Ostatnio dodane książki

Termin dodania:

04.08.2021

Kuchnia bezmięsna jest wartościowa i urozmaicona. W książce znajdują się nowe i wypróbowane przepisy na każdą okazję i porę roku. Wygodne i łatwe w przygotowaniu. Książka zawiera 160 przepisów na prawie wszystkie dania - od sznycla z kabaczka po hamburgera z pieczarek. Zachęcam zagorzałych mięsożerców do spróbowania niekonwencjonalnych i smacznych dań. [Wydawnictwo Bauer-Weltbild Media, 2006]
Czytaj więcej
Popularna autorka "Kuchni włosko-polskiej oraz polsko-włoskiej" proponuje nową, bardzo atrakcyjną, pełną kulinarnych ciekawostek, książkę o wszystkich smakach Italii. Kuchnie poszczególnych regionów różnią się między sobą, każdy z nich słynie z innej potrawy dlatego też autorka opracowała swoje przepisy w oparciu o podział regionalny Włoch. Obok pizzy i spaghetti pojawią się przepisy na gnocchi, pasty, salsy, torte, minestre, carni, dolci. Setki przepisów opatrzone są komentarzem autorki, co stw...
Czytaj więcej
"Kuchnia bez granic" to 1111 przepisów stanowiących przegląd kuchni z całego świata. To potrawy coraz bardziej popularne w Polsce, których przygotowanie nie wymaga ani wielkich umiejętności kulinarnych, ani drogich składników. To recepty sprawdzone i wypróbowane w wielu polskich domach. "Dzisiejszy świat staje się coraz mniejszy… Granice straciły już swoje znaczenie, podróżowanie nie jest kosztownym luksusem, dzięki internetowi możemy codziennie rozmawiać przez długie godziny z krewnymi i p...
Czytaj więcej
Ostatnio coraz modniejsza jest w Polsce niezwykle prosta i smaczna kuchnia śródziemnomorska. Tradycja rozpoczynania posiłków (szczególnie tych bardziej uroczystych) od małej przekąski jest u nas, podobnie jak w kuchni śródziemnomorskiej. Już w XVII w. w Polsce przystawki nazywano antypastami. Książka oferuje 160 przepisów na smakowite danka i małe co nieco. Dzięki niej można przyrządzić śledziki, sardynki, tuńczyka, pomidory z mozarellą, sałatki, grzanki, tosty... [Wydawnictwo Klub Dla Cieb...
Czytaj więcej
Chociaż półki supermarketów uginają się pod ciężarem najrozmaitszych marynat i konfitur, to jednak nawet te najlepsze nie dorównują w smaku domowym przetworom. Dlatego warto, korzystając z dostatku jarzyn i owoców, pokusić się o zaopatrzenie spiżarni w choć kilka własnoręcznie przygotowanych smakołyków. Dziś zrobienie smacznych i zdrowych przetworów nie nastręcza już takich trudności i nie zajmuje tak wiele godzin jak za czasów naszych babć. Możemy korzystać z wielu udogodnień - rondelki z nierd...
Czytaj więcej
300 pysznych sałatek z sezonowych warzyw i owoców. Kolorowe "bomby witaminowe" na każdą okazję! Sałatki są smaczne, zdrowe i łatwe do przygotowania. Zielona sałata, ulubione warzywa, świeże owoce - to składniki bogate w witaminy i sole mineralne, zapewniające wspaniałe doznania smakowe. Dodanie mięsa, ryb lub owoców morza sprawia, że sałatka zamienia się w małe dzieło sztuki kulinarnej, a odpowiednio dobrany sos powoduje, że staje się ona rozkoszą dla podniebienia. Atrakcyjna przekąska, wy...
Czytaj więcej
Kuchnia polska przez dłuższy czas pozostawała w cieniu innych kuchni europejskich, chociaż niewątpliwie zasługuje na uwagę i uznanie jako kuchnia dostatnia, smaczna, czasami nawet wyrafinowana, harmonijnie łącząca w sobie różne wpływy kulinarne i z upodobaniem wykorzystująca lokalne produkty sezonowe. W tej książce kucharskiej Małgorzata Caprari prezentuje 375 przepisów współczesnej kuchni polskiej. Proponuje potrawy niezbyt pracochłonne, a zachowujące tradycyjne walory smakowe. To receptury,...
Czytaj więcej
Książka z serii "Sekrety polskiej kuchni". Smalec, wykorzystywany dawniej w polskiej kuchni, wraca do łask. Przedstawiamy tradycyjne przepisy na smalec, przyrządzany na różne sposoby - z jabłkiem, grzybami czy ziołami, a także receptury na przysmaki, zakąski i pieczywo do smalcu. [Wydawnictwo Olimp Media, 2021]
Czytaj więcej
Niniejsza publikacja stanowi zbiór zabaw dla dzieci w wieku przedszkolnym i młodszych. Celem jej jest dostarczenie dzieciom i rodzicom przede wszystkim dobrej zabawy. Książka pozwala również w sposób kreatywny wspierać rozwój dziecka. [Wydawnictwo Dragon, 2012]
Czytaj więcej

03.08.2021

Techniki, wskazówki i ćwiczenia, dzięki którym twój umysł będzie w świetnej kondycji! Dowiedz się, jak mimo upływu lat zachować dobrą pamięć, rozwijać swoje umiejętności poznawcze i cieszyć się dobrym samopoczuciem! Książka prezentuje formy treningu, które są najkorzystniejsze dla zachowania sprawności umysłu. Pomogą ci ćwiczyć pamięć podczas wykonywania codziennych czynności. Ułatwią kojarzenie faktów i pomogą zachować kontrolę w trudnych sytuacjach. Rozbudzą twoją wyobraźnię, a jednocześ...
Czytaj więcej

02.08.2021

Tapicerowanie jest prostsze, niż myślisz! Chcesz przywrócić blask staremu fotelowi i dać mu drugą młodość, ale boisz się, że to mission impossible? Tapicerować może każdy. Wystarczą zapał, trochę cierpliwości i garść bezcennych porad prawdziwego mistrza. Alek Kądziela pokaże ci, jak własnoręcznie odnowić nawet największy rupieć, zrealizować swoje pomysły i niczego nie zepsuć. Podpowie, od czego zacząć, jak wybrać wyściółki i tkaniny, ogarnąć maszynę do szycia i zrobić piękne narożniki. Zai...
Czytaj więcej
Kulinarno-wspomnieniowa wyprawa na Kresy. Znakomity przewodnik po kuchennych smakowitościach. Od autora: "Od czego by tu zacząć? Czy od specjałów, którymi karmiono jedynie moje uszy: od dziczyzny, zajęcy w śmietanie, jarząbków szpikowanych słoniną, marynowanych węgorzy i peklowanych sumów, od bulionów przygotowywanych z niezmiernych ilości mięs i warzyw gotowanych przez kilka dni w ogromnych kotłach, od wielokilowych szynek z kością i takiejże wagi karpi z własnej hodowli? A może od maleńk...
Czytaj więcej
Druga część bestsellerowego poradnika o żywieniu niemowląt "U malucha na talerzu". - Jak odżywiać dziecko od 1. do 3. roku życia? - Co podawać do jedzenia, by było zdrowe i prawidłowo się rozwijało? - Jakie produkty są wskazane, a jakich lepiej unikać? - Jak radzić sobie z brakiem apetytu u dziecka? - Co gotować maluchowi jesienią i zimą, a co podawać wiosną i latem? - Jak komponować smaczne i pożywne śniadania, obiady oraz kolacje, a co zaproponować na deser? Porady na temat żywienia...
Czytaj więcej
  • Tytuł: Asztangajoga bez tajemnic
  • Autor: Sweeney Matthew
  • Tłumacz: Przywóski Łukasz
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: uroda i zdrowie
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: angielski
  • Rok pierwszego wydania: 2006
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2021
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): fugare
Książka służy jako przewodnik po praktyce asztangajogi. W pierwszej części wprowadza czytelnika w filozofię jogi. Oferuje mnóstwo praktycznych porad ułatwiających codzienną praktykę, dotyczących m.in. prawidłowego oddychania, właściwego przygotowania się do praktyki, kluczowych pozycji, sposobu wejścia do trudniejszych asan, opisu bandh, driszti oraz idei vinjasy. W drugiej części autor przedstawia serie asan wraz z vinjasami w asztangajodze. W prosty i przejrzysty sposób prezentuje nie tylko...
Czytaj więcej

01.08.2021

Masz już samochód. Uwielbiasz jazdę swoimi czterema kółkami i chcesz dowiedzieć się o nim jak najwięcej, ale trudno Ci odróżnić mity od prawdy? Jeśli tak, to przekonaj się, jak Michał "Michu" Jesionowski w bezkompromisowy sposób rozprawia się z mitami, które od lat funkcjonują w polskiej motoryzacji. - Czy samochody z przebiegiem większym niż 200 tys. kilometrów to wraki? - Czy instalacja LPG zawsze się opłaca ? - Jak naprawdę działają "okazje" na rynku zakupowym? - Czy silniki diesla n...
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: