Pokaż:
najczęściej oceniane książki
1
Liczba ocen: 57
|
Średnia ocena: 5,29
Liczba ocen: 57
|
Średnia ocena: 5,29
Pierwsza książka kucharska twórczyni Jadłonomii - najpopularniejszego polskiego bloga o kuchni wegetariańskiej.
Czy łodyga brokułu nadaje się do jedzenia? Do czego wykorzystać natkę marchewki? Jak zrobić bezmięsny pasztet na świąteczny stół? Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedź w długo wyczekiwanej książce Marty Dymek - znanej z programu "Dzień dobry TVN" autorki Jadłonomii, najpopularniejszego bloga w polskim internecie poświęconego kuchni roślinnej, Kulinarnego Bloga Roku 2013.
...
Pierwsza książka kucharska twórczyni Jadłonomii - najpopularniejszego polskiego bloga o kuchni wegetariańskiej.
Czy łodyga brokułu nadaje się do jedzenia? Do czego wykorzystać natkę marchewki? Jak zrobić bezmięsny pasztet na świąteczny stół? Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedź w długo wyczekiwanej książce Marty Dymek - znanej z programu "Dzień dobry TVN" autorki Jadłonomii, najpopularniejszego bloga w polskim internecie poświęconego kuchni roślinnej, Kulinarnego Bloga Roku 2013.
...
Czytaj więcej
2
Liczba ocen: 34
|
Średnia ocena: 3,74
Liczba ocen: 34
|
Średnia ocena: 3,74
Jak wygląda prawdziwe życie za kuchennymi drzwiami? Co ukrywają przed nami restauratorzy? Do tej pory wiedziała o tym jedynie garstka wtajemniczonych, ale już czas, by odkryła to cała Polska.
W dobie niezliczonych programów kulinarnych, charyzmatycznych szefów kuchni, niegasnącej mody na gotowanie i celebrowanie posiłków każdy bywalec restauracji i wielbiciel dobrej kuchni chciałby zadać pewne pytania, ale nie ma ku temu okazji. Co łączy gastronomię z mafią? Jak uczy się przyszłych kucharzy? ...
Jak wygląda prawdziwe życie za kuchennymi drzwiami? Co ukrywają przed nami restauratorzy? Do tej pory wiedziała o tym jedynie garstka wtajemniczonych, ale już czas, by odkryła to cała Polska.
W dobie niezliczonych programów kulinarnych, charyzmatycznych szefów kuchni, niegasnącej mody na gotowanie i celebrowanie posiłków każdy bywalec restauracji i wielbiciel dobrej kuchni chciałby zadać pewne pytania, ale nie ma ku temu okazji. Co łączy gastronomię z mafią? Jak uczy się przyszłych kucharzy? ...
Czytaj więcej
3
Liczba ocen: 29
|
Średnia ocena: 4,95
Liczba ocen: 29
|
Średnia ocena: 4,95
Czytaj więcej
4
Liczba ocen: 27
|
Średnia ocena: 5,09
Liczba ocen: 27
|
Średnia ocena: 5,09
Ponieważ nie usiłujemy nawet dać wyczerpującego obrazu polskiej przeszłości kulinarnej, obrazu, który - jak olbrzymią mozaikę - trzeba składać z tysięcy kolorowych szczegółów, postanowiliśmy na ten temat pogawędzić.
Polskie obyczaje kulinarne to nie tylko Polakom właściwy sposób odżywiania się. Złożyły się na nie i bujny temperament narodowy, przysłowiowa polska gościnność, szczerość, radość życia, szerokość gestu, ujawniający się w staropolskich bogatych zastawach stołu zmysł piękna - słowem...
Ponieważ nie usiłujemy nawet dać wyczerpującego obrazu polskiej przeszłości kulinarnej, obrazu, który - jak olbrzymią mozaikę - trzeba składać z tysięcy kolorowych szczegółów, postanowiliśmy na ten temat pogawędzić.
Polskie obyczaje kulinarne to nie tylko Polakom właściwy sposób odżywiania się. Złożyły się na nie i bujny temperament narodowy, przysłowiowa polska gościnność, szczerość, radość życia, szerokość gestu, ujawniający się w staropolskich bogatych zastawach stołu zmysł piękna - słowem...
Czytaj więcej
5
Liczba ocen: 22
|
Średnia ocena: 3,66
Liczba ocen: 22
|
Średnia ocena: 3,66
Moja książka "Po prostu gotuj!" to zbiór najlepszych przepisów z mojego programu telewizyjnego i jeszcze takich, o których nikomu nie mówiłem! W książce umieściłem dla Was dokładny czas przygotowania i pieczenia potraw, dzięki czemu zawsze wyrobicie się z ich przyrządzeniem na przyjście gości.
W książce znajdziecie moje przepisy na zupy, sałatki, makarony, mięsa, ryby, desery i inne moje pomysły. Dzięki łatwemu indeksowi znalezienie wybranego dania nie sprawi Wam trudności. Piszę również o z...
Moja książka "Po prostu gotuj!" to zbiór najlepszych przepisów z mojego programu telewizyjnego i jeszcze takich, o których nikomu nie mówiłem! W książce umieściłem dla Was dokładny czas przygotowania i pieczenia potraw, dzięki czemu zawsze wyrobicie się z ich przyrządzeniem na przyjście gości.
W książce znajdziecie moje przepisy na zupy, sałatki, makarony, mięsa, ryby, desery i inne moje pomysły. Dzięki łatwemu indeksowi znalezienie wybranego dania nie sprawi Wam trudności. Piszę również o z...
Czytaj więcej
6
Liczba ocen: 22
|
Średnia ocena: 4,59
Liczba ocen: 22
|
Średnia ocena: 4,59
Ciasta z przepisów siostry Anastazji – zwyczajne i luksusowe, tanie i droższe, łatwe do wykonania i wymagające wprawnej ręki – przysporzą gospodyni wiele radości.
Każda gospodyni – doświadczona i początkująca – znajdzie tu coś, czym może olśnić domowników i gości, i oczywiście dowie się, jak zrobić wspaniały wypiek prawie z „niczego”.
[Wydawnictwo WAM, Kraków 2001]
Ciasta z przepisów siostry Anastazji – zwyczajne i luksusowe, tanie i droższe, łatwe do wykonania i wymagające wprawnej ręki – przysporzą gospodyni wiele radości.
Każda gospodyni – doświadczona i początkująca – znajdzie tu coś, czym może olśnić domowników i gości, i oczywiście dowie się, jak zrobić wspaniały wypiek prawie z „niczego”.
[Wydawnictwo WAM, Kraków 2001]
Czytaj więcej
7
Liczba ocen: 19
|
Średnia ocena: 4,24
Liczba ocen: 19
|
Średnia ocena: 4,24
Kasza jaglana – niekwestionowana królowa zdrowia. Znana od setek lat, zapomniana, teraz wraca na nasze talerze. To właśnie ona pomoże ci w walce o dobre samopoczucie.
To dzięki niej:
– Oczyścisz organizm i zwiększysz jego odporność
– Schudniesz, jedząc zdrowo
– Poradzisz sobie z alergią pokarmową
– Zwalczysz uporczywe infekcje i zmęczenie
"Jaglany detoks" to nie tylko sposób na dietę i na wyeliminowanie trapiących cię problemów. Dzięki tej książce poprawisz jakość swojego życia, oczy...
Kasza jaglana – niekwestionowana królowa zdrowia. Znana od setek lat, zapomniana, teraz wraca na nasze talerze. To właśnie ona pomoże ci w walce o dobre samopoczucie.
To dzięki niej:
– Oczyścisz organizm i zwiększysz jego odporność
– Schudniesz, jedząc zdrowo
– Poradzisz sobie z alergią pokarmową
– Zwalczysz uporczywe infekcje i zmęczenie
"Jaglany detoks" to nie tylko sposób na dietę i na wyeliminowanie trapiących cię problemów. Dzięki tej książce poprawisz jakość swojego życia, oczy...
Czytaj więcej
8
Liczba ocen: 19
|
Średnia ocena: 4,89
Liczba ocen: 19
|
Średnia ocena: 4,89
Wciągająca opowieść o ponad tysiącletniej historii polskiej kuchni. Kluczem jest kultura polskiego stołu: sztuka kulinarna i obyczaje na przestrzeni wieków. Zaglądamy do chat pierwszych Piastów i do sarmackich spiżarni, biesiadujemy na zjazdach szlacheckich, w salonach bogatego mieszczaństwa, zajadamy się kawiorem w legendarnej Adrii, a w czasach PRL wpadamy na setę i galaretę do baru za rogiem lub na obiad do „placówki zbiorowego żywienia".
Treść książki stanowi niezrównany opis obyczajów, z...
Wciągająca opowieść o ponad tysiącletniej historii polskiej kuchni. Kluczem jest kultura polskiego stołu: sztuka kulinarna i obyczaje na przestrzeni wieków. Zaglądamy do chat pierwszych Piastów i do sarmackich spiżarni, biesiadujemy na zjazdach szlacheckich, w salonach bogatego mieszczaństwa, zajadamy się kawiorem w legendarnej Adrii, a w czasach PRL wpadamy na setę i galaretę do baru za rogiem lub na obiad do „placówki zbiorowego żywienia".
Treść książki stanowi niezrównany opis obyczajów, z...
Czytaj więcej
9
Liczba ocen: 19
|
Średnia ocena: 5,21
Liczba ocen: 19
|
Średnia ocena: 5,21
Anna Starmach, jurorka MasterChefa i absolwentka prestiżowej francuskiej szkoły Le Cordon Bleu, udowadnia, że szybko i tanio można wyczarować wspaniałe potrawy. I mało tego, nie trzeba być mistrzem kuchni, by tego dokonać.
W książce znajdziecie 70 przepisów na potrawy, które wywołają niezapomniane wrażenie na wszystkich, którzy je spróbują. W Niezbędniku odnajdziecie dodatkowo 16 praktycznych porad, które pomogą osiągnąć kolejny stopień wtajemniczenia w gotowaniu.
[Wydawnictwo Znak, 2013...
Anna Starmach, jurorka MasterChefa i absolwentka prestiżowej francuskiej szkoły Le Cordon Bleu, udowadnia, że szybko i tanio można wyczarować wspaniałe potrawy. I mało tego, nie trzeba być mistrzem kuchni, by tego dokonać.
W książce znajdziecie 70 przepisów na potrawy, które wywołają niezapomniane wrażenie na wszystkich, którzy je spróbują. W Niezbędniku odnajdziecie dodatkowo 16 praktycznych porad, które pomogą osiągnąć kolejny stopień wtajemniczenia w gotowaniu.
[Wydawnictwo Znak, 2013...
Czytaj więcej
10
Liczba ocen: 18
|
Średnia ocena: 4,39
Liczba ocen: 18
|
Średnia ocena: 4,39
Julita Bator zmieniła nawyki żywieniowe Polaków. Pokazała jak jeść bez chemii i nie zbankrutować. Teraz przedstawia książkę pełną prostych i praktycznych przepisów sprawdzonych na własnej rodzinie.
Autorka myślała, że nie ma rady na choroby jej dzieci. Wystarczyła jednak zmiana sposobu żywienia. Teraz sama piecze bułki orkiszowe i przyrządza domowy jogurt bez chemicznych dodatków. Małymi krokami wprowadziła rewolucyjne zmiany i nie martwi się już antybiotykami ani wizytami u lekarzy.
Odpow...
Julita Bator zmieniła nawyki żywieniowe Polaków. Pokazała jak jeść bez chemii i nie zbankrutować. Teraz przedstawia książkę pełną prostych i praktycznych przepisów sprawdzonych na własnej rodzinie.
Autorka myślała, że nie ma rady na choroby jej dzieci. Wystarczyła jednak zmiana sposobu żywienia. Teraz sama piecze bułki orkiszowe i przyrządza domowy jogurt bez chemicznych dodatków. Małymi krokami wprowadziła rewolucyjne zmiany i nie martwi się już antybiotykami ani wizytami u lekarzy.
Odpow...
Czytaj więcej
11
Liczba ocen: 17
|
Średnia ocena: 4,09
Liczba ocen: 17
|
Średnia ocena: 4,09
"Śniadanie w łóżku…" to mój osobisty pean na temat radości i rozkoszy życia. Są tu rozkosze kulinarne, jak również i te... zmysłowe, a także przyjemności płynące z rozmów z przyjaciółmi i wielka radość z ucztowania z nimi przy stole, na jachcie, czy w ogrodzie pod morelą. "Śniadanie..." to książka o jedzeniu, ale także o miłości, cieple domowego ogniska, gdzie w listopadowy szary dzień czeka na nas aromatyczna kąpiel, miękki pled na kanapie, dobra książka i poczucie, że w spiżarni mamy coś pyszn...
"Śniadanie w łóżku…" to mój osobisty pean na temat radości i rozkoszy życia. Są tu rozkosze kulinarne, jak również i te... zmysłowe, a także przyjemności płynące z rozmów z przyjaciółmi i wielka radość z ucztowania z nimi przy stole, na jachcie, czy w ogrodzie pod morelą. "Śniadanie..." to książka o jedzeniu, ale także o miłości, cieple domowego ogniska, gdzie w listopadowy szary dzień czeka na nas aromatyczna kąpiel, miękki pled na kanapie, dobra książka i poczucie, że w spiżarni mamy coś pyszn...
Czytaj więcej
12
Liczba ocen: 17
|
Średnia ocena: 4,35
Liczba ocen: 17
|
Średnia ocena: 4,35
Zbiór fascynujących opowiadań o doświadczeniach kulinarnych znanych polskich podróżników i odkrywców. Opisują oni swoje niezwykłe doświadczenia związane z egzotycznymi potrawami, które przyszło im jeść w odległych zakątkach świata, ale nie tylko... Z opowieści naszych autorów przebija też nostalgia za polskim barszczem, razowcem i świeżutką mizerią.
Jak smakują pieczone mrówki, hamburger z krokodyla, świeży szpik z kości karibu? Jak przyrządzić najsmaczniejsze karaluchy? Jaki był ulubiony kok...
Zbiór fascynujących opowiadań o doświadczeniach kulinarnych znanych polskich podróżników i odkrywców. Opisują oni swoje niezwykłe doświadczenia związane z egzotycznymi potrawami, które przyszło im jeść w odległych zakątkach świata, ale nie tylko... Z opowieści naszych autorów przebija też nostalgia za polskim barszczem, razowcem i świeżutką mizerią.
Jak smakują pieczone mrówki, hamburger z krokodyla, świeży szpik z kości karibu? Jak przyrządzić najsmaczniejsze karaluchy? Jaki był ulubiony kok...
Czytaj więcej
13
Liczba ocen: 17
|
Średnia ocena: 4,47
Liczba ocen: 17
|
Średnia ocena: 4,47
"365 obiadów" to najsłynniejsza książka najznakomitszej XIX-wiecznej autorki poradników kulinarnych. Lucyna Ćwierczakiewiczowa podaje przepisy, z których warto skorzystać choćby z tej przyczyny, że stosowały je nasze babcie, a nie ma chyba dla książki kucharskiej lepszej rekomendacji, niż autorytet babci.
Któż z nas nie chciałby z sentymentem, a może i łezką w oku, poczuć znów tych wspaniałych zapachów dzieciństwa, przepysznych domowych obiadów, dla których warto czasem poświęcić trochę czasu...
"365 obiadów" to najsłynniejsza książka najznakomitszej XIX-wiecznej autorki poradników kulinarnych. Lucyna Ćwierczakiewiczowa podaje przepisy, z których warto skorzystać choćby z tej przyczyny, że stosowały je nasze babcie, a nie ma chyba dla książki kucharskiej lepszej rekomendacji, niż autorytet babci.
Któż z nas nie chciałby z sentymentem, a może i łezką w oku, poczuć znów tych wspaniałych zapachów dzieciństwa, przepysznych domowych obiadów, dla których warto czasem poświęcić trochę czasu...
Czytaj więcej
14
Liczba ocen: 17
|
Średnia ocena: 5,15
Liczba ocen: 17
|
Średnia ocena: 5,15
Czytaj więcej
15
Liczba ocen: 15
|
Średnia ocena: 3,73
Liczba ocen: 15
|
Średnia ocena: 3,73
Zaczęłam gotować, bo chciałam być zdrowa. Kiedy sprawdziłam w jaki sposób produkowana jest "żywność" sprzedawana w sklepach, zrozumiałam, że chyba nie mam wyjścia. Muszę nauczyć się gotować i stworzyć takie przepisy, które będą szybkie, łatwe i zdrowe. I takie są przepisy w tej książce. Każde danie gotuje się samo. Ja tylko wkładam do garnka składniki w odpowiedniej kolejności i wracam pół godziny później, kiedy jedzenie jest gotowe. I jest pyszne!
[Burda Publishing Polska, 2014]
Zaczęłam gotować, bo chciałam być zdrowa. Kiedy sprawdziłam w jaki sposób produkowana jest "żywność" sprzedawana w sklepach, zrozumiałam, że chyba nie mam wyjścia. Muszę nauczyć się gotować i stworzyć takie przepisy, które będą szybkie, łatwe i zdrowe. I takie są przepisy w tej książce. Każde danie gotuje się samo. Ja tylko wkładam do garnka składniki w odpowiedniej kolejności i wracam pół godziny później, kiedy jedzenie jest gotowe. I jest pyszne!
[Burda Publishing Polska, 2014]
Czytaj więcej
16
Liczba ocen: 15
|
Średnia ocena: 4,00
Liczba ocen: 15
|
Średnia ocena: 4,00
W najnowszej książce kucharskiej siostry Anastazji:
- tylko nowe przepisy potraw i ciast
- propozycje zestawów obiadowych
- bezcenne rady i sekrety
[Wydawnictwo WAM, 2006]
W najnowszej książce kucharskiej siostry Anastazji:
- tylko nowe przepisy potraw i ciast
- propozycje zestawów obiadowych
- bezcenne rady i sekrety
[Wydawnictwo WAM, 2006]
Czytaj więcej
17
Liczba ocen: 15
|
Średnia ocena: 4,40
Liczba ocen: 15
|
Średnia ocena: 4,40
Czytaj więcej
18
Liczba ocen: 15
|
Średnia ocena: 4,47
Liczba ocen: 15
|
Średnia ocena: 4,47
"Smak kwiatów pomarańczy" to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni – jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragù z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy). Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? ...
"Smak kwiatów pomarańczy" to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni – jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragù z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy). Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? ...
Czytaj więcej
19
Liczba ocen: 15
|
Średnia ocena: 4,57
Liczba ocen: 15
|
Średnia ocena: 4,57
- Tadeusz Przypkowski: Prologowa gawęda
- Magdalena Samozwaniec: Z pamiętnika imć panny Klementyny Ochędożyńskiej
- Magdalena Samozwaniec: Jak się jadało w domu Kossaków
- Stefania Przypkowska: Garść kulinarnych polskich przepisów
[Wydawnictwo Literackie, 1977]
- Tadeusz Przypkowski: Prologowa gawęda
- Magdalena Samozwaniec: Z pamiętnika imć panny Klementyny Ochędożyńskiej
- Magdalena Samozwaniec: Jak się jadało w domu Kossaków
- Stefania Przypkowska: Garść kulinarnych polskich przepisów
[Wydawnictwo Literackie, 1977]
Czytaj więcej
20
Liczba ocen: 15
|
Średnia ocena: 4,63
Liczba ocen: 15
|
Średnia ocena: 4,63
Książka zawierająca 1001 sprawdzonych przepisów na tradycyjnie i nowoczesne polskie dania. Znaleźć tu można przepisy na dania tańsze i droższe, dietetyczne i wysokokaloryczne oraz codzienne i świąteczne. (...)
[Publicat, 2004]
Książka zawierająca 1001 sprawdzonych przepisów na tradycyjnie i nowoczesne polskie dania. Znaleźć tu można przepisy na dania tańsze i droższe, dietetyczne i wysokokaloryczne oraz codzienne i świąteczne. (...)
[Publicat, 2004]
Czytaj więcej
21
Liczba ocen: 15
|
Średnia ocena: 5,07
Liczba ocen: 15
|
Średnia ocena: 5,07
Pierwsza książka autorki jednego z najpopularniejszych polskich blogów kulinarnych.
Sześć lat pisania, pieczenia i gotowania, setki znakomitych przepisów i apetycznych zdjęć, 100.000 wiernych czytelników z całego świata i w pełni zasłużona sława internetowej świątyni smaków. Blog White Plate to już prawdziwa instytucja, a jego twórczyni, Eliza Mórawska, jest dziś jedną z najbardziej wpływowych postaci polskiej blogosfery. Dyktuje kulinarne trendy, inspiruje i zachwyca umiejętnością delektow...
Pierwsza książka autorki jednego z najpopularniejszych polskich blogów kulinarnych.
Sześć lat pisania, pieczenia i gotowania, setki znakomitych przepisów i apetycznych zdjęć, 100.000 wiernych czytelników z całego świata i w pełni zasłużona sława internetowej świątyni smaków. Blog White Plate to już prawdziwa instytucja, a jego twórczyni, Eliza Mórawska, jest dziś jedną z najbardziej wpływowych postaci polskiej blogosfery. Dyktuje kulinarne trendy, inspiruje i zachwyca umiejętnością delektow...
Czytaj więcej
22
Liczba ocen: 14
|
Średnia ocena: 4,54
Liczba ocen: 14
|
Średnia ocena: 4,54
Weekend z kultowymi komediami? Ugotuj niebieską zupę Bridget Jones.
Spotkanie z kumplami? Podaj legendarne cheeseburgery z "Pulp Fiction".
Wieczór panieński? Drink cosmopolitan z "Seksu w wielkim mieście" to najlepszy wybór!
"Kuchnia filmowa" przeniesie Cię w świat potraw z Twoich ulubionych filmów. Napisała ją Paulina Wnuk na podstawie swojego bloga "From movie to the kitchen", który otrzymał nagrodę Blog Roku 2012.
Idealny prezent i dla kinomaniaka, i dla zapalonego kucharza.
Popkultu...
Weekend z kultowymi komediami? Ugotuj niebieską zupę Bridget Jones.
Spotkanie z kumplami? Podaj legendarne cheeseburgery z "Pulp Fiction".
Wieczór panieński? Drink cosmopolitan z "Seksu w wielkim mieście" to najlepszy wybór!
"Kuchnia filmowa" przeniesie Cię w świat potraw z Twoich ulubionych filmów. Napisała ją Paulina Wnuk na podstawie swojego bloga "From movie to the kitchen", który otrzymał nagrodę Blog Roku 2012.
Idealny prezent i dla kinomaniaka, i dla zapalonego kucharza.
Popkultu...
Czytaj więcej
23
Liczba ocen: 14
|
Średnia ocena: 5,25
Liczba ocen: 14
|
Średnia ocena: 5,25
Rzecz wydaje się wysoce nieprawdopodobna, ale Makłowicz i Bikont, tak zapracowani w gastronomicznych przybytkach nie tylko naszego kraju, znajdują czas, by słać do siebie namiętne listy. A to, że kefir u nas traktowany po macoszemu, a to, że nie odróżnia się gatunków ziemniaków. Czasem i w czytelnikach rozpalą żądzę, np. skosztowania badeńskiej zupy szparagowej. Na szczęście prawie natychmiast możemy ją zaspokoić.
Zrządzeniem losu listy te trafiają do rąk czytelników. Uszły zagładzie chyba dl...
Rzecz wydaje się wysoce nieprawdopodobna, ale Makłowicz i Bikont, tak zapracowani w gastronomicznych przybytkach nie tylko naszego kraju, znajdują czas, by słać do siebie namiętne listy. A to, że kefir u nas traktowany po macoszemu, a to, że nie odróżnia się gatunków ziemniaków. Czasem i w czytelnikach rozpalą żądzę, np. skosztowania badeńskiej zupy szparagowej. Na szczęście prawie natychmiast możemy ją zaspokoić.
Zrządzeniem losu listy te trafiają do rąk czytelników. Uszły zagładzie chyba dl...
Czytaj więcej
24
Liczba ocen: 14
|
Średnia ocena: 5,57
Liczba ocen: 14
|
Średnia ocena: 5,57
"Dzika kuchnia" Łukasza Łuczaja łączy w sobie funkcję zielnika i książki kucharskiej. To praktyczny przewodnik po ponad sześćdziesięciu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych...
"Dzika kuchnia" Łukasza Łuczaja łączy w sobie funkcję zielnika i książki kucharskiej. To praktyczny przewodnik po ponad sześćdziesięciu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych...
Czytaj więcej
25
Liczba ocen: 12
|
Średnia ocena: 4,33
Liczba ocen: 12
|
Średnia ocena: 4,33
Od kiedy Japończycy jadają sushi?
Czy gospodarzowi wypada samemu napełnić kieliszek alkoholem?
Czy ryż jest podstawowym pożywieniem Japończyków?
Kiedy w Japonii pojawiły się pierwsze restauracje - wcześniej czy później niż we Francji?
Jakiej potrawy nigdy nie spróbuje cesarz?
Z czego w Kraju Kwitnącej Wiśni przygotowuje się desery i słodycze?
Odpowiedź na te i wiele innych pytań znajdziecie Państwo w tej książce - pierwszej w Polsce publikacji poświęconej japońskiej kulturze żywieniowej....
Od kiedy Japończycy jadają sushi?
Czy gospodarzowi wypada samemu napełnić kieliszek alkoholem?
Czy ryż jest podstawowym pożywieniem Japończyków?
Kiedy w Japonii pojawiły się pierwsze restauracje - wcześniej czy później niż we Francji?
Jakiej potrawy nigdy nie spróbuje cesarz?
Z czego w Kraju Kwitnącej Wiśni przygotowuje się desery i słodycze?
Odpowiedź na te i wiele innych pytań znajdziecie Państwo w tej książce - pierwszej w Polsce publikacji poświęconej japońskiej kulturze żywieniowej....
Czytaj więcej
26
Liczba ocen: 12
|
Średnia ocena: 4,50
Liczba ocen: 12
|
Średnia ocena: 4,50
Kolejna książka kucharska napisana przez siostrę Anastazję Pustelnik, zakonnicę ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, pomoże nam przygotować dania, za które będziemy dziękować Bogu.
Sukces wydawniczy książki „103 ciasta siostry Anastazji”, bastselleru o nakładzie 120 000 sprzedanych egzemplarzy, pozwala przypuszczać, że i ta pozycja, napisana przez zakonnicę, od wielu lat pracującą w kuchni jezuitów w Krakowie, pomoże wielu Czytelnikom w gotowaniu, pieczeniu i przyrządzaniu najrozmaitszych sma...
Kolejna książka kucharska napisana przez siostrę Anastazję Pustelnik, zakonnicę ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, pomoże nam przygotować dania, za które będziemy dziękować Bogu.
Sukces wydawniczy książki „103 ciasta siostry Anastazji”, bastselleru o nakładzie 120 000 sprzedanych egzemplarzy, pozwala przypuszczać, że i ta pozycja, napisana przez zakonnicę, od wielu lat pracującą w kuchni jezuitów w Krakowie, pomoże wielu Czytelnikom w gotowaniu, pieczeniu i przyrządzaniu najrozmaitszych sma...
Czytaj więcej
27
Liczba ocen: 11
|
Średnia ocena: 5,27
Liczba ocen: 11
|
Średnia ocena: 5,27
"Kuchnia polska PWE" jest obecna w polskich domach i polskich księgarniach na całym świecie od prawie 50 lat. Fenomen jej popularności należy tłumaczyć tym, że nie jest to zwykła ksiażka kucharska, zawiera bowiem nie tylko doskonałe i sprawdzone przepisy na dania współczesne i tradycyjne, proste i wyrafinowane, opracowane na podstawie najnowszej wiedzy o zdrowym odżywianiu przy współudziale pracowników Instytutu Żywności i Żywienia, ale także wiadomości na temat zasad:
- racjonalnego żywieni...
"Kuchnia polska PWE" jest obecna w polskich domach i polskich księgarniach na całym świecie od prawie 50 lat. Fenomen jej popularności należy tłumaczyć tym, że nie jest to zwykła ksiażka kucharska, zawiera bowiem nie tylko doskonałe i sprawdzone przepisy na dania współczesne i tradycyjne, proste i wyrafinowane, opracowane na podstawie najnowszej wiedzy o zdrowym odżywianiu przy współudziale pracowników Instytutu Żywności i Żywienia, ale także wiadomości na temat zasad:
- racjonalnego żywieni...
Czytaj więcej
28
Liczba ocen: 10
|
Średnia ocena: 4,40
Liczba ocen: 10
|
Średnia ocena: 4,40
"Kuchnia na ciężkie czasy" Marcina Szczygielskiego to kryzysowy poradnik i książka kucharska zarazem. Znaleźć tu można przepisy i sposoby na lepsze życie w czasach kłopotów z domowym budżetem, w wypadku załamania gospodarki, a nawet zagrożenia wojennego czy terrorystycznego. Dania, które możemy przyrządzić według podanych tu przepisów są proste, smaczne, a składniki niezbyt wymyślne. Po tę książkę może więc sięgnąć każdy - zarówno ktoś biegły w sztuce kulinarnej, jak i początkująca gospodyni - i...
"Kuchnia na ciężkie czasy" Marcina Szczygielskiego to kryzysowy poradnik i książka kucharska zarazem. Znaleźć tu można przepisy i sposoby na lepsze życie w czasach kłopotów z domowym budżetem, w wypadku załamania gospodarki, a nawet zagrożenia wojennego czy terrorystycznego. Dania, które możemy przyrządzić według podanych tu przepisów są proste, smaczne, a składniki niezbyt wymyślne. Po tę książkę może więc sięgnąć każdy - zarówno ktoś biegły w sztuce kulinarnej, jak i początkująca gospodyni - i...
Czytaj więcej
29
Liczba ocen: 10
|
Średnia ocena: 4,95
Liczba ocen: 10
|
Średnia ocena: 4,95
Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie – w przepisach z kuchni całego świata. Bulwa selera po chińsku? Węgierski gulasz z papryk i boczniaków? Turecka zupa soczewicowa? Mizeria po koreańsku? To tylko kilka dań na zebranie sił przed wielką, roślinną podróżą!
Aby kulinarnie podróżować, nie trzeba kupować egzotycznych produktów. Niepot...
Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie – w przepisach z kuchni całego świata. Bulwa selera po chińsku? Węgierski gulasz z papryk i boczniaków? Turecka zupa soczewicowa? Mizeria po koreańsku? To tylko kilka dań na zebranie sił przed wielką, roślinną podróżą!
Aby kulinarnie podróżować, nie trzeba kupować egzotycznych produktów. Niepot...
Czytaj więcej
30
Liczba ocen: 9
|
Średnia ocena: 5,06
Liczba ocen: 9
|
Średnia ocena: 5,06
Książka kucharska podzielona na 4 działy: dziecięcy, codzienny, imprezowy, ze słodyczami. Ponad 100 przepisów, 152 strony, na każdej stronie kolorowe zdjęcie. Poza przepisami w książce znalazły się krótkie historie o jedzeniu i działy z przyprawami i wybranymi produktami.
[1000 stopni, 2009]
Książka kucharska podzielona na 4 działy: dziecięcy, codzienny, imprezowy, ze słodyczami. Ponad 100 przepisów, 152 strony, na każdej stronie kolorowe zdjęcie. Poza przepisami w książce znalazły się krótkie historie o jedzeniu i działy z przyprawami i wybranymi produktami.
[1000 stopni, 2009]
Czytaj więcej
31
Liczba ocen: 8
|
Średnia ocena: 3,88
Liczba ocen: 8
|
Średnia ocena: 3,88
Podobno w żyłach lekarzy płynie kawa, programiści zamieniają kofeinę w kod, a technicy laboratoryjni rodzą się z kubkiem kawy w dłoni.
Kawa to najpopularniejszy napój na świecie. Wielu z nas nie może bez niej żyć: niektórzy zadowalają się rozpuszczalną zalewaną wrzątkiem, inni nie mogą się obyć bez ekspresu do kawy, są też i tacy, którzy weszli na wyższy poziom wtajemniczenia i przepadają za arabicą z chemexa.
Z tej książki dowiesz się, co naprawdę przyciąga nas do kawy, co wpływa na jej s...
Podobno w żyłach lekarzy płynie kawa, programiści zamieniają kofeinę w kod, a technicy laboratoryjni rodzą się z kubkiem kawy w dłoni.
Kawa to najpopularniejszy napój na świecie. Wielu z nas nie może bez niej żyć: niektórzy zadowalają się rozpuszczalną zalewaną wrzątkiem, inni nie mogą się obyć bez ekspresu do kawy, są też i tacy, którzy weszli na wyższy poziom wtajemniczenia i przepadają za arabicą z chemexa.
Z tej książki dowiesz się, co naprawdę przyciąga nas do kawy, co wpływa na jej s...
Czytaj więcej
32
Liczba ocen: 8
|
Średnia ocena: 4,31
Liczba ocen: 8
|
Średnia ocena: 4,31
Czytaj więcej
33
Liczba ocen: 8
|
Średnia ocena: 5,38
Liczba ocen: 8
|
Średnia ocena: 5,38
W książce znajdziesz 70 nowych i jeszcze lepszych przepisów prosto z kuchni Ani Starmach. Zaskocz swoich bliskich i w zaledwie 25 minut przygotuj potrawy, które ich zachwycą. Dobra zabawa i rewelacyjny efekt gwarantowane. Spróbuj - będzie pyszne!
[Znak, 2014]
W książce znajdziesz 70 nowych i jeszcze lepszych przepisów prosto z kuchni Ani Starmach. Zaskocz swoich bliskich i w zaledwie 25 minut przygotuj potrawy, które ich zachwycą. Dobra zabawa i rewelacyjny efekt gwarantowane. Spróbuj - będzie pyszne!
[Znak, 2014]
Czytaj więcej
34
Liczba ocen: 8
|
Średnia ocena: 5,56
Liczba ocen: 8
|
Średnia ocena: 5,56
Książka zdobyła II miejsce w prestiżowym konkursie Gourmand World Cookbook Awards 2010 (Światowy Festiwal Książki Kulinarnej) w kategorii "Bloggers", pokonując liczną konkurencję z całego świata. Prezentowana książka jest zbiorem przepisów autorki wraz z przepięknymi zdjęciami jej autorstwa.
[Agencja Wydawnicza Egros, 2010]
Książka zdobyła II miejsce w prestiżowym konkursie Gourmand World Cookbook Awards 2010 (Światowy Festiwal Książki Kulinarnej) w kategorii "Bloggers", pokonując liczną konkurencję z całego świata. Prezentowana książka jest zbiorem przepisów autorki wraz z przepięknymi zdjęciami jej autorstwa.
[Agencja Wydawnicza Egros, 2010]
Czytaj więcej
35
Liczba ocen: 8
|
Średnia ocena: 5,56
Liczba ocen: 8
|
Średnia ocena: 5,56
Moje wypieki.com to najsłodszy i najbardziej popularny blog w polskiej blogosferze. Autorką jest Dorota Świątkowska, mama dwojga dzieci, z wykształcenia ekolożka, entuzjastka literatury kulinarnej uzależniona od pieczenia.
Książka "Moje wypieki i desery" zawiera przepisy zebrane przez ponad sześć lat blogowania, ozdobione pięknymi autorskimi zdjęciami. Znalazły się tu wielokrotnie przetestowane receptury na boskie serniki, najlepsze ciasta drożdżowe, muffinki i babeczki, lody i mrożone desery...
Moje wypieki.com to najsłodszy i najbardziej popularny blog w polskiej blogosferze. Autorką jest Dorota Świątkowska, mama dwojga dzieci, z wykształcenia ekolożka, entuzjastka literatury kulinarnej uzależniona od pieczenia.
Książka "Moje wypieki i desery" zawiera przepisy zebrane przez ponad sześć lat blogowania, ozdobione pięknymi autorskimi zdjęciami. Znalazły się tu wielokrotnie przetestowane receptury na boskie serniki, najlepsze ciasta drożdżowe, muffinki i babeczki, lody i mrożone desery...
Czytaj więcej
36
Liczba ocen: 8
|
Średnia ocena: 5,69
Liczba ocen: 8
|
Średnia ocena: 5,69
Czytaj więcej
37
Liczba ocen: 7
|
Średnia ocena: 3,79
Liczba ocen: 7
|
Średnia ocena: 3,79
Czytaj więcej
38
Liczba ocen: 7
|
Średnia ocena: 4,43
Liczba ocen: 7
|
Średnia ocena: 4,43
Czytaj więcej
39
Liczba ocen: 7
|
Średnia ocena: 4,64
Liczba ocen: 7
|
Średnia ocena: 4,64
Kolejna książka z serii "Ocalić od zapomnienia" poświęcona jest tradycjom polskiego stołu i spiżarni.
Znajdziemy w niej charakterystykę tradycyjnych polskich produktów spożywczych, tzn. takich, które mają wielopokoleniową historię i niekiedy są jeszcze wytwarzane na małą skalę w gospodarstwach domowych lub niewielkich zakładach wytwórczych. Produkty takie są fundamentem pożywienia i tradycji kulinarnych. W książce znajdują się oczywiście dopełniające całość przepisy na wybrane potrawy staropo...
Kolejna książka z serii "Ocalić od zapomnienia" poświęcona jest tradycjom polskiego stołu i spiżarni.
Znajdziemy w niej charakterystykę tradycyjnych polskich produktów spożywczych, tzn. takich, które mają wielopokoleniową historię i niekiedy są jeszcze wytwarzane na małą skalę w gospodarstwach domowych lub niewielkich zakładach wytwórczych. Produkty takie są fundamentem pożywienia i tradycji kulinarnych. W książce znajdują się oczywiście dopełniające całość przepisy na wybrane potrawy staropo...
Czytaj więcej
40
Liczba ocen: 7
|
Średnia ocena: 4,71
Liczba ocen: 7
|
Średnia ocena: 4,71
Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy albo tłuszcze trans). Autorki „Kuchni polskiej bez pszenicy” proponują coś zupełnie innego.
W części wstępnej radzą, na co zwracać uwagę podczas zakupów i jak wybierać składniki najle...
Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy albo tłuszcze trans). Autorki „Kuchni polskiej bez pszenicy” proponują coś zupełnie innego.
W części wstępnej radzą, na co zwracać uwagę podczas zakupów i jak wybierać składniki najle...
Czytaj więcej
41
Liczba ocen: 7
|
Średnia ocena: 4,86
Liczba ocen: 7
|
Średnia ocena: 4,86
Najpopularniejszy w dziejach polskiej telewizji program o gotowaniu - "Podróże kulinarne" Roberta Makłowicza - wreszcie w wersji książkowej!
Tylko tutaj znajdziecie przepisy i porady, których nie zdążyliście zapisać! A także te, których zapisać nie mogliście, bo autor przedstawia je po raz pierwszy.
Robert Makłowicz - w pierwszej części zapisków ze swoich podróży - zaprasza czytelników na Węgry, gdzie pokaże nie tylko, jak zrobić wyśmienite leczo, lecz zdradzi też sekrety powstawania telew...
Najpopularniejszy w dziejach polskiej telewizji program o gotowaniu - "Podróże kulinarne" Roberta Makłowicza - wreszcie w wersji książkowej!
Tylko tutaj znajdziecie przepisy i porady, których nie zdążyliście zapisać! A także te, których zapisać nie mogliście, bo autor przedstawia je po raz pierwszy.
Robert Makłowicz - w pierwszej części zapisków ze swoich podróży - zaprasza czytelników na Węgry, gdzie pokaże nie tylko, jak zrobić wyśmienite leczo, lecz zdradzi też sekrety powstawania telew...
Czytaj więcej
42
Liczba ocen: 7
|
Średnia ocena: 4,86
Liczba ocen: 7
|
Średnia ocena: 4,86
Czytaj więcej
43
Liczba ocen: 6
|
Średnia ocena: 3,83
Liczba ocen: 6
|
Średnia ocena: 3,83
Czytaj więcej
44
Liczba ocen: 6
|
Średnia ocena: 4,00
Liczba ocen: 6
|
Średnia ocena: 4,00
Czytaj więcej
45
Liczba ocen: 6
|
Średnia ocena: 4,08
Liczba ocen: 6
|
Średnia ocena: 4,08
Jak mawiał Henry James: Mało jest w życiu chwil przyjemniejszych od tych poświęconych na ceremonię zwaną popołudniową herbatą. Warto zatem wiedzieć więcej o tym niezwykłym napoju, o którym często tak niewiele wiemy, choć towarzyszy nam co dnia. Książka ta zawiera zarówno informacje ogólne, jak i praktyczne dotyczące herbaty. Poznajemy najważniejsze rejony upraw, obyczaje i ciekawostki związane z herbatą, wiele interesujących gatunków, dowiadujemy się o tym, co zawiera herbata i jakie są jej właś...
Jak mawiał Henry James: Mało jest w życiu chwil przyjemniejszych od tych poświęconych na ceremonię zwaną popołudniową herbatą. Warto zatem wiedzieć więcej o tym niezwykłym napoju, o którym często tak niewiele wiemy, choć towarzyszy nam co dnia. Książka ta zawiera zarówno informacje ogólne, jak i praktyczne dotyczące herbaty. Poznajemy najważniejsze rejony upraw, obyczaje i ciekawostki związane z herbatą, wiele interesujących gatunków, dowiadujemy się o tym, co zawiera herbata i jakie są jej właś...
Czytaj więcej
46
Liczba ocen: 6
|
Średnia ocena: 4,17
Liczba ocen: 6
|
Średnia ocena: 4,17
Czytaj więcej
47
Liczba ocen: 6
|
Średnia ocena: 4,33
Liczba ocen: 6
|
Średnia ocena: 4,33
Kucharska książka, ale jaka - palce lizać, creme de la creme!
Przepyszne ilustracje, 1000 stron, na których znajdziesz przeszło 1800 przepisów na każdą okazję, uświetniających rodzinny obiad, kolację we dwoje czy bankiet. Dowiesz się, co lubi najbardziej Wisława Szymborska, Katarzyna Skrzynecka, Bożena Dykiel, Ewa Bem, Daniel Olbrychski, Jan Kobuszewski, Krystyna Janda i inni. O tym co i w jaki sposób przygotować, by zachwycało. Nie tylko smakiem, ale i formą. Duszenie, flambirowanie, blansz...
Kucharska książka, ale jaka - palce lizać, creme de la creme!
Przepyszne ilustracje, 1000 stron, na których znajdziesz przeszło 1800 przepisów na każdą okazję, uświetniających rodzinny obiad, kolację we dwoje czy bankiet. Dowiesz się, co lubi najbardziej Wisława Szymborska, Katarzyna Skrzynecka, Bożena Dykiel, Ewa Bem, Daniel Olbrychski, Jan Kobuszewski, Krystyna Janda i inni. O tym co i w jaki sposób przygotować, by zachwycało. Nie tylko smakiem, ale i formą. Duszenie, flambirowanie, blansz...
Czytaj więcej
48
Liczba ocen: 6
|
Średnia ocena: 4,42
Liczba ocen: 6
|
Średnia ocena: 4,42
Beata Sadowska, znana dziennikarka i wielbicielka zdrowego stylu życia, namawia do jedzenia... smacznie i zdrowo.
Zupy, kasze, pasty, koktajle i słodycze bez cukru to coś dla tych, którzy potrzebują energii, nie znoszą spędzania długich godzin w kuchni i zwykle nie liczą kalorii. Dla najmłodszych autorka proponuje przysmaki sprawdzone przez jej syna Tytusa, a dietetycznych porad udziela prof. Hanna Kunachowicz, wieloletnia dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
Ta książka to j...
Beata Sadowska, znana dziennikarka i wielbicielka zdrowego stylu życia, namawia do jedzenia... smacznie i zdrowo.
Zupy, kasze, pasty, koktajle i słodycze bez cukru to coś dla tych, którzy potrzebują energii, nie znoszą spędzania długich godzin w kuchni i zwykle nie liczą kalorii. Dla najmłodszych autorka proponuje przysmaki sprawdzone przez jej syna Tytusa, a dietetycznych porad udziela prof. Hanna Kunachowicz, wieloletnia dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
Ta książka to j...
Czytaj więcej
49
Liczba ocen: 6
|
Średnia ocena: 4,58
Liczba ocen: 6
|
Średnia ocena: 4,58
Odkryj mroczne tajemnice znanych win i winnic świata. Poznaj opowieści z podróży do miejsc, w których wino i zbrodnia tworzą fascynujący duet. Jeśli ludzie dla butelki wina skłonni są zabijać, kraść, szantażować, truć, to w tym winie musi coś być!
Michał Bardel, niczym winiarski Sherlock Holmes, tropi sensacyjne zniknięcia beczek wina w Toskanii, demaskuje langwedockich winiarzy-terrorystów, a w zuryskiej katedrze bada kielich z zatrutym winem. Wszystko to uzupełnia rzeczowa wiedza znawcy i z...
Odkryj mroczne tajemnice znanych win i winnic świata. Poznaj opowieści z podróży do miejsc, w których wino i zbrodnia tworzą fascynujący duet. Jeśli ludzie dla butelki wina skłonni są zabijać, kraść, szantażować, truć, to w tym winie musi coś być!
Michał Bardel, niczym winiarski Sherlock Holmes, tropi sensacyjne zniknięcia beczek wina w Toskanii, demaskuje langwedockich winiarzy-terrorystów, a w zuryskiej katedrze bada kielich z zatrutym winem. Wszystko to uzupełnia rzeczowa wiedza znawcy i z...
Czytaj więcej
50
Liczba ocen: 6
|
Średnia ocena: 4,75
Liczba ocen: 6
|
Średnia ocena: 4,75
Czytaj więcej
51
Liczba ocen: 6
|
Średnia ocena: 4,83
Liczba ocen: 6
|
Średnia ocena: 4,83
Co się w klasztornej kuchni wyrabiało,
Wyrabiać mogło, lub powinno było,
Jak się warzyło, jak destyllowało -
Wszystko w tej księdze ledwie się zmieściło.
Jam to, nie chwaląc się, zebrać zamierzył,
Zebrał, zrymował, spróbował - i przeżył.
Jacek Kowalski
A półprodukty wyrysował boski
Rysomalownik, Pan Piotr Łysakowski.
Ta książka kucharska to wydawnictwo niezwykłe. Zbiera i przypomina oryginalne przepisy tradycyjnej kuchni klasztornej. Zdradza prawdziwe sekrety kuchni, która pr...
Co się w klasztornej kuchni wyrabiało,
Wyrabiać mogło, lub powinno było,
Jak się warzyło, jak destyllowało -
Wszystko w tej księdze ledwie się zmieściło.
Jam to, nie chwaląc się, zebrać zamierzył,
Zebrał, zrymował, spróbował - i przeżył.
Jacek Kowalski
A półprodukty wyrysował boski
Rysomalownik, Pan Piotr Łysakowski.
Ta książka kucharska to wydawnictwo niezwykłe. Zbiera i przypomina oryginalne przepisy tradycyjnej kuchni klasztornej. Zdradza prawdziwe sekrety kuchni, która pr...
Czytaj więcej
52
Liczba ocen: 6
|
Średnia ocena: 4,83
Liczba ocen: 6
|
Średnia ocena: 4,83
Ta wyjątkowa książka kucharska jest debiutem Alicji Rokickiej, która dzieli się swoimi doświadczeniami kulinarnymi zdobytymi w pracy nad wegannerd.blogspot.com – jednym z najpopularniejszych i najczęściej nagradzanych blogów o kuchni roślinnej w Polsce. Niezwykłe, oryginalne, a przy tym nieskomplikowane przepisy, smaki, które oczarują również zatwardziałych mięsożerców, niekonwencjonalne połączenia produktów, oszałamiające fotografie…
"Wegan Nerd" zachwyci nie tylko osoby spędzające każdą wol...
Ta wyjątkowa książka kucharska jest debiutem Alicji Rokickiej, która dzieli się swoimi doświadczeniami kulinarnymi zdobytymi w pracy nad wegannerd.blogspot.com – jednym z najpopularniejszych i najczęściej nagradzanych blogów o kuchni roślinnej w Polsce. Niezwykłe, oryginalne, a przy tym nieskomplikowane przepisy, smaki, które oczarują również zatwardziałych mięsożerców, niekonwencjonalne połączenia produktów, oszałamiające fotografie…
"Wegan Nerd" zachwyci nie tylko osoby spędzające każdą wol...
Czytaj więcej
53
Liczba ocen: 6
|
Średnia ocena: 4,92
Liczba ocen: 6
|
Średnia ocena: 4,92
Twój lunch wcale nie musi być drogi ani nudny! Zamknij w swoim lunchboxie zdrowe danie z łatwo dostępnych składników, a stosując zasady japońskiego bento, spraw, aby wyglądało pięknie i apetycznie!
Moda na lunchboxy opanowała cały kraj. Każdy, kto dba o swoje zdrowie, zabiera do pracy pudełko wypełnione pysznościami. Jeśli brakuje ci inspiracji, zajrzyj do tej książki. Znajdziesz tutaj nie tylko smaczne przepisy na dania wykonane z sezonowych składników, ale też praktyczne porady:
– jak tani...
Twój lunch wcale nie musi być drogi ani nudny! Zamknij w swoim lunchboxie zdrowe danie z łatwo dostępnych składników, a stosując zasady japońskiego bento, spraw, aby wyglądało pięknie i apetycznie!
Moda na lunchboxy opanowała cały kraj. Każdy, kto dba o swoje zdrowie, zabiera do pracy pudełko wypełnione pysznościami. Jeśli brakuje ci inspiracji, zajrzyj do tej książki. Znajdziesz tutaj nie tylko smaczne przepisy na dania wykonane z sezonowych składników, ale też praktyczne porady:
– jak tani...
Czytaj więcej
54
Liczba ocen: 6
|
Średnia ocena: 5,00
Liczba ocen: 6
|
Średnia ocena: 5,00
Czytaj więcej
55
Liczba ocen: 6
|
Średnia ocena: 5,00
Liczba ocen: 6
|
Średnia ocena: 5,00
Nie musisz być na żadnej diecie! Jedz normalnie i żyj zdrowo. Bo to właśnie "normalne" jedzenie, a nie ciągłe diety, to sprawdzony sposób na wygląd, z którym czujemy się dobrze, a przede wszystkim - na dłuższe i szczęśliwsze życie.
Tylko jak to zrobić? Mamy mnóstwo trendów - keto, paleo, sirtfood, pszeniczny brzuch… Trudno za tym wszystkim nadążyć, prawda?
Dlatego powstała ta książka, która trudne badania i skomplikowane tezy naukowców tłumaczy na ludzki język. Zamiast na modzie opieramy s...
Nie musisz być na żadnej diecie! Jedz normalnie i żyj zdrowo. Bo to właśnie "normalne" jedzenie, a nie ciągłe diety, to sprawdzony sposób na wygląd, z którym czujemy się dobrze, a przede wszystkim - na dłuższe i szczęśliwsze życie.
Tylko jak to zrobić? Mamy mnóstwo trendów - keto, paleo, sirtfood, pszeniczny brzuch… Trudno za tym wszystkim nadążyć, prawda?
Dlatego powstała ta książka, która trudne badania i skomplikowane tezy naukowców tłumaczy na ludzki język. Zamiast na modzie opieramy s...
Czytaj więcej
56
Liczba ocen: 5
|
Średnia ocena: 2,80
Liczba ocen: 5
|
Średnia ocena: 2,80
Zastanawiasz się, jak wykorzystać resztki jedzenia ze swojej lodówki? Jak planować zakupy, żeby nie wydawać fortuny? Jak przechowywać żywność?
Przed Tobą książka, która odpowiada na te i wiele innych pytań. Liczne porady wskażą sposoby na ograniczenie kosztów związanych z żywieniem przy jednoczesnej poprawie jego jakości, a przepisy na różne dania pozwolą zastosować to wszystko w praktyce.
To książka dla każdego – niezależnie od grubości portfela czy biegłości w kuchni. Bo każdy z nas chce...
Zastanawiasz się, jak wykorzystać resztki jedzenia ze swojej lodówki? Jak planować zakupy, żeby nie wydawać fortuny? Jak przechowywać żywność?
Przed Tobą książka, która odpowiada na te i wiele innych pytań. Liczne porady wskażą sposoby na ograniczenie kosztów związanych z żywieniem przy jednoczesnej poprawie jego jakości, a przepisy na różne dania pozwolą zastosować to wszystko w praktyce.
To książka dla każdego – niezależnie od grubości portfela czy biegłości w kuchni. Bo każdy z nas chce...
Czytaj więcej
57
Liczba ocen: 5
|
Średnia ocena: 3,10
Liczba ocen: 5
|
Średnia ocena: 3,10
Kontusz, szabelka i... kawa - to Polacy "pożyczyli" z Orientu w XVII wieku. Komu należy zawdzięczać odkrycie kawy? Według legendy etiopskim mnichom, którzy na nocne modły parzyli wywar z jej owoców. Jeszcze inne podanie głosi, że kawę "wynalazły" kozy, którym owoce kawowca "dodawały skrzydeł".
By przyrządzać i doprawiać kawę o "zapachu mokki i gęstości miodowego płynu", nie musisz wcale posiąść kunsztu, jaki opanowały kawiarki "w Polszcze, w domu porządnym, z dawnego zwyczaju". Mrożony suflet...
Kontusz, szabelka i... kawa - to Polacy "pożyczyli" z Orientu w XVII wieku. Komu należy zawdzięczać odkrycie kawy? Według legendy etiopskim mnichom, którzy na nocne modły parzyli wywar z jej owoców. Jeszcze inne podanie głosi, że kawę "wynalazły" kozy, którym owoce kawowca "dodawały skrzydeł".
By przyrządzać i doprawiać kawę o "zapachu mokki i gęstości miodowego płynu", nie musisz wcale posiąść kunsztu, jaki opanowały kawiarki "w Polszcze, w domu porządnym, z dawnego zwyczaju". Mrożony suflet...
Czytaj więcej
58
Liczba ocen: 5
|
Średnia ocena: 3,70
Liczba ocen: 5
|
Średnia ocena: 3,70
"Po pierwsze, śniadanie" to poradnik dla osób, które wypróbowały już różne diety, mają za sobą nawet konsultacje dietetyka i całkiem długie okresy uzyskiwania normalnej masy ciała. Przyda się także osobom szczupłym, żeby zrozumiały, co robią inaczej niż osoby z nadwagą, i zachowały dobre nawyki do końca życia. Nie proponuje diety cud, ale przemyślenie naszego sposobu odżywiania i wdrożenie kilku zasad, które zapewnią nam ładną sylwetkę, dobre samopoczucie i pozwolą uniknąć chorób metabolicznych....
"Po pierwsze, śniadanie" to poradnik dla osób, które wypróbowały już różne diety, mają za sobą nawet konsultacje dietetyka i całkiem długie okresy uzyskiwania normalnej masy ciała. Przyda się także osobom szczupłym, żeby zrozumiały, co robią inaczej niż osoby z nadwagą, i zachowały dobre nawyki do końca życia. Nie proponuje diety cud, ale przemyślenie naszego sposobu odżywiania i wdrożenie kilku zasad, które zapewnią nam ładną sylwetkę, dobre samopoczucie i pozwolą uniknąć chorób metabolicznych....
Czytaj więcej
59
Liczba ocen: 5
|
Średnia ocena: 3,80
Liczba ocen: 5
|
Średnia ocena: 3,80
"Prywatne smaki PRL-u" Andrzeja Fiedoruka to zapiski będące wspomnieniami z okresu panowania systemu totalitarnego w Polsce. I choć odcisnął on na społeczeństwie swoje piętno, to jednak wywołuje miłe wspomnienia i tęsknoty za zdrową, naturalną żywnością, produkowaną metodami naszych przodków. Jak Autor sam pisze: "Młodszym czytelnikom niech służy ona jako opis obyczajów PRL-u oraz smaków usytuowanych w kontekście wydarzeń, świąt czy też brutalnej jak na tamte czasy prozy życia. Pozostałych Państ...
"Prywatne smaki PRL-u" Andrzeja Fiedoruka to zapiski będące wspomnieniami z okresu panowania systemu totalitarnego w Polsce. I choć odcisnął on na społeczeństwie swoje piętno, to jednak wywołuje miłe wspomnienia i tęsknoty za zdrową, naturalną żywnością, produkowaną metodami naszych przodków. Jak Autor sam pisze: "Młodszym czytelnikom niech służy ona jako opis obyczajów PRL-u oraz smaków usytuowanych w kontekście wydarzeń, świąt czy też brutalnej jak na tamte czasy prozy życia. Pozostałych Państ...
Czytaj więcej
60
Liczba ocen: 5
|
Średnia ocena: 4,00
Liczba ocen: 5
|
Średnia ocena: 4,00
Czytaj więcej
61
Liczba ocen: 5
|
Średnia ocena: 4,10
Liczba ocen: 5
|
Średnia ocena: 4,10
Czytaj więcej
62
Liczba ocen: 5
|
Średnia ocena: 4,20
Liczba ocen: 5
|
Średnia ocena: 4,20
Niniejszy tomik zawiera 120 oryginalnych przepisów, pochodzących ze wschodnich regionów Polski. Spośród wielu smakowitych potraw na uwagę zasługują gołąbki nadziewane grzybami, pierogi z kaszą gryczaną oraz bliny podolskie. Większość dań zilustrowano zdjęciami.
[Prószyński i Spółka, 1997]
Niniejszy tomik zawiera 120 oryginalnych przepisów, pochodzących ze wschodnich regionów Polski. Spośród wielu smakowitych potraw na uwagę zasługują gołąbki nadziewane grzybami, pierogi z kaszą gryczaną oraz bliny podolskie. Większość dań zilustrowano zdjęciami.
[Prószyński i Spółka, 1997]
Czytaj więcej
63
Liczba ocen: 5
|
Średnia ocena: 4,60
Liczba ocen: 5
|
Średnia ocena: 4,60
Herbata jest jednym z najstarszych i napopularniejszych napojów na świecie. Nic więc dziwnego, że poświęcono jej wiele miejsca w literaturze i sztuce, że miała tak ogromny wpływ na kształtownanie się tradycji i obyczajów w wielu krajach. Prawidłowe parzenie herbacianych liści gwarantuje uzyskanie maksimum zadowolenia z picia herbaty i daje łatwą możliwość płączenia przyjemnego z pożytecznym.
[Muza SA, 2004]
Herbata jest jednym z najstarszych i napopularniejszych napojów na świecie. Nic więc dziwnego, że poświęcono jej wiele miejsca w literaturze i sztuce, że miała tak ogromny wpływ na kształtownanie się tradycji i obyczajów w wielu krajach. Prawidłowe parzenie herbacianych liści gwarantuje uzyskanie maksimum zadowolenia z picia herbaty i daje łatwą możliwość płączenia przyjemnego z pożytecznym.
[Muza SA, 2004]
Czytaj więcej
64
Liczba ocen: 5
|
Średnia ocena: 4,60
Liczba ocen: 5
|
Średnia ocena: 4,60
Z jednej strony przepisy na najpopularniejsze - proste i wykwintne - sosy, sałaty, przekąski, zupy, dania rybne, mięsne i desery. Z drugiej - ich niezwykłe dzieje, opowiedziane ze swadą i humorem.
Przygotowując najsłynniejsze dania z kuchni polskiej i światowej, dowiemy się m.in.:
- gdzie powstał majonez,
- dlaczego aż cztery osoby powinny przyprawiać sałatę,
- czym jest czernina znana z "Pana Tadeusza" i
- co naprawdę kryje się pod nazwą "szarlotka".
[Bertelsmann, 2006]
Z jednej strony przepisy na najpopularniejsze - proste i wykwintne - sosy, sałaty, przekąski, zupy, dania rybne, mięsne i desery. Z drugiej - ich niezwykłe dzieje, opowiedziane ze swadą i humorem.
Przygotowując najsłynniejsze dania z kuchni polskiej i światowej, dowiemy się m.in.:
- gdzie powstał majonez,
- dlaczego aż cztery osoby powinny przyprawiać sałatę,
- czym jest czernina znana z "Pana Tadeusza" i
- co naprawdę kryje się pod nazwą "szarlotka".
[Bertelsmann, 2006]
Czytaj więcej
65
Liczba ocen: 5
|
Średnia ocena: 4,70
Liczba ocen: 5
|
Średnia ocena: 4,70
Marzeniem każdej mamy jest, aby jej dziecko jadło chętnie, zdrowo i różnorodnie. Ale nie każda mama wie, jak to osiągnąć. Z tą domową książką kucharską na pewno Ci się uda, niezależnie od tego, czy masz doświadczenie w kuchni, czy nie.
W pięknie zilustrowanej książce znajdują się:
– przepisy na początek rozszerzania diety, które przypadną do gustu także starszym dzieciom i rodzicom,
– przepisy na potrawy tradycyjne,
– pomysły na pyszne śniadania, obiady oraz dania na wynos,
– przepisy n...
Marzeniem każdej mamy jest, aby jej dziecko jadło chętnie, zdrowo i różnorodnie. Ale nie każda mama wie, jak to osiągnąć. Z tą domową książką kucharską na pewno Ci się uda, niezależnie od tego, czy masz doświadczenie w kuchni, czy nie.
W pięknie zilustrowanej książce znajdują się:
– przepisy na początek rozszerzania diety, które przypadną do gustu także starszym dzieciom i rodzicom,
– przepisy na potrawy tradycyjne,
– pomysły na pyszne śniadania, obiady oraz dania na wynos,
– przepisy n...
Czytaj więcej
66
Liczba ocen: 5
|
Średnia ocena: 4,80
Liczba ocen: 5
|
Średnia ocena: 4,80
Czytaj więcej
67
Liczba ocen: 5
|
Średnia ocena: 4,80
Liczba ocen: 5
|
Średnia ocena: 4,80
"Witaj, drogi Czytelniku!
Napisałam tę książkę, aby zachęcić Cię do pełnowartościowego odżywiania się, opartego na naturalnych produktach. Mam na myśli dietę, dzięki której możesz w prosty i bardzo naturalny sposób zapobiegać chorobom, ale też przywracać równowagę w wypadku niedomagań organizmu. Ja zawdzięczam jej zdrowie, które odzyskałam po chorobie nowotworowej.
Moja propozycja nie jest jedną z »cudownych« diet do stosowania okresowo, ale sposobem odżywiania na całe życie. Stosowanie ...
"Witaj, drogi Czytelniku!
Napisałam tę książkę, aby zachęcić Cię do pełnowartościowego odżywiania się, opartego na naturalnych produktach. Mam na myśli dietę, dzięki której możesz w prosty i bardzo naturalny sposób zapobiegać chorobom, ale też przywracać równowagę w wypadku niedomagań organizmu. Ja zawdzięczam jej zdrowie, które odzyskałam po chorobie nowotworowej.
Moja propozycja nie jest jedną z »cudownych« diet do stosowania okresowo, ale sposobem odżywiania na całe życie. Stosowanie ...
Czytaj więcej
68
Liczba ocen: 5
|
Średnia ocena: 4,90
Liczba ocen: 5
|
Średnia ocena: 4,90
"Mam sentyment do pachnących papryką i winem Węgier. Przed transformacją, w trudnych czasach, madziarska kuchnia była dla nas jedną z niewielu stref smacznego jedzenia. Uczyłem się wtedy od węgierskich przyjaciół jak gotować, aby po powrocie do domu zaprosić na pikantny gulasz polskich gości. A coraz liczniejsze zachwyty – jak tyś to zrobił? – skłoniły mnie do napisania książki. »Nobel dla papryki« nie był zwykłą książką kucharską. Oprócz najważniejszych przepisów napisałem bowiem o węgierskiej ...
"Mam sentyment do pachnących papryką i winem Węgier. Przed transformacją, w trudnych czasach, madziarska kuchnia była dla nas jedną z niewielu stref smacznego jedzenia. Uczyłem się wtedy od węgierskich przyjaciół jak gotować, aby po powrocie do domu zaprosić na pikantny gulasz polskich gości. A coraz liczniejsze zachwyty – jak tyś to zrobił? – skłoniły mnie do napisania książki. »Nobel dla papryki« nie był zwykłą książką kucharską. Oprócz najważniejszych przepisów napisałem bowiem o węgierskiej ...
Czytaj więcej
69
Liczba ocen: 5
|
Średnia ocena: 4,90
Liczba ocen: 5
|
Średnia ocena: 4,90
Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz mocny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi. Na przestrzeni wieków mieszały się w owym kotle smaki, zapachy i techniki kulinarne, tworząc niezwykłą kuchnię Kraju Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną będącą ogniwem łączącym kontynent azjatycki z Wyspami Japońskimi.
Tradycje kulinarne Korei to nie tylko prze...
Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz mocny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi. Na przestrzeni wieków mieszały się w owym kotle smaki, zapachy i techniki kulinarne, tworząc niezwykłą kuchnię Kraju Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną będącą ogniwem łączącym kontynent azjatycki z Wyspami Japońskimi.
Tradycje kulinarne Korei to nie tylko prze...
Czytaj więcej
70
Liczba ocen: 5
|
Średnia ocena: 4,90
Liczba ocen: 5
|
Średnia ocena: 4,90
Koniec z długimi listami trudno dostępnych składników. Dość rezygnacji z ulubionych, tradycyjnych smaków. "Jadłonomia po polsku" pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi.
W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć – jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki, trzeba coś jeść, na przykład barsz...
Koniec z długimi listami trudno dostępnych składników. Dość rezygnacji z ulubionych, tradycyjnych smaków. "Jadłonomia po polsku" pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi.
W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć – jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki, trzeba coś jeść, na przykład barsz...
Czytaj więcej
71
Liczba ocen: 5
|
Średnia ocena: 5,00
Liczba ocen: 5
|
Średnia ocena: 5,00
Leksykon zawiera informacje wyjaśniające wszelkie czynności, podstawowe metody i sposoby przygotowywania potraw. Kolejna grupa haseł to produkty roślinne i zwierzęce używane w kuchni, napoje, przyprawy, używki itp. Autor poświęcił wiele miejsca kuchni międzynarodowej, co przyda się nie tylko młodym adeptom sztuki gastronomicznej, ale i turystom czytającym za granicą karty dań.
Leksykon zawiera informacje wyjaśniające wszelkie czynności, podstawowe metody i sposoby przygotowywania potraw. Kolejna grupa haseł to produkty roślinne i zwierzęce używane w kuchni, napoje, przyprawy, używki itp. Autor poświęcił wiele miejsca kuchni międzynarodowej, co przyda się nie tylko młodym adeptom sztuki gastronomicznej, ale i turystom czytającym za granicą karty dań.
Czytaj więcej
72
Liczba ocen: 5
|
Średnia ocena: 5,10
Liczba ocen: 5
|
Średnia ocena: 5,10
W książce przedstawiono główne zasady i zalety kuchni, która opiera się na produktach roślinnych, warzywach, owocach i nabiale. Prawidłowe zestawienie tych składników jest nie tylko podstawą zdrowego żywienia, ale też zapobiega wielu chorobom, a szczególnie miażdżycy.
Autor zebrał przepisy potraw dostosowane do naszej strefy klimatycznej, zawierające taki zestaw produktów, który zaspokaja wszystkie potrzeby organizmu człowieka. Czytelnicy, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, będą mi...
W książce przedstawiono główne zasady i zalety kuchni, która opiera się na produktach roślinnych, warzywach, owocach i nabiale. Prawidłowe zestawienie tych składników jest nie tylko podstawą zdrowego żywienia, ale też zapobiega wielu chorobom, a szczególnie miażdżycy.
Autor zebrał przepisy potraw dostosowane do naszej strefy klimatycznej, zawierające taki zestaw produktów, który zaspokaja wszystkie potrzeby organizmu człowieka. Czytelnicy, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, będą mi...
Czytaj więcej
73
Liczba ocen: 5
|
Średnia ocena: 5,10
Liczba ocen: 5
|
Średnia ocena: 5,10
"Gawędy o piwie" - to opowieść o najbardziej słowiańskim z napojów. Autorzy przedstawiają technologię produkcji oraz zasady dystrybucji złocistego trunku. Prezentują patronów piwowarstwa - świętych opiekujących się tajemniczą sztuką warzenia piwa. Omawiają najważniejsze konflikty związane z produkcją i sprzedażą piwa - tak zwane wojny piwne. Zapoznają Czytelnika ze specyficzną atmosferą średniowiecznych karczem i gospód.
[Egros, 2007]
"Gawędy o piwie" - to opowieść o najbardziej słowiańskim z napojów. Autorzy przedstawiają technologię produkcji oraz zasady dystrybucji złocistego trunku. Prezentują patronów piwowarstwa - świętych opiekujących się tajemniczą sztuką warzenia piwa. Omawiają najważniejsze konflikty związane z produkcją i sprzedażą piwa - tak zwane wojny piwne. Zapoznają Czytelnika ze specyficzną atmosferą średniowiecznych karczem i gospód.
[Egros, 2007]
Czytaj więcej
74
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 3,75
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 3,75
Książka wyjawi Ci sekrety komponowania niepowtarzalnych mieszanek, dzięki którym codzienna czynność zyska rangę ceremonii.
[Oficyna Wydawnicza Kreator, 2004]
Książka wyjawi Ci sekrety komponowania niepowtarzalnych mieszanek, dzięki którym codzienna czynność zyska rangę ceremonii.
[Oficyna Wydawnicza Kreator, 2004]
Czytaj więcej
75
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 3,75
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 3,75
To była miłość od pierwszego wejrzenia! Wysoka szklanka pełna soku przyrządzonego z dojrzałych, świeżych owoców mango i pomarańczy. Natychmiast po powrocie z pierwszej wyprawy do Ameryki Południowej kupiłam porządny szklany mikser.
A potem poznawałam następne cudowne smaki – w Kolumbii, Brazylii, Wenezueli, w Indiach, Tajlandii, Meksyku, na Sri Lance, na Kubie, w Tanzanii i w innych zakątkach świata.
Szybko odkryłam, że polskie owoce i warzywa wspaniale nadają się do przyrządzania soków.
...
To była miłość od pierwszego wejrzenia! Wysoka szklanka pełna soku przyrządzonego z dojrzałych, świeżych owoców mango i pomarańczy. Natychmiast po powrocie z pierwszej wyprawy do Ameryki Południowej kupiłam porządny szklany mikser.
A potem poznawałam następne cudowne smaki – w Kolumbii, Brazylii, Wenezueli, w Indiach, Tajlandii, Meksyku, na Sri Lance, na Kubie, w Tanzanii i w innych zakątkach świata.
Szybko odkryłam, że polskie owoce i warzywa wspaniale nadają się do przyrządzania soków.
...
Czytaj więcej
76
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 3,75
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 3,75
Czytaj więcej
77
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 3,88
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 3,88
Dwudziestolecie międzywojenne... od kuchni!
Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była wielosmakowa i różnobarwna jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Wyrosła z tradycji szlacheckiej, przechodziła gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano...
Dwudziestolecie międzywojenne... od kuchni!
Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była wielosmakowa i różnobarwna jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Wyrosła z tradycji szlacheckiej, przechodziła gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano...
Czytaj więcej
78
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 3,88
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 3,88
Katarzyna Lengren, Jerzy Bralczyk i Jacek Wasilewski zapraszają czytelników do rozmowy przy stole…
Książka zawiera ciekawe, a zarazem humorystyczne rozważania w formie dialogu o szeroko pojętej kulturze biesiadowania i stołowania się.
[Wydawnictwo Bosz, 2017]
Katarzyna Lengren, Jerzy Bralczyk i Jacek Wasilewski zapraszają czytelników do rozmowy przy stole…
Książka zawiera ciekawe, a zarazem humorystyczne rozważania w formie dialogu o szeroko pojętej kulturze biesiadowania i stołowania się.
[Wydawnictwo Bosz, 2017]
Czytaj więcej
79
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 4,00
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 4,00
Nowa książka autora bestsellerowego "Jaglanego detoksu"!
Czujesz się znużony, pozbawiony energii, cierpisz na przewlekłe infekcje i alergie pokarmowe? A może dopada cię depresja, stany lękowe i coraz trudniej ci się skoncentrować?Jeśli leczenie farmakologiczne nie przynosi efektów, zwróć uwagę na to, co masz… na talerzu.
Zmień dietę i wygraj z candidą!
Ta książka to połączenie sprawdzonych porad zdrowotnych i oryginalnych przepisów kulinarnych. Dzięki niej dowiesz się, co zrobić, by w...
Nowa książka autora bestsellerowego "Jaglanego detoksu"!
Czujesz się znużony, pozbawiony energii, cierpisz na przewlekłe infekcje i alergie pokarmowe? A może dopada cię depresja, stany lękowe i coraz trudniej ci się skoncentrować?Jeśli leczenie farmakologiczne nie przynosi efektów, zwróć uwagę na to, co masz… na talerzu.
Zmień dietę i wygraj z candidą!
Ta książka to połączenie sprawdzonych porad zdrowotnych i oryginalnych przepisów kulinarnych. Dzięki niej dowiesz się, co zrobić, by w...
Czytaj więcej
80
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 4,13
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 4,13
Detoks, dieta... i co dalej? Swojska, zdrowa, polska kuchnia! Ciężka, kaloryczna, nieprzyjazna wegetarianom? To nieprawda. Ile wspaniałych, zdrowych przepisów można wyczarować przekształcając nasze ukochane dania z dzieciństwa i wędrując po Polsce w poszukiwaniu zapomnianych smaków.
Karolina i Maciej Szaciłło, autorzy bestsellerowej "Karoliny na detoksie", przejechali ponad 2500 kilometrów, by na nowo odkryć bogactwo polskiej kuchni. Byli w Wiśle i Koniakowie, Lesku i Berezce, Ropkach, Kadzid...
Detoks, dieta... i co dalej? Swojska, zdrowa, polska kuchnia! Ciężka, kaloryczna, nieprzyjazna wegetarianom? To nieprawda. Ile wspaniałych, zdrowych przepisów można wyczarować przekształcając nasze ukochane dania z dzieciństwa i wędrując po Polsce w poszukiwaniu zapomnianych smaków.
Karolina i Maciej Szaciłło, autorzy bestsellerowej "Karoliny na detoksie", przejechali ponad 2500 kilometrów, by na nowo odkryć bogactwo polskiej kuchni. Byli w Wiśle i Koniakowie, Lesku i Berezce, Ropkach, Kadzid...
Czytaj więcej
81
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 4,25
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 4,25
Kolejna książka duetu podróżników i autorów przewodników, Janiny Pałęckiej i Oskara Sobańskiego. Tym razem poznajemy tajniki kuchni greckiej.
[Wydawnictwo Watra, 1984]
Kolejna książka duetu podróżników i autorów przewodników, Janiny Pałęckiej i Oskara Sobańskiego. Tym razem poznajemy tajniki kuchni greckiej.
[Wydawnictwo Watra, 1984]
Czytaj więcej
82
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 4,25
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 4,25
Z książki dowiemy się o najróżniejszych możliwościach zastosowania herbaty, a także o tym, że możemy uprawiać ją w ogródku lub na parapecie. Dowiemy się również o gatunkach herbaty, skąd ona pochodzi, jakie ma właściwości, jak różne są sposoby jej zaparzania i podawania.
[Wydawnictwo Weltbild, 2008]
Z książki dowiemy się o najróżniejszych możliwościach zastosowania herbaty, a także o tym, że możemy uprawiać ją w ogródku lub na parapecie. Dowiemy się również o gatunkach herbaty, skąd ona pochodzi, jakie ma właściwości, jak różne są sposoby jej zaparzania i podawania.
[Wydawnictwo Weltbild, 2008]
Czytaj więcej
83
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 4,25
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 4,25
Jedzenie nie może być tylko koniecznością, ani sprowadzać się tylko do przyjemności. Powinno również sprzyjać naszemu zdrowiu. Dzięki tej książce nauczycie się przyrządzać pyszne potrawy, w rozsądnym czasie i budżecie, a co więcej – łatwe do zabrania na wynos.
"Jedz i pracuj... nad własnym zdrowiem" to książka przeznaczona dla wszystkich, którzy cały dzień lub jego dużą część spędzają poza domem. Dla tych, którym brakuje czasu na gotowanie, a obiad najczęściej jadają w stołówkach, restauracj...
Jedzenie nie może być tylko koniecznością, ani sprowadzać się tylko do przyjemności. Powinno również sprzyjać naszemu zdrowiu. Dzięki tej książce nauczycie się przyrządzać pyszne potrawy, w rozsądnym czasie i budżecie, a co więcej – łatwe do zabrania na wynos.
"Jedz i pracuj... nad własnym zdrowiem" to książka przeznaczona dla wszystkich, którzy cały dzień lub jego dużą część spędzają poza domem. Dla tych, którym brakuje czasu na gotowanie, a obiad najczęściej jadają w stołówkach, restauracj...
Czytaj więcej
84
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 4,38
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 4,38
Kiedy miłość, ciekawość i tradycja spotykają się z kulinarną pasją, powstaje smak idealny – taka jest moja książka. Stanowię dowód na to, że nigdy nie jest za późno, aby odkryć w sobie kulinarne szaleństwo. Doprawiłam tę książkę miłością do jedzenia i pięknych obrazów. "Nie... zwykła kuchnia – bo każdy jest inny" to zbiór ponad 100 wyjątkowych, autorskich przepisów, pomysłów na nietuzinkowy lekki deser, porad, jak zabawić się smakiem, a przede wszystkim drogowskaz, jak zdrowo i łatwo gotować.
...
Kiedy miłość, ciekawość i tradycja spotykają się z kulinarną pasją, powstaje smak idealny – taka jest moja książka. Stanowię dowód na to, że nigdy nie jest za późno, aby odkryć w sobie kulinarne szaleństwo. Doprawiłam tę książkę miłością do jedzenia i pięknych obrazów. "Nie... zwykła kuchnia – bo każdy jest inny" to zbiór ponad 100 wyjątkowych, autorskich przepisów, pomysłów na nietuzinkowy lekki deser, porad, jak zabawić się smakiem, a przede wszystkim drogowskaz, jak zdrowo i łatwo gotować.
...
Czytaj więcej
85
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 4,38
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 4,38
Uwielbiam! Czasem mam ochotę na czystą kaszę jaglaną bez żadnych dodatków. Taka kasza ma magiczne działanie. Wzmacnia od środka. Przywraca do równowagi. Uspokaja żołądek. Pieści skórę.
Kiedy wracam z dalekiej wyprawy przez trudne zakątki świata, gdzie się zmęczyłam, głodowałam, a czasem byłam zmuszona jeść to, czego nie lubię i co mi nie służy, zawsze zaczynam od kaszy jaglanej. Zdarza się, że przez trzy dni jem tylko głównie kaszę jaglaną, bo mam na nią tak wielką ochotę.
I naprawdę por...
Uwielbiam! Czasem mam ochotę na czystą kaszę jaglaną bez żadnych dodatków. Taka kasza ma magiczne działanie. Wzmacnia od środka. Przywraca do równowagi. Uspokaja żołądek. Pieści skórę.
Kiedy wracam z dalekiej wyprawy przez trudne zakątki świata, gdzie się zmęczyłam, głodowałam, a czasem byłam zmuszona jeść to, czego nie lubię i co mi nie służy, zawsze zaczynam od kaszy jaglanej. Zdarza się, że przez trzy dni jem tylko głównie kaszę jaglaną, bo mam na nią tak wielką ochotę.
I naprawdę por...
Czytaj więcej
86
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 4,50
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 4,50
Przedstawiamy Państwu reprint znanej i wielokrotnie wznawianej "Kucharki litewskiej". Po raz pierwszy ukazała się ona w 1854 roku. Nasz reprint jest wierną kopią jedenastego wydania "Kucharki..." z 1913 roku.
Książka ta jest nie tylko zbiorem przepisów kulinarnych, ale również namacalnym świadectwem swoich czasów. Możemy dowiedzieć się z niej, co jadało się w ówczesnych dworach szlacheckich, jakie potrawy podawane były na przyjęciach i balach. I choć dzisiaj trudno wyobrazić sobie zupę pomid...
Przedstawiamy Państwu reprint znanej i wielokrotnie wznawianej "Kucharki litewskiej". Po raz pierwszy ukazała się ona w 1854 roku. Nasz reprint jest wierną kopią jedenastego wydania "Kucharki..." z 1913 roku.
Książka ta jest nie tylko zbiorem przepisów kulinarnych, ale również namacalnym świadectwem swoich czasów. Możemy dowiedzieć się z niej, co jadało się w ówczesnych dworach szlacheckich, jakie potrawy podawane były na przyjęciach i balach. I choć dzisiaj trudno wyobrazić sobie zupę pomid...
Czytaj więcej
87
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 4,50
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 4,50
Czytaj więcej
88
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 4,50
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 4,50
Poradnik dla każdej mamy maluszka. Wydanie zaktualizowane.
Jedną z podstawowych zasad wychowania szczęśliwego i zdrowego dziecka jest właściwe odżywianie. Dobre nawyki należy kształtować od urodzenia po to, by w przyszłości dziecko jadło zdrowo i w odpowiednich ilościach.
Karmienie dziecka do ukończenia 1 roku życia zawsze budziło wiele wątpliwości. Mamy często pytają:
– jak rozpoznam, że dziecko jest gotowe na rozszerzenie diety?
– co niemowlę może pić, a czego nie powinno?
– jakie...
Poradnik dla każdej mamy maluszka. Wydanie zaktualizowane.
Jedną z podstawowych zasad wychowania szczęśliwego i zdrowego dziecka jest właściwe odżywianie. Dobre nawyki należy kształtować od urodzenia po to, by w przyszłości dziecko jadło zdrowo i w odpowiednich ilościach.
Karmienie dziecka do ukończenia 1 roku życia zawsze budziło wiele wątpliwości. Mamy często pytają:
– jak rozpoznam, że dziecko jest gotowe na rozszerzenie diety?
– co niemowlę może pić, a czego nie powinno?
– jakie...
Czytaj więcej
89
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 4,63
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 4,63
Czytaj więcej
90
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 4,75
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 4,75
Czytaj więcej
91
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 4,75
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 4,75
Najobszerniejszy obecnie na rynku zbiór przepisów kulinarnych na każdą okazję, a jednocześnie przewodnik po "historii kulinarnej" Polski. Książka nawiązuje do świetnych tradycji kuchni polskiej i łączy je ze współczesnością, dzięki czemu jest nieocenioną pomocą zarówno dla doświadczonych, jak i początkujących gospodyń.
[Prószyński i S-ka, 2000]
Najobszerniejszy obecnie na rynku zbiór przepisów kulinarnych na każdą okazję, a jednocześnie przewodnik po "historii kulinarnej" Polski. Książka nawiązuje do świetnych tradycji kuchni polskiej i łączy je ze współczesnością, dzięki czemu jest nieocenioną pomocą zarówno dla doświadczonych, jak i początkujących gospodyń.
[Prószyński i S-ka, 2000]
Czytaj więcej
92
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 4,88
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 4,88
Czytaj więcej
93
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 4,88
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 4,88
Czytaj więcej
94
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 5,00
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 5,00
Czytaj więcej
95
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 5,00
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 5,00
Bestseller - II miejsce na liście najlepiej sprzedających się w marcu 1999 roku (w księgarniach firmowych Prószyński i S-ka) książek.
Jaja, szynki, kiełbasy, żury, pieczone mięsa, drób, sosy do jaj i mięs, a z wypieków: baby, mazurki, serniki, torty. 86 sprawdzonych przepisów na domowe specjały.
[Prószyński i S-ka, 2001]
Bestseller - II miejsce na liście najlepiej sprzedających się w marcu 1999 roku (w księgarniach firmowych Prószyński i S-ka) książek.
Jaja, szynki, kiełbasy, żury, pieczone mięsa, drób, sosy do jaj i mięs, a z wypieków: baby, mazurki, serniki, torty. 86 sprawdzonych przepisów na domowe specjały.
[Prószyński i S-ka, 2001]
Czytaj więcej
96
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 5,00
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 5,00
Japonia od wieków fascynuje Europejczyków. To zakątek świata, gdzie nowoczesność miesza się z wielowiekowymi tradycjami. Kraj nowinek technicznych, starych świątyń oraz wspaniałego jedzenia, o którym można by pisać i pisać. Wśród niezliczonych smakołyków w życiu mieszkańców Archipelagu Japońskiego szczególną rolę odgrywają słodycze. Śnieżnobiałe ciastka ryżowe jadane od początków naszej ery, łakocie przywożone z Chin, wyszukane specjały z Kioto towarzyszące ceremonii herbacianej czy ekstrawaganc...
Japonia od wieków fascynuje Europejczyków. To zakątek świata, gdzie nowoczesność miesza się z wielowiekowymi tradycjami. Kraj nowinek technicznych, starych świątyń oraz wspaniałego jedzenia, o którym można by pisać i pisać. Wśród niezliczonych smakołyków w życiu mieszkańców Archipelagu Japońskiego szczególną rolę odgrywają słodycze. Śnieżnobiałe ciastka ryżowe jadane od początków naszej ery, łakocie przywożone z Chin, wyszukane specjały z Kioto towarzyszące ceremonii herbacianej czy ekstrawaganc...
Czytaj więcej
97
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 5,00
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 5,00
Po lekturze tej książki już nikt nie spojrzy na herbatę jak na coś prozaicznego. W dobie zdrowego stylu życia i dostępności produktów z całego świata herbaciana pasja jest naturalną konsekwencją rosnącej ciekawości i świadomości kulinarnej.
Rafał Przybylok zabierze nas w fascynującą podróż po herbacianych polach i opowie o tym, co każdy miłośnik herbaty wiedzieć powinien – przybliży odmiany, sposoby uprawy, parzenia, przytoczy legendy, zdradzi przepisy na swoje ulubione herbaciane napoje – za...
Po lekturze tej książki już nikt nie spojrzy na herbatę jak na coś prozaicznego. W dobie zdrowego stylu życia i dostępności produktów z całego świata herbaciana pasja jest naturalną konsekwencją rosnącej ciekawości i świadomości kulinarnej.
Rafał Przybylok zabierze nas w fascynującą podróż po herbacianych polach i opowie o tym, co każdy miłośnik herbaty wiedzieć powinien – przybliży odmiany, sposoby uprawy, parzenia, przytoczy legendy, zdradzi przepisy na swoje ulubione herbaciane napoje – za...
Czytaj więcej
98
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 5,13
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 5,13
Czytaj więcej
99
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 5,25
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 5,25
"Na polskim stole" to książka, która odkrywa tajemnice szlacheckiej spiżarni, piwniczki i kuchni. Dowiemy się z niej, jak na przestrzeni wieków zmieniały się upodobania kulinarne szlachty polskiej i czym podejmowano gości. Znajdziemy tu przepisy na potrawy, przetwory, nalewki. Wiele przepisów to oryginalne receptury ze starych książek kucharskich, większość zaadaptowano tak, aby można je było wykorzystać we współczesnej kuchni. W przygotowaniu staropolskiego przyjęcia pomocne będą jadłospisy na ...
"Na polskim stole" to książka, która odkrywa tajemnice szlacheckiej spiżarni, piwniczki i kuchni. Dowiemy się z niej, jak na przestrzeni wieków zmieniały się upodobania kulinarne szlachty polskiej i czym podejmowano gości. Znajdziemy tu przepisy na potrawy, przetwory, nalewki. Wiele przepisów to oryginalne receptury ze starych książek kucharskich, większość zaadaptowano tak, aby można je było wykorzystać we współczesnej kuchni. W przygotowaniu staropolskiego przyjęcia pomocne będą jadłospisy na ...
Czytaj więcej
100
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 5,25
Liczba ocen: 4
|
Średnia ocena: 5,25
W "Słodkim świecie" każdy znajdzie coś dla siebie.
W książce są przepisy na tradycyjne polskie desery, oryginalne receptury przywiezione z podróży po świecie, wreszcie przepisy z programów kulinarnych. A oprócz tego wiele ciekawych informacji o produktach, dużo porad i apetycznych zdjęć autorstwa krakowskiego fotografika Grzegorza Kozakiewicza.
Specjalnie na potrzeby sesji zdjęciowej projektantka Dominika Adamczyk (OXA Kraków) narysowała i ręcznie wykonała inspirowane sztuką ludową zapask...
W "Słodkim świecie" każdy znajdzie coś dla siebie.
W książce są przepisy na tradycyjne polskie desery, oryginalne receptury przywiezione z podróży po świecie, wreszcie przepisy z programów kulinarnych. A oprócz tego wiele ciekawych informacji o produktach, dużo porad i apetycznych zdjęć autorstwa krakowskiego fotografika Grzegorza Kozakiewicza.
Specjalnie na potrzeby sesji zdjęciowej projektantka Dominika Adamczyk (OXA Kraków) narysowała i ręcznie wykonała inspirowane sztuką ludową zapask...
Czytaj więcej