Dodany: 15.11.2013 20:07|Autor:
z okładki
Mamy nadzieję, że książka ta zainspiruje czytelnika do zwrócenia większej uwagi na zwyczajne sprawy codziennego życia - zazwyczaj nie dostrzegane. A przecież nawet drobiazgi mają wpływ na samopoczucie i zdrowie. Zawarte tu informacje pozwolą na zastosowanie pożywienia jako skutecznego środka profilaktycznego i terapeutycznego, często o równie silnym działaniu jak lekarstwa.
Nie namawiamy nikogo, by jadł tak samo jak Chińczycy, lecz by elastycznie dostosował prezentowaną tu tradycyjną chińską wiedzę medyczną i dietetyczną do sposobów odżywiania się właściwych dla naszego kraju. Większość chorób można bowiem skutecznie wyleczyć przy pomocy ziół i leków naturalnych osiągalnych na miejscu. Warto więc sięgnąć do korzeni własnej tradycji, a zobaczymy, że podobna wiedza istniała i u nas - popadła tylko w zapomnienie.
[Wydawnictwo M&M, 1990]
(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.