Ostatnio dodane książki

Termin dodania:

25.09.2005

O sztuce układania kompozycji kwiatowych napisano już wiele książek. Każdy, kto tylko chce, może tę sztukę opanować, ale musi najpierw poznać zasady przygotowania roślin (podcinanie, nawijanie na drut, wiązanie pędów...), przygotowania naczyń oraz podłoża do układania kwiatów, a także metody suszenia i konserwowania roślin. Osobną sprawą są zasady układania roślin, a więc: jakie kolory do siebie pasują, jakiego rodzaju kwiaty, jaka powinna być proporcja między roślinami i naczyniem, jak kompo...
Czytaj więcej
Najpopularniejszą w Polsce rybę słodkowodną przyrządzamy najczęściej z okazji wigilijnej wieczerzy. Zwykle podaje się karpia smażonego, a tymczasem można go przygotować na wiele innych sposobów, przy różnych okazjach. W książeczce zamieszczonych jest 100 przepisów, według których z mięsa karpia można przyrządzać zupy, dania gotowane oraz smażone. Przepisy uzupełniono informacjami o cennych właściwościach mięsa tej ryby oraz poradami, jak ją przygotować, zanim trafi na stół. [Prószyński i...
Czytaj więcej
Dzięki proponowanej tu diecie nie tylko spalisz tłuszcz, pozbędziesz się go, ale także nauczysz się zdrowo odżywiać i odtąd nie będziesz już mieć problemów z tuszą. A jeśli Twoim problemem jest też podwyższony poziom cholesterolu, miażdżyca lub zaparcia, przy okazji zmniejszysz lub zlikwidujesz i te dolegliwości. [Prószyński i S-ka, 2001]
Czytaj więcej
Jak już sam tytuł wskazuje, książka dotyczy jabłek, zarówno tych w naszym sadzie, jak i tych, z których (z którymi) zamierzamy coś upichcić. Są tu informacje o uprawie (warunki uprawy, planowanie sadu i sadzenie drzew, owocowanie...) i odmianach jabłoni, zbiorze i przechowywaniu jabłek oraz o chorobach, na jakie są one narażone podczas przechowywania. Osobny rozdział poświęcony jest wartościom odżywczym i leczniczym jabłek oraz przepisom na potrawy z jabłek. Łącznie opisanych jest 80 odmi...
Czytaj więcej
Kolejna książeczka z Biblioteczki Poradnika Domowego prezentująca 117 przepisów typowych potraw greckich. Są wśród nich zupy, potrawy rybne, dania mięsno-warzywne, sosy oraz desery i ciasta. Większość potraw zilustrowano kolorowymi zdjęciami. [Prószyński i S-ka, 1997]
Czytaj więcej
Wśród wykwintnych zimnych przystawek na uwagę zasługują potrawy w galarecie. Są bardzo smaczne i efektownie wyglądają, a warstwa galarety chroni produkty przed wysychaniem. Książka zawiera bogaty wybór przepisów na te atrakcyjne potrawy. Są wśród nich dania tanie i łatwe do wykonania, a także bardzo wykwintne, które mogą być ozdobą eleganckiego stołu oraz przepisy na słodkie galaretki i desery z galaretkami. Wszystkie przepisy zaczerpnięte są z tradycji rodzimej kuchni polskiej, z kuchni różnych...
Czytaj więcej
Pojawienie się świeżych owoców przypomina o przygotowywaniu zapasów na zimę. Dżemy, konfitury i kompoty to żelazny repertuar domowych przetworów. W najnowszym tomiku autorka zamieściła blisko sto receptur na wspaniałe słodkie smakołyki, szczelnie zamknięte w pękatych słojach. [Prószyński i S-ka, 2004]
Czytaj więcej
Kolejna książeczka z serii Biblioteczki Poradnika Domowego, w której przedstawiono metody utrwalania żywności przez jej mrożenie oraz zawarto 73 przepisy na domowe przetwory. Jest tu także rozdział poświęcony winom robionym w domu, zarówno owocowym, jak i mało u nas znanym winom z warzyw. [Prószyński i S-ka, 1999]
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Książeczka zawiera 110 nowoczesnych przepisów na smaczne i zdrowe potrawy niskokaloryczne. We wstępie autorki zdradzają tajemnice prowadzenia kuchni bez nadmiaru tłuszczu i cukru. Radzą też, jak przyrządzić posiłki, aby uniknąć otyłości i nadmiaru cholesterolu, miażdżycy i innych chorób. [Prószyński i S-ka, 1999]
Czytaj więcej
W książce zamieszczono 105 przepisów na potrawy bożonarodzeniowe i sylwestrowe. Znajdują się tu przepisy m.in. na: sałatki rybne, barszcz czerwony, karpia w galarecie i po żydowsku, pierogi, łazanki, oraz wiele ciast i ciasteczek. [Prószyński i S-ka, 2003]
Czytaj więcej
Kolejna pozycja Poradników, poświęcona tym razem radzeniu sobie z najczęstszymi kłopotami zdrowotnymi i chorobami u dzieci. Autorka, dr med. Bożena Walewska-Zielecka pisze we wstępie: "Niektóre dolegliwości nie wymagają interwencji lekarza i można im zaradzić domowym sposobem lub podając leki z podręcznej apteczki. Jeśli jednak objawy choroby nie ustępują lub, co gorsza, nasilają się – należy niezwłocznie skorzystać z porady lekarskiej". Tytuł książki „Zanim przyjdzie lekarz” powinien nam uświad...
Czytaj więcej
W małym poradniku, jak w niewielkiej pigułce, autorka przedstawiła główne zasady postępowania z chorym, który uległ nagłemu wypadkowi. Zaznajamia z podstawowymi sposobami udzielania pierwszej pomocy w sytuacji zasłabnięcia, w stłuczeniach, ostrych stanach bólowych głowy i klatki piersiowej, a także niedyspozycjach brzusznych. Udziela podstawowych informacji na temat różnych objawów chorobowych i możliwości radzenia sobie z nimi, co ułatwia podejmowanie szybkich właściwych decyzji w czasie oczeki...
Czytaj więcej
Pulchne, płaskie placki sporządzane z ubitych jaj, smażone na gorącym tłuszczu to niezwykle smaczne i pożywne dania. Można je przyrządzać na wiele sposobów, mieszając ubitą masę jajeczną z różnymi składnikami, np. z jarzynami, boczkiem, grzybami czy ziołami. Książka szczególnie pożyteczna w podręcznych biblioteczkach amatorów szybkich domowych potraw. [Prószyński i S-ka, 2004]
Czytaj więcej
Niniejszy tomik zawiera 120 oryginalnych przepisów, pochodzących ze wschodnich regionów Polski. Spośród wielu smakowitych potraw na uwagę zasługują gołąbki nadziewane grzybami, pierogi z kaszą gryczaną oraz bliny podolskie. Większość dań zilustrowano zdjęciami. [Prószyński i Spółka, 1997]
Czytaj więcej

23.09.2005

Czytaj więcej
Czytaj więcej
Czytaj więcej

22.09.2005

  • Tytuł: Sztuka życia i przetrwania
  • Autor: Meissner Hans Otto
  • Tłumacz: Sznaper Adam
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: turystyka
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: niemiecki
  • Rok pierwszego wydania: 1982
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 1990
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): antecorda
- Co to jest survival? - Iskry i ogień - Woda na odludziu i na pustyni - Ognisko obozowe we wszelkich okolicznościach - Jaki dach nad głową? - Dom z bierwion w ciągu ośmiu dni - Spanie w śniegu i lodzie - Żywność jest wszędzie - Polowanie bez broni - Można mieć także i ryby - Polowanie wymaga rozsądku - Prymitywna i nowoczesna broń - Kuchnia pozbawiona komfortu - Jak się ubierać? - Co ze sobą zabrać? - Poprzez bezdroża dzikich ostępów - Zabłąkany, lecz nie zaginio...
Czytaj więcej

21.09.2005

Masz kłopoty z grami komputerowymi? Denerwuje cię brak sukcesów w potyczkach z komputerem? Ta książeczka znakomicie ułatwia poruszanie się w zawiłościach gier komputerowych. Zawiera kody uporządkowane alfabetycznie, porady-klucze do wszystkich najpopularniejszych gier, jakie w ostatnich trzech latach pojawiły się na rynku. Dzięki tej książce gra stanie się prawdziwą przyjemnością. [Prószyński i S-ka,1999]
Czytaj więcej

20.09.2005

  • Tytuł: Joga na depresję
  • Autor: Weintraub Amy
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: uroda i zdrowie
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: angielski
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): olala
Czytaj więcej
Smaki nie znają granic, kuchnie narodowe lub regionalne są skutkiem zapożyczeń, mód i... zbiegów okoliczności. Tak też kształtowała się i nasza kuchnia. To co uważamy za typowo polskie danie jest najczęściej połączeniem rodzimych i obcych wpływów kulinarnych. W ostatnich czasach szeroko otwarły się możliwości poznawania i przejmowania tego co smaczne w kuchniach europejskich i światowych, coraz rzadziej więc gotujemy potrawy typowo polskie, a niedługo pewnie nie będziemy umieli ich sporządzić. D...
Czytaj więcej
Nie jest sztuką przygotowanie obiadu z drogich, luksusowych produktów, ale zrobienie kulinarnego dzieła z niewielkiej ilości zwykłych, tanich składników, które przyniosą chlubę każdej pani domu. [Prószyński i S-ka, 2003]
Czytaj więcej
Przywykliśmy uważać, że na prowadzenie prawdziwej domowej kuchni, wymagające niemało wysiłku i sporo czasu, mogą sobie pozwolić jedynie osoby nie pracujące zawodowo. Nam, zabieganym i obarczonym wieloma obowiązkami, po prostu brakuje czasu na dogadzanie podniebieniu. Na co dzień jadamy cokolwiek, byle szybciej, pozostawiając kulinarne wyczyny na koniec tygodnia. Tymczasem przygotowanie smacznego, urozmaiconego i pełnowartościowego posiłku wcale nie musi zajmować kilku godzin. Przy obecnym zaopat...
Czytaj więcej
Proponowane w tej książeczce dania nie wymagają zbyt wielkiego nakładu pracy, a przy tym są smaczne i efektowne. W wielu wypadkach można je przygotować rano lub poprzedniego dnia. [Prószyński i S-ka, 2004]
Czytaj więcej
Dania z warzywami są bardzo odżywcze, dzięki czemu należą do najbardziej prozdrowotnych potraw. Lekkostrawne, sycące i wartościowe dania warzywne to doskonały pomysł na obiady i gorące kolacje. W najnowszym tomiku znajdą Państwo receptury na warzywne dodatki do mięs, ryb i jaj, takie jak fasolka szparagowa na kwaśno, fenkuł pod beszamelem, a także takie, które stanowią danie główne, jak pietruszkowe placuszki czy dynia zapiekana z sosem mięsnym. [Prószyński i S-ka, 2006]
Czytaj więcej
Sery to produkty, które mają wszechstronne zastosowanie. Są bowiem doskonałe w zwykłej postaci, nadają się też do najrozmaitszych potraw, stanowiąc główny ich składnik lub tylko ważny dodatek. Zawsze jednak podnoszą smak i wartość odżywczą dań. Zupy, dania obiadowe, desery, sosy i sałatki można zawsze przyrządzić z „udziałem” serów, np. zupa cebulowa zaprawiona startym żółtym serem ma niepowtarzalny smak, a sałatka, której jednym ze składników jest feta, wprawia w kulinarny zachwyt wszystkich bi...
Czytaj więcej
Książka zawiera przepisy nie tylko na potrawę główną, ale i uzupełniające dodatki. Wszystkie niezwykle smaczne, niektóre sięgają źródeł tradycyjnych, inne współczesnych. [Prószyński i S-ka, 2003]
Czytaj więcej
Lubimy gości? Bardzo. Jednak jeśli są to niespodziewani goście, których trzeba w dodatku nakarmić, wpadamy w panikę. Stąd pomysł książki, która pomoże w takich sytuacjach, zawierającej przepisy na proste, szybkie i łatwe, a jednocześnie efektowne dania. Są one w dodatku skomponowane z tego, co zazwyczaj można znaleźć w domowych zapasach: kasze, makarony, ryby, warzywa z puszki, jaja. Przepisy te to także pomysł na szybkie domowe obiady, kiedy nie ma czasu ani na zakupy, ani na długie przyrządzan...
Czytaj więcej
Marzeniem każdej pani domu jest przygotowanie takich posiłków, które byłyby łatwe w przyrządzaniu, smaczne, zdrowe, a przede wszystkim nadawały się dla całej rodziny, nie wyłączając najmłodszych jej członków. W codziennej gonitwie pełnej przeróżnych obowiązków planowanie osobnego menu dla rocznej pociechy jest nie lada problemem. W tej książeczce znajdzie się zestaw takich potraw, które można podać wszystkim domownikom bez względu na ich wiek, np. bitki cielęce w sosie cytrusowym, zupa-krem z ja...
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: