Dodany: 05.12.2016 21:36|Autor:
nota wydawcy
Katarzyna Jankowska w walce z alergią syna odnalazła prawdziwą kulinarną pasję, którą dzieli się na łamach bloga, czasopism (m.in. Biokurier i Hipoalergiczni) a także kolejnych książek z serii „Mama Alergika Gotuje”. Tym razem czas na „Mama Alergika Gotuje z Dziećmi”.
Książka zawiera 60 różnorodnych przepisów, które powstały na bazie owoców i warzyw dostępnych w sezonie wiosenno-letnim. Przepisy zostały podzielone na działy: „Podstawowe”, „Śniadania”, „Obiady-Kolacje”, „Desery” i „Dodatki”. Wszystkie przepisy nie zawierają mleka, jajek, soi, orzechów, kakao, selera i miodu. To dania wegańskie, bezglutenowe i pozbawione zwykłego cukru.
Każda receptura została opatrzona adnotacją od dietetyka i stworzona z myślą o osobach reagujących krzyżowo na różne warzywa i owoce. Zawiera również informacje odnośnie kalorii.
Część merytoryczna dla dorosłych to tzw. wademekum dla rodzica, które zawiera:
– informacje o pyleniu brzozy, traw i alergiach krzyżowych
– obszerny materiał od dietetyka o racjonalnym odżywaniu dzieci
– sezonowy kalendarz na wiosnę i lato, który ułatwi wybór wartościowych warzyw i owoców
– 30 MAGicznych wskazówek dla rodziców tzw. „Tadka Niejadka” oraz odpowiedzi na wiele pytań, np.: Które warzywa i owoce przechowywać w lodówce, a które poza nią? Jakie warzywa i owoce należą do najbardziej zanieczyszczonych pestycydami, a jakie zaliczane są do tych czystych? Jak domowym sposobem pozbyć się pestycydów? Jak czytać etykiety i na które oznaczenia zwracać szczególną uwagę podczas zakupów?
Autorka zadbała także o niespodziankę dla najmłodszych. Smak poszczególnych potraw mogą oceniać one za pomocą gwiazdek – naklejek, które można przykleić przy odpowiednim przepisie.
[MAG Katarzyna Jankowska, 2016]
(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.