Dodany: 13.08.2010 13:47|Autor: Daguchna

Smacznego!


W ramach cyklu Monstrrrualna Erudycja, dzięki któremu każdy złakniony wiedzy może zaspokoić swoją ciekawość w dziedzinach, o których często nie mówi się na szkolnych lekcjach; tym razem dotykamy tematu tyleż nam bliskiego, co często słabo znanego - a mianowicie pysznej, brązowej masy zwanej czekoladą. Alan MacDonald przeprowadza czytelnika przez całe wieki historii czekolady, od czasów, kiedy Aztekowie pijali ją jako "brudną szumowinę", poprzez przedrewolucyjną Francję, gdzie arystokracja wprost ją uwielbiała, aż po współczesność. Dowiadujemy się, kiedy i jak powstały popularne marki słodyczy (batoniki, czekolady, draże...), poznajemy proces powstawania masy czekoladowej od ziarenka aż po gotową tabliczkę. Autor rozpatruje też popularny przysmak pod kątem naukowym - dzięki lekturze możemy się dowiedzieć na przykład, czy prawdziwe jest przekonanie, iż jedzenie czekolady powoduje pryszcze. A wszystko to okraszone sporą dozą humoru i zabawnymi ilustracjami. Dla każdego ciekawskiego łasucha to będzie smaczna lektura. :)

(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.

Wyświetleń: 999
Dodaj komentarz
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: