Dodany: 14.02.2008 22:26|Autor: magrat_g

Za ładna


Nie powiem, że przeczytałam tę książkę strona po stronie (nie do tego wszak służą książki kucharskie), ale ją porządnie przejrzałam. Zaletą jest przejrzysty podział potraw według regionów, z których pochodzą, każdy rozdział jest poprzedzony krótkim opisem danej części kraju i historycznych zwyczajów mieszkańców, które doprowadziły do wykształcenia się określonych preferencji kulinarnych. W obrębie każdego rozdziału poświęconemu konkretnemu regionowi następuje dalszy podział według charakteru potrawy (przekąski, zupy, dania główne, desery - tego niewiele).

Jak zwykle u Hanny Szymanderskiej, książka niesie wiedzę nie tylko na temat gotowania, ale także garść informacji na temat tradycji i kultury, pozwala po trosze zagościć w innych czasach i miejscach.

Jedyną wadą książki jest tak piękne wydanie, że boję się zabrać ją do kuchni.

(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.

Wyświetleń: 1665
Dodaj komentarz
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: