Ostatnio dodane książki

Termin dodania:

11.09.2019

Czytaj więcej
Od dnia premiery przez prawie rok na liście bestsellerów "New York Timesa". Ponad 100 przepisów na ulubione dania twórców bloga Thug Kitchen – bezkompromisowych w kwestii zdrowia i języka. Ostrzeżenie: zawiera więcej niż śladowe ilości wyrazów powszechnie uważanych za obraźliwe. To zaproszenie dla wszystkich, którzy chcą się wznieść na wyżyny swoich kuchennych umiejętności. Czyli dla tych, którym zamiast jadalnego dania zawsze wychodzi jakaś smutna spierdolina. Oraz dla tych, którzy w ksią...
Czytaj więcej
  • Tytuł: Piękni z natury
  • Autor: Bojarska Nina
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: uroda i zdrowie
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 2019
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): parilicium
Książka Niny Bojarskiej, prowadzącej wraz z mężem Damianem Bojarskim bieszczadzką fundację Zdrowi z Natury, poświęcona jest przede wszystkim produkcji naturalnych kosmetyków. Zawiera informacje, gdzie zbierać zioła, jakie są właściwości kosmetyczne poszczególnych ziół i jaka jest ich historia, oraz podaje sposoby na samodzielne wykonanie w domu naturalnych kosmetyków. Recepturom towarzyszą zdjęcia przedstawiające konkretne wytwory. Autorka, propagująca zdrowy tryb życia i fitoterapię, pragnie po...
Czytaj więcej

10.09.2019

Sztuka przetrwania w tropikalnym piekle! Bohaterem książki jesteś Ty. Znalazłeś się w tropikalnej dżungli. Musisz zdecydować, gdzie spędzić noc, jak chronić się przed palącym słońcem, jak ustrzec się dzikich zwierząt. Podejmujesz ryzyko. Możesz przeżyć lub zginąć. Wszystko zależy od Twoich wyborów i wiedzy o życiu w dziczy. Co Ci podpowie intuicja? Czy uda Ci się pokonać przeciwności losu i bezpiecznie przebyć gąszcz? Przekonaj się sam! [Dwukropek, 2017]
Czytaj więcej
Książka "Szachy. Ćwiczenia stosowane. Zarys metodyczny dla nauczycieli i rodziców" ma pomóc w uporządkowaniu ćwiczeń i metod stosowanych w treningu szachowym juniorów. Jakie ćwiczenia wybrać? Co jest w danym momencie najbardziej potrzebne w treningu, aby podczas gry zawodnik mógł prawidłowo określać relacje w sytuacji szachowej? Jak znaleźć ćwiczenia wzajemnie się uzupełniające. Od czego zacząć, trenując najmłodszych? Kiedy i dlaczego dane ćwiczenia należy stosować oraz jakie braki w systemie in...
Czytaj więcej
Zapraszamy Cię w fascynującą podróż kosmetyczną dookoła świata! "Wielka Księga Kosmetyków Naturalnych" to: - ponad 500 receptur na kosmetyki naturalne do przygotowania w domu - sekrety urody kobiet z ponad 50 krajów świata! - 400 stron wiedzy z ilustracjami - piękny podręcznik każdej "pięknej czarownicy", który warto mieć na półce, aby móc z niego skorzystać w dowolnym momencie Jak Indianki powiększały sobie biusty i depilowały nogi? Czym Aborygenki walczyły z cellulitem, rozstępami i z...
Czytaj więcej

09.09.2019

Zdrowotne, wzmacniające, oczyszczające. Około setki przepisów na prozdrowotne syropy! Przygotowywane na bazie owoców, warzyw, korzeni, ziół i innych składników, mają od dawna zastosowanie w medycynie ludowej. Wytwarzane w domu, są całkowicie bezpiecznym naturalnym specyfikiem. W przeciwieństwie do kupnych, są pozbawione sztucznych konserwantów. Skuteczne na różne dolegliwości, zwłaszcza na przeziębienia czy infekcje, w celu oczyszczenia organizmu, a także w stanach osłabienia. Chętnie spoż...
Czytaj więcej
Kolejna genialna i mocno czekoladowa książka autorki najsłodszego bloga kulinarnego – Doroty Świątkowskiej. Znajdziecie tutaj ponad 120 przepisów, w tym wyjątkowe, nigdzie dotychczas niepublikowane. Przepisy zostały napisane przystępnie, by nawet osoba niewprawiona nie bała się zmierzyć z tematem czekolady i znalazła tutaj ulubione ciasta. Każdy, niezależnie od tego, jaki jest poziom jego umiejętności, może zostać guru pieczenia ciast i ciasteczek, a jego czekoladowe dzieła będą budzić powszechn...
Czytaj więcej
  • Tytuł: Suszonki: Zachowaj smak na dłużej
  • Autor: Marrone Teresa
  • Tłumacz: Rudnik Justyna, Trzcińska-Hildebrandt Agata
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: angielski
  • Rok pierwszego wydania: 2018
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2019
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): parilicium
Jak zrobić kalafiorowy popcorn, pikantny ocet ryżowy, herbatę z dzikiej róży, batoniki z suszonych owoców i mieszankę ziołową z chili? Jak przygotować pożywne i smaczne przekąski owocowo-czekoladowe, muesli i płatki owocowe? Z czego sporządzić minestrone, bulion warzywny i sos barbecue? Niezbędnik dla wszystkich, którzy chcą uzupełnić spiżarnię, zachować nadwyżkę produktów z własnego ogrodu lub przyszykować się do wyjazdu na kemping, wyprawę górską czy daleką podróż. Suszenie pożywienia to...
Czytaj więcej
Autorka jednego z najpopularniejszych blogów w Polsce "Krytyka Kulinarna", charyzmatyczna Magda Grzebyk, odkrywa wszystkie karty, a podąża za nią niemal 400 tysięcy czytelników bloga i 170 tysięcy fanów na FB – wszyscy wymagający i chętni, by podróżować, jeść i cieszyć się życiem. Oto książka o miejscach, w które warto uciec w weekend, żeby zapomnieć o morderczym tempie. Dobrze się wyspać, pięknie wstać i zjeść śniadanie przygotowane z najlepszych, najbardziej naturalnych składników. Plus region...
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Czytaj więcej

07.09.2019

Historia śledzia, żarty i anegdoty oraz oryginalne przepisy. Śledź w polskiej obrzędowości jest rybą magiczną. Dawniej uznawany za potrawę najbiedniejszych, potem, ten klasyczny w oleju lub śmietanie, stał się nieodłącznym elementem PRL-owskiego życia towarzyskiego. Dziś, w świecie fuzji smaków i eksperymentów kulinarnych, podbija salony i staje się rarytasem dalekim od klasycznych wyobrażeń. W książce znajdziecie: Informacje praktyczne jak kupić dobrego śledzia. Anegdoty i ciekawost...
Czytaj więcej
  • Tytuł: Ramen: Zupa szczęścia i miłości
  • Autor: Nilsson Tove
  • Tłumacz: Walawender Natalia, Górecka Dominika
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: szwedzki
  • Rok pierwszego wydania: 2016
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2019
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): parilicium
Ramen to obok sushi największy kulinarny towar eksportowy Japonii, który od lat robi furorę na całym świecie. Niewiele dań jest równie uzależniających jak ramen, a różnorodnych połączeń smakowych – od tych najprostszych do najbardziej złożonych – możesz doświadczyć zarówno w zapyziałym barze w Tokio, jak i najmodniejszej knajpie w Los Angeles. Na początek dostajesz dużą miskę wypełnioną po brzegi parującym bulionem, gotowanym nawet przez 48 godzin. Bulion ma wyjątkowo intensywny smak od su...
Czytaj więcej

06.09.2019

Świat oszalał na punkcie starych mebli. W wielkim stylu wracają komody, krzesła i fotele z lat 60. Z wiejskich strychów, pchlich targów i śmietnikowych wystawek meble znikają jak świeże bułeczki, a internet pęka w szwach od twórczych projektów. Masz dosyć seryjnych mebli i szukasz czegoś, co nada indywidualny charakter twojemu wnętrzu? A może od pewnego czasu myślisz o samodzielnym odnawianiu mebli, ale nie wiesz, od czego zacząć? Ta książka jest dla ciebie! Dowiesz się, jakie narzędzia są...
Czytaj więcej
Poradnik, który ma pomóc w lepszym poznaniu i zrozumieniu psów. Zofia Zaniewska i Piotr Wojtków, zawodowi trenerzy i behawioryści psów, pokazują, jak łączyć naukę, trening i jednocześnie zwracać uwagę na emocje i nastroje psa. Dzięki dobrej więzi między opiekunami a psem staje się on mniej podatny na różne bodźce zewnętrzne, rzadziej ma problemy z lękliwością, nadpobudliwością czy agresją. Cenne porady na temat tego, jak wychować i wyszkolić psa, znajdą tutaj zarówno doświadczeni opiekunowie,...
Czytaj więcej
"Czy wiecie, którego dnia Bóg stworzył grzyby? Ja wiem: w piątek, gdy kończyły się moje wakacje i za kilka dni musiałam wracać do Warszawy. Pojawiły się wczesnym rankiem w konopackich lasach i jakimś cudem wszyscy od razu się o tym dowiedzieli". Tak zaczyna się opowieść Zośki, która od tego pamiętnego piątku nie rozstaje się z koszem i kozikiem. O grzybach wie wszystko i ma to nawet udokumentowane na papierze, więc lepiej nie wdawać się z nią w dyskusje. "Polowanie na grzyby" to opowiedzia...
Czytaj więcej

05.09.2019

Wdzięczność stała się moją siłą – siłą, która pokierowała mnie na dobre tory. Wdzięczność działa cuda. Pomyśl, może wdzięczność przyda się również Tobie? Ona jest bezpłatna, więc tak samo jak ja kiedyś, nie masz nic do stracenia. Możesz tylko zyskać. Pragnę podzielić się z Tobą tym, czego przez ostatnie lata się nauczyłam. Dlatego oddaję w Twoje ręce dziennik, który zaplanowałam tak, abyś mogła podarować sobie sto dni wdzięczności. Jeśli się nie wyrobisz, to znaczy, że się nie wyrobisz, a ni...
Czytaj więcej

03.09.2019

Czytaj więcej
Siódmy tom serii "Monumenta Poloniae Culinaria" zawiera rękopiśmienne, rozproszone (niepochodzące z książek kucharskich) i bardzo zróżnicowane receptury kulinarne z XVI-XVIII w. Staropolskie przepisy opowiadają nam o czymś więcej niż tylko o tym, jak usmażyć rybę w papierowym pudełku, jak ze szczupaka przyrządzić wołowinę i jak ugotować zdrowotny bulion. Gdy odkryjemy, co to znaczy abucht i sołtonosy, gdy dowiemy się, czym był pekienflejsz, do czego używano wizigi i dlaczego objadano się jesiotr...
Czytaj więcej
Książka zawiera przepisy kulinarne odnalezione na kartach drukowanych staropolskich zielników, dzieł medycznych, kalendarzy, poradników gospodarczych i innych tekstów publikowanych od XVI do XVIII w. Zbiór obejmuje receptury często znacznie bardziej praktyczne, typowe i skromniejsze niż przepisy magnackich kuchmistrzów z książek kucharskich. Lektura tych przepisów, opublikowanych w tak różnych kontekstach i źródłach, odzwierciedla dawne zainteresowania i pasje związane z jedzeniem, dotyczące nie...
Czytaj więcej
Spisana ok. 1686 r. "Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów" to obszerny, szczegółowy i oryginalny rękopiśmienny zbiór przepisów kulinarnych, który można uznać za drugą polską książkę kucharską. Prawie cała nasza wiedza o kuchni staropolskiej była dotąd oparta na "Compendium ferculorum", ułożonym przez Stanisława Czernieckiego, kucharza Lubomirskich – dziele słynnym, które wydano w 1682 r., a następnie powielano w kolejnym stuleciu. Radziwiłłowska książka kucharska, którą oddajemy do rą...
Czytaj więcej

02.09.2019

  • Tytuł: Zadar: Miasto kultury i sztuki
  • Autor: Travirka Antun
  • Tłumacz: Jaroszewicz Henryk, Kryżan-Stanojević Barbara
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: turystyka
  • Język oryginalny: chorwacki
  • Rok pierwszego wydania: 2014
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2014
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): Kelris
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: