Dodany: 31.12.2008 16:50|Autor:
z okładki
Niezwykle cieszy fakt, że wreszcie na naszym rynku wydawniczym pojawia się książka o kulturze kulinarnej Japonii, wnikliwie przedstawionej na szerokim tle kulturowym. Autorka, japonistka, z pasją opowiada nam nie tylko o mniej lub bardziej znanych w Polsce potrawach współczesnej kuchni Japończyka (np. sushi), ale także o historii zwyczajów żywieniowych, a więc i o kuchni arystokracji dworskiej, i samurajów, i mieszczan z Edo. Dowiemy się, jakie miejsce w dziejach Japonii zajmowały ryż i soja, ryby i mięso, sake, piwo i zielona herbata. Dowiemy się, czym jest kuchnia odświętna, tak trwale wpisana w tradycyjne obrzędy japońskie.
dr hab. Ewa Pałasz-Rutkowska, prof. UW i PJWSTK
[Wydawnictwo Trio, 2008]
(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.