Ranking powstał w oparciu o oceny najlepszych recenzentów wymienionych tutaj.
1
Średnia: 3,00
|
wg Wszystkich: 3,57
Średnia: 3,00
|
wg Wszystkich: 3,57
Dlaczego w angielskim pubie nawet z najmocniejszą głową nie dotrwasz do północy?
W którym z niemieckich miast jest najwięcej browarów?
Czy Irlandczyk wypije piwo przez słomkę?
Gdzie w Polsce rośnie najlepszy chmiel?
I czy na pewno piwo robi się z chmielu?
Międzynarodowa kultura piwa jest fascynująca, a Tyskie od lat stanowi jej nieodłączny element. Dlatego pragniemy przybliżyć polskim piwoszom zwyczaje związane z piciem piwa w różnych zakątkach Europy, po których oprowadzi nas Michael Ja...
Dlaczego w angielskim pubie nawet z najmocniejszą głową nie dotrwasz do północy?
W którym z niemieckich miast jest najwięcej browarów?
Czy Irlandczyk wypije piwo przez słomkę?
Gdzie w Polsce rośnie najlepszy chmiel?
I czy na pewno piwo robi się z chmielu?
Międzynarodowa kultura piwa jest fascynująca, a Tyskie od lat stanowi jej nieodłączny element. Dlatego pragniemy przybliżyć polskim piwoszom zwyczaje związane z piciem piwa w różnych zakątkach Europy, po których oprowadzi nas Michael Ja...
Czytaj więcej
2
Średnia: 3,50
|
wg Wszystkich: 4,31
Średnia: 3,50
|
wg Wszystkich: 4,31
Anthony Bourdain to marka sama w sobie. Znany z telewizyjnego cyklu programów kulinarnych, w których w co najmniej bezpośredni sposób przedstawia wszystko, co zjeść należy, i to, czego spożywać absolutnie się nie powinno, napisał pamiętnik ze swoich kulinarnych podróży. Książka szybko pojawiła się na liście bestsellerów „New York Timesa” oraz zdobyła tytuł 2002 Food Book of the Year, nadawany przez British Guild of Food Writers, a sam autor ugruntował sławę jednego z najciekawszych szefów kuchni...
Anthony Bourdain to marka sama w sobie. Znany z telewizyjnego cyklu programów kulinarnych, w których w co najmniej bezpośredni sposób przedstawia wszystko, co zjeść należy, i to, czego spożywać absolutnie się nie powinno, napisał pamiętnik ze swoich kulinarnych podróży. Książka szybko pojawiła się na liście bestsellerów „New York Timesa” oraz zdobyła tytuł 2002 Food Book of the Year, nadawany przez British Guild of Food Writers, a sam autor ugruntował sławę jednego z najciekawszych szefów kuchni...
Czytaj więcej
3
Średnia: 3,88
|
wg Wszystkich: 3,74
Średnia: 3,88
|
wg Wszystkich: 3,74
Jak wygląda prawdziwe życie za kuchennymi drzwiami? Co ukrywają przed nami restauratorzy? Do tej pory wiedziała o tym jedynie garstka wtajemniczonych, ale już czas, by odkryła to cała Polska.
W dobie niezliczonych programów kulinarnych, charyzmatycznych szefów kuchni, niegasnącej mody na gotowanie i celebrowanie posiłków każdy bywalec restauracji i wielbiciel dobrej kuchni chciałby zadać pewne pytania, ale nie ma ku temu okazji. Co łączy gastronomię z mafią? Jak uczy się przyszłych kucharzy? ...
Jak wygląda prawdziwe życie za kuchennymi drzwiami? Co ukrywają przed nami restauratorzy? Do tej pory wiedziała o tym jedynie garstka wtajemniczonych, ale już czas, by odkryła to cała Polska.
W dobie niezliczonych programów kulinarnych, charyzmatycznych szefów kuchni, niegasnącej mody na gotowanie i celebrowanie posiłków każdy bywalec restauracji i wielbiciel dobrej kuchni chciałby zadać pewne pytania, ale nie ma ku temu okazji. Co łączy gastronomię z mafią? Jak uczy się przyszłych kucharzy? ...
Czytaj więcej
4
Średnia: 4,00
|
wg Wszystkich: 4,47
Średnia: 4,00
|
wg Wszystkich: 4,47
"365 obiadów" to najsłynniejsza książka najznakomitszej XIX-wiecznej autorki poradników kulinarnych. Lucyna Ćwierczakiewiczowa podaje przepisy, z których warto skorzystać choćby z tej przyczyny, że stosowały je nasze babcie, a nie ma chyba dla książki kucharskiej lepszej rekomendacji, niż autorytet babci.
Któż z nas nie chciałby z sentymentem, a może i łezką w oku, poczuć znów tych wspaniałych zapachów dzieciństwa, przepysznych domowych obiadów, dla których warto czasem poświęcić trochę czasu...
"365 obiadów" to najsłynniejsza książka najznakomitszej XIX-wiecznej autorki poradników kulinarnych. Lucyna Ćwierczakiewiczowa podaje przepisy, z których warto skorzystać choćby z tej przyczyny, że stosowały je nasze babcie, a nie ma chyba dla książki kucharskiej lepszej rekomendacji, niż autorytet babci.
Któż z nas nie chciałby z sentymentem, a może i łezką w oku, poczuć znów tych wspaniałych zapachów dzieciństwa, przepysznych domowych obiadów, dla których warto czasem poświęcić trochę czasu...
Czytaj więcej
5
Średnia: 4,00
|
wg Wszystkich: 3,80
Średnia: 4,00
|
wg Wszystkich: 3,80
"Prywatne smaki PRL-u" Andrzeja Fiedoruka to zapiski będące wspomnieniami z okresu panowania systemu totalitarnego w Polsce. I choć odcisnął on na społeczeństwie swoje piętno, to jednak wywołuje miłe wspomnienia i tęsknoty za zdrową, naturalną żywnością, produkowaną metodami naszych przodków. Jak Autor sam pisze: "Młodszym czytelnikom niech służy ona jako opis obyczajów PRL-u oraz smaków usytuowanych w kontekście wydarzeń, świąt czy też brutalnej jak na tamte czasy prozy życia. Pozostałych Państ...
"Prywatne smaki PRL-u" Andrzeja Fiedoruka to zapiski będące wspomnieniami z okresu panowania systemu totalitarnego w Polsce. I choć odcisnął on na społeczeństwie swoje piętno, to jednak wywołuje miłe wspomnienia i tęsknoty za zdrową, naturalną żywnością, produkowaną metodami naszych przodków. Jak Autor sam pisze: "Młodszym czytelnikom niech służy ona jako opis obyczajów PRL-u oraz smaków usytuowanych w kontekście wydarzeń, świąt czy też brutalnej jak na tamte czasy prozy życia. Pozostałych Państ...
Czytaj więcej
6
Średnia: 4,25
|
wg Wszystkich: 4,57
Średnia: 4,25
|
wg Wszystkich: 4,57
- Tadeusz Przypkowski: Prologowa gawęda
- Magdalena Samozwaniec: Z pamiętnika imć panny Klementyny Ochędożyńskiej
- Magdalena Samozwaniec: Jak się jadało w domu Kossaków
- Stefania Przypkowska: Garść kulinarnych polskich przepisów
[Wydawnictwo Literackie, 1977]
- Tadeusz Przypkowski: Prologowa gawęda
- Magdalena Samozwaniec: Z pamiętnika imć panny Klementyny Ochędożyńskiej
- Magdalena Samozwaniec: Jak się jadało w domu Kossaków
- Stefania Przypkowska: Garść kulinarnych polskich przepisów
[Wydawnictwo Literackie, 1977]
Czytaj więcej
7
Średnia: 4,33
|
wg Wszystkich: 4,73
Średnia: 4,33
|
wg Wszystkich: 4,73
"Książka na pewno spodoba się pasjonatom kuchennych poszukiwań. Prosto, domowo i międzynarodowo. Oto przepis Nigelli: dodajcie szczyptę własnej fantazji, a podbijecie serca niejednego smakosza".
Pascal Brodnicki
"Nigella potrafi łączyć to, co najpiękniejsze w kuchni: zmysłowość i praktyczność. Ponadto, w tym zwariowanym świecie, który cały czas poddaje się coraz bardziej bezsensownym trendom i fobiom dietetycznym, jest to odważny głos mówiący: »jem, bo mi smakuje«. I chwała jej za to!".
Tes...
"Książka na pewno spodoba się pasjonatom kuchennych poszukiwań. Prosto, domowo i międzynarodowo. Oto przepis Nigelli: dodajcie szczyptę własnej fantazji, a podbijecie serca niejednego smakosza".
Pascal Brodnicki
"Nigella potrafi łączyć to, co najpiękniejsze w kuchni: zmysłowość i praktyczność. Ponadto, w tym zwariowanym świecie, który cały czas poddaje się coraz bardziej bezsensownym trendom i fobiom dietetycznym, jest to odważny głos mówiący: »jem, bo mi smakuje«. I chwała jej za to!".
Tes...
Czytaj więcej
8
Średnia: 4,33
|
wg Wszystkich: 4,46
Średnia: 4,33
|
wg Wszystkich: 4,46
Julia Child w Paryżu znalazła się przypadkiem i tam pokochała kuchnię francuską. David Lebovitz pokochał francuską kuchnię i dla niej przeprowadził się ze Stanów do Paryża!
Przeżyj wspaniałą kulinarną podróż po zakątkach stolicy Francji ze światowej sławy cukiernikiem!
Dzięki "Słodkiemu życiu w Paryżu" skosztujesz nie tylko smaku francuskich rarytasów, ale zaznasz także smaczków paryskiego życia.
Malownicze uliczki, zapach świeżego pieczywa unoszący się w powietrzu, spacery wzdłuż Sekwany, ...
Julia Child w Paryżu znalazła się przypadkiem i tam pokochała kuchnię francuską. David Lebovitz pokochał francuską kuchnię i dla niej przeprowadził się ze Stanów do Paryża!
Przeżyj wspaniałą kulinarną podróż po zakątkach stolicy Francji ze światowej sławy cukiernikiem!
Dzięki "Słodkiemu życiu w Paryżu" skosztujesz nie tylko smaku francuskich rarytasów, ale zaznasz także smaczków paryskiego życia.
Malownicze uliczki, zapach świeżego pieczywa unoszący się w powietrzu, spacery wzdłuż Sekwany, ...
Czytaj więcej
9
Średnia: 4,36
|
wg Wszystkich: 4,52
Średnia: 4,36
|
wg Wszystkich: 4,52
Ambicja pedanta jest prosta. Chce gotować smaczne, pożywne potrawy, nie chce zatruć przyjaciół i zamierza wzbogacać, powoli i z przyjemnością swój kulinarny repertuar. Jest surowym krytykiem dla siebie i innych, wie, że nigdy nie będzie wymyślać własnych przepisów (choć może, w przypływie entuzjazmu, zmienić ulubione składniki), przeciwnie, woli śledzić receptury innych. To właśnie w analizowaniu ich przepisów przejawia się jego pedanteria. Jak drobna, dokładnie, powinna być kostka, w którą trze...
Ambicja pedanta jest prosta. Chce gotować smaczne, pożywne potrawy, nie chce zatruć przyjaciół i zamierza wzbogacać, powoli i z przyjemnością swój kulinarny repertuar. Jest surowym krytykiem dla siebie i innych, wie, że nigdy nie będzie wymyślać własnych przepisów (choć może, w przypływie entuzjazmu, zmienić ulubione składniki), przeciwnie, woli śledzić receptury innych. To właśnie w analizowaniu ich przepisów przejawia się jego pedanteria. Jak drobna, dokładnie, powinna być kostka, w którą trze...
Czytaj więcej
10
Średnia: 4,38
|
wg Wszystkich: 4,89
Średnia: 4,38
|
wg Wszystkich: 4,89
Wciągająca opowieść o ponad tysiącletniej historii polskiej kuchni. Kluczem jest kultura polskiego stołu: sztuka kulinarna i obyczaje na przestrzeni wieków. Zaglądamy do chat pierwszych Piastów i do sarmackich spiżarni, biesiadujemy na zjazdach szlacheckich, w salonach bogatego mieszczaństwa, zajadamy się kawiorem w legendarnej Adrii, a w czasach PRL wpadamy na setę i galaretę do baru za rogiem lub na obiad do „placówki zbiorowego żywienia".
Treść książki stanowi niezrównany opis obyczajów, z...
Wciągająca opowieść o ponad tysiącletniej historii polskiej kuchni. Kluczem jest kultura polskiego stołu: sztuka kulinarna i obyczaje na przestrzeni wieków. Zaglądamy do chat pierwszych Piastów i do sarmackich spiżarni, biesiadujemy na zjazdach szlacheckich, w salonach bogatego mieszczaństwa, zajadamy się kawiorem w legendarnej Adrii, a w czasach PRL wpadamy na setę i galaretę do baru za rogiem lub na obiad do „placówki zbiorowego żywienia".
Treść książki stanowi niezrównany opis obyczajów, z...
Czytaj więcej
11
Średnia: 4,67
|
wg Wszystkich: 5,09
Średnia: 4,67
|
wg Wszystkich: 5,09
Ponieważ nie usiłujemy nawet dać wyczerpującego obrazu polskiej przeszłości kulinarnej, obrazu, który - jak olbrzymią mozaikę - trzeba składać z tysięcy kolorowych szczegółów, postanowiliśmy na ten temat pogawędzić.
Polskie obyczaje kulinarne to nie tylko Polakom właściwy sposób odżywiania się. Złożyły się na nie i bujny temperament narodowy, przysłowiowa polska gościnność, szczerość, radość życia, szerokość gestu, ujawniający się w staropolskich bogatych zastawach stołu zmysł piękna - słowem...
Ponieważ nie usiłujemy nawet dać wyczerpującego obrazu polskiej przeszłości kulinarnej, obrazu, który - jak olbrzymią mozaikę - trzeba składać z tysięcy kolorowych szczegółów, postanowiliśmy na ten temat pogawędzić.
Polskie obyczaje kulinarne to nie tylko Polakom właściwy sposób odżywiania się. Złożyły się na nie i bujny temperament narodowy, przysłowiowa polska gościnność, szczerość, radość życia, szerokość gestu, ujawniający się w staropolskich bogatych zastawach stołu zmysł piękna - słowem...
Czytaj więcej
12
Średnia: 4,67
|
wg Wszystkich: 4,44
Średnia: 4,67
|
wg Wszystkich: 4,44
Uznany amerykański kardiolog William Davis wstrząsnął ostatnio podstawami dietetycznego świata, przekonując, że winę za podwyższony poziom glukozy we krwi, dolegliwości skórne i trawienne, a zwłaszcza przysłowiowy już pszenny brzuch, ponosi zmieniona genetycznie pszenica.
Setki tysięcy czytelników i liczne grono pacjentów, nie tylko chorujących na celiakię i wrażliwych na gluten, zachęcił swą prowokacyjną książką "Dieta bez pszenicy" do pierwszego kroku: pożegnania z produktami zawierającymi ...
Uznany amerykański kardiolog William Davis wstrząsnął ostatnio podstawami dietetycznego świata, przekonując, że winę za podwyższony poziom glukozy we krwi, dolegliwości skórne i trawienne, a zwłaszcza przysłowiowy już pszenny brzuch, ponosi zmieniona genetycznie pszenica.
Setki tysięcy czytelników i liczne grono pacjentów, nie tylko chorujących na celiakię i wrażliwych na gluten, zachęcił swą prowokacyjną książką "Dieta bez pszenicy" do pierwszego kroku: pożegnania z produktami zawierającymi ...
Czytaj więcej
13
Średnia: 4,80
|
wg Wszystkich: 5,01
Średnia: 4,80
|
wg Wszystkich: 5,01
"Kiedy Artur Rubinstein opowiadał swoim przyjaciołom, że zamierz poślubić pewną młodą Polkę, mówili mu:
- Nie myśl o tym. Co będziesz robił, ty, stary paryżanin, z jakąś dziewczyną z dzikich stepów?
- Ona jest piękną, inteligentną, utalentowaną tancerką... - odpowiadał.
Kiwali głowami z dezaprobatą.
- ... W dodatku wspaniale gotuje!
- Ty szczęściarzu! - zawołali entuzjastycznie Francuzi.
I zaręczył się pod pomnikiem Chopina w Warszawie z Nelą Młynarską, córką dyrygenta, kompozytora i zał...
"Kiedy Artur Rubinstein opowiadał swoim przyjaciołom, że zamierz poślubić pewną młodą Polkę, mówili mu:
- Nie myśl o tym. Co będziesz robił, ty, stary paryżanin, z jakąś dziewczyną z dzikich stepów?
- Ona jest piękną, inteligentną, utalentowaną tancerką... - odpowiadał.
Kiwali głowami z dezaprobatą.
- ... W dodatku wspaniale gotuje!
- Ty szczęściarzu! - zawołali entuzjastycznie Francuzi.
I zaręczył się pod pomnikiem Chopina w Warszawie z Nelą Młynarską, córką dyrygenta, kompozytora i zał...
Czytaj więcej
14
Średnia: 4,90
|
wg Wszystkich: 4,95
Średnia: 4,90
|
wg Wszystkich: 4,95
Czytaj więcej
15
Średnia: 5,00
|
wg Wszystkich: 4,69
Średnia: 5,00
|
wg Wszystkich: 4,69
Kulinarny pamiętnik z podróży do Chin.
Fuchsia Dunlop – dziś najlepsza zachodnia autorka opisująca kuchnię chińską – wyjechała do Chin uczyć się języka, ale ciekawość i miłość do jedzenia powiodły ją zupełnie inną ścieżką... W swym pamiętniku opisuje pierwsze, szokujące spotkania z tradycyjnymi chińskimi daniami, takimi jak królicze głowy czy skorpiony, oraz rosnącą fascynację egzotyczną kulturą.
"Gdy zaczęłam przyjaźnić się z Chińczykami – pisze – nie mogłam być dłużej wybredna. Jakiś peł...
Kulinarny pamiętnik z podróży do Chin.
Fuchsia Dunlop – dziś najlepsza zachodnia autorka opisująca kuchnię chińską – wyjechała do Chin uczyć się języka, ale ciekawość i miłość do jedzenia powiodły ją zupełnie inną ścieżką... W swym pamiętniku opisuje pierwsze, szokujące spotkania z tradycyjnymi chińskimi daniami, takimi jak królicze głowy czy skorpiony, oraz rosnącą fascynację egzotyczną kulturą.
"Gdy zaczęłam przyjaźnić się z Chińczykami – pisze – nie mogłam być dłużej wybredna. Jakiś peł...
Czytaj więcej