Dodany: 10.11.2008 22:24|Autor:

nota wydawcy


Tę książkę można traktować jako poradnik, do którego warto sięgnąć zawsze, gdy chcemy wiedzieć, co kupujemy, czym nas straszą i czym nas faszerują.

Czy "naturalne" zawsze jest lepsze niż "chemiczne"? (I czy w ogóle jest lepsze!). Z czego robi się szminki? Jak działają kremy na opalanie i czym się kierować przy zakupie? Dlaczego Viagra jest skuteczna, na co pomaga Prozac, a na co witamina C? Jakie środki czyszczące i kiedy są skuteczne? Jakie pieluszki jednorazowe są najlepsze? Co znaczą te wszystkie dziwne skróty i słowa (OMC, Omega-3, AHA) w opisach różnych produktów, które wciąż kupujemy, bo lubimy, lub dlatego, że po prostu dziś nie sposób wyobrazić sobie bez nich życia? A wreszcie - jak czytać reklamy, kiedy i jakie chemikalia rzeczywiście szkodzą, jak nie dać się nabrać producentom i rzekomym obrońcom środowiska i zdrowia publicznego.

To tylko kilka z pytań, na które odpowiada w swojej książce profesor John Emsley, wykładowca Cambridge i Uniwersytetu Londyńskiego, znany i ceniony autor książek popularnonaukowych (w Polsce ukazały się "Chemia: Przewodnik po pierwiastkach" i "Przewodnik po chemii życia codziennego"). W kolejnych rozdziałach książki John Emsley opisuje historię i tajniki produkcji szminki, kremów do opalania i samoopalaczy, jednorazowych pieluszek, środków czyszczących i wybielaczy, margaryn i tłuszczów, gumy do żucia, leków antydepresyjnych i (między innymi) asfaltu. Produkty te łączy jedno - wszystkie zawdzięczamy przemysłowi chemicznemu i naukowcom zatrudnionym w akademickich i przemysłowych laboratoriach. To dzięki osiągnięciom współczesnej chemii ludzie (i to nie tylko w bogatej Europie i w USA) żyją dziś dłużej i lepiej niż kiedykolwiek. Tymczasem opinia publiczna jest dla chemii bardzo nieprzychylna. Wyjaśnienie licznych nieporozumień (a czasami świadomych manipulacji), które sprawiły, że wielu ludzi wciąż boi się "tych wszystkich chemikaliów", stanowi ważną część książki "Piękni, zdrowi, witalni". Liczne zabawne anegdoty również.

Książka uzupełniona jest o słowniczek podstawowych terminów chemicznych oraz wykaz najważniejszych witamin i spis substancji dodawanych do żywności i kosmetyków (E-100 do E-967).

[CiS, 2006]

(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.

Wyświetleń: 515
Dodaj komentarz
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: