Dodany: 15.09.2005 13:09|Autor:

opis z okładki


Książka zawiera informacje na temat wszystkich potencjalnie jadalnych roślin Polski, w sumie ponad tysiąca gatunków. Większość z nich autor książki jadł osobiście. Szczególnie cenne są też mało znane opisy użytkowania różnych roślin przez ludy pierwotne Ameryki i Syberii.

Z książki dowiesz się, że Japończycy jadają cebule lilii, kwiaty liliowców i korzenie łopianu, a także, że przedstawiony na okładce czosnek niedźwiedzi jest znanym warzywem na Ukrainie, w Rosji i na Kaukazie. Odkryjesz także, jak zamienić żołędzie w pyszny przysmak i może sięgniesz po wielki kozacki specjał... pałkę wodną. Znajdziesz tu także informacje o tym, jak Indianie robili syrop klonowy oraz jakie rośliny kisili Czukczowie w dołach ziemnych jako zapas pożywienia na zimę.

Książka składa się ze wstępu zawierającego zasady doboru i zbioru roślin oraz haseł z poszczególnymi rodzajami roślin ułożonych alfabetycznie.

Pozycja unikatowa na rynku polskim, zawierająca najwięcej wiadomości o dzikich roślinach jadalnych.

[CHEMIGRAFIA, Krosno 2004]

(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.

Wyświetleń: 1331
Dodaj komentarz
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: