Dodany: 08.07.2016 20:55|Autor:
nota wydawcy
Jean Carper, znana autorka artykułów i książek o zdrowiu i żywieniu, wykorzystując ostatnie wyniki badań naukowych, ukazuje korzystne właściwości pięćdziesięciu pięciu powszechnie spożywanych pokarmów. Poczynając od bananów, a na ziemniakach kończąc, przedstawia lecznicze działanie każdego z nich i radzi, jak je wykorzystać w walce ze schorzeniami. Oto przykłady zaczerpnięte z książki:
– Jedzenie kapusty raz dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego o 66%
– Jedna marchewka dziennie zmniejsza zagrożenie rakiem płuc
– Porcja ryby dwa razy w tygodniu zmniejsza ryzyko ataku serca
– Pół cebuli spożywanej raz dziennie powoduje wzrost poziomu korzystnego cholesterolu HDL nawet o 30%
[Vesper, 1998]
(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.