Dodany: 31.10.2021 01:09|Autor:

z okładki


Twórcą pierwszej nalewki był Hipokrates, ojciec sztuki lekarskiej. Od jego imienia aromatyczny napój z wina i miodu, z dodatkiem przypraw, głównie cynamonu, był nazywany hipokrasem.

Przełomem w wytwarzaniu nalewek stało się wydestylowanie w VII wieku n.e. przez arabskich alchemików spirytusu. Uzyskany alkohol doprawiali rozmaitymi ziołami, miodem oraz przyprawami.

W średniowieczu alkoholowe napoje dla zdrowia sporządzali głównie medycy i mnisi. Szybko zorientowano się, że alkohol wzmacnia lecznicze właściwości ziół i innych roślin.

Dzięki alkoholowi nalewki nie tylko dłużej zachowują świeżość i właściwości lecznicze, lecz także silniej oddziałują na organizm.

Trunek ten powinien być spożywany w naprawdę niewielkich ilościach. Alkohol w małych dawkach rozszerza naczynia krwionośne, szybko przenosząc cenne substancje do krwiobiegu. W zbyt dużych dawkach bywa zdecydowanie szkodliwy.


[Wydawnictwo Buchmann, 2019]

(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.

Wyświetleń: 62
Dodaj komentarz
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: