Dodany: 15.09.2005 13:09|Autor:
opis z okładki
Książka zawiera informacje na temat wszystkich potencjalnie jadalnych roślin Polski, w sumie ponad tysiąca gatunków. Większość z nich autor książki jadł osobiście. Szczególnie cenne są też mało znane opisy użytkowania różnych roślin przez ludy pierwotne Ameryki i Syberii.
Z książki dowiesz się, że Japończycy jadają cebule lilii, kwiaty liliowców i korzenie łopianu, a także, że przedstawiony na okładce czosnek niedźwiedzi jest znanym warzywem na Ukrainie, w Rosji i na Kaukazie. Odkryjesz także, jak zamienić żołędzie w pyszny przysmak i może sięgniesz po wielki kozacki specjał... pałkę wodną. Znajdziesz tu także informacje o tym, jak Indianie robili syrop klonowy oraz jakie rośliny kisili Czukczowie w dołach ziemnych jako zapas pożywienia na zimę.
Książka składa się ze wstępu zawierającego zasady doboru i zbioru roślin oraz haseł z poszczególnymi rodzajami roślin ułożonych alfabetycznie.
Pozycja unikatowa na rynku polskim, zawierająca najwięcej wiadomości o dzikich roślinach jadalnych.
[CHEMIGRAFIA, Krosno 2004]
(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.