Dodany: 26.01.2024 19:30|Autor:

Książka: Kuchnia świętokrzyska
Bielecka Justyna
Notę wprowadził(a): Marylek

nota wydawcy


To już szósta z serii książek kuchni regionalnej "Mamo, daj mi przepis". Wcześniej wydane zostały przepisy śląskie: "Ciasta i ciasteczka", "Potrawy z warzyw, grzybów, kaszy i mąki", "Dania mięsne i rybne", "Przekąski i desery na małe przyjęcia" oraz "Przetwory oraz zioła w kuchni i spiżarni". Wymienione tomy cieszą się dużym zainteresowaniem czytelników. Teraz przygotowaliśmy przepisy kuchni świętokrzyskiej.

Książka podzielona została na działy, w których pogrupowane zostały: zupy, potrawy z ziemniaków, potrawy mięsne i z roślin strączkowych, potrawy z kapusty i grzybów, potrawy z kaszy i mąki, chleby i mazidła, potrawy z sera i jajek, desery, przetwory i nalewki. Smakosze regionalnej kuchni znajdą tu tradycyjne przepisy na przepyszne potrawy: zalewajkę, flaki, krupnik, kapuśniak, pyzy, śledzie, bigos, pierogi, gołąbki, kotlety, naleśniki, szarlotkę, ciasto drożdżowe, konfitury czy nalewki.

Przepisy na potrawy są sprawdzone przez pokolenia i gwarantują, że ze smakiem sięgniemy po dokładki. Wszystkie dania są proste do zrobienia. Całość, podobnie jak we wcześniejszych tomach została opatrzona pięknymi fotografiami. Dodatkowo w drugiej części książki znajduje się notes na zapisanie własnych receptur. Wszystko po to, żeby ulubione przepisy mieć zawsze na wyciągnięcie ręki.


[Wydawnictwo Jedność, 2021]

(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.

Wyświetleń: 10
Dodaj komentarz
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: