Dodany: 31.10.2021 01:09|Autor:
z okładki
Twórcą pierwszej nalewki był Hipokrates, ojciec sztuki lekarskiej. Od jego imienia aromatyczny napój z wina i miodu, z dodatkiem przypraw, głównie cynamonu, był nazywany hipokrasem.
Przełomem w wytwarzaniu nalewek stało się wydestylowanie w VII wieku n.e. przez arabskich alchemików spirytusu. Uzyskany alkohol doprawiali rozmaitymi ziołami, miodem oraz przyprawami.
W średniowieczu alkoholowe napoje dla zdrowia sporządzali głównie medycy i mnisi. Szybko zorientowano się, że alkohol wzmacnia lecznicze właściwości ziół i innych roślin.
Dzięki alkoholowi nalewki nie tylko dłużej zachowują świeżość i właściwości lecznicze, lecz także silniej oddziałują na organizm.
Trunek ten powinien być spożywany w naprawdę niewielkich ilościach. Alkohol w małych dawkach rozszerza naczynia krwionośne, szybko przenosząc cenne substancje do krwiobiegu. W zbyt dużych dawkach bywa zdecydowanie szkodliwy.
[Wydawnictwo Buchmann, 2019]
(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.