Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

2021-05-13

Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Stały się doskonałym dodatkiem do serów, mięs i deserów. Ale nawet te tradycyjne coraz częściej kuszą nas słodkimi korzennymi nutami lub ostrym aromatem chili i octu. Przygotowuje się je w mgnieniu oka. Bez względu na to, czy są słodkie, pikantne czy łagodne, zawsze smakują wyśmienicie. W książce znajdziesz: - kilkadziesiąt przepisów na pyszne dżemy, galaretki i marmolady, - rady mistrzów kuchni, którzy pod...
Czytaj więcej

2021-05-10

W małej piekarni Tartine w San Francisco wypieki znikają z półek każdego dnia w ciągu godziny od wyjęcia z pieca! Nic dziwnego, skoro powstaje tam najlepszy chleb na świecie. Tajemnicą Tartine jest autorska metoda przygotowania chleba, opracowana przez Chada Robertsona. Szkolił się on pod okiem mistrzów, ale sztukę wypiekania idealnego chleba zdefiniował na nowo zupełnie sam. Powstał chleb na naturalnym zakwasie, o głębokim smaku i niewiarygodnie chrupiącej skórce, odsłaniającej delikat...
Czytaj więcej
  • Tytuł: Wiejskie specjały
  • Autor: Graboń Piotr
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 2009
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): OlimpiaOpiekun BiblioNETki
Książka zawiera przepisy na specjały kuchni wiejskiej, przyrządzane z tradycyjnych polskich składników: ziemniaków, kapusty, różnych gatunków mięs, jajek, kaszy i mąki. Autor proponuje receptury na potrawy naszych mam i babć, które warto na nowo włączyć do menu. W "Wiejskich specjałach" wyszukamy pomysły na śniadania, obiady i kolacje, a także na podwieczorek. Zostały tu zgromadzone przepisy na dania lekkie i bardziej kaloryczne, proste, ale i takie, które wymagają pracy oraz czasu, a z proce...
Czytaj więcej
Prawdziwa japońska kuchnia w twoim domu! Jak wiadomo, dobry ramen trudniej znaleźć niż prawdziwą miłość. Kto raz spróbował kuchni japońskiej, ten wie, że nie tylko wywraca ona kulinarny świat do góry nogami, ale także daje szczęście. Jeśli kochasz eksperymenty i różnorodność, najlepsze miejsce z japońskim jedzeniem znajdziesz w swoim domu! Nie potrzebujesz skomplikowanych produktów ani doświadczenia. Sonoko Sakai to ceniona i skuteczna nauczycielka kuchni japońskiej. Swoją filozofię gotowa...
Czytaj więcej

2021-05-04

Jagody goi, nasiona chia, amarantus, sok noni – brzmi egzotycznie, prawda? Natka pietruszki, cebula, czereśnie, jeżyny – brzmi wyjątkowo… swojsko. Wszystkie wymienione produkty zalicza się do superfoods, czyli tak zwanej superżywności, którą stanowią artykuły o wyjątkowym bogactwie dobroczynnych składników odżywczych. Mało kto wie, że jagody goi z powodzeniem można zastąpić żurawiną, a nasiona chia siemieniem lnianym. W polskich sadach, na polach i w ogrodach jest pełno produktów, które mogą ...
Czytaj więcej

2021-05-01

Czytaj więcej

2021-04-30

Z "Przysmaków żydowskich" dowiesz się, na czym polega koszerna kuchnia oraz co jadają na co dzień i od święta wyznawcy judaizmu. Prezentujemy tu przepisy zarówno na dania północnoeuropejskich Żydów aszkenazyjskich, jak i na potrawy pochodzących z Południa sefardyjczyków. Zachęcamy do wypróbowania przepisów m.in. na takie specjały, jak czulent – wołowy gulasz z fasolą i kaszą – czy holiszkies, czyli gołąbki z mieloną wołowiną. Podajemy także receptury na liczne słodkie wypieki, np. chałkę, ...
Czytaj więcej
1001 koktajli na każdą okazję. Ta unikalna książka zawiera przepisy na ponad 1000 koktajli: od aperitifów, long drinków i moktajli do klasyków i koktajli mrożonych. Czytelnik dowie się też, w jaki sposób urządzić we własnym domu przyzwoity bar i przy użyciu jakich kieliszków, składników oraz przyborów barmańskich przyrządzić idealny koktajl na każdą okazję. [Wydawnictwo Olesiejuk, 2011]
Czytaj więcej
Domowe przepisy na ciasta drożdżowe, kruche, francuskie, półfrancuskie, ucierane, baby, strudle, torty i inne słodkości. "Gdy widzę słodycze, to kwiczę" - śpiewali bracia Golcowie. Ta fraza idealnie oddaje uzależnienie niektórych od słodkości. W książce proponuję autorski wybór domowych pyszności nie tylko dla notorycznych łasuchów. Ciasta, torty, ciasteczka i desery każdemu urozmaicą kulinarną codzienność, wypełniają dom cudownym zapachem, a przygotowane okazjonalnie świąteczne smakołyki poz...
Czytaj więcej
Jak zwykle w przypadku publikacji z serii "Domowy wyrób", staraliśmy się, by z książki skorzystać mógł każdy pasjonat dobrego jedzenia. Aby przyrządzić potrawy według naszych przepisów, niepotrzebne są specjalistyczny sprzęt, trudno dostępne surowce czy wolnostojąca wędzarnia. Często wystarczą zwykły piekarnik, starannie wybrane mięso i, oczywiście, trochę zapału oraz dobrych chęci. Warto zadać sobie trud, aby zakosztować wędlin przyrządzonych samodzielnie, doprawionych do własnego smaku, o z...
Czytaj więcej
"Grill to prawdziwa kuchnia polowa, na której można przygotować przystawki, dania główne i desery. Oczywiście, jak w każdym działaniu i tu potrzebna jest wiedza i praktyka - właśnie nimi chciałam się z Wami podzielić, przygotowując tę książkę. Jak doświadczony przewodnik pomogę Wam przygotować zarówno pyszną i prostą bruschettę z oliwą czosnkową, która sama w sobie jest wyjątkowym daniem, otwierającym dopiero menu z sałatkami warzywnymi, z grillowaną jagnięciną czy drobiem, jak i wspaniałe maryn...
Czytaj więcej
Post jako powstrzymanie się od spożywania pokarmów, picia oraz uciech życia kiedyś był postrzegany jedynie jako przejaw religijności. Dzisiaj wiemy, że jest konieczny dla naszego organizmu, aby ten mógł się oczyścić z toksyn i zregenerować - w zdrowym ciele zdrowy duch! Ograniczenia wynikające z postu są tak stare jak historia medycyny, zatem korzystajcie z dorobku pokoleń i zadbajcie o siebie. Ten wyjątkowy czas występuje we wszystkich religiach, choć nie w taki sam sposób. Książka przedsta...
Czytaj więcej
"Zachęcam do podjęcia trudu przygotowania własnych win, zarówno tych gronowych, jak i owocowych. Oczywiście nie powinno się pomijać wina ziołowego (wermutu), musującego i miodowego. Polska specjalność to miody pitne. Dwójniaki, trójniaki i czwórniaki to najstarsze napoje alkoholowe na naszych ziemiach i odwrotnie niż wino nie »idą do głowy, tylko w nogi«, co oznacza, że pijący pozostaje trzeźwy, a jedynie nie może się ruszyć z miejsca. Warto o tym pamiętać przy konsumpcji. Najbardziej skomplikow...
Czytaj więcej
Proponuję Wam wyjątkową książkę kucharską, w której znajdziecie przepisy na najlepsze wyroby z mąki, jakie zna świat. Smaczne, pożywne i łatwe do przyrządzenia pierogi, makarony, kluski, knedle, kulebiaki czy naleśniki mogą być zarówno samodzielnym daniem, jak i dopełnieniem obiadu lub kolacji. Przedstawiam wiele przepisów. Są wśród nich potrawy proste i wyrafinowane, codzienne i odświętne, mięsne i jarskie, ale wszystkie bez wyjątku - pyszne! Chcę, aby moje przepisy pobudziły Waszą inw...
Czytaj więcej
"Nalewki - moje ciche przyjaciółki na niepogodę za oknem, ale również na niedyspozycje ciała i ducha. Kusząco zerkające z półek spiżarnianych [...] Te gęste od letnich wieczorów: aroniowa, malinowa, wiśniowa, jeżynowa, porzeczkowa. Rozgrzane słońcem dojrzałych brzoskwiń i moreli, cytrusów. Nalewki - moi sprzymierzeńcy, lekarze. Ileż razy wspierały w chorobie, trwały wiernie przy łóżku. [...] Ziołowe - aromatyczne o wyjątkowym smaku, których sam zapach leczy, z kardamonu, pachnących czeremchą, ró...
Czytaj więcej
Bestsellerowa kolekcja ponad 3 000 (!) oryginalnych przepisów polskiej kuchni, tradycyjnej, współczesnej! Wśród nich: przyprawy, zioła, mieszanki, marynaty, przystawki i przekąski (na zimno i na ciepło), zupy, dania główne mięsne (z wołowiny, z cielęciny, z jagnięciny, z wieprzowiny, z dziczyzny i z drobiu), ryby i owoce morza, dania główne jarskie, kluski, pierogi, makarony, nabiał, warzywa na ciepło, sałatki warzywne, dodatki i sosy, ciasta i desery, chleb i wypieki, przetwory (z warzyw i grzy...
Czytaj więcej

2021-04-27

Słodko, zdrowo i z kilku składników. Marzysz o idealnej sylwetce, ale nie wyobrażasz sobie życia bez słodyczy? Sądzisz, że nie da się schudnąć, nie rezygnując z ulubionych deserów? A może szukasz zdrowych słodyczy dla swoich dzieci? Agnieszka Stolarczyk, autorka popularnego profilu na Instagramie, zabiera nas do swojej kuchni i pokazuje, że słodkie przysmaki mogą być zdrowe, sycące i niskokaloryczne. A dzięki zaledwie kilku składnikom bazowym możesz wyczarować pyszne i zdrowe słodkości. ...
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: