Dodany: 11.01.2024 22:17|Autor: ilia
Trop z innej książki
Miły Biblionetkołaj sprezentował mi książkę
Pedant w kuchni (
Barnes Julian (pseud. Kavanagh Dan))
. Przeczytałam z dużym zainteresowaniem, gdyż lubię gotować. Julian Barnes z wielkim podziwem odnosił się do autora licznych książek kucharskich Edouarda de Pomiane'a, Francuza pochodzenia polskiego (właśc. Edwarda Pożerskiego, 1875-1964). Barnes tak pisze: "Pomiane był naukowcem, specjalistą żywienia i dietetykiem, który przez pół wieku wykładał w Instytucie Pasteura; przekornym »provocateur«, który znaczną część francuskiej »haute cuisine« uważał za niestrawną - zarówno w teorii, jak i w praktyce" [1]. "Pomiane zasługuje na uwagę (i wznowienie), bo propaguje prostą kuchnię, o jaką dziś we Francji coraz trudniej" [2]. Najsłynniejszym z jego poradników była "Kuchnia w dziesięć minut" (La cuisine en dix minutes, ou l'Adaptation au rythme moderne).
"Nauka przyrządzania potraw w sześciu lekcjach czyli Wstęp do kuchni domowej" została po raz pierwszy w Polsce wydana w 1936 r. przez Warszawską Ajencję Wydawniczą "Delta" - z adnotacją - z 100. wydania francuskiego. Co może oznaczać, że we Francji cieszyła się wielkim powodzeniem. Po raz drugi w Polsce wydało ją Wydawnictwo Książka i Wiedza, w 1991 roku.
Przydałoby się wznowić tę książkę. Wydaje się być ciekawa i pomocna domowym kucharzom. A ponieważ napisana została dosyć dawno, mogą tam być różne "smaczki" nie znane współcześnie. Chętnie bym ją kupiła, a zwłaszcza to wydanie z 1936 r.
[1] Julian Barnes, "Pedant w kuchni", przeł. Dominika Lewandowska-Rodak, wyd. Świat Książki, 2017, s. 56.
[2] Tamże, s. 59.
(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.