Dodany: 28.10.2007 19:18|Autor:
z okładki
Wymienione poniżej choroby powstają na skutek niezdrowego odżywiania się, tzw. diety cywilizacyjnej. Cukier, jako wybitny przykład izolowanego, denaturowanego, dla organizmu całkowicie zbędnego, a mimo to w dużych ilościach spożywanego produktu, zdaniem ekspertów przyczynia się co najmniej pośrednio do powstania i rozwoju:
- próchnicy, paradontozy, stanów zapalnych dziąseł,
- schorzeń przemiany materii, takich jak: otyłość, cukrzyca, kamienie żółciowe, kamienie nerkowe, dolegliwości wątroby, gościec i in.,
- schorzeń aparatu ruchu, takich jak: reumatyzm, artretyzm, zwyrodnienia kręgosłupa i dysków międzykręgowych,
- schorzeń organów trawiennych, takich jak: zaparcia, zaburzenia czynności wątroby, schorzenia woreczka żółciowego, trzustki, jelita cienkiego i grubego, jak również zaburzeń trawiennych,
- schorzeń naczyniowych, takich jak: zapalenie żył, arterioskleroza, zawał serca, udar, skrzepy,
- osłabienia systemu immunologicznego, objawiającego się alergiami oraz niedostateczną odpornością na infekcje (na przykład zapalenia miedniczek nerkowych, zapalenia pęcherza), grzybice,
- oraz niektórych organicznych schorzeń systemu nerwowego.
Błędne odżywianie przyczynia się również w pewnym stopniu do rozwoju zmian nowotworowych.
[Wydawnictwo Interspar, 2004]
(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.