Dodany: 16.01.2015 08:56|Autor: Dzióbek
Bądźmy jak Muminki, plis!
"Po prostu życie nie musi być perfekcyjne, żeby było perfekcyjne"*.
Dotychczas myślałam, że moja rodzina w niektórych aspektach rzeczywistości jest nieco rozmemłana i nieodpowiedzialna. Coś jak Muminki, które rano leżą w łóżku i czytają śmieszne książki, zamiast robić kariery, a w środku ich domu rośnie drzewo, bo nie miały serca go ściąć, zamiast zadbać o czystość i designerski wygląd wnętrz. No, do pewnych spraw nie mamy pędu i aż czasem się zastanawiałam, czy to aby nie jakaś aberracja. A tu się z książki "Piąty smak" dowiaduję, że wpisujemy się w coraz popularniejszy ruch Slow! Wow, to chyba pierwszy raz w życiu, kiedy (mimochodem wprawdzie, więc nie wiem, czy to się liczy) nadążamy za, a raczej człapiemy zgodnie z modą!
Slow, czyli prrr! Czyli pochwała powolności, a właściwie pochwała działania we własnym tempie. Po co tak się miotasz, człowieku, skoro ci z tym źle? Jak zauważył Ralf Waldo Emerson - rzeczy dosiadły ludzkości i pędzą; a propagatorzy Slow mówią, że nie warto startować w tym wyścigu.
Chociaż 13 rozmówców Łukasza Modelskiego to bardzo różne osoby (m.in. koneser whiskey, autorka światowych bestsellerów, właścicielka winnicy, edukator kulinarny), zgodnie mówią nam przede wszystkim o tym, że ważne rzeczy są ważne. A jedzenie, smakowanie też należy do tej kategorii. Jeśli nie masz czasu zastanawiać się nad tym, co jesz i pijesz, wiele tracisz i najprawdopodobniej powinieneś przeorganizować swoje życie. Innymi słowy – żyj tak, by czuć jak najwięcej smaku. Smaku jedzenia, i smaku w ogóle.
Gdzie go szukać? W najprostszych potrawach, w najmniej przetworzonych składnikach. Na lokalnych targach, u rolników, u małych producentów. Przede wszystkim przy wspólnym stole, celebrując chwile z przyjaciółmi – odpowiadają niemal wszyscy. Warto słuchać, bo mówią nam o tym ludzie, którzy nie tylko zawodowo – w ten czy inny sposób – zajmują się kulinariami, ale przede wszystkim ludzie, którzy odnieśli sukces, pasjonaci, pełni energii optymiści.
PS. A przepis na bób po toskańsku koniecznie, zdecydowanie, na 100% do wykorzystania.
---
* Agnieszka Kręglicka, w: Łukasz Modelski, "Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu", Wydawnictwo Literackie, 2014, str. 15.
[Recenzję zamieściłam wcześniej na moim blogu]
(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.