Dodany: 26.01.2024 19:37|Autor:

nota wydawcy


To już piąta z serii książek kulinarnych "Mamo, daj mi przepis". Wcześniej wydane zostały: "Ciasta i ciasteczka", "Potrawy z warzyw, grzybów, kaszy i mąki", "Dania mięsne i rybne" oraz "Przekąski i desery na małe przyjęcia". Wymienione tomy cieszą się dużym zainteresowaniem czytelników. Teraz przygotowaliśmy "Przetwory oraz zioła w kuchni i spiżarni".


Publikacja zgodnie z tytułem została podzielona na dwie główne części. W pierwszej zawarte zostały przepisy na przetwory słodkie i słone. Wśród słodkich znaleźć można wszelkiego rodzaju: kompoty, soki, nektary, marmolady, dżemy, konfitury i galaretki, a także owoce suszone oraz wina owocowe. W części z przepisami na przetwory wytrawne znalazły się: warzywa pasteryzowane, przeciery, różnego typu marynaty i kiszonki, a także warzywa suszone i smaczne soki. W rozdziale dotyczącym ziół i przypraw opisane zostały chętnie używane w kuchni rośliny, na przykład: bazylia, cynamon, czarnuszka, cząber, czosnek, gorczyca, imbir, kminek, majeranek, melisa, szałwia czy tymianek. Oprócz całej gamy przepisów na potrawy z proponowanymi ziołami, zamieszczone tu również zostały receptury na przetwory witaminowe.

Przepisy podobnie jak w pozostałych książkach z serii "Mamo, daj mi przepis" są sprawdzone i łatwe do wykonania. Szczegółowo opisane tajniki przygotowania różnorakich weków dają pewność, że po ich otwarciu domownicy będą mogli cieszyć się wyśmienitym smakiem. Całość opatrzona została pięknymi fotografiami przygotowanych dań. Tradycyjnie w drugiej części nie zabrakło też miejsca na notes na własne przepisy, dzięki czemu wszystkie znajdą się w jednym miejscu.


[Wydawnictwo Jedność, 2021]

(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.

Wyświetleń: 11
Dodaj komentarz
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: