Dodany: 22.02.2018 14:55|Autor:

zawartość zbioru


– Zofia Rzeźnicka: Macica i wątroba – rola antycznych i bizantyńskich przysmaków w gastronomii, dietetyce i medycynie starożytności i wczesnego Bizancjum w świetle źródeł
– Kamila Mrozek-Kochanek: Cuchnące bulwy jako niepozorni sprzymierzeńcy kochanków? O zastosowaniu roślin cebulowych w antycznej kuchni i dietetyce
– Paweł Kalina: Znaczenie uprawy kukurydzy, fasoli i dyni w rolnictwie Azteków w kontekście geograficznym teorii cywilizacji Fernanda Braudela
– Katarzyna Wieczorek: W średniowiecznej kuchni
– Artur Goszczyński: Uciechy stołu książąt Lubomirskich, czyli rzecz o „Compendium ferculorum” Stanisława Czernieckiego
– Alina Barczyk: „Cena non finita”. Stoły, spiżarnie i wiktuały w siedemnastowiecznym malarstwie niderlandzkim – motywy i interpretacje
– Weronika Kocela: „Brzuchu obmierzły! przez twoję to sprawę,/ Pochlebca sprzedał wolność za potrawę” – o skutkach niewłaściwego odżywiania się w osiemnastowiecznych poradnikach medycznych
– Tomasz Lis: Kultura jedzenia w Bośni i Hercegowinie w okresie austro-węgierskim
– Oskar Kalarus: Ryż, ryby, herbata. Dziewiętnastowieczni polscy podróżnicy przy japońskich stołach
– Jakub Szajt: Znaczenie kulturowe naczyń cynowych w rozwoju historycznym – zastawa stołu dawniej i dziś
– Magdalena Tomaszewska-Bolałek: Tysiące lat tradycji kuchni fusion
– Agata Stronciwilk: Estetyka wobec problemu smaku
– Łukasz Posłuszny: Więziotwórcze funkcje chleba w obozie koncentracyjnym
– Jan Bazyli Klaka: Rola posiłku i poczęstunku w procesie rozwiązywania konfliktów klanowych. Analiza przykładów pochodzących z Albanii i świata arabskiego
– Anna Kuszkowska: „Produkt, który ma imię i nazwisko”. Czy Sprawiedliwy Handel rzeczywiście zbliża konsumentów i producentów?
– Larysa Michalska: „Na landrynki godom szkloki, z owsa płatki – hawerfloki”. Slow Food po Śląsku
– Barbara Hołub: O mediacyjnej roli alkoholu w kulturze tradycyjnej
– Anna Kuchta: Nie tylko magdalenki. Kilka obrazów kulinarnej groteski w literaturze współczesnej
– Łukasz Wróblewski: Jedzenie jako mediowanie afektów i instynktów w filmach „Kika” i „Kobiety na skraju załamania nerwowego” Pedro Almodóvara
– Maciej Skowera: Cudowna i pożyteczna Magda Gessler. O strukturze, znaczeniach i wartościach „telewizyjnej baśni”
– Agata Dziadul: „Feline Cuisine at Its Finest”. Discourse Analysis of Cat Food Advertisements and Their Transformation Through Translation

[AT Wydawnictwo; Magazyn Antropologiczno-Społeczno-Kulturowy „Maska”, 2014]

(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.

Wyświetleń: 305
Dodaj komentarz
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: