Dodany: 21.12.2023 18:48|Autor:
nota wydawcy
Odnajdź umami i poznaj potrawy, które towarzyszą Japończykom od dzieciństwa.
"Domowa kuchnia japońska" to fantastyczne smaki znane z dzieciństwa spędzonego w Tokio, receptury mamy i babci. To niezapomniany aromat kiszonek nukazuke fermentowanych w otrębach ryżowych, a także rytuały parzenia herbaty i proste rady, jak przygotować najlepszy ryż do sushi. To przyjemność przygotowywania potraw własnoręcznie, bez przemysłowych dodatków. Dania skomponowane z łatwo dostępnych, lokalnych i sezonowych produktów, a także propozycje ich wegańskich zamienników.
Dowiedz się, jak smakują:
- ikameshi
- sałatka z sashimi
- suszona ryba himono
- kwiaty wiśni w soli
- chawanmushi z małżami
- shoyu ramen
Maori Murota zabierze cię do świata smaków, zapachów i kolorów Japonii. Będzie pysznie, rodzinnie i bardzo japońsko.
[Wydawnictwo Znak, 2023]
(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.