Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

20.07.2023

A gdyby tak móc zajrzeć do wszystkich kuchni, garnków, pieców, restauracji i za sklepowe lady? Posmakować potraw z antycznych stołów i peerelowskich imienin u cioci, gdzie jest flaszka, dwie butle wina, śledź, pączki i wieprzowina… Wyruszyć w niezapomniany rejs MS "Piłsudskim", na pokładzie którego w chłodni zamknięto 40 ton jajek, a na śniadanie kelnerzy serwują kawior i pasztet sztrasburski. Szepnąć do ucha Herbertowi Hoonerowi obietnicę: kurczak w każdym garnku i samochód w każdym garażu, a p...
Czytaj więcej

16.07.2023

Czytaj więcej
Świeżo wypieczony chleb o chrupiącej skórce. Pachnące latem racuchy z jabłkami. Delikatne kluski kładzione z rozpływającym się masłem. Knedle ze słodkimi truskawkami polane śmietaną. Lekkie jak chmurka gniazdka bezowe. A Ty - ugotujesz dziś coś pysznego czy przepysznego? Monika Molecka - autorka bloga i Instagrama "Pysznie czy przepysznie", który podbił serca i podniebienia setek tysięcy fanów. Gotuje prosto i szybko. Serwuje klasyki z nutą nowoczesności, które od lat goszczą w polsk...
Czytaj więcej

14.07.2023

Co w dawnym Lwowie znaczyło: "iść do pana Edzia"? Dlaczego pijąc wiśniówkę, trzeba uważać na tramwaj? Jak upito czerwonego hrabiego? Co to jest żydowska penicylina? Gdyby ogłoszono konkurs na kulinarną stolicę Europy Środkowej, Lwów z powodzeniem mógłby ubiegać się o to miano. Książka opowiada o dawnym i współczesnym Lwowie, widzianym zza restauracyjnych i kawiarnianych stolików, a jednocześnie stanowi doskonały "spacerownik kulinarny". To miasto jest jak wielki, buchający kocioł, z którego w...
Czytaj więcej
Tak smakuje Lwów! Barszcz ukraiński, ćwikła, gołąbki, bliny oprószone cukrem pudrem… Smaki, które wielu z nas pamięta z kuchni swoich babć. Swojskie, aromatyczne i proste dania ze składników, które znajdą się w każdej kuchni. Jedzenie, które pachnie miłością, nostalgią… domem. Ale kuchnia lwowska to o wiele, wiele więcej. Marianna Dushar - rodowita lwowianka i znawczyni lokalnych tradycji kulinarnych - zabiera nas w podróż po Galicji, gdzie mieszają się smaki kuchni polskiej i ukraińskiej,...
Czytaj więcej

09.07.2023

  • Tytuł: Comfort food po polsku
  • Autor: Zyśk Anna
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 2022
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): majja
Czytaj więcej

08.07.2023

Lubicie słodycze? Oto książka pełna receptur na słodkie przyjemności. Ciasta, torty, serniki, desery i inne łakocie. Łatwiejsze - dla nowicjusza, który pierwszy raz wiąże fartuch kuchenny i nie odróżnia wałka od trzepaczki, i takie dla prawdziwych mistrzów - co lubią wyzwania. Przepisy zostały opracowane tak, by ich wykonanie sprawiało radość. Zawierają opisy czynności, krok po kroku oraz apetyczne zdjęcia, dzięki którym możecie samodzielnie stworzyć słodkie arcydzieła. W książce zna...
Czytaj więcej
Gdy dzień się wydłuża, a niskie zimowe temperatury zastępuje wiosenne ciepło, budzą się w nas nowe siły i pomysły. Cieszą widoki świeżej zieleni, kwitnące sady, kolorowe przydomowe ogródki i… nowalijki. Delikatne szparagi, surowe kalarepki, chrupiące marchewki, słodki jak cukierki groszek wyznaczają smaki wiosny. Gdy dodamy do tego bogactwo kiełków, zielone koktajle na bazie świeżych liści, np. mięty czy szpinaku, sałatki z dodatkiem… chwastów, to wiosenne menu może zaskoczyć i zadowolić naprawd...
Czytaj więcej
Kiedy za oknem temperatury spadają poniżej zera mamy ochotę na sycące ciepłe posiłki - gęste zupy i sosy, dania na bazie kaszy, makaronu i ziemniaków. Częściej korzystamy z rozgrzewających korzennych przypraw: imbiru, kardamonu, cynamonu i anyżu, które świetnie komponują się, np. z zimowymi herbatami. A gdy ich smak wzbogacą miód, sok malinowy i cytrusy, to po prostu palce lizać! Właśnie zimą kupujemy aromatyczne i świeże (!) cytrusy. Chętniej też sięgamy po kiszonki, pieczone lub gotowane warz...
Czytaj więcej

07.07.2023

Wznowienie na podstawie oryginału z 1912 roku. Poradnik kulinarny, zawierający 1503 różnych przepisów kierowany na początku XX wieku do pań domu, jako praktyczna pomoc w prowadzeniu gospodarstwa. Obok przepisów potraw prostych aż do najwykwintniejszych, podane są sposoby pieczenia ciast, przyrządzania wędlin, konfitur i rozmaitych konserw oraz różnych porządków domowych, mając na względzie, aby książka ta była również pożyteczna dla pań mieszkających na wsi, jak i w mieście. W wydaniu obecny...
Czytaj więcej

06.07.2023

Czesław radzi jak smacznie gotować, robić pyszne szynki, kiełbasy oraz salcesony. Rozdział pierwszy: zupy, sałatki, jarzyny na ciepło i zimno, chleby, chlebki i bułeczki, makarony, pierogi, zapiekanki, przystawki, mięso, ryby, ciasta i desery. Rozdział drugi: wędliny - produkcja własna. [Wydawnictwo Graf_ika, 2016]
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: