Dodany: 01.03.2022 22:30|Autor:
nota wydawcy
Osią książki są wielkie przewroty w światowej historii jedzenia - od wynalazku pieczenia w ogniu, poprzez rytualizację jedzenia, która wniosła elementy magii, początki pasterstwa i uprawy ziemi, dalekosiężny handel artykułami spożywczymi, aż po ostatni etap - uprzemysłowienie i globalizację jedzenia.
Książka odsłania to, co łączy dzisiejsze rodziny, posługujące się mikrofalowymi kuchenkami z istotami człowiekowatymi, które żyły w przedspołecznej fazie dziejów.
Ponieważ kuchnia jest najważniejszą być może cechą, definiującą poszczególne kultury, książka rzuca światło na modele różnych cywilizacji. Jednak jej największa wartość polega na tym, że otwarcie mówi o rozkoszach jedzenia…
[Wydawnictwo Twój Styl, 2003]
(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.