Dodany: 22.02.2012 11:32|Autor:
nota wydawcy
"Weź szczyptę magii, odrobinę smutku, dużą porcję liryzmu, a będziesz mieć »Kuchnię duchów«, zachwycającą opowieść o utracie bliskich i cichym odkupieniu. Wspaniała!" - tak książkę Jael McHenry zrecenzował pisarz Jamie Ford.
Po nagłej śmierci rodziców nieśmiała i skryta Ginny, młoda kobieta dotknięta zespołem Aspergera, szuka ukojenia w kuchni, z dala od dominującej siostry Amandy i wścibskich krewnych. Metodyczne czynności związane z przygotowywaniem posiłków łagodzą jej smutek i niepokój, a bogaty aromat toskańskiej zupy ribollity, przygotowanej zgodnie z ręcznie spisanym przepisem włoskiej babci, koi zmysły. Przyciąga też nieoczekiwanego gościa… Duch babci przynosi Ginny tajemnicze ostrzeżenie i znika niczym para znad stygnącego talerza. Wkrótce po tym wydarzeniu Ginny odkrywa, że ma niezwykłą moc przywoływania duchów osób, których ulubione danie przyrządza. Wie, że nie może o tym opowiedzieć swej stojącej twardo na ziemi siostrze, ale wierzy, że ten dar może być okazją do nawiązania upragnionej przyjaźni i rozpoczęcia całkiem nowego życia. Spróbuje też za jego pomocą wyjaśnić głęboko skrywany sekret i ocalić przed sprzedażą swój dom rodzinny.
Refleksyjna i smakowita powieść o samopoznaniu i wewnętrznej kruchości z oryginalną bohaterką, która łącząc teraźniejszość z przeszłością, prozę życia z poezją smaków, odkrywa w sobie cudowną moc i siłę do samodzielnego, pełnego życia. Dla wielbicielek gotowania i czytania powieści takich "Julia i Julia", "Przepiórki w płatkach róży" czy "Lunch w Paryżu" i "Toskańska trattoria".
Jael McHenry jest publicystką kulturalną, blogerką i entuzjastką domowej kuchni. Publikuje na łamach takich czasopism, jak "North American Review" i "IndianaReview". Mieszka w Nowym Jorku. "Kuchnia duchów" jest jej debiutem powieściowym, docenionym m.in. przezOprah's Book Club tytułem książki miesiąca.
[Wydawnictwo Bukowy Las, 2012]
(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.