Dodany: 22.01.2012 01:01|Autor:

z okładki


Oto opowieść młodej Brytyjki, która wyjechała do Chin uczyć się języka, ale miłość do jedzenia powiodła ją zupełnie inną ścieżką...

W tym niezwykłym słodko-kwaśnym pamiętniku autorka opisuje Chiny i tamtejszą kuchnię, prowadzi czytelnika przez tętniące życiem targi Syczuanu, monotonne krajobrazy północnego Gansu, oazy na pustyni Xinjiangu i czarowne zabytki Yangzhou.


Fuchsia Dunlop jako pierwszy przybysz z Zachodu zdobyła zawód kucharza w Syczuańskiej Akademii Sztuki Kulinarnej. Jest autorką książek kucharskich "Revolutionary Chinese Cookbook" i "Sichuan Cookery". W 2006 roku brytyjskie Stowarzyszenie Krytyków Kulinarnych nagrodziło ją tytułem "Kulinarnego Dziennikarza Roku". Mieszka w Londynie.

[Świat Książki, 2011]

(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.

Wyświetleń: 1343
Dodaj komentarz
Przeczytaj komentarze
ilość komentarzy: 1
Użytkownik: iamone 16.02.2012 09:39 napisał(a):
Odpowiedź na: Oto opowieść młodej Bryty... | goszka89
Wspaniała książka! Pani Dunlop świetnie snuje opowieść, która jest raz zabawna, raz zaskakująca czy wręcz szokująca, a innym razem smutna. Jej kulinarne perypetie niesamowicie wciągają, tak jak chińska kultura. W książce jest kilka oryginalnych przepisów, które naprawdę warto wypróbować!
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: