Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

19.02.2022

Tradycyjna receptura i wyśmienity smak to gwarancja kulinarnego sukcesu! Albumowe opracowanie - wielki zbiór sekretów kryjących się w klasztornych kuchniach, wirydarzach, refektarzach i spiżarniach. Zawierający jednocześnie coś dla ciała i coś dla ducha. Znakomita propozycja dla pasjonatów zdrowej i smacznej kuchni, dla osób gustujących w tradycyjnych daniach, ale także dla tych, którzy chcieliby nieco poeksperymentować, żeby wprawić w zachwyt rodzinę i znajomych przyrządzając wspaniałe pr...
Czytaj więcej

16.02.2022

Jak pięknie nakryć stół, jakie potrawy podać, jak serwować alkohole? Jak pomysłowo urządzić wieczór panieński, a na przyjęciu weselnym podkreślić poczucie humoru pary młodej? Suto zakrapiane biesiady odchodzą do lamusa. W książce znajdziesz ciekawsze pomysły - od dekoracji stołu po układanie menu. Znakomite przepisy zapewnią Ci sukces kulinarny. Sałatka andegaweńska, pieczarki w sherry, schabowe cygara, torcik rafaello... to prawdziwa uczta dla zmysłów! [Wydawnictwo Świat Książki, 2010]
Czytaj więcej
Schab, pieczenie, steki... kruche, soczyste i smakowite! Wieprzowinę, drób, wołowinę, jagnięcinę... upiec czy usmażyć, przygotować na słodko czy pikantnie, podać na ciepło czy na zimno? Wybór może okazać się łatwiejszy, kiedy sięgniemy po przepisy z różnych stron świata. Schab z pomarańczą lub pachnący szałwią, wątróbka z kurczaka w winie, roladki z fetą i szpinakiem, spaghetti bolognese, żeberka w karmelu, szaszłyk z pistacjami, kebab... to tylko propozycje potraw, które zadowolą zarówno mił...
Czytaj więcej

14.02.2022

Soczewica. Jest znakomitym źródłem białka, ma dużo zdrowego błonnika, jest lekkostrawna i niskokaloryczna, zawiera witaminy i jest bogata w pierwiastki, szczególnie magnez i żelazo. Wspomaga odchudzanie, poprawia samopoczucie, wzmacnia odporność, dodaje siły, a poza tym jest prostu pyszna! W tej książce znajdziesz przepisy na biblijny chleb z soczewicą, podlaskie soczewiaki, marokańską zupę harira, typowe nepalskie danie dhal, a także wiele moich własnych ulubionych przepisów. Gulasze, dan...
Czytaj więcej

11.02.2022

Dietetyczna odsłona bestsellerowych lunchboxów! Malwina Bareła przedstawia nowe 130 przepisów na zbilansowane posiłki do lunchboxa. Nie musicie zawracać sobie głowy liczeniem kalorii - każdy przepis zawiera sprawdzoną informację o wartościach odżywczych. Co więcej, przepisy mają wegetariańskie zamienniki, dla tych z Was, którzy nie jedzą mięsa. Całość wzbogacona została o ideę zero waste, tak by zminimalizować wyrzucanie jedzenia i oszczędzać pieniądze. Szybkie, proste i różnorodne przepis...
Czytaj więcej

10.02.2022

Lubisz gotować, ale na co dzień możesz na to poświęcić niewiele czasu? Ta książka jest dla ciebie! Oto wybór najlepszych przepisów Magdaleny Grzegorczyk. Znajdziesz tu pomysły na proste i szybkie dania, które będą smakować każdemu, a nie wymagają jednocześnie wielogodzinnych przygotowań. Przepisy posegregowane są w praktyczne działy, dzięki czemu łatwo wybierzesz propozycję na co dzień, na weekend i od święta, upieczesz też domowe pieczywo. Gdy się spieszysz, przygotuj szybką zupę chrzanow...
Czytaj więcej
Lubisz gotować, ale możesz na to poświęcić niewiele czasu? Ta książka jest dla ciebie! Oto wybór najnowszych przepisów Magdy Grzegorczyk. Znajdziesz tu pomysły na proste i szybkie dania, które smakują każdemu, a nie wymagają wielogodzinnych przygotowań. Przepisy posegregowane są w działy, dzięki czemu łatwo wybierzesz propozycję na śniadanie, obiad czy kolację, przygotujesz deser i ciasto, a także rozmaite dania na spotkanie w gronie przyjaciół. Rano przygotuj szybkie placuszki śniadaniowe...
Czytaj więcej
Masz już dość nieśmiertelnych kanapek do pracy? A dzieci przynoszą z powrotem do domu bułki z szynką? Czas to zmienić. W naszej książce przedstawiamy pomysły na urozmaicone i wartościowe odżywczo drugie śniadania i zestawy lunchowe. W pierwszym rozdziale - "Kanapki w nowej odsłonie" - znajdziesz przepisy na najróżniejsze przekąski z dodatkiem pieczywa: tosty, sandwiche, bajgle. I nie tylko - także na przysmaki zawijane w tortille i wytrawne muffinki. W dziale "Sałatkowe szaleństwo" zamieszczo...
Czytaj więcej
Chcesz zacząć piec domowy chleb, ale nie masz czasu lub nie wiesz, jak się za to zabrać? Ta książka jest dla ciebie. Dowiesz się z niej wszystkiego, czego potrzebujesz, by przygotować swój pierwszy aromatyczny bochenek. Nauczysz się też, jak zrobić zakwas i jak z niego korzystać. Upiecz zatem chleb razowy pełnoziarnisty, chlebki naan, foccacię, a także bułki o miękkiej, delikatnej skórce, którymi zachwycą się twoi domownicy oraz goście. [Wydawnictwo Olesiejuk, 2017]
Czytaj więcej

07.02.2022

Książka kucharska, zawierająca dziesiątki przepisów na danie z ryb i "frutti di mare" oraz poradnik kulinarny. Jak sprawiać i przechowywać ryby? Jak je smażyć, piec, grillować, wędzić? Przepisy na potrawy z ryb morskich i słodkowodnych na każda okazję - zupy, dania główne, sałatki itp. oraz przegląd najlepszych potraw rybnych z różnych stron świata. [Wydawnictwo Świat Książki, 2010]
Czytaj więcej
Witalność, aktywność, werwa, duży zasób sił biologicznych, sprawność seksualna - to słowa towarzyszące nam przez całe życie. Wszyscy pragniemy być zdrowi i pełni życiowej energii. Chcemy wierzyć, że jest ona nam przekazywana w genach. Jednak uczeni wskazują, że oprócz genów znaczący wpływ na siłę naszego organizmu ma także styl życia i to, w jaki sposób się odżywiamy. Barbara Jakimowicz-Klein w książce "Dieta witalna" prezentuje czytelnikowi bogatą wiedzę na temat właściwych posiłków, potraw,...
Czytaj więcej

02.02.2022

Zbiór doskonałych, przygotowywanych z wielkim wyczuciem smaku, przepisów, opatrzonych przepięknymi, profesjonalnymi zdjęciami. To propozycja kulinarna popularnej blogerki: wypiekibeaty.com.pl Książka zawiera najlepsze receptury z blogu oraz zupełnie nowe, których nie znajdziecie nigdzie indziej. Tej książki nie może zabraknąć w Waszej kuchni! [Wydawnictwo Martel, 2021]
Czytaj więcej
Dojrzewające w promieniach słońca i zroszone deszczem owoce to niezwykle cenny element naszego codziennego jadłospisu. Zjadamy je chętnie, bo są bogate w wartości odżywcze, niskokaloryczne, a przy tym świetnie smakują. Z coraz większym zainteresowaniem sięgamy też po te egzotyczne gatunki. Atlas zbiera informacje o 100 najbardziej interesujących owocach jadalnych. Rzetelnym informacjom towarzyszą zdjęcia, które ułatwią ich rozpoznanie oraz zainspirują do odkrywania nowych smaków. [Wydawn...
Czytaj więcej
Trudno wyobrazić sobie nasz jadłospis bez warzyw. Zjadane jako przekąska, danie główne, w postaci koktajli, jako składnik ciast służą naszemu organizmowi bardziej niż jesteśmy w stanie to sobie wyobrazić. Oprócz rodzimych kapust, pomidorów, ogórków, czy kalafiorów coraz większe uznanie zyskują awokado, bataty, a także skorzonera, portulaka i inne, z którymi można się zetknąć w kuchniach egzotycznych krajów. Atlas zawiera opisy 100 gatunków warzyw z całego świata. Przydatnym informacjom towarz...
Czytaj więcej
Zdrowa kuchnia, nowoczesne pomysły na dania skomponowane z naturalnych, lokalnych produktów to propozycja dla osób żyjących w ciągłym pośpiechu, zniechęconych fast foodami i gotowymi posiłkami z wysoko przetworzonych składników. Slow food propaguje oryginalną lokalną żywność, niespotykaną w innych miejscach na świecie. Skarby naszych pól, lasów i ogrodów pozwalają przyrządzić domowy chleb, aromatyczne konfitury, ugotować pożywne zupy, a mleko czy jajka od lokalnych dostawców zagwarantują smaczne...
Czytaj więcej
Lubisz roślinną kuchnię, ale czy wiesz, co jesz? Jadalne są najróżniejsze części roślin: liście, korzenie, bulwy, kwiaty, nasiona... Tych zielonych jest całe mnóstwo: sałata i szpinak - to liście, brokuł to kwiat, awokado jest owocem, a kalarepa łodygą. Kuchnia oparta na zielonych warzywach i owocach może być bardzo smaczna i urozmaicona - wszystko zależy od sposobu przyrządzania. Oddajemy w Twoje ręce zestaw wyjątkowo smakowitych przepisów na zielone dania warzywne i owocowe. Proponujemy ni...
Czytaj więcej
Jak wygląda podział wyrobów cukierniczych? Czym różnią się wyroby z ciast francuskich od wyrobów z ciast półfrancuskich? Jak przeprowadzić kontrolę surowców oraz gotowych wypieków? Na jakie czynniki należy zwrócić uwagę, aby zwiększyć trwałość produktów cukierniczych i zmniejszyć ich podatność na psucie? Drobne wypieki to produkty, które obok wyrobów piekarniczych stanowią podstawowy segment branży piekarniczo-cukierniczej. Książka stanowi wszechstronne opracowanie przedstawiające współczesn...
Czytaj więcej
Gdy masz ochotę na słodycze, sięgnij po owoce. Są cenione ze względu na walory nie tylko smakowe, ale i zdrowotne. Wiosną i latem najlepiej wybierz owoce sezonowe - truskawki, porzeczki, czereśnie, leśne jagody, maliny i poziomki. Wczesną jesienią postaw na jabłka, gruszki i śliwki. W tej książce proponujemy przepisy na owocowe lody, desery i ciasta. Polecamy tiramisu z malinami, tartę wiśniową czy placek drożdżowy z truskawkami. Amatorzy lodów znajdą tu przepisy nie tylko na tradycyjne lody...
Czytaj więcej
Przepisy na pieczywo, pieczone w domu jak upiec chleb bez specjalnego pieca i konserwantów chleb z dodatkami: dynią, otrębami, orzechami itp. Przepisy, rady i wskazówki, dzięki którym łatwo będzie upiec w domu chleb, bułki, chałki i rogale. I to takie, na jakie akurat mamy ochotę: z rodzynkami lub ziołami, ze słonecznikiem lub orzechami, razowe, pszenne i wieloziarniste... [Wydawnictwo Świat Książki, 2007]
Czytaj więcej
Karbinadle, krupniok, becok na sypko czy kluski śląskie... Któż z nas chętnie by nie zasiadł do tak zastawionego stołu. Niestety, coraz rzadziej śląskie dania pojawiają się w naszych domach. Najwyższy czas to zmienić. Z "Kuchnią śląską z przyprawami leczącymi" Barbary Jakimowicz-Klein nie będzie to trudne. W swojej książce daje ona reprezentatywny przegląd potraw charakterystycznych dla regionu Śląska, opisuje zwyczaje i praktyki kulinarne oraz - co wyjątkowe i chyba najważniejsze - dokładnie i ...
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: