Dodany: 19.02.2024 13:25|Autor:

Książka: Dukkah, kumin i włoszczyzna
Khanafer Samar
Notę wprowadził(a): OlimpiaOpiekun BiblioNETki

nota wydawcy


Prawdziwa skarbnica inspiracji dla miłośników kuchni wegetariańskiej i wegańskiej oraz aromatów Bliskiego Wschodu

Samar Khanafer, finalistka trzeciej edycji "MasterChefa" i autorka dwóch bestsellerowych książek kulinarnych, powraca z wyjątkową pozycją, która przeniesie was do pachnącego kardamonem i wodą z kwiatów pomarańczy Libanu.

Książka zawiera ponad 130 wegetariańskich i wegańskich przepisów zarówno na tradycyjne bliskowschodnie dania, takie jak kremowy humus czy chrupiący falafel, jak i na nowoczesne interpretacje arabskich klasyków, jak kafta z soczewicy czy roślinna wersja kibbeh nayeh. Autorka łączy sezonowe składniki, które znajdziecie w lokalnym warzywniaku i na bazarku, z bliskowschodnimi przyprawami, dzięki czemu łatwo wyczarujecie w swojej kuchni orientalne manouche, mkhabasę, batata harra, foul, harirę, makloubeh…


"»Dukkah, kumin i włoszczyzna« to kulinarny przewodnik po Bliskim Wschodzie, który sprawi, że na chwilę poczujecie się jak w tętniącym życiem Bejrucie i spróbujecie jednej z najlepszych kuchni na świecie".

Samar Khanafer


"Pół Polka, pół Libanka. Ekspertka od kuchni arabskich w Polsce. Uczestniczka trzeciej edycji programu »MasterChef«, której umiejętności kulinarne docenili m.in. Gordon Ramsay i Michel Roux sr. Autorka kulinarnych bestsellerów: »Hummus, za’atar i granaty« oraz »Szafran, mięta i kardamon«. Na co dzień zajmuje się rozwojem biznesu, a w wolnym czasie pisze bloga: blogsamar.com.

Samar prowadzi nas ścieżką smaków i aromatów, które przyprawią smakosza o drżenie serca. Oryginalne połączenia, sezonowe składniki i proste przepisy sprawiają, że natychmiast chce się zacząć gotować i smakować. Spróbujcie jednej z najlepszych kuchni świata, poznajcie smaki Libanu!"

Magda Gessler


"Od lat podróżuję z Samar do Libanu. I chociaż nigdy tam fizycznie nie dotarłam, to za sprawą jej wyjątkowych książek rozsmakowałam się w bliskowschodnich potrawach. Przepisy Samar nie są skomplikowane, a mają rozmach, kuszą bogactwem aromatów i smaków. Są też wciągającą lekturą, w której można się zatracić. Jak w intrygującej niekończącej się bajce snutej przez arabską księżniczkę".

Basia Starecka, dziennikarka kulinarna znana w sieci jako Nakarmiona Starecka, autorka podcastu "Z pełnymi ustami"


[Wydawnictwo Marginesy, 2023]

(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.

Wyświetleń: 6
Dodaj komentarz
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: