Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

30.04.2021

Z "Przysmaków żydowskich" dowiesz się, na czym polega koszerna kuchnia oraz co jadają na co dzień i od święta wyznawcy judaizmu. Prezentujemy tu przepisy zarówno na dania północnoeuropejskich Żydów aszkenazyjskich, jak i na potrawy pochodzących z Południa sefardyjczyków. Zachęcamy do wypróbowania przepisów m.in. na takie specjały, jak czulent – wołowy gulasz z fasolą i kaszą – czy holiszkies, czyli gołąbki z mieloną wołowiną. Podajemy także receptury na liczne słodkie wypieki, np. chałkę, ...
Czytaj więcej
1001 koktajli na każdą okazję. Ta unikalna książka zawiera przepisy na ponad 1000 koktajli: od aperitifów, long drinków i moktajli do klasyków i koktajli mrożonych. Czytelnik dowie się też, w jaki sposób urządzić we własnym domu przyzwoity bar i przy użyciu jakich kieliszków, składników oraz przyborów barmańskich przyrządzić idealny koktajl na każdą okazję. [Wydawnictwo Olesiejuk, 2011]
Czytaj więcej
Domowe przepisy na ciasta drożdżowe, kruche, francuskie, półfrancuskie, ucierane, baby, strudle, torty i inne słodkości. "Gdy widzę słodycze, to kwiczę" - śpiewali bracia Golcowie. Ta fraza idealnie oddaje uzależnienie niektórych od słodkości. W książce proponuję autorski wybór domowych pyszności nie tylko dla notorycznych łasuchów. Ciasta, torty, ciasteczka i desery każdemu urozmaicą kulinarną codzienność, wypełniają dom cudownym zapachem, a przygotowane okazjonalnie świąteczne smakołyki poz...
Czytaj więcej
Jak zwykle w przypadku publikacji z serii "Domowy wyrób", staraliśmy się, by z książki skorzystać mógł każdy pasjonat dobrego jedzenia. Aby przyrządzić potrawy według naszych przepisów, niepotrzebne są specjalistyczny sprzęt, trudno dostępne surowce czy wolnostojąca wędzarnia. Często wystarczą zwykły piekarnik, starannie wybrane mięso i, oczywiście, trochę zapału oraz dobrych chęci. Warto zadać sobie trud, aby zakosztować wędlin przyrządzonych samodzielnie, doprawionych do własnego smaku, o z...
Czytaj więcej
"Grill to prawdziwa kuchnia polowa, na której można przygotować przystawki, dania główne i desery. Oczywiście, jak w każdym działaniu i tu potrzebna jest wiedza i praktyka - właśnie nimi chciałam się z Wami podzielić, przygotowując tę książkę. Jak doświadczony przewodnik pomogę Wam przygotować zarówno pyszną i prostą bruschettę z oliwą czosnkową, która sama w sobie jest wyjątkowym daniem, otwierającym dopiero menu z sałatkami warzywnymi, z grillowaną jagnięciną czy drobiem, jak i wspaniałe maryn...
Czytaj więcej
Post jako powstrzymanie się od spożywania pokarmów, picia oraz uciech życia kiedyś był postrzegany jedynie jako przejaw religijności. Dzisiaj wiemy, że jest konieczny dla naszego organizmu, aby ten mógł się oczyścić z toksyn i zregenerować - w zdrowym ciele zdrowy duch! Ograniczenia wynikające z postu są tak stare jak historia medycyny, zatem korzystajcie z dorobku pokoleń i zadbajcie o siebie. Ten wyjątkowy czas występuje we wszystkich religiach, choć nie w taki sam sposób. Książka przedsta...
Czytaj więcej
"Zachęcam do podjęcia trudu przygotowania własnych win, zarówno tych gronowych, jak i owocowych. Oczywiście nie powinno się pomijać wina ziołowego (wermutu), musującego i miodowego. Polska specjalność to miody pitne. Dwójniaki, trójniaki i czwórniaki to najstarsze napoje alkoholowe na naszych ziemiach i odwrotnie niż wino nie »idą do głowy, tylko w nogi«, co oznacza, że pijący pozostaje trzeźwy, a jedynie nie może się ruszyć z miejsca. Warto o tym pamiętać przy konsumpcji. Najbardziej skomplikow...
Czytaj więcej
Proponuję Wam wyjątkową książkę kucharską, w której znajdziecie przepisy na najlepsze wyroby z mąki, jakie zna świat. Smaczne, pożywne i łatwe do przyrządzenia pierogi, makarony, kluski, knedle, kulebiaki czy naleśniki mogą być zarówno samodzielnym daniem, jak i dopełnieniem obiadu lub kolacji. Przedstawiam wiele przepisów. Są wśród nich potrawy proste i wyrafinowane, codzienne i odświętne, mięsne i jarskie, ale wszystkie bez wyjątku - pyszne! Chcę, aby moje przepisy pobudziły Waszą inw...
Czytaj więcej
"Nalewki - moje ciche przyjaciółki na niepogodę za oknem, ale również na niedyspozycje ciała i ducha. Kusząco zerkające z półek spiżarnianych [...] Te gęste od letnich wieczorów: aroniowa, malinowa, wiśniowa, jeżynowa, porzeczkowa. Rozgrzane słońcem dojrzałych brzoskwiń i moreli, cytrusów. Nalewki - moi sprzymierzeńcy, lekarze. Ileż razy wspierały w chorobie, trwały wiernie przy łóżku. [...] Ziołowe - aromatyczne o wyjątkowym smaku, których sam zapach leczy, z kardamonu, pachnących czeremchą, ró...
Czytaj więcej
Bestsellerowa kolekcja ponad 3 000 (!) oryginalnych przepisów polskiej kuchni, tradycyjnej, współczesnej! Wśród nich: przyprawy, zioła, mieszanki, marynaty, przystawki i przekąski (na zimno i na ciepło), zupy, dania główne mięsne (z wołowiny, z cielęciny, z jagnięciny, z wieprzowiny, z dziczyzny i z drobiu), ryby i owoce morza, dania główne jarskie, kluski, pierogi, makarony, nabiał, warzywa na ciepło, sałatki warzywne, dodatki i sosy, ciasta i desery, chleb i wypieki, przetwory (z warzyw i grzy...
Czytaj więcej

27.04.2021

Słodko, zdrowo i z kilku składników. Marzysz o idealnej sylwetce, ale nie wyobrażasz sobie życia bez słodyczy? Sądzisz, że nie da się schudnąć, nie rezygnując z ulubionych deserów? A może szukasz zdrowych słodyczy dla swoich dzieci? Agnieszka Stolarczyk, autorka popularnego profilu na Instagramie, zabiera nas do swojej kuchni i pokazuje, że słodkie przysmaki mogą być zdrowe, sycące i niskokaloryczne. A dzięki zaledwie kilku składnikom bazowym możesz wyczarować pyszne i zdrowe słodkości. ...
Czytaj więcej

26.04.2021

Nie masz czasu na gotowanie? Każdego dnia zastanawiasz się, co zjeść, aby było zdrowo i smacznie, a przy tym łatwo i szybko? Nie musisz sięgać po gotowe dania – wystarczy kilka ulubionych produktów i 15 minut w kuchni! Marta Maciurzyńska, autorka popularnego profilu na Instagramie @zdrowo_w_15_minut, zabierze cię do swojej kuchni, w której nauczysz się przygotowywać szybkie i pyszne obiady, proste śniadania na słodko i słono, niebanalne przekąski na imprezę (i nie tylko) oraz zdrowe słodkości...
Czytaj więcej
Włoska radość zaklęta w rożku Przenieś się do słonecznej Italii, zatrzymaj się na rozgrzanych schodach toskańskiego miasteczka, zmruż oczy, wpatrując się w lazurowe morze Ligurii, wsłuchaj się w gwar uliczek Neapolu, usiądź przy stoliku małej rzymskiej gelaterii. 70 prostych, lecz wyrafinowanych przepisów na prawdziwe włoskie gelato: - szafran i wanilia - ricotta z czekoladą i czarnym pieprzem - nuta mandarynki - biała czekolada z lawendą - czarny bez z ogórkiem i ginem Smaki, w kt...
Czytaj więcej

21.04.2021

Gotowanie to wieczna przygoda! A gotowanie z produktów, których zwykle w swojej kuchni używa Małgorzata Kalemba-Drożdż, to przygoda niebanalna! W naszych ogrodach kryje się nieprzebrane bogactwo smaków. Pyszne rośliny, nieraz pogardzane lub niepodejrzewane o to, że są jadalne, rosną przecież tuż obok nas! Szczaw, mirabelki, zielone pomidory, niedojrzałe orzechy, rośliny ozdobne, owoce rzodkiewki, natka marchewki, czosnek niedźwiedzi, chmiel, topinambur i fiołki. Autorka wyczarowała z...
Czytaj więcej

20.04.2021

Praktyczny poradnik dietetyczny dla rodziców dzieci w spektrum autyzmu - Czy w przypadku dziecka z autyzmem powinno się wprowadzać specjalistyczną dietę? - Dlaczego dziecko autystyczne tak często odczuwa różne dolegliwości przewodu pokarmowego? - Dlaczego źle reaguje na pewne składniki pokarmowe? - Jaki jest związek rozwoju w spektrum autyzmu ze składnikami pożywienia? - Jak przeprowadzić trening jedzenia? Na te i inne pytania nurtujące rodziców dzieci autystycznych odpowiada dr n. med...
Czytaj więcej
Odkryj bogactwo diety eliminacyjnej. Alergie i nietolerancje pokarmowe często brzmią jak wyrok. Koniec ze spontaniczną pizzą na mieście, ze słodkimi guilty pleasures czy z ukochanymi smakami dzieciństwa. Na szczęście dieta eliminacyjna kryje też w sobie zaskakującą obfitość połączeń, przepisów i produktów. Wiem, bo sama ją odkryłam – a teraz chętnie dzielę się swoimi kulinarnymi doświadczeniami. Chrupiący i wyrośnięty chleb na zakwasie bez glutenu, rozpływający się w ustach sernik z nerkow...
Czytaj więcej

13.04.2021

  • Tytuł: Mokra robota
  • Autor: Bardel Michał
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 2020
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): agnes37
"Mokra robota" to druga część wydanej w 2014 roku bestsellerowej książki "Zbrodnia i wina" – przewodnika po kilkunastu regionach winiarskich świata, w którym każda kolejna opowieść o apelacjach, odmianach i winiarzach rozpoczyna się od autentycznej historii kryminalnej. W tym tomie wśród bohaterów winiarskich skandali znajdą się: Ludwig van Beethoven, Grigorij Rasputin, Angelina Jolie z Bradem Pittem czy też aktualny prezydent Chile, zaś autor zabierze czytelników w podróż do m.in. takich wi...
Czytaj więcej

09.04.2021

  • Tytuł: Chwasty od kuchni
  • Autor: Ciemny Piotr
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 2021
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): OlimpiaOpiekun BiblioNETki
Poznaj chwasty, które mijasz w parku, lesie i na łące. Przekonaj się, jak wiele mogą wnieść do twojej kuchni. Nawłoć, koniczyna, chaber to z pozoru pospolite chwasty. Czy zastanawiałeś się kiedyś, co by się stało, gdyby trafiły do twojej sałatki, lunchu i kolacji? Będzie pysznie, zdrowo i kolorowo! Przekonaj się, że chwasty smakują wspaniale i nawet w prostych potrawach wyglądają bosko. Dowiedz się, jak smakują: - pieczone gruszki z macierzanką pod orkiszową kruszonką, - marynowane...
Czytaj więcej

05.04.2021

Książka ta powstała z pasji. Ale nie z pasji do jedzenia, lecz do gotowania dla innych. Z pasji wspólnego spędzania czasu przy stole i dzielenia się radością z odkrywania nowych smaków. Autorki przekonują, że warto powrócić do domowych przyjęć w gronie rodziny i przyjaciół. Z wielu powodów: bo w domu wszyscy czujemy się swobodniej, bo jest to zawsze znacznie tańsze, bo sami zadbamy o jakość produktów i nasze zdrowie, bo łatwiej jest zorganizować czas dzieciom, bo jest to prawdziwe dzielenie s...
Czytaj więcej
Wejrzijcie, uworzcie i pojedzcie tradycyjnych śląskich potraw. Może polubicie hekele lub śląskie niebo albo zasmakuje wam armeriter czy cytrynowa szpajza? A może spróbujecie podać modrego karpia na Wigilię? Wszystkie informacje, potrzebne do ich przygotowania, znajdziecie w tej książce. Zacznijcie od wodziónki. Spróbujcie! Smacznego! [Wydawnictwo Naukowe PWN, 2015]
Czytaj więcej
Czy wiesz, jakie skarby czekają na ciebie w polskich sadach? "Cudze chwalicie, swego nie znacie" - to stare powiedzenie świetnie oddaje nasz stosunek do jabłek. Zajadamy się pomarańczami, nektarynkami i ananasami, ale czy wiemy, jak wiele smaków i możliwości zastosowań w kuchni mają prawdziwe polskie jabłka? Ta publikacja to hołd dla tych niezwykłych owoców, które są naszym bogactwem narodowym. Znajdziemy tu nie tylko pożyteczne i ciekawe informacje na temat jabłek i opisów ich poszczególnych...
Czytaj więcej
Chętnie poznajemy specjały kuchni europejskiej i światowej. Coraz chętniej sięgamy też do dobrodziejstw kuchni polskiej. Czerpiąc z bogactwa regionalnych przysmaków autorka wybrała 15 produktów, których historię możemy poznać. Możemy też wypróbować proponowane przepisy, które naprawdę leżą w możliwościach nawet niedoświadczonych adeptów sztuki kulinarnej. Chwaląc tradycyjne dania z różnych kuchni światowych, nie zapominajmy o produktach i potrawach, którymi możemy delektować się sami i z powo...
Czytaj więcej

03.04.2021

Prosto i skromnie, solidnie i tłusto. Kuchnia śląska nie lubi nadmiaru finezji. Jest za to pożywna, zawsze musiała bowiem odpowiadać na potrzeby ciężko pracujących ludzi. Codzienne, skromniejsze posiłki to śledzie w rozmaitej postaci - od sałatek po kotlety. Mięsne rolady i zrazy z rozmaitymi farszami, sztufady, sztuki mięsa pieczone i duszone zdobiły świąteczne stoły, gdzie nie brakowało zup i deserów. Słynne kluski śląskie, karminadle, żury, kiełbasy serwowane na gorąco, gęste zupy - eintopfy ...
Czytaj więcej
Książka "W białostockich karczmach, zajazdach i restauracjach" jest drugą pozycją z cyklu "Podlaskie kulinaria". W pierwszej "Historia podlaskich smaków" przedstawił nie tylko historię regionalnych smakołyków, ale także kuchnie mniejszości narodowych, etnicznych, które na trwałe wpisały się w podlaski kobierzec kulinarny. Tak o tej książce pisał Robert Makłowicz: "Czytając Fiedoruka rozumiemy doskonale, nie wszystkim przecież objawioną prawdę, że gotowanie to nie tylko zbiór pewnych czynności, m...
Czytaj więcej
"Współczesna kuchnia podlaska" przedstawi obyczaje żywieniowe i kulturę kulinarną mieszkańców Podlasia. Gdzie i co jadają codziennie, a co od święta. Jak wygląda współczesna gastronomia, jakie są jej nowe trendy, a co pozostało z dawnych przepisów kulinarnych. Autor przedstawi też produkty i potrawy regionalne, a także renomowanych podlaskich producentów żywności. [Stowarzyszenie Dorzecze, 2019]
Czytaj więcej
"O sensie jakiejkolwiek kuchni narodowej możemy mówić tylko wówczas, gdy popatrzymy na nią jak na witraż składający się z wielu mniejszych części. Tymi szkiełkami witraża, tworzącymi kompletne dzieło, są kuchnie regionalne, sól i istota kultury kulinarnej każdego kraju. Wie o tym świetnie Andrzej Fiedoruk, od lat konsekwentnie opisujący historię i tradycje swego rodzinnego gniazda - Podlasia. Jego najnowsze dzieło »Historia podlaskich smaków« to najbardziej kompetentny wykład o kulinarnej przesz...
Czytaj więcej
- Receptury dań z mięs: łosia, jelenia, sarny, dzika, zająca, królika i dzikiego ptactwa. - Marynaty, peklowanie mięs. - Ciekawostki oraz sprawdzone porady praktyczne. - Receptury opracowane na podstawie oryginalnych, polskich przepisów. - Do wykonania w każdym domu. [Wydawnictwo Ikon, 2005]
Czytaj więcej
W czasach współczesnych wędzenie nie jest już sposobem na utrwalenie żywności, a raczej pełni ono funkcję uszlachetniającą pokarmy, chociaż może nie tylko podnieść walory smakowe naszego produktu, ale i skutecznie je ograniczyć. Gatunek drewna użyty do wędzenia, sposób peklowania czy wędzenia mają zasadniczy wpływ na jakość finalnego produktu. Książka powstała z myślą o tych, którzy na działkach czy ogródkach sklecili własne wędzarki i pragną uzupełnić swoją fachową wiedzę o tajnikach wędzenia. ...
Czytaj więcej
  • Tytuł: Przetwory domowe
  • Autor: Fiedoruk Andrzej
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 2006
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): OlimpiaOpiekun BiblioNETki
Słodkie i pikantne przysmaki z domowej spiżarni. Dżemy, pasty, a nawet niezwykłe sosy czy octy ziołowe, choć można kupić w sklepie, czasem warto przyrządzić samodzielnie - bez konserwantów, za to dokładnie według własnych upodobań. Dżemy, galaretki, konfitury, powidła, marmolady, soki i syropy. Można je przygotowywać przez cały rok: w lecie z malin, porzeczek, agrestu, wiśni i truskawek, jesienią klasycznie z jabłek, gruszek i śliwek, a zimą z owoców egzotycznych, jak mango, ananas czy kiwi. Ory...
Czytaj więcej
  • Tytuł: Pierogi świata
  • Autor: Szymanderska Hanna
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 2009
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): OlimpiaOpiekun BiblioNETki
To książka dla amatorów i zawodowców, wszystkich, którzy uwielbiają gotować. Pierogi to potrawa bardzo popularna na całym świecie. Litewskie kołduny, kresowe knysze, kołaczyki i kapuśniaczki, syberyjskie pielmienie, włoskie ravioli i tortellini, żydowskie kreplach, pakistańskie samosa, japońskie shûmai, chińskie jiaozi, koreańskie man du – prawdziwe bogactwo odmian. Te i wiele innych przepisów przygotowała gwiazda i autorytet w kulinarnym świecie, pani Hanna Szymanderska. [Wydawnictwo H...
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: