Dodany: 15.03.2007 20:40|Autor:

nota wydawcy


"Kuchnia na ciężkie czasy" Marcina Szczygielskiego to kryzysowy poradnik i książka kucharska zarazem. Znaleźć tu można przepisy i sposoby na lepsze życie w czasach kłopotów z domowym budżetem, w wypadku załamania gospodarki, a nawet zagrożenia wojennego czy terrorystycznego. Dania, które możemy przyrządzić według podanych tu przepisów są proste, smaczne, a składniki niezbyt wymyślne. Po tę książkę może więc sięgnąć każdy - zarówno ktoś biegły w sztuce kulinarnej, jak i początkująca gospodyni - i to nie tylko w sytuacji kryzysu. Chleb z ziemniaków, herbata i kawa robione domowym sposobem, metody suszenia warzyw, wykorzystywania kuchennych odpadków lub długiego przechowywania produktów spożywczych bez lodówki - każda z tych receptur jest tania w zastosowaniu i umożliwia spore oszczędności. A zgromadzenie trwałych i przemyślanych zapasów może zapewnić poczucie bezpieczeństwa. Dział "Gospodarka domowa na wypadek wojny" w znacznej mierze oparty został na doświadczeniach polskich gospodyń z pierwszej połowy 1939 roku. Choć od tego czasu minęło wiele lat, podane tu sposoby radzenia sobie w sytuacji nadzwyczajnej zachowały przydatność. I to nie tylko w przypadku wojny, ale także ataku terrorystycznego, który mógłby sparaliżować normalne życie, handel spożywczy, a nawet postawić nas w obliczu przymusowej kwarantanny w naszych domach (w sytuacji ataku chemicznego). Przepisy i sposoby zawarte w książce Szczygielskiego podpowiadają, jak możemy się do takiej sytuacji przygotować, by przetrwać ją bez paniki i widma głodu.

[Instytut Wydawniczy Latarnik, 2004]

(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.

Wyświetleń: 1379
Dodaj komentarz
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: