Dodany: 04.08.2021 15:11|Autor:

Książka: Kuchnia kresowa
Caprari Małgorzata
Notę wprowadził(a): OlimpiaOpiekun BiblioNETki

nota wydawcy


Kuchnia kresowa jest chyba jednym z najbardziej złożonych kulinarnych zjawisk. Znajdziemy tu wpływy tradycji litewskiej, ukraińskiej, białoruskiej, a także tatarskiej. Dociekliwi badacze doszukali się również nieco galicyjskich akcentów. Typowymi daniami z tamtych stron są: kutia, hreczuchy, gołąbki, kulebiaki z drożdżowego ciasta, kołacze, kołduny, chłodniki, oładki, kwaszeniny, cepeliny, solianki i wiele innych. Nikt nie pogardził też szafranówką czy mieduchą.

Potrawy kuchni kresowej nie są szczególnie wykwintne, można powiedzieć, że raczej są oszczędne, prawie biedne, choć z całą pewnością nie odnosi się to do ich smaku. Wiele dań na trwałe weszło do naszego codziennego jadłospisu. Warto poszerzyć nasze menu o kilka odkurzonych pomysłów z babcinych i dziadkowych kuferków.


[Wydawnictwo Bauer-Weltbild Media, 2007]

(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.

Wyświetleń: 20
Dodaj komentarz
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: