Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

2019-05-29

Prezentowane w pierwszej części receptury dedykujemy wszystkim zwolennikom słonej kuchni. Znajdą tu oni mnóstwo wybornych pomysłów na specjały o zdecydowanie wytrawnym charakterze. Jeśli jednak najdzie Was ochota na przełamanie smaku, gorąco zachęcamy do zajrzenia do drugiej części naszej publikacji. Przekonacie się wówczas, że wszystkie proponowane przez nas dania na słono można przygotować także w wydaniu słodkim. [Olesiejuk, 2015]
Czytaj więcej

2019-05-27

W książce "Kalicińscy od kuchni" Małgorzata Kalicińska, autorka bestsellerów, oraz jej brat Mirosław Kaliciński, pasjonat gotowania i smakosz, zabierają czytelników w podróż po krainie smaków. Prócz pełnych pasji opowieści o jedzeniu, czytelnik znajdzie tu kilkadziesiąt wyjątkowych przepisów. Każdy z nich wielokrotnie przetestowany przez rodzeństwo Kalicińskich, ludzi, dla których życie musi być pełne smaku. "Można zaryzykować stwierdzenie, że kucharz jest najstarszym zawodem świata. Ży...
Czytaj więcej
  • Tytuł: Mozaika smaku
  • Autor: Nguyen Ola
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 2018
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): OlimpiaOpiekun BiblioNETki
Oto Ola – zwyciężczyni programu "MasterChef" 2018. Ola podbiła serca (i podniebienia) wymagających jurorów "MasterChefa". Bez wątpienia potrawy proponowane przez nią w książce Mozaika smaków staną się przebojami Twojej kuchni i zachwycą Ciebie oraz Twoich bliskich. Bo taka jest właśnie kuchnia Oli – to radość dzielenia się smakiem z najbliższymi. To potrawy proste, pyszne i aromatyczne jak pomarańczowa zupa mocy, puszyste dyniowe gnocchi lub pstrąg polany szmaragdowym sosem. To inspirow...
Czytaj więcej

2019-05-23

Opracowana przez lekarza medycyny dr Marka Haymana dieta pegańska bije rekordy popularności. W założeniu ma łączyć najbardziej korzystne dla zdrowia człowieka wybrane elementy diet paleo i wegańskiej. Warzywa i owoce mają być podstawą posiłku, mięso i ryby pozyskiwane z ekologicznych hodowli jedzone jako dodatek, natomiast produkty mleczne i o wysokim indeksie glikemicznym w zasadzie wykluczone. Książka zawiera ponad 200 przepisów na smaczne i proste śniadania, obiady, desery oraz kolacje pr...
Czytaj więcej
Placki ziemniaczane, których podstawowym składnikiem jest tak lubiany ziemniak, to doskonały pomysł na wyśmienity obiad, kolację lub przekąskę, zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Od XVIII wieku, kiedy cała Europa rozsmakowała się w ziemniakach, jest to jedno z najbardziej popularnych na naszych stołach warzyw. Książka zawiera wiele sprawdzonych receptur, które pozwolą urozmaicić menu smakoszom placków ziemniaczanych. Znalazły się tu przepisy zarówno na tradycyjne dania, jak i now...
Czytaj więcej
W książce znalazły się propozycje na każdą porę roku: od wiosennego śniadania po rozgrzewające napoje na zimowe wieczory, a także propozycje na przyjęcia karnawałowe i eleganckie ogrodowe party, spotkanie przy grillu i swojski wieczór w wiejskiej chacie. Składniki proponowanych przepisów są łatwo dostępne, a potrawy proste w wykonaniu. Dodatkowo książka oferuje wiele pomysłów na efektowne dekoracje stołu. [Klub Dla Ciebie, 2006]
Czytaj więcej

2019-05-17

Czytaj więcej

2019-05-15

Czytaj więcej

2019-05-14

Ciasteczka z orzechami w karmelu, kokosowo-czekoladowy sen, pomarańczowe tureckie łakocie, tiramisu z owocami leśnymi… Czyli słodkości, które zadowolą nawet najbardziej wymagającego łasucha! Niezależnie od tego, czy szalejesz za gęstymi kremami, czy jesteś wielbicielem owoców, znajdziesz tu coś dla siebie! Także alergicy i osoby, które ze względów zdrowotnych muszą unikać produktów mlecznych lub zbożowych, nie odejdą z pustymi rękami - autorka przygotowała dla nich specjalne, "bezpieczne" przepi...
Czytaj więcej

2019-05-10

Czytaj więcej
Europejskie wybrzeża Morza Śródziemnego przyciągają co roku miliony turystów nie tylko słoneczną pogodą, cudownymi pejzażami i zabytkami, ale również znakomitą, niepowtarzalną kuchnią. W dodatku uznawaną za najzdrowszą na świecie! Kulturę kulinarną Hiszpanii, południowej Francji, Włoch, Grecji, Chorwacji i Cypru tworzyły zbliżone warunki klimatyczne, często podobne ukształtowanie terenu, rodzaj gleby, a przede wszystkim wspólna historia bogata w wydarzenia, mające swój początek w odległej staroż...
Czytaj więcej
Czytaj więcej

2019-05-07

Czytaj więcej
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: