4 lipca o godzinie 14:00 w Empiku Junior w Warszawie (ul. Marszałkowska 104/122) odbędzie się spotkanie autorskie z Beatą Pawlikowską poświęcone książce "Największe skarby naszej cywilizacji".
Beata Pawlikowska w swojej serii poradników "W dżungli zdrowia" przekonuje, że współczesna cywilizacja dąży do tego, by wszystko uprościć i przyspieszyć. Masowy przemysł spożywczy opiera się na sztucznych składnikach i chemicznych dodatkach, które wpływają negatywnie na cały organizm. W najnowszej części "Największe skarby naszej cywilizacji" znana podróżniczka udowadnia, że przepis na zdrowie jest bardzo prosty i naturalny, a ludzie nie dostrzegają skarbów, jakie znajdują się na wyciągnięcie ręki. Okazuje się, że soczewica i fasola to źródła białka, migdały i orzechy zawierają magnez poprawiający nastrój, a w pestkach polskich owoców kryje się przeciwrakowa witamina B17.
Książka udowadnia, że przepis na zdrowie jest bardzo prosty i naturalny. Warto jeść owoce i warzywa, które rosną w pobliżu – poziomki, jagody, maliny, gruszki, zielony groszek, selery. Zamiast bananów, które wyrosły w Afryce i są pełne hormonów zatrzymujących i później przyspieszających wzrost, lepiej sięgnąć po polskie jabłka, które dostarczają witaminy chroniącej przed rakiem. Zamiast mięsa z tuczonych na fermach kur, warto zjeść soczewicę czy groch pełne białka. Zamiast brać suplementy diety z witaminami wyprodukowanymi syntetycznie w laboratorium, lepiej sięgać po to, co naturalne i pełnowartościowe. Peruwiańska kasza quinoa zawierająca wszystkie niezbędne aminokwasy, miód z jego właściwościami leczniczymi, wzmacniająca odporność dzika róża oraz naturalnie pobudzająca i poprawiająca nastrój yerba mate – to tylko kilka spośród wielu skarbów naszej cywilizacji.
Prawdziwa recepta na zdrowie znajduje się w twojej głowie. Czyli w centrum zarządzania twoim organizmem. Naucz się go słuchać. Szukaj prostych, prawdziwych, naturalnych rzeczy, nie zmienionych przez człowieka. Przyrządzaj z nich proste, ciepłe potrawy, a jeśli masz ochotę – zjedz na surowo. Pytaj siebie na co masz apetyt i słuchaj swojego organizmu – pisze Beata Pawlikowska w swojej książce.
Wstęp na spotkanie jest wolny.