Dodany: 28.10.2007 14:09|Autor:

Książka: Zapiekanki: 110 przepisów
Jackowska Wanda
Notę wprowadził(a): gregok

nota wydawcy


Kolejna książka kucharska Wandy Jackowskiej to ważna pozycja na rynku wydawniczym. Z pewnością spodoba się wszystkim paniom domu. Znajdują się w niej bowiem przepisy na różnorodne zapiekanki, niekiedy tanie, proste w wykonaniu, które można podawać na co dzień, ale również te bardziej skomplikowane i pracochłonne, uświetniające uroczyste kolacje. Książka szczególnie przydatna będzie dla oszczędnych gospodyń, gdyż stosując prezentowane receptury, pozwoli z resztek mięsa, sera i warzyw wyczarować atrakcyjne smakowo danie.

Wanda Jackowska, z wykształcenia bibliotekarka i polonistka, z zawodu dziennikarka, a z zamiłowania kucharka, która w teorii i praktyce nieustannie poszukuje tajemnic przyrządzania smacznego domowego jedzenia. Późno nauczyła się gotować, ale uważa, że właśnie dzięki temu nie jest obciążona żadną tradycją - ani dobrą, ani złą. W swoich potrawach swobodnie łączy składniki o zaskakujących nieraz smakach i aromatach, według zasad różnych kuchni. Jest gorącą wielbicielką kuchni śródziemnomorskiej, którą uważa za jedną z najlepszych i najzdrowszych na świecie. Autorka popularnego magazynu kulinarnego „Gotowanie na ekranie”, emitowanego przez ponad 10 lat na antenie TVP. Współtłumaczka „Wielkiej księgi ziół” i „Wielkiej księgi ogrodów”, które ukazały się nakładem wydawnictwa Wiedza i Życie.

[Prószyński i S-ka, 2005]

(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.

Wyświetleń: 679
Dodaj komentarz
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: