Dodany: 15.05.2016 21:28|Autor:

z okładki


Kuchnia chorwacka słynie z prŝutu – szynki wieprzowej otoczonej w morskiej soli, suszonej na silnym wietrze – oraz ze wspaniałej rakii sporządzonej według starych receptur czy ostrego ajvaru, sosu paprykowego z dodatkiem bakłażanów i czosnku. W przydrożnych lokalach nierzadki jest widok stojącego przy ulicy rożna, na którym właściciel starannie obraca prosię lub jagnię.

"Przewodnik kulinarny" to nie tylko zbiór najlepszych przepisów na chorwackie dania, ale również podróż po konkretnych regionach. W książce szczegółowo opisano mnóstwo prostych, tradycyjnych potraw, ale też wiele nowatorskich dań, a wszystkie zilustrowano wspaniałymi zdjęciami.

[Pascal, 2007]

(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.

Wyświetleń: 157
Dodaj komentarz
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: