Dodany: 30.04.2021 16:10|Autor:
nota wydawcy
Z "Przysmaków żydowskich" dowiesz się, na czym polega koszerna kuchnia oraz co jadają na co dzień i od święta wyznawcy judaizmu.
Prezentujemy tu przepisy zarówno na dania północnoeuropejskich Żydów aszkenazyjskich, jak i na potrawy pochodzących z Południa sefardyjczyków.
Zachęcamy do wypróbowania przepisów m.in. na takie specjały, jak czulent – wołowy gulasz z fasolą i kaszą – czy holiszkies, czyli gołąbki z mieloną wołowiną. Podajemy także receptury na liczne słodkie wypieki, np. chałkę, ciasto dyniowe i mandelbrot (chlebek migdałowy).
Ponadto w naszej publikacji nie mogło zabraknąć przepisów na znane na całym świecie bajgle, baklawę, kugel oraz humus.
Estera Kafka – artystka plastyk, propagatorka kultury żydowskiej, pasjonatka gotowania.
Malka Kafka – prowadzi w Warszawie kawiarnię połączoną z delikatesami, oferującą specjały pochodzące z wieloetnicznego Izraela; propagatorka nowoczesnej kuchni żydowskiej i koszernej.
[Wydawnictwo Olimp Media, 2010]
(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.