Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

20.09.2005

Co podać na stół, kiedy przyjdą goście? - martwią się panie domu, chcąc przygotować coś oryginalnego i zarazem smacznego. Autorki tej książeczki, sięgając do receptur znajomych i przyjaciół oraz kuchni innych krajów, zaproponowały bardzo bogaty wybór małych, ciekawych dań. Obok sałatek oraz atrakcyjnych pogryzek na zimno znalazły się faszerowane babeczki, małe ciepłe danka z kurczaka, polędwicy i ryb, dipy, sosy i pasty podawane z pieczywem lub krakersami, a także bardzo lubiane marynaty. Wszyst...
Czytaj więcej
Posiłek przyrządzony na grillu wcale nie musi być jednorodny. Może składać się z przystawek, dania głównego, a nawet deseru. Warto dołożyć trochę starań, by na nasz stół trafiły dania oryginalne, niepowtarzalne. [Prószyński i S-ka, 1997]
Czytaj więcej
Pomimo coraz większej ilości restauracji, barów i "fast foodów", kuszących daniami różnych kuchni świata, większość z nas woli jedzenie domowe. Wiele rodzin, czy raczej pań domu, ma jednak spory problem: jak pogodzić ciągły brak czasu z chęcią przygotowania domowego posiłku. Rozwiązaniem tego kłopotu są dania jednogarnkowe. Autorka podaje 111 przepisów na smaczne potrawy mięsne i wegetariańskie, które łączy to, że dadzą się przyrządzić w czasie od kilku do - co najwyżej - kilkudziesięciu minut. ...
Czytaj więcej
"Zioła w kuchni" to książka szczególna w kategoriach pozycji kulinarnych. Nawiązuje bowiem do wielowiekowej tradycji kuchni polskiej, promując zdrowy sposób odżywiania. Autorka proponuje czytelnikom kilkadziesiąt receptur na rozmaite potrawy, których wspólną cechą jest smak naturalnych przypraw. Książka uzupełniona jest krótkim leksykonem, zawierającym opis i zastosowanie w kuchni poszczególnych ziół. [Prószyński i S-ka, 2005]
Czytaj więcej
Tak obchodzonej jak w Polsce Wigilii nie świętuje się nigdzie indziej. W polskiej tradycji Wigilia to wieczór prawdziwego zbliżenia, lekcja miłości, najbardziej uroczyste i rodzinne święto w roku. To wieczór szczególnego przesiania, szczególnych obyczajów, szczególnej pamięci, słów, życzeń, smaków i zapachów. Książka Hanny Szymanderskiej jest jednym z najwspanialszych opisów wszystkich tych tradycji, które złożyły się na specyfikę polskiej Wigilii i polskiego stołu wigilijnego [Prószyński i S...
Czytaj więcej
Kolor zielony to podstawowa barwa naszej planety. To kolor łąk i lasów, dający wrażenie harmonii, świeżości, chłodu, lekkości i spokoju. A dlaczego ten szmaragdowy odcień nie miałby dominować na naszych talerzach? Żywieniowcy twierdzą, że w naszych jadłospisach za mało jest zielonych części roślin, które są bardzo ważnym elementem pokarmowym. Zielone warzywa zawierają dużo błonnika, dlatego regulują procesy trawienne i ułatwiają przyswajanie substancji odżywczych. Aby ułatwić Państwu dobór zielo...
Czytaj więcej
124 sprawdzone przepisy na potrawy z tak bardzo popularnego u nas warzywa. Receptury na ziemniaczane sałatki, kotlety i zapiekanki. Na szczególną uwagę zasługuje rozdział, w którym autorka poleca ziemniaki na słodko, np. smakowity suflet i tort. Ponadto wiele cennych informacji o wartości odżywczej i sposobie gotowania ziemniaków. [Prószyński i S-ka, 2002]
Czytaj więcej
Orzechy - cóż o nich wiemy? Są wysokokaloryczne i nie powinny gościć na stole osób rygorystycznie przestrzegających diety - to pewne. Najczęściej w kuchni używane są do ciast, ciasteczek i tortów. Autorka - na przekór dotychczasowej tradycji - proponuje je jako dodatki do sałatek, warzyw, mięsa, drobiu i ryb. Dzięki oryginalnemu smakowi orzechów potrawa dobrze znanego kurczaka, cielęciny, bakłażana czy kalafiora nabierze nowego bukietu smakowego. 110 oryginalnych przepisów [Prószyński...
Czytaj więcej
W odzyskaniu piękna i blasku skóry, włosów i paznokci pomoże właściwie ułożona i urozmaicona dieta, bogata w witaminy i składniki mineralne. W prezentowanym tomiku znajduje się ponad sto przepisów kulinarnych uszeregowanych według zawartości poszczególnych witamin. I tak na przykład osoby, w których organizmie występuje dotkliwy brak witaminy A, a chcą ją uzupełnić, mają do wyboru ogórecznik w miętowym sosie, jajka faszerowane po hiszpańsku lub miłosny deser. [Prószyński i S-ka, 2002]
Czytaj więcej

19.09.2005

Czytaj więcej

16.09.2005

Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: