Dodany: 29.06.2018 14:01|Autor:

z okładki


Reputację kuchni skandynawskiej ustalił styl przyrządzania i podawania potraw. Szwedzki stół – ogromny, mierzący czasem kilka metrów, mieni się różnorodnymi barwami i zapachami. Na pokruszonym lodzie ułożone są potrawy z ryb. Dominują tu śledzie, które stanowią uwerturę do zasadniczej części posiłku. Obok różne sałatki, dalej wędliny i zimne mięsa pokrojone w plastry, pasztety, sery ułożone w piramidy z kiśćmi winogron dla dekoracji. Dania gorące podniecająco pachną przyprawami. Zwyczaj podawania wszystkich potraw jednocześnie ma w Skandynawii kilkusetletnią tradycję. W ubiegłym stuleciu przyjął się w innych krajach Europy, a ostatnio przeżywa swój renesans. Przepisy zawarte w książce – proste i niezawodne, można wykorzystać zarówno na wielkie przyjęcia, jak i na skromniejsze okazje i codzienne posiłki.

[Twój Styl, 2005]

(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.

Wyświetleń: 110
Dodaj komentarz
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: