
[Wydawnictwo SBM, 2014]
Czytaj więcej