Dodany: 26.09.2020 23:43|Autor:
nota wydawcy
"Kocham jabłka miłością absolutną. Kiedy mi smutno, sięgam do misy na kuchennym stole, obieram zwykle lekko pomarszczoną skórę, siekam miąższ, doprawiam cynamonem i cukrem i robię szarlotkę. Albo drążę je w środku, wypełniam koglem-moglem i zapiekam. Kiedy jestem głodna i potrzebuję jedzenia, które mnie zaspokoi, kupuję kaczkę, by przygotować ją tradycyjnie, po polsku. Jabłkami przełamuję lekko mdłe smaki warzyw, zup albo sosów. A w sezonie kupuję wszystkie odmiany, jakie uda mi się znaleźć. W książce o jabłkach, zebrałam moje ulubione przepisy".
Oto fragment wstępu do książki "O jabłkach" Elizy Mórawskiej, autorki bloga White Plate. Zawiera 40 autorskich przepisów zilustrowanych zdjęciami Krzysztofa Kozanowskiego.
[Full Meal, 2014]
(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.