Dodany: 10.01.2015 13:12|Autor:

nota wydawcy


W tej książce znajdują się opis roślin, nawet zdumiewających, jak truskawka czy papryka, z których można robić alkohol. Przepisy na drinki, mikstury, giny domowej roboty etc.

Wydaje się, że nie ma na świecie drzewa, krzewu czy wiotkiego dzikiego kwiatu, którego już kiedyś nie zerwano, nie zwarzono i nie zabutelkowano...

Bourbon? Zea mays, czyli pewna nieco przerośnięta trawa. Absynt? Artemisia absinthium, błędnie oceniane śródziemnomorskie zioło. Polska wódka? Solanum tuberosum – roślina z rodziny psiankowatych (jeśli istnieją dziwne rodziny w królestwie roślin, to rodzina psiankowatych z pewnością do nich należy). Piwo? Humulus lupulus, lepkie pnącze, które – tak się składa – jest bliskim krewnym konopi indyjskich.

Nagle nie jesteśmy już w sklepie z alkoholami. Znajdujemy się w fantastycznej szklarni, w najbardziej egzotycznym ogrodzie botanicznym świata, w niesamowitej oranżerii o bujnej roślinności, jaką możemy zobaczyć tylko w snach.

[W.A.B., 2016]

(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.

Wyświetleń: 301
Dodaj komentarz
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: