Ostatnio dodane książki

Termin dodania:

03.04.2021

"O sensie jakiejkolwiek kuchni narodowej możemy mówić tylko wówczas, gdy popatrzymy na nią jak na witraż składający się z wielu mniejszych części. Tymi szkiełkami witraża, tworzącymi kompletne dzieło, są kuchnie regionalne, sól i istota kultury kulinarnej każdego kraju. Wie o tym świetnie Andrzej Fiedoruk, od lat konsekwentnie opisujący historię i tradycje swego rodzinnego gniazda - Podlasia. Jego najnowsze dzieło »Historia podlaskich smaków« to najbardziej kompetentny wykład o kulinarnej przesz...
Czytaj więcej
- Receptury dań z mięs: łosia, jelenia, sarny, dzika, zająca, królika i dzikiego ptactwa. - Marynaty, peklowanie mięs. - Ciekawostki oraz sprawdzone porady praktyczne. - Receptury opracowane na podstawie oryginalnych, polskich przepisów. - Do wykonania w każdym domu. [Wydawnictwo Ikon, 2005]
Czytaj więcej
W czasach współczesnych wędzenie nie jest już sposobem na utrwalenie żywności, a raczej pełni ono funkcję uszlachetniającą pokarmy, chociaż może nie tylko podnieść walory smakowe naszego produktu, ale i skutecznie je ograniczyć. Gatunek drewna użyty do wędzenia, sposób peklowania czy wędzenia mają zasadniczy wpływ na jakość finalnego produktu. Książka powstała z myślą o tych, którzy na działkach czy ogródkach sklecili własne wędzarki i pragną uzupełnić swoją fachową wiedzę o tajnikach wędzenia. ...
Czytaj więcej
  • Tytuł: Przetwory domowe
  • Autor: Fiedoruk Andrzej
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 2006
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): OlimpiaOpiekun BiblioNETki
Słodkie i pikantne przysmaki z domowej spiżarni. Dżemy, pasty, a nawet niezwykłe sosy czy octy ziołowe, choć można kupić w sklepie, czasem warto przyrządzić samodzielnie - bez konserwantów, za to dokładnie według własnych upodobań. Dżemy, galaretki, konfitury, powidła, marmolady, soki i syropy. Można je przygotowywać przez cały rok: w lecie z malin, porzeczek, agrestu, wiśni i truskawek, jesienią klasycznie z jabłek, gruszek i śliwek, a zimą z owoców egzotycznych, jak mango, ananas czy kiwi. Ory...
Czytaj więcej
  • Tytuł: Pierogi świata
  • Autor: Szymanderska Hanna
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 2009
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): OlimpiaOpiekun BiblioNETki
To książka dla amatorów i zawodowców, wszystkich, którzy uwielbiają gotować. Pierogi to potrawa bardzo popularna na całym świecie. Litewskie kołduny, kresowe knysze, kołaczyki i kapuśniaczki, syberyjskie pielmienie, włoskie ravioli i tortellini, żydowskie kreplach, pakistańskie samosa, japońskie shûmai, chińskie jiaozi, koreańskie man du – prawdziwe bogactwo odmian. Te i wiele innych przepisów przygotowała gwiazda i autorytet w kulinarnym świecie, pani Hanna Szymanderska. [Wydawnictwo H...
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: