Dodany: 22.01.2012 01:01|Autor:
z okładki
Oto opowieść młodej Brytyjki, która wyjechała do Chin uczyć się języka, ale miłość do jedzenia powiodła ją zupełnie inną ścieżką...
W tym niezwykłym słodko-kwaśnym pamiętniku autorka opisuje Chiny i tamtejszą kuchnię, prowadzi czytelnika przez tętniące życiem targi Syczuanu, monotonne krajobrazy północnego Gansu, oazy na pustyni Xinjiangu i czarowne zabytki Yangzhou.
Fuchsia Dunlop jako pierwszy przybysz z Zachodu zdobyła zawód kucharza w Syczuańskiej Akademii Sztuki Kulinarnej. Jest autorką książek kucharskich "Revolutionary Chinese Cookbook" i "Sichuan Cookery". W 2006 roku brytyjskie Stowarzyszenie Krytyków Kulinarnych nagrodziło ją tytułem "Kulinarnego Dziennikarza Roku". Mieszka w Londynie.
[Świat Książki, 2011]
(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.